Skocz do zawartości
Boxster

Jak podłączyc 2x HDD, CDR i DVD?

Rekomendowane odpowiedzi

huh, w najblizszym tygodniu bede mial identyczny problem do twojego Boxster :-) Ja z kolei myslalem zeby na IDE1 dac glownego HDD i DVD, a na IDE2 dac DVD-RW i HDD2 na smieci. - zeby byl plynny przesyl miedzy dwoma HDD (bo z tego co mi wiadomo przsyl danych bedacych na tej samej tasmie IDE jest dwukrotnie wolniejszy od przesylu danych meidzy urzadzeniami bedacymi na dwoch oddzielnych tasmach) Jako ze dane z jednego z urzadzenia najpierw msuza na MOBO trafic a pozniej do drugiego urzadzenia, a jesli te urzadzenia sa na jednej tasmie to "polowa" tasmy jest dedykowana dla transferu z jednego urzadzenia do plyty, a druga "polowa" do transferu z plyty na drugie urzadzenie. problemu tego nie ma gdy dane sa przesylane miedzy urzadzeniami na oddzielnych tasmach, jako ze wtedy cala tasma moze byc wykrozystana do transfery z urzadzenia1 na MOBO i z MOBO na urzadzenie2 (juz przez druga tasme) <--- jesli zle to rozumije to prosze mnie poprawic :-). No a jako ze najwiecej danych bede mial przysylanych miedzy HDD glownym i HDD drugim, oraz HDD glownym i nagrywarka DVD-RW, logiczne (wedlug mojego chorego rozumowania) ze DVD-RW oraz HDD2 musza byc na innej tasmie od HDD1. uff alez ze msie rozpisal, ciekawi mnie tylk oczy moje wywody maja wogole jaksi sens, czy to tylko majaczenie niewyspanego studenta ? a moze wogole juz pie*** od sensu ? sam nie wiem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff alez ze msie rozpisal, ciekawi mnie tylk oczy moje wywody maja wogole jaksi sens, czy to tylko majaczenie niewyspanego studenta ? a moze wogole juz pie*** od sensu ? sam nie wiem ;-)

Raczej nie mają sensu :D . dyski twarde mają zawsze szybszy transfer niż napędy optyczne. Więc podłączając dysk twadry z napędem optycznym spowalniasz dysk (transfer ustawia się do najwolniejszego urządzenia). Optymalnym rozwiązaniem jest podłączenie na jednej taśmie dwóch dysków , na drugiej dwóch napędów - tak jak mówili poprzednicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...