Skocz do zawartości
Pedros

[b]Problem z napięciem na 12V z zasilacza !!![/b]

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z napieciem na wtyczkach 12V wynosi ono 13V-13.2V. na pozostałych napiecie jest takie jak trzeba. Mam tez problemy z czestymi błedami CRC podczas instalowaniu progrmów ( przy czym plytki u innych chodza bez zarzutu ).

Problem jest tez taki ze po kolei sprawdzałem 4 zasilacze u siebie:

2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W

Na wszystkich zasilaczach 3.3V oraz 5V dostarczane jest w normie --> ok 2-4 % odchyłki . Za to we wszystkich na 12tce napiecie oscyluje w granicach 13V...... Zasilacze te były sprawdzane na innym kompie i dawały wszystkie napiecia w normie. Wiem ze te wymienione wyzej zasilacze to Low-End straszny ale dziwne ze na innym kompie chodza bez problemu.

Dlatego mam pytania:

1. Czy to zawyrzone napiecie moze miec wpływ na Bład CRC ?

2. Co z tym napieciem na 12tce ? ( moze cos z płytą ?? )

Napiecie sprawdzałem programem Speed Fan 4.09

Konfiguracja Sprzetu:

Athlon XP 2.0+ palomino

Gigabyte 7VA kt400

256 ddr 266

radeon 9100

barracuda 120 GB 8Mb

barracuda II 20 GB

CD-RW teac 52X

CD-R toshiba 48X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety bez miernika sie nie obedzie - moja poprzednia plyta na +3,3 pokazywala mi 3,1 podczas gdy faktycznie bylo 3,3

co do miernikow na allegro za 15 zl mozna kupic juz calkiem wystarczajace do domowych potrzeb i dosyc dokladne pod warunkiem ze bateria jest sprawna

Powiem nawet ze bardzo dokladne jak na swoja cene :) (ich sklepowa cena to 40 zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm problem w tym ze nie mam takowego sprzetu... poza tym programy typu SpeedFan biora informacje o napieciach i temperaturach z biosu....

apropos w biosie tez sprawdzałem i było to samo

ico z tego :?:

załątw miernik i wtedy pogadamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfiguracja Sprzetu:  

Athlon XP 2.0+ palomino  

Gigabyte 7VA kt400  

256 ddr 266  

radeon 9100  

barracuda 120 GB 8Mb  

barracuda II 20 GB  

CD-RW teac 52X  

CD-R toshiba 48X

okej kupiłem miernik i sprawdziłem napiecie = 13 V........... :((

W sumie moc urządzeń podłączonych jakieś 290-320W, czyli bez dobrego zasilacza 350W sie nie obejdzie. W tych typach zasilaczy które sprawdzałeś przeciążenie objawia się w pierwszej kolejności wzrostem napięcia +12V. Poczytaj przyklejony wątek o zasilaczach.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sie orientuje a orietntuje sie slabo to sprawa moze bys taka..

otoz ga 7va pobiera prad dla proca z +5 wiec jezeli przeciazysz owe +5 to zasilacz bedzie staral sie podawac wyzsze napiecie zeby wyregolowac te odchyly. jednak codegeny nie maja regulacji +12 co prowadzi do jego wzrostu az do 13v

odkrec lekko proca poodlanczaj napedy i wtedy jezeli to jest to, to +12 powinno wrocic do normy :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Przeciążenie +5V powoduje wzrost +12V (zasiłka stara się utrzymać +5 na przyzwoitym poziomie, a może podnieść tylko obydwa te napięcia). Też to miałem i w sumie mam - a zasilacz to fortron 400W. Po wymianie grafiki z G400Max na R9500 problem znacznie się zmniejszył. Wnioskuję z tego, że rozwiązaniem jest obciążenie +12V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Przeciążenie +5V powoduje wzrost +12V (zasiłka stara się utrzymać +5 na przyzwoitym poziomie, a może podnieść tylko obydwa te napięcia). Też to miałem i w sumie mam - a zasilacz to fortron 400W. Po wymianie grafiki z G400Max na R9500 problem znacznie się zmniejszył. Wnioskuję z tego, że rozwiązaniem jest obciążenie +12V :)

W pewnym stopniu masz rację, większe obciążenie na +12V stabilizuje pracę tych g*** zasilaczy (szczególnie że w przypadku płyt zasilających procesor z +12 jednocześnie jest niższe obciążenie na +5). Ale do czasu ... Forton nie spali sprzętu (zadziała zabezpieczenie - chyba żeby nie zadziałało :wink: ), za to Codegen może zrobić niezłe BUM!

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo halo ziemia do forumowiczów czy wy potraficie dobrze uważnie czytać :?: gostek sprawdzał kompa na 4 zasilaczach - 2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W i na każdym jest tosamo , wiećto jest troche dziwne :!: I na innych pc te zasiłki chodzą dobrze !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo halo ziemia do forumowiczów czy wy potraficie dobrze uważnie czytać  :?:  gostek sprawdzał kompa na 4 zasilaczach - 2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W i na każdym jest tosamo , wiećto jest troche dziwne :!:  I na innych pc te zasiłki chodzą dobrze !!

Qrde, a ja udowodnię że na 10 innych kompach te zasiłki nie działają. I co z tego? Wszystkie są tej samej klasy, napięcie mierzone miernikiem jest takie jak przy przeciążeniu - ale pewnie mierzył tylko swoją zasiłkę?

lukasrz: Weź kalkulator i policz sobie sumę mocy podłączonych urządeń (w kompie autora wątku) - potem pogadamy.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo halo ziemia do forumowiczów czy wy potraficie dobrze uważnie czytać  :?:  gostek sprawdzał kompa na 4 zasilaczach - 2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W i na każdym jest tosamo , wiećto jest troche dziwne :!:  I na innych pc te zasiłki chodzą dobrze !!

Wczoraj odbierałem kumpla kompa z serwisu, wymienili mu mobo (to inna historia) ale mnie się zasilacz nie podobał (codegen 300W of course). Ponieważ komp zaplombowany i w domu się nie zmierzy wiec po odbiór przyszliśmy z własnym miernikiem - bo w sklepowym serwisie nie mają :!: No i zasiłka na startującym windowsie na gniazdo ATX dawała +12,8 V. W takim razie wymiana (ostatnie dni gwarancji) - następny codegen (nowy) -> +12,9V :!: Kolejny był Feel - już "tylko" +12,75V. Nówki zasilacze, mierzone podczas ładowania Windowsa. Sprzęt niekręcony i średnio wymagający. Ostatecznie znaleźli jakiegoś Linkworlda (przypuszczam, że tez syf :( ) który dawał +12,2V więc go wzięliśmy.

Niestetety jedyne co w sklepie mieli poza chłamem za 60 złotych to chieftec za 250 zeta :( Kumpel oczywiście tyle nie ma. Tak, że teraz namawiam kumpla na pozbycie się tego Linkworlda a zakup jakiegoś Deera 400W albo Huntkeya 300W - nie kręci więc mu powinno styknąć.

Morał - jak zasilacz jest goowniany to nawet to, że jest nowy mu nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palomino 2000+ to całkiem niezły piecyk (czytaj: pożeracz prądu). Ja podejrzewałbym nie sam zasilacz, lecz stabilizator napięcia Vcore na płycie głównej. Może nie wytrzymywać takiego obciążenia i napięcie Vcore nie jest stabilne - duże tętnienia. Miernikiem trudno będzie to sprawdzić, przydałby się bardziej oscyloskop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palomino 2000+ to całkiem niezły piecyk (czytaj: pożeracz prądu). Ja podejrzewałbym nie sam zasilacz, lecz stabilizator napięcia Vcore na płycie głównej. Może nie wytrzymywać takiego obciążenia i napięcie Vcore nie jest stabilne - duże tętnienia. Miernikiem trudno będzie to sprawdzić, przydałby się bardziej oscyloskop.

Święta prawda, ale akurat jak pisałem to co wyżej, to miałem na warsztacie prawie identycznego kompa (Gigabyte 7VA kt400 + A2000 Palomino)- zasilanie na płycie wyrabia, w egzemplarzu który sprawdzałem tętnienia były pomijalnie małe.

Tyle że z zasilaczem Chieftec 420W, na "typowych" zasilaczach było dużo gorzej (Chieftec-a 360W nie miałem pod ręką, pewnie też by wystarczył).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...