Skocz do zawartości
POWER BY AMD

ABIT AN7 złote rady max o/c

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czemu ale jak dam zworką usbpwr na disabled to wtedy modem od neo nie zawsze sie włącza.

mysz włącza sie normalnie , a modem nie , jak włącze usbpwr na enabled to jest wtedy wszystko ok.

uszkodzona płyta ????

Gdzieś to wcześniej chyba było tylko nie pamiętam gdzie, ale to chyba normalne zjawisko. Zapytaj w szukajce.

:idea: A tak na marginesie to jak Ci chodzi ta noestradka? Też myślałem o tej 128 bo najtańsza ale się boje że wiele się od modemu nie różni. Chciałbym czasem pograć troche z innymi w necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neo działa super , w q3 gram na lajcie , nie ma awari itp.

tylko martwi mnie to że jak wyłączona jest zworką ta funkcja od stanby (wake on usb) to modem od neo nie zawsze sie włącza po włączeniu pc , pomaga wyjecie wtyczki z gniazda usb i ponowne wsadzenie , mysz i inne urządzenia działają normalnie.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Troche to malo ambitne pytanie bedzie, ale nie potrafie sam tego wykonac, a po paru dniach porazek coraz mniej pomyslow mam.

Chodzi o instalacje dzwieku SS na mojej plycie pod Win98.

Po instalacji sterownikow dzwieku od Nvidi (obojetnie czy najnowszych, czy tych dolaczonych do plyty glownej) jest problem. Sterowniki nie dzialaja poprawnie. Jest informacja, ze nie mozna zaladowac ntkern.vxd(tego pliku w ogole w systemie nie ma ...). Podejrzewam, ze gdybym zainstalowal sterowniki dla PCI Uniwersal Serial Bus(co to jest? za co odpowiada?), ktore aktualnie jest nieaktywny, to wszystyko by gladko poszlo, ale nie wiem skad je ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> itp.itd. Moze trzeba tylko jakas funkcje w Biosie wlaczyc/wylaczyc.?

Co ciekawe problem z instalacja dzwieku pod XP nie wystepuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Troche to malo ambitne pytanie bedzie, ale nie potrafie sam tego wykonac, a po paru dniach porazek coraz mniej pomyslow mam.  

Chodzi o instalacje dzwieku SS na mojej plycie pod Win98.

Po instalacji sterownikow dzwieku od Nvidi (obojetnie czy najnowszych, czy tych dolaczonych do plyty glownej) jest problem. Sterowniki nie dzialaja poprawnie. Jest informacja, ze nie mozna zaladowac ntkern.vxd(tego pliku w ogole w systemie nie ma ...). Podejrzewam, ze gdybym zainstalowal sterowniki dla PCI Uniwersal Serial Bus(co to jest? za co odpowiada?), ktore aktualnie jest nieaktywny, to wszystyko by gladko poszlo, ale nie wiem skad je <font color=red>ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> -> wziąć</font> itp.itd. Moze trzeba tylko jakas funkcje w Biosie wlaczyc/wylaczyc.?  

Co ciekawe problem z instalacja dzwieku pod XP nie wystepuje.

ntkern.vxd - to jest chyba jakis plik z sytemu nt...... wogle ta plyta ma support dla win98 ? ..... czlowieku pozbadz sie tego, zainstalujs obie Windowsa Xp, albo 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RS => A dlaczego by miala nie miec "supportu" ?

XP mam na pierwszej partycji, ale watpie aby WinXP lub Win2000 wspolpracowaly z SoftIcem...

JARBIO1 => Bios TicTac & Enduracel. Poszukaj z google, a znajdziesz, a jak nie znajdziesz

to napisz, a dam Ci link, ktory w tej chwili gdzies mam, ale gdzie ... ;)

ps. 2700 stabilne ??? A jakie masz napiecie, czym testowales, daj jakis zrzut ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RS => A dlaczego by miala nie miec "supportu" ?

XP mam na pierwszej partycji, ale watpie aby WinXP lub Win2000 wspolpracowaly z SoftIcem...

JARBIO1 => Bios TicTac & Enduracel. Poszukaj z google, a znajdziesz, a jak nie znajdziesz

to napisz, a dam Ci link, ktory w tej chwili gdzies mam, ale gdzie ... ;)

ps. 2700 stabilne ??? A jakie masz napiecie, czym testowales, daj jakis zrzut ekranu.

http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t...?threadid=50974

Bios TicTac & Enduracel

by -=Merlin=- :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam Abita AN7, procka XP2000+@1930MHZ ale nie próbowałem jeszcze tego drut moda, który jest tak zachwalany. Zanim podejme decyzje czy go zrobic chciałem zapytać, czy jest jakiekolwiek ryzyko padnięcia płyty głównej, lub procka, czy wtedy (po zrobieniu drut moda) procek wytrzyma taki nacisk i sie nie zjara np. i na koniec czy pozytywny efekt drut moda zależy od serii procka, czy może drut mod wychodzi na każdym procu??

Z góry dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ślicznie. Mam jeszcze jedno pytanie: Mój procek Athlon XP z 1,67 GHz idzie max na 1,94 GHz przy napięciu 1,68 i ma temp. 50 C. Wczoraj ściągnąłem cooler i założyłem jeszcze raz paste termoprzewodzącą bo nie wierzyłem i lekko sytuacja się poprawiła - tyle że wcześniej miał 50C przy mniejszym napięciu. Coolerka nie mam na maksa słabego - kumpel twierdzi ze powinien wydajniej chłodzić. Nie wiem teraz czy ten cooler jest do [gluteus maximus] czy może pasta.

Jeszcze jedno jeżeli ktos sie orientuje to proszę o podanie serii procków (Athlon Xp Mobile), które się beda swietnie krecic, bo przymierzam sie do kupna takowego:).

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dawno mnie nie było więc naświetlę sprawę - w moim przypadku okazłao się że problemem stabilności systemu jest niewydajne chłodzenie - postaram się to jakoś rozwiązać aby uzyskać 11,5 x 200MHz. Ale pojawił się inny problem, a mianowicie prawdopodobnie mam walniętą płytę. Dlaczego doszedłem do takiego wniosku - otóż: Jak mam wgrany bios 15 to wsztstko śmiga jak talala przy ustawieniach defaultowych biosu i procesora np Barton 2600+, mogę do woli resetować kompa i zawsze wstaje bez problemu jako Barton 2600+. Jak tylko wgram Bios 17 lu moda na tym biosie to komp po resecie nie wtaje i pokazuje procesor 1909MHz i jakieś konflikty w biosie (błędy sumy kontrolnej itp), czyli wszystko działa jak się go ustawi, zapisze, wyjdzie i pozwoli zabutować - ale jak da mu się ponownie reset to h...j i bios się wysypuje. Jakby ktoś z was wiedział co może byc przyczyną to z góry dziękuję.

A i jeszcze jedno - mianowicie co może byc przyczyną że jak włączony mam modem (jakaś taniocha na PCI) to jak włącze jakąkolwiek grę to szarpie jak szlag. Modem wyłacze i zapyla ślicznie. Czy problemem jest mało ramu (mam 512Mb) czy modem jest h...jowy, a moze problem rozwiąże modem sprzętowy - tylko gdzie taki kupić???????

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, takie badziewie to ja właśnie mam - szukam modemu w pełni hardwerowego a nie soft lub win modem. A pozatym czy zmiana modemu rozwiąże problem???? No bo kazaa naprzykład cały czas coś na dysku zapisuje. A ja mam czkawkę w kompie jak dioda dysku pracuje. A to na pewno nie wina dysku bo mam dwa twardziele 80GB Caviara seria JB 7200obr +8Mb cashu ????? naturalnie ustawione jako DMA nr 5 i zapylają aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, problem rozwiązany.......... wcale nie powodem był modem a program KaZaA i to włąśnie on jest odpowiedzialne za te zacinki w wyświetlaniu grafiki. Jakby ktoś wiedział co i jak trzeba w nim skonfigurować aby było OK to będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem l12 moda na abicie an7 i nic. Nie udało się. Druta włożyłem w dziurki na sockecie. Chcę spróbowac jeszcze innej metody ale musze połączyć mostki na procku i nie wiem czym najlepiej to zrobić oprócz ołówka, jeżeli ktos ma jakies pomysły to walcie śmiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ci dał drut mod ?????

i czemu nie moge osiągnąś stabilnego więcej jak 250 fsb ??

jaką macie temp. PWM ????

ja mam 60 c w stresie na niebieskiem zalmanie , zauważyłem też że jak dam wentylator na czipset to mam 5 mhz fsb stabilne w góre , czyli ten zalman nie jest taki dobry.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ci dał drut mod ?????

i czemu nie moge osiągnąś stabilnego więcej jak 250 fsb ??

jaką macie temp. PWM ????

ja mam 60 c w stresie na niebieskiem zalmanie , zauważyłem też że jak dam wentylator na czipset to mam 5 mhz fsb stabilne w góre , czyli ten zalman nie jest taki dobry.....

PWM to jest power modul czyli układ zasilacza procesora a nie chipset.

U mnie przy założonych radiatorach na każdy scalak i dobrym nawiewie dochodzi do 50st. max. Niestety nie udało mi się stwierdzić w którym miejscu jest sam czujnik.

Na obu mostkach mam niebieskie zalmany ale z założonymi wentylatorami. Temp 28 do 36 st.C

:arrow: Blue po co Ci drut mod przy mobilu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

nie wiem czy ten temat byl juz tutaj poruszany, ja go nie moglem znalezc, wiec zaryzykuje i zapytam sie :)

a raczej opisze swoj problem z AN7

Moze ktos z Was bedzie w stanie powiedziec mi o co wogole chodzi, bo ja szczerze powiedziawszy juz nie mam pomyslow.

Mainboard, jak w topicu, Abit AN7, calkiem nowiuska...

Uchachany z zakupu, smig do domku no i oczywiscie instalacja cacka do reszty sprzecicha...

Niby wszystko super smiga, czas na rzut okiem do biosu..

[zaznacze tylko ze z instalacja OS'a nie bylo najmniejszych problemow. winda chodzi slicznie, ladnie]

oczywiscie deafultowe ustawienia bios'u zbyt cudowne nie byly, wiec sie pozmienialo to i owo, [co dziwne mojego athlona XP 2000+, rozpoznal bios prawidlowo, lecz taktowanie i mnoznik ustawil na 100 *12,5] .. no coz, zmienilem na zgodne z parametrami producenta. nadszedl czas zapisu biosu i restartu.

No i tu pojawil sie problem.

oczywiscie pojawil sie komunikat "do not ruszaj czegokolwiek, bo zapisuje bios, itp" i reboocik.. czyli poki co wporzo

ale po reboocie... hm... POST juz sie nie zglasza, monitor caly czas w trybie czuwania, diody na MB informuja ze zasilanie jest, dioda od hdd swieci caly czas no i na tym koniec. nie dzieje sie kompletnie nic, Bios sie nie zglasza, POST'u nie ma, klawiera - brak reakcji, nawet reset z obudowy nic nie daje, kom caly czas w tym dziwnym "letargu". Pozostaje odciac tylko zasilanie i uruchomic od nowa.

Bios sie niestety nie zapisuje, caly czas jade na deafultowych ustawieniach

flash biosa do najnowszej ver nic nie daje, starsze wersje tez nic..

dodam jeszcze ze abit ten posiada wbudowany w plyte "POST Code display" gdzie widoczne sa co z POSTU.. i w czasie kiedy komp robi po reboocie zwieche.. wystepuje tam kod [0.4] [w tabeli w manualu do plyty wogole nie ma takowej pozycji. po wcisnieciu butona resetu, kod zmienia sie na [F.0] i tego tez nie ma w manualu...

Jakiekolwiek pomysly? bo mi juz sil brak ;)

Moze to jakas drobnostka którą przeoczylem, sam do tego nie dojde :)

help...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie odnośnie programu FanEQ. Otóżnie ma w nim regulacji obrotów wentylatora podłączonego do złącza SYS. Wg zdjęcia w instrukcji do płyty powinna być ta regulacja. W necie znalazłem gdzieś odpowiedź z firmy Abit dla jakiegoś użytkownika że fanEQ oferuje możliwość regulacji CPU, NB i SYS, niestety nie napisali w czym jest problem że opcja ta w programie jest nie podświetlona. Wie ktoś może o co chodzi?

pozr

RaFiB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...