Skocz do zawartości
jackkpl

UWaGA, posiadacze P4- bardzo dobra wiadomosc

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz jestem posiadaczem p4 1.6a oraz gigabyte 8srx. Zestaw bardzo spoko, ale niestety nie moglem przekroczyc bariery 2.26 ghz i fsb 141 mhz. Na zagranicznym forum znalazlem informacje i udalo sie. Jest pewna modyfikacja napiecia domyslnego na procesor (laczy sie 4 nozki drucikiem i napiecie domyslne jest 1.85 volta). Pewnie myslicie, po co mi to skoro na plycie mam do 1.85 volta. Ano po to, iz ja u siebie moglem dac napiecie na 1.85 volta , ale nie pomoagalo to w przekroczeniu 141 mhs fsb. Po tej modyfikacji (sprawne raczki i miedziany drucik- okolo 5 minut) i niespodzianka. Mimo iz napiecie ustawilem na 1.75 volta to uzyskalem stabilne (jak na razie- 1 dzien testow ) 2.4 ghz z P4 1.6 ghz. Calkiem niezle jak za taka kase. Wszyscy, ktorym z dziwnych powodow nagle na fsb o 1 mhz wiekszym nie odpala sie komp polecam ta modyfikacje, naprawde jest to prosta i szybka modyfikacja, nie przekresla ona gwarancji, a moze pomoze wycisnac wiecej MHZ. Jesli ktos potrzebuje pomocy w sprawie modyfikacji , to prose pisac na moj e-mail

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz jestem posiadaczem p4 1.6a oraz gigabyte 8srx. Zestaw bardzo spoko, ale niestety nie moglem przekroczyc bariery 2.26 ghz i fsb 141 mhz. Na zagranicznym forum znalazlem informacje i udalo sie. Jest pewna modyfikacja napiecia domyslnego na procesor (laczy sie 4 nozki drucikiem i napiecie domyslne jest 1.85 volta). Pewnie myslicie, po co mi to skoro na plycie mam do 1.85 volta. Ano po to, iz ja u siebie moglem dac napiecie na 1.85 volta , ale nie pomoagalo to w przekroczeniu 141 mhs fsb. Po tej modyfikacji (sprawne raczki i miedziany drucik- okolo 5 minut) i niespodzianka. Mimo iz napiecie ustawilem na 1.75 volta to uzyskalem stabilne (jak na razie- 1 dzien testow ) 2.4 ghz z P4 1.6 ghz. Calkiem niezle jak za taka kase. Wszyscy, ktorym z dziwnych powodow nagle na fsb o 1 mhz wiekszym nie odpala sie komp polecam ta modyfikacje, naprawde jest to prosta i szybka modyfikacja, nie przekresla ona gwarancji, a moze pomoze wycisnac wiecej MHZ. Jesli ktos potrzebuje pomocy w sprawie modyfikacji , to prose pisac na moj e-mail

Bez urazy ale jaka to spoczko płyta?Na swojej MSI 845E Max jadę na FSb 150 przy nap.1,550V .Nie trzeba żadnych modyfikacji napięcia.Jak dobrze schłodziłem to szedł 2,539GHz na 1,500V(nadmuch z klimatyzatora do wnętrza kompa,służe screenem na maila)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIV- jeszcze jakis komentarz ?

Taaa... ja mam mały komentarz i dla Ciebie i dla "sprytnego" kolegi.

"Overclockerzy uważajcie!

Poniedziałek, 15 lipca 2002 11:18:42 | Polarny

--------------------------------------------------------------------------------

Okazuje się, że procesory Intel Pentium4 są bardzo delikatne. Pojawia się coraz więcej przypadków, kiedy to podkręcony procesor P4 po pewnym czasie przestaje pracować.

Wszystkiemu winne jest napięcie. Okazuje się, że każde napięcie powyżej 1.75V działa zabójczo na te procesory. Wiele osób chłodząc nawet i przy użyciu peltierów czy też obudowy VapoChill (czyli schodzili poniżej 0°C) utracili swoje P4. Oto przykłady podawane na forum MadOnion (procesor, napięcie + czas życia)

Pentium4 2.2GHz - 1.95V --> 2 tygodnie

Pentium4 1.6GHz - 1.95V --> 2 tygodnie

Pentium4 1.6GHz - 2.0V --> 2 tygodnie

Pentium4 2.4GHz - 1.85V --> 3 tygodnie

Wszystkie były porządnie chłodzone (jak wspomniałem, peltiery, VapoChill, a ostatni tylko sam watercooler).

Co ciekawsze proceosry AMD nie posiadają tego problemu. Jednak należy wspomnieć, że te P4 zbudowane były na jądrze Northwood - czyli w technologii 0.13µ. Także czyżby to było powodem? Okaże się, że nowe AMDki będą szerzej dostępne. "

To jest news z nvidia.com.pl.

Podobna historia przydażyła się naszemu koledze Tirintiemu. Działał mu procek parę miesięcy i zdechł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0,13 mikrona+większe napięcie= jaranko krzemu!!!

Metal przy -x c się kurczy i niszczy a po podniesieniu napięcia może wystąpić przebicie struktury(iskra) i kaput!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pelni zgadzam sie z przedmowca iz napiecie powyzej 1,75 czy 1,8 zabija, wiadomo, wszsytko co jest bardziej narazone na stres szybciej sie zepsuje. Ta modyfikacja nie ma nacelu umozliwienie napiecia 1.85 !!!!!!!!!! po prostu dziwna sprawa, niby to tylko pomaga przy podbijaniu napiecia, a w wielu przypadkach jakby poprawia podkrecalnosc. Nie wiem czy ja wyrazilem sie tak niejasno czy wy nie potraficie czytac, ale u mnie masz wczesniej byl 1.6 volta 139 fsb i ani 1 mhz wiecej, a teraz po tej modyfikacji jade na maks proca i to jest dla mnie teraz ograniczeniem. Teraz odpowiedz dla EMILA- mam gigabyte 8srx- moze nie najlepsza plyta, ale kosztowala 365 zl, juz sam wiesz dlaczego ja qpilem :P. u mnie na domyslnym napieciu chodzi na maks 2.25 ghz, wiecej juz nie darady. Nie wiem czy to jakis procek pechowy , czy moze ta plyta ma problemy ze stabilnoscia. Jak dla mnie to nawet 1.6 ghz jest za szybkie, wiec to co opisalem jest raczej w ramach eksperymentu, szczerze to ja uzywam go na 1.6 ghz 1.15 volta i wiatraczek na 5V. mam cisze , spokoj, a mysle ze szybki to on jest wystarczajaco jak na moje potreby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam p4 0.18mik i poniżej 1,76 sie resetuje i podniosłem do 1,78 i spox i mam na zwykłym coolercu 24 stopnie 50% stress

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm mam w budzie coś z 4max.com.pl taki cooler do dysków czy coś co chładza bude do 9 c

hahahaha ale kit pociskasz człowieku, to o czym piszesz służy do chłodzenia hdd i może obniżyć nawet o 9 c temperaturę, ale tylko i wyłącznie HDD i tylko w wypadku gdy oscyluje ona w okolicach 45 c, zaś na temp w obudowie nie ma praktycznie ŻADNEGO wpływu (poniżej 1 c)

wiem bo zaciekawiło mnie to i trochę poczytałem o tym Ion Storm II (chyba taka była nazwa) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm mam w budzie coś z 4max.com.pl taki cooler do dysków czy coś co chładza bude do 9 c

hahahaha ale kit pociskasz człowieku, to o czym piszesz służy do chłodzenia hdd i może obniżyć nawet o 9 c temperaturę, ale tylko i wyłącznie HDD i tylko w wypadku gdy oscyluje ona w okolicach 45 c, zaś na temp w obudowie nie ma praktycznie ŻADNEGO wpływu (poniżej 1 c)

wiem bo zaciekawiło mnie to i trochę poczytałem o tym Ion Storm II (chyba taka była nazwa) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

zgadza się. jak by było takie cudo co obniża do tego stopnia temperaturę w budzie to nikt by wc nie montował :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może troche sie glebnąłem bo mam 26 na procu a w zime 15!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie wciskaj ludziom sciemy ,to w takim razie masz temperature prawie

jak na chłodzeniu wodnym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja skomentuje to tak - buehehehhe - wielka sciema, na chlodzeniu powietrznym nie mozliwe jest schlodzenie ponizej temperatury obudowy. Poza tym czasami wskazania czujnika trzeba wykaliborwac, u mnie w biosie np pokazuje 40 st a programik pokazuje 16 - 24 stopnie roznicy. 24 stopnie na procu to ja mam jak o godzinie 2 w nocy wystawie kompa na dwor. Z reszta najlepiej jest dotknac radiatora, 24 stopnie to od metalu czuje sie zimno .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...