Pedros Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Mam problem z napieciem na wtyczkach 12V wynosi ono 13V-13.2V. na pozostałych napiecie jest takie jak trzeba. Mam tez problemy z czestymi błedami CRC podczas instalowaniu progrmów ( przy czym plytki u innych chodza bez zarzutu ). Problem jest tez taki ze po kolei sprawdzałem 4 zasilacze u siebie: 2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W Na wszystkich zasilaczach 3.3V oraz 5V dostarczane jest w normie --> ok 2-4 % odchyłki . Za to we wszystkich na 12tce napiecie oscyluje w granicach 13V...... Zasilacze te były sprawdzane na innym kompie i dawały wszystkie napiecia w normie. Wiem ze te wymienione wyzej zasilacze to Low-End straszny ale dziwne ze na innym kompie chodza bez problemu. Dlatego mam pytania: 1. Czy to zawyrzone napiecie moze miec wpływ na Bład CRC ? 2. Co z tym napieciem na 12tce ? ( moze cos z płytą ?? ) Napiecie sprawdzałem programem Speed Fan 4.09 Konfiguracja Sprzetu: Athlon XP 2.0+ palomino Gigabyte 7VA kt400 256 ddr 266 radeon 9100 barracuda 120 GB 8Mb barracuda II 20 GB CD-RW teac 52X CD-R toshiba 48X Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 sprawdz miernikiem!! programy typu Speed Fan nie pokazuja dokladnie napiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedros Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 hmm problem w tym ze nie mam takowego sprzetu... poza tym programy typu SpeedFan biora informacje o napieciach i temperaturach z biosu.... apropos w biosie tez sprawdzałem i było to samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 niestety bez miernika sie nie obedzie - moja poprzednia plyta na +3,3 pokazywala mi 3,1 podczas gdy faktycznie bylo 3,3 co do miernikow na allegro za 15 zl mozna kupic juz calkiem wystarczajace do domowych potrzeb i dosyc dokladne pod warunkiem ze bateria jest sprawna Powiem nawet ze bardzo dokladne jak na swoja cene :) (ich sklepowa cena to 40 zl) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 hmm problem w tym ze nie mam takowego sprzetu... poza tym programy typu SpeedFan biora informacje o napieciach i temperaturach z biosu.... apropos w biosie tez sprawdzałem i było to samo ico z tego :?: załątw miernik i wtedy pogadamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedros Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 okej kupiłem miernik i sprawdziłem napiecie = 13 V........... :(( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Konfiguracja Sprzetu: Athlon XP 2.0+ palomino Gigabyte 7VA kt400 256 ddr 266 radeon 9100 barracuda 120 GB 8Mb barracuda II 20 GB CD-RW teac 52X CD-R toshiba 48X okej kupiłem miernik i sprawdziłem napiecie = 13 V........... :(( W sumie moc urządzeń podłączonych jakieś 290-320W, czyli bez dobrego zasilacza 350W sie nie obejdzie. W tych typach zasilaczy które sprawdzałeś przeciążenie objawia się w pierwszej kolejności wzrostem napięcia +12V. Poczytaj przyklejony wątek o zasilaczach. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 z tego co sie orientuje a orietntuje sie slabo to sprawa moze bys taka.. otoz ga 7va pobiera prad dla proca z +5 wiec jezeli przeciazysz owe +5 to zasilacz bedzie staral sie podawac wyzsze napiecie zeby wyregolowac te odchyly. jednak codegeny nie maja regulacji +12 co prowadzi do jego wzrostu az do 13v odkrec lekko proca poodlanczaj napedy i wtedy jezeli to jest to, to +12 powinno wrocic do normy :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 tak jak sp1mta mowi : przeciazenie linii 3.3v/5v objawia sie wzrostem napiecia 12v pamietam jak bawilem sie zasilaczem AT ,chwilowe spiecie na 3.3v powodowalo ze wiatraczek prawie odlecial :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Dokładnie. Przeciążenie +5V powoduje wzrost +12V (zasiłka stara się utrzymać +5 na przyzwoitym poziomie, a może podnieść tylko obydwa te napięcia). Też to miałem i w sumie mam - a zasilacz to fortron 400W. Po wymianie grafiki z G400Max na R9500 problem znacznie się zmniejszył. Wnioskuję z tego, że rozwiązaniem jest obciążenie +12V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Dokładnie. Przeciążenie +5V powoduje wzrost +12V (zasiłka stara się utrzymać +5 na przyzwoitym poziomie, a może podnieść tylko obydwa te napięcia). Też to miałem i w sumie mam - a zasilacz to fortron 400W. Po wymianie grafiki z G400Max na R9500 problem znacznie się zmniejszył. Wnioskuję z tego, że rozwiązaniem jest obciążenie +12V :)W pewnym stopniu masz rację, większe obciążenie na +12V stabilizuje pracę tych g*** zasilaczy (szczególnie że w przypadku płyt zasilających procesor z +12 jednocześnie jest niższe obciążenie na +5). Ale do czasu ... Forton nie spali sprzętu (zadziała zabezpieczenie - chyba żeby nie zadziałało :wink: ), za to Codegen może zrobić niezłe BUM! --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Halo halo ziemia do forumowiczów czy wy potraficie dobrze uważnie czytać :?: gostek sprawdzał kompa na 4 zasilaczach - 2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W i na każdym jest tosamo , wiećto jest troche dziwne :!: I na innych pc te zasiłki chodzą dobrze !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 I co w tym dziwnego? U mnie ten sam objaw występował na 3 różnych zasiłkach, które na innych kompach działały OK. Zwyczjnie ten konfig, z konkretnie tymi egzemplarzami urządzeń obciąża +5V nieproporcjonalnie bardziej niż +12V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Halo halo ziemia do forumowiczów czy wy potraficie dobrze uważnie czytać :?: gostek sprawdzał kompa na 4 zasilaczach - 2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W i na każdym jest tosamo , wiećto jest troche dziwne :!: I na innych pc te zasiłki chodzą dobrze !!Qrde, a ja udowodnię że na 10 innych kompach te zasiłki nie działają. I co z tego? Wszystkie są tej samej klasy, napięcie mierzone miernikiem jest takie jak przy przeciążeniu - ale pewnie mierzył tylko swoją zasiłkę? lukasrz: Weź kalkulator i policz sobie sumę mocy podłączonych urządeń (w kompie autora wątku) - potem pogadamy. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Halo halo ziemia do forumowiczów czy wy potraficie dobrze uważnie czytać :?: gostek sprawdzał kompa na 4 zasilaczach - 2 Codegeny 300W , Tracer 350W i L&C 400W i na każdym jest tosamo , wiećto jest troche dziwne :!: I na innych pc te zasiłki chodzą dobrze !! Wczoraj odbierałem kumpla kompa z serwisu, wymienili mu mobo (to inna historia) ale mnie się zasilacz nie podobał (codegen 300W of course). Ponieważ komp zaplombowany i w domu się nie zmierzy wiec po odbiór przyszliśmy z własnym miernikiem - bo w sklepowym serwisie nie mają :!: No i zasiłka na startującym windowsie na gniazdo ATX dawała +12,8 V. W takim razie wymiana (ostatnie dni gwarancji) - następny codegen (nowy) -> +12,9V :!: Kolejny był Feel - już "tylko" +12,75V. Nówki zasilacze, mierzone podczas ładowania Windowsa. Sprzęt niekręcony i średnio wymagający. Ostatecznie znaleźli jakiegoś Linkworlda (przypuszczam, że tez syf :( ) który dawał +12,2V więc go wzięliśmy. Niestetety jedyne co w sklepie mieli poza chłamem za 60 złotych to chieftec za 250 zeta :( Kumpel oczywiście tyle nie ma. Tak, że teraz namawiam kumpla na pozbycie się tego Linkworlda a zakup jakiegoś Deera 400W albo Huntkeya 300W - nie kręci więc mu powinno styknąć. Morał - jak zasilacz jest goowniany to nawet to, że jest nowy mu nie pomoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Jak padnie mu zasilacz pociągając za sobą połowę, albo i całą resztę to okaże się, że jak kogoś nie stać, to powinien oszczędzać na procu, grafice czy HD - bo oszczędzanie na zasiłce może być baaardzo mało opłacalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedros Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Okej dzieki za pomoc. Choc i tak nie usmiecha mi sie wydawac 200-300 PLN na nowy zasilacz szczegolnie ze niedawno kupilem sobie nowa obudowe Mercury Primo własnie z rzeczoną zasiłką L&M 400 W. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Palomino 2000+ to całkiem niezły piecyk (czytaj: pożeracz prądu). Ja podejrzewałbym nie sam zasilacz, lecz stabilizator napięcia Vcore na płycie głównej. Może nie wytrzymywać takiego obciążenia i napięcie Vcore nie jest stabilne - duże tętnienia. Miernikiem trudno będzie to sprawdzić, przydałby się bardziej oscyloskop. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Palomino 2000+ to całkiem niezły piecyk (czytaj: pożeracz prądu). Ja podejrzewałbym nie sam zasilacz, lecz stabilizator napięcia Vcore na płycie głównej. Może nie wytrzymywać takiego obciążenia i napięcie Vcore nie jest stabilne - duże tętnienia. Miernikiem trudno będzie to sprawdzić, przydałby się bardziej oscyloskop.Święta prawda, ale akurat jak pisałem to co wyżej, to miałem na warsztacie prawie identycznego kompa (Gigabyte 7VA kt400 + A2000 Palomino)- zasilanie na płycie wyrabia, w egzemplarzu który sprawdzałem tętnienia były pomijalnie małe. Tyle że z zasilaczem Chieftec 420W, na "typowych" zasilaczach było dużo gorzej (Chieftec-a 360W nie miałem pod ręką, pewnie też by wystarczył). --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedros Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Własnie tez sie zastanawiałem nad zła praca stabilizatorów napiecia. Zazwyczaj na płytach nowszych wystepuja po 3-4 do CPU . W GA7VA tylko 2.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...