Skocz do zawartości
MARIOSKARPA

Codegen 300W KANGUREK napieć!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam zasiłke Codegena300W i niewiem czy to noramlne ale jak odpalm programik Winboud Hardware Doctor(stery płyty gł.) to widze wielkości napięc i martwi mnie iż napięcia SKACZĄ np:

Vcore---> 1,58~1,60~1,62

Vitt------> 1,23~1,25

Vio------> 3,17~3,18~3,20

+5------> 4,95

+12-----> 12,11~12,17

-12------> -11,86~ -11,94

-5-------> -5,04

5Vsb----> 4,80~4,82

I tak sobie skacze nonstop czy to jest normalna praca zasiłki??!!

Komp mi siek od czasu do czasu wiesza a więcej niż 1500mhz proc niekce iść!

I jeszcze jedno pytanko aktualnie niemam podpiętych żanych wiatraków w kompie poza standardowymi mam zamiar podpiąć dwa wiatraki i katode i się obawiam czy zasiałka nie padnie??Hmmm

Wiem że ów zasilacz to niejest extra do o/c!!

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zmierz napięcia miernikiem :!: Odczyty z chipa monitorującego są niedokładne. Mnie programy pokazywały, że +12 skacze od 12,4 do 12,7 a w rzeczywistości są to zmiany od 12,22 do 12,31

2. Wg odczytów z progsa wygląda na to że 3,3 jest na dolnej granicy (tolerancja +/- 4%) co może być powodem zwiechów.

3. Dodatkowo obciążać zasilacz bym się troche bał, bo może paść i zabrać ze sobą inne podzespoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś sposób na to by jakos uspokoic nieco zasilacz tz. był złapał trohe lepszą stabilność :?

Niemam skąd wytrzasnąć miernik, bo u mnie w klasie to same lamusy i nikt z nich nawet komputera nie otwiera by posprzatać!!

Czy długo jest w stanie pociągnąć taki zasilacz przy takich skokach???

thx za odp. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręcić proca, grafe itd. Poobniżać napięcia, poodpinać niepotrzebne du.perele (żadnych katod czy dodatkowycha wentyli).

Jak długo pociągnie to się nie da powiedzieć. Tym dłużej im mniej będzie obciążony. I uważaj, bo condongeny nie mają zabezpieczeń przeciwprzepięciowych. Jak zasiłka padnie to ostatnim wysiłkiem może ci spalić wszystko oprócz obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Felson! Narazie niemam d.pereli podpiętych żadnych tylko buda otwarta :wink: ale właśnie miałem zamiar powpinac jenakrze ta sytuacja budzie wiele obaw!!

Czy wmontowanie np. drugiego fana w zasilarke dało by coś???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie i racja! Chyba jednak niebede inwestowł już w tego codegena bo niewiadomo ile jeszcze pohasa a komputer na dalsze mody korzystające z zasilarki bede narazał!! Trza kaske na nowy zasilacz zbierać i to chyba wg. mnie najlepsze rozwiązanie bedzie :wink: ale narazie tzra dotrwac na tym jak to pisza CODESZAJSIE 8)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale CODEGEN nie jest najlepszym rozwiazaniem,

tym bardziej przy OC...

Jak kupowałem kompa (marzec 2002) to laikiem byłem na temat o/c!!

Więc za niewiedze teraz płace!!

ale ja widze ze ty masz tulipana - on nie porzera takiej mocy jak AXP czy p4 - mysle ze nie masz sie czym martwic - mozesz zapodac jeszcze 1 wentyl do zasilacza zeby bylo troche chlodniej - napiecia powinny sie troche poprawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam codegena 300W - proca @ 11x170, pamieci tez i do tego maja podwyzszone napiecie. Podpiete dwa wiatraki 80x80 i 4 diody i jakos mi dziala bez zazutow :D

szkoda ze nie masz bardziej prado-zernej grafy i proca na 2.2GHz na >1.75V puszczonego ze 2 dyski i jeszcze takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly - inaczej bys mowil wtedy

jak ja odkrece sobie wszysko to tez napiecia mam ladne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz na tej plycie nie potrzebuje mocniejszego zasilacza - bo mam male mozliwosci O/C

A podalem na moim przykladzie ze wcale nie musi miec walnietego zasilacza bo jego jest o mniej obciazony niz moj a mi jakos dziala bez zadnych resetow czy zwieszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm pierwsze słysze o takich wałkach :roll: :roll: :roll:

To byłby dla mnie szok jakby się okazało że moja zasiłka to 250W z wlepką 300W!!!

Da się jakoś sprawdzić a wtakim razie czy to 300 czy 250 a może 200 :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm pierwsze słysze o takich wałkach :roll:  :roll:  :roll:  

To byłby dla mnie szok jakby się okazało że moja zasiłka to 250W z wlepką 300W!!!  

Da się jakoś sprawdzić a wtakim razie czy to 300 czy 250 a może 200 :roll:

To się nie nazywa "wałek" tylko "marketing".

Moc podawana na zasilaczach noname (Codegen, Impet, Megabajt, ....) to tzw. "Peak Output Power", czyli moc jaką jest w stanie dostarczyć zasilacz w impulsie (jednorazowo, nie dłużej niz X sekund). Rzeczywista moc też jest (czasem) podawana, np. na zasilaczu Codegen "S" 300W jest napisane pod napięciami +3,3V +5V +12V 165W max. Teraz jasne?

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umnie to dopiero masakra napięcia odpowiednio na szajsogenie

+12v = 11,612

+5 = 4.784

+3,3 = 3,52

vcore = 1,36

ale odziwo all stabilnie działa tyle że grafy nie podkrece bo spada jeszcze niżej a wiadomo czym to grozi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sp1mta! Zgadza siek oblukałem zasilacz i jest dokładnie tak jak mówisz!! Napisane jest 165Wmax ale takim drukiem ze az trudno się skapnąć że to rzeczywista moc!

A sprawa nalepek to wg. mnie jest czyste oszustwo, sprzedawcy powinni informowac że to nie 300W zasilacz ciągnie nonstop tylko 165W!!

Zaraz się okarze że iż by nabyc dobry zasilacz trza brac ze sobą elektryka, to paranoja przecie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

165W to nie jest obciazenie lini 3.3v 5v 12v tylko lini 3.3v i 5v

obciazenie 12v obliczyc odejmujac od 300W pozostale ,przy czym nie moze przekroczyc 13A i to terz nie ciagle

te 165W to ciagle pod warunkiem ze sie nie pociagnie max Amperow tylko wartosc sie wysrodkuje

i jeszcze bierzemy poprawke na wykonanie zasilacza i juz wiemy ze taki 300W da nam 200W i bedzie chodzil dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Re: KGB

Wszystko fajnie, tylko że ten zasilacz pada pod obciążeniem ~180W (po 90W na liniach +5 i +12).

A z ciekawostek: Jak dałem 18A na 3,3V to poszedł dym ... hmmm, a napisali "20A".

Były 3(???4???) różne zasilacze z napisem Codegen 300W, z tego co pamiętam dwa modele wytrzymały nawet 250W. Prawdziwy sukces.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he

wlasnie poprawka na wykonanie waha sie o duze wartosci :D

ale nie jest tak zle ,moj 250W chodzil sobie dobrze dopoki na KT7 nie zwiekszylem VIO ktore bylo teraz pobierane z 5v

no i niestety zaczely sie zwiechy ,a to wszystko przez nagryware i dwa dyski - z jednym dyskiem sobie radzil

wsadzilem 300W i jakos sobie biega bez problemow

musze jednak pochwalic 250W za nieskopcenie sie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam codegena 300W - proca @ 11x170, pamieci tez i do tego maja podwyzszone napiecie. Podpiete dwa wiatraki 80x80 i 4 diody i jakos mi dziala bez zazutow :D

Kumplowi też chodził bez zażutów. Ma durnia 800 i rive TNT. Aż pewnego dnia się zadymił i kuniec. Desperat przyszedł do mnie i zabrał kolejnego codegena. Ja tam wole spać spokojnie. Polecam zmiane zasiłki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...