jackkpl Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Otoz jestem posiadaczem p4 1.6a oraz gigabyte 8srx. Zestaw bardzo spoko, ale niestety nie moglem przekroczyc bariery 2.26 ghz i fsb 141 mhz. Na zagranicznym forum znalazlem informacje i udalo sie. Jest pewna modyfikacja napiecia domyslnego na procesor (laczy sie 4 nozki drucikiem i napiecie domyslne jest 1.85 volta). Pewnie myslicie, po co mi to skoro na plycie mam do 1.85 volta. Ano po to, iz ja u siebie moglem dac napiecie na 1.85 volta , ale nie pomoagalo to w przekroczeniu 141 mhs fsb. Po tej modyfikacji (sprawne raczki i miedziany drucik- okolo 5 minut) i niespodzianka. Mimo iz napiecie ustawilem na 1.75 volta to uzyskalem stabilne (jak na razie- 1 dzien testow ) 2.4 ghz z P4 1.6 ghz. Calkiem niezle jak za taka kase. Wszyscy, ktorym z dziwnych powodow nagle na fsb o 1 mhz wiekszym nie odpala sie komp polecam ta modyfikacje, naprawde jest to prosta i szybka modyfikacja, nie przekresla ona gwarancji, a moze pomoze wycisnac wiecej MHZ. Jesli ktos potrzebuje pomocy w sprawie modyfikacji , to prose pisac na moj e-mail Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Proszę mów jak to zrobiłeś :) Może jakieś zdjęcia :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 PIV- jeszcze jakis komentarz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Spoczko, od razu mowie ze to nie mojego autorstwa te zjdecia, ja tylko czytam i przekazuje :P http://www.ask.draminski.pl/1.jpg oraz http://www.ask.draminski.pl/2.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 PIV- jeszcze jakis komentarz ? Szkoda prądu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 :oops: CZY KTOS juz probowal tej technologi bo ja dochodze do 2.43 i dalej ciezka sprawa wywala sie system albo frezuje :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 :oops: CZY KTOS juz probowal tej technologi bo ja dochodze do 2.43 i dalej ciezka sprawa wywala sie system albo frezuje :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Otoz jestem posiadaczem p4 1.6a oraz gigabyte 8srx. Zestaw bardzo spoko, ale niestety nie moglem przekroczyc bariery 2.26 ghz i fsb 141 mhz. Na zagranicznym forum znalazlem informacje i udalo sie. Jest pewna modyfikacja napiecia domyslnego na procesor (laczy sie 4 nozki drucikiem i napiecie domyslne jest 1.85 volta). Pewnie myslicie, po co mi to skoro na plycie mam do 1.85 volta. Ano po to, iz ja u siebie moglem dac napiecie na 1.85 volta , ale nie pomoagalo to w przekroczeniu 141 mhs fsb. Po tej modyfikacji (sprawne raczki i miedziany drucik- okolo 5 minut) i niespodzianka. Mimo iz napiecie ustawilem na 1.75 volta to uzyskalem stabilne (jak na razie- 1 dzien testow ) 2.4 ghz z P4 1.6 ghz. Calkiem niezle jak za taka kase. Wszyscy, ktorym z dziwnych powodow nagle na fsb o 1 mhz wiekszym nie odpala sie komp polecam ta modyfikacje, naprawde jest to prosta i szybka modyfikacja, nie przekresla ona gwarancji, a moze pomoze wycisnac wiecej MHZ. Jesli ktos potrzebuje pomocy w sprawie modyfikacji , to prose pisac na moj e-mailBez urazy ale jaka to spoczko płyta?Na swojej MSI 845E Max jadę na FSb 150 przy nap.1,550V .Nie trzeba żadnych modyfikacji napięcia.Jak dobrze schłodziłem to szedł 2,539GHz na 1,500V(nadmuch z klimatyzatora do wnętrza kompa,służe screenem na maila) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 PIV- jeszcze jakis komentarz ? Taaa... ja mam mały komentarz i dla Ciebie i dla "sprytnego" kolegi. "Overclockerzy uważajcie! Poniedziałek, 15 lipca 2002 11:18:42 | Polarny -------------------------------------------------------------------------------- Okazuje się, że procesory Intel Pentium4 są bardzo delikatne. Pojawia się coraz więcej przypadków, kiedy to podkręcony procesor P4 po pewnym czasie przestaje pracować. Wszystkiemu winne jest napięcie. Okazuje się, że każde napięcie powyżej 1.75V działa zabójczo na te procesory. Wiele osób chłodząc nawet i przy użyciu peltierów czy też obudowy VapoChill (czyli schodzili poniżej 0°C) utracili swoje P4. Oto przykłady podawane na forum MadOnion (procesor, napięcie + czas życia) Pentium4 2.2GHz - 1.95V --> 2 tygodnie Pentium4 1.6GHz - 1.95V --> 2 tygodnie Pentium4 1.6GHz - 2.0V --> 2 tygodnie Pentium4 2.4GHz - 1.85V --> 3 tygodnie Wszystkie były porządnie chłodzone (jak wspomniałem, peltiery, VapoChill, a ostatni tylko sam watercooler). Co ciekawsze proceosry AMD nie posiadają tego problemu. Jednak należy wspomnieć, że te P4 zbudowane były na jądrze Northwood - czyli w technologii 0.13µ. Także czyżby to było powodem? Okaże się, że nowe AMDki będą szerzej dostępne. " To jest news z nvidia.com.pl. Podobna historia przydażyła się naszemu koledze Tirintiemu. Działał mu procek parę miesięcy i zdechł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abramakabra Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 A jak się proc sfajczy i jest na gwarancji to można go wymienić nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 A jak się proc sfajczy i jest na gwarancji to można go wymienić nie ? Nie wiem. Tirinti kupił nowe 2.0GHz (spalił 1,8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 0,13 mikrona+większe napięcie= jaranko krzemu!!! Metal przy -x c się kurczy i niszczy a po podniesieniu napięcia może wystąpić przebicie struktury(iskra) i kaput!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 W pelni zgadzam sie z przedmowca iz napiecie powyzej 1,75 czy 1,8 zabija, wiadomo, wszsytko co jest bardziej narazone na stres szybciej sie zepsuje. Ta modyfikacja nie ma nacelu umozliwienie napiecia 1.85 !!!!!!!!!! po prostu dziwna sprawa, niby to tylko pomaga przy podbijaniu napiecia, a w wielu przypadkach jakby poprawia podkrecalnosc. Nie wiem czy ja wyrazilem sie tak niejasno czy wy nie potraficie czytac, ale u mnie masz wczesniej byl 1.6 volta 139 fsb i ani 1 mhz wiecej, a teraz po tej modyfikacji jade na maks proca i to jest dla mnie teraz ograniczeniem. Teraz odpowiedz dla EMILA- mam gigabyte 8srx- moze nie najlepsza plyta, ale kosztowala 365 zl, juz sam wiesz dlaczego ja qpilem :P. u mnie na domyslnym napieciu chodzi na maks 2.25 ghz, wiecej juz nie darady. Nie wiem czy to jakis procek pechowy , czy moze ta plyta ma problemy ze stabilnoscia. Jak dla mnie to nawet 1.6 ghz jest za szybkie, wiec to co opisalem jest raczej w ramach eksperymentu, szczerze to ja uzywam go na 1.6 ghz 1.15 volta i wiatraczek na 5V. mam cisze , spokoj, a mysle ze szybki to on jest wystarczajaco jak na moje potreby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ja mam p4 0.18mik i poniżej 1,76 sie resetuje i podniosłem do 1,78 i spox i mam na zwykłym coolercu 24 stopnie 50% stress Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zim Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 namrewolf: 24 stopnie to teraz ma powietrze, musisz miec cos nie tak z czujnikiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ekhm mam w budzie coś z 4max.com.pl taki cooler do dysków czy coś co chładza bude do 9 c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khorne Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ekhm mam w budzie coś z 4max.com.pl taki cooler do dysków czy coś co chładza bude do 9 c hahahaha ale kit pociskasz człowieku, to o czym piszesz służy do chłodzenia hdd i może obniżyć nawet o 9 c temperaturę, ale tylko i wyłącznie HDD i tylko w wypadku gdy oscyluje ona w okolicach 45 c, zaś na temp w obudowie nie ma praktycznie ŻADNEGO wpływu (poniżej 1 c) wiem bo zaciekawiło mnie to i trochę poczytałem o tym Ion Storm II (chyba taka była nazwa) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 ekhm mam w budzie coś z 4max.com.pl taki cooler do dysków czy coś co chładza bude do 9 c hahahaha ale kit pociskasz człowieku, to o czym piszesz służy do chłodzenia hdd i może obniżyć nawet o 9 c temperaturę, ale tylko i wyłącznie HDD i tylko w wypadku gdy oscyluje ona w okolicach 45 c, zaś na temp w obudowie nie ma praktycznie ŻADNEGO wpływu (poniżej 1 c) wiem bo zaciekawiło mnie to i trochę poczytałem o tym Ion Storm II (chyba taka była nazwa) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: zgadza się. jak by było takie cudo co obniża do tego stopnia temperaturę w budzie to nikt by wc nie montował :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 może troche sie glebnąłem bo mam 26 na procu a w zime 15!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczyk Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 może troche sie glebnąłem bo mam 26 na procu a w zime 15!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nie wciskaj ludziom sciemy ,to w takim razie masz temperature prawie jak na chłodzeniu wodnym :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 na p4 z zasilaniem poniżej norme!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 może troche sie glebnąłem bo mam 26 na procu a w zime 15!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To jaka jest temperatura u Ciebie w chacie zimą??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczyk Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Może i to prawda ale w takim razie kompa trzymasz w chłodni i dlatego takie temperatury :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 w chacie mam 26 a umnie w pokoiku(bardzo duuuzy)mam ok 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczyk Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 W takim razie zgłupiałem , może daj zdjęcie i nazwe tego coolera bo jak daje takie osiągi to wyrzuce moją sk6 i se takie cos kupie. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 chcielita fotke to macie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczyk Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 Może sie myle ale na 99%masz zwalony czujnik temperatury , pierwsze słysze żeby na chłodzeniu powietrzem tem. proca byla nizsza niz w obudowie........... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 chcielita fotke to macie Skad masz taki fajny programik ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 msi pc alert3 a co do czujnika to jestem pewny bo sprawdzałem ekhm...ręcznym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 16 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2002 A ja skomentuje to tak - buehehehhe - wielka sciema, na chlodzeniu powietrznym nie mozliwe jest schlodzenie ponizej temperatury obudowy. Poza tym czasami wskazania czujnika trzeba wykaliborwac, u mnie w biosie np pokazuje 40 st a programik pokazuje 16 - 24 stopnie roznicy. 24 stopnie na procu to ja mam jak o godzinie 2 w nocy wystawie kompa na dwor. Z reszta najlepiej jest dotknac radiatora, 24 stopnie to od metalu czuje sie zimno . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...