Skocz do zawartości
p3dzi0r

Lutowanie miedzi na blok wodny :)

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym zrobić sobie blok wodny wiercony i bede musiał zalutować otworki  :wink: 

i mam pytanie czy taka poręczna lutowniczka na gaz od zapalniczek mi wystarczy czy nie ? 

http://www.allegro.pl/showitem.php?item=6466037

prosze o odpowiedz

Ale zajebiste. Muszę sobie taką sprawić, bo akurat potrzebuję.

Otworki lepiej zakleić, bo przy lutowaniu mógłbyś mieć nieszczelności, poza tym to byłoby raczej trudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie cos w sklepie kosztuje 5zl :) Aha.. i jest do [gluteus maximus] :) Wiekszej ilosci miedzi to tym nie rozgrzejesz szczerze mowiac... Za ta cene mozna sprobowac (gaz do zapalniczek to wydatek rzedy kilkunastu zlotych), ale super efektow sie nie spodziewaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja lutowalem nad zwyklym palnikiem turystycznym. powierzchnie gdzie ma byc cyna smarujesz specjalna pasta lutownicza (zawiera sproszkowana cyne 60%, kwas i inne dodatki ualtwiajace lutowanie) a gdy wszystko sie podgezeje tak ze widzisz jak z pasty sie wytapia cyna dokladasz cyny na miejsce laczenia stuszisz i zlutowane. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to fajnie bo do maktro mam wstempa :)

a czy zbędne otwory można po prostu zakręcić  :wink: 

a po zakręceniu ew. zgrzać (tatuś ma wienkszy palnik)

Jeżeli koniecznie chcesz, to możesz "zakręcić", ale umocować te zatyczki (czy co tam wkręcisz) na kleju.

A skoro mówisz, że tata ma większego (hahahaha, bez komentarza), to możesz spróbować zgrzać, ale to nie gwarantuje 100% szczelności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos mi sie zdaje ze w tej lutownicy czegos brakuje chyba zbiornika z tlenem ba ta "lutownica" bardziej przypomina zapalarke do gazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...