Skocz do zawartości
mat_zab

Jak naprawić źle upgreidowany bios ????????

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płyte Epox 8K7A przy instalacji noewgo biosu przes funkcje która jest na płycie alt-F2 bios zacził mi się fleshować i pod koniec komp się zresetował i teraz przy uruchomieniu komputera pisze mi włóż dysk A z biosem jak go wkładam to pisze że coś takiego :

"The program file's BIOS-Lock Starting does not match with your system ! "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw miałem zaktualizowany na nowy tylko działy sę jakieś dziwne żeczy po włążeniu CLAPA system uruchamiał się ale coś tak dziwnie piszczało i żadna gar nie chciałą się odpalić a karta była na 100% sprawna bo sprawdzałem u brata myślałem że to przez bios i chciałem zainstalować ten stary podczas instalacji tego biosu doszło do 3/4 instalacji i komp się zresetował to nie była wina barku prądu poprostu sam tak zrobił, podczas ponownego uruchomienia kompa upomina mi się o dyskietke i kiedy ją wkładam z jakim kolwiek biosem to najpierw go wczytuje fleszerka też się wczytuje a póżniej wyskakuje taki komunikat jaki już wcześ niej pisałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 rozwiazania na padniety bios.

1.Dyskietka startowa z biosem flasherem i odpowiednimi wpisami zeby automatycznie zarzucil sekwencje flashowania

2.Hot Swap :twisted: ,do operacji potrzebujesh jakas inna plyte glowne (najlepiej taka sama) w biosie wlaczasz kopiowanie biosu do ramu ,wlazisz pod czysty DOS ,ostroznie (BARDZO) wyjmujesz kostke biosu z tej drugiej plyty ,wkladasz swoja ,flasciach!esh ,i znowu podmiana ,tak w skrocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]2.Hot Swap  :twisted: ,do operacji potrzebujesh jakas inna plyte glowne (najlepiej taka sama) w biosie wlaczasz kopiowanie biosu do ramu ,wlazisz pod czysty DOS ,ostroznie (BARDZO) wyjmujesz kostke biosu z tej drugiej plyty ,wkladasz swoja ,flasciach!esh ,i znowu podmiana ,tak w skrocie

Bardzo ryzykowne bo można spierdzielić płyty ale działa sprawdzałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]2 rozwiazania na padniety bios.

1.Dyskietka startowa z biosem flasherem i odpowiednimi wpisami zeby automatycznie zarzucil sekwencje flashowania  

2.Hot Swap  :twisted: ,do operacji potrzebujesh jakas inna plyte glowne (najlepiej taka sama) w biosie wlaczasz kopiowanie biosu do ramu ,wlazisz pod czysty DOS ,ostroznie (BARDZO) wyjmujesz kostke biosu z tej drugiej plyty ,wkladasz swoja ,flasciach!esh ,i znowu podmiana ,tak w skrocie

Drugi sposób dziala, tylko w czasie tej roboty można dostać zawału albo osiwieć :D Jeszcze jedna rada: biosy przed operacją należy wyjąć i włożyć "na dotyk" żeby się leciutko trzymały ułatwi to znacznie całą operację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmianki Flash'y sa bardzo niebezpieczne.Wystarcz aby na kosci pojawil sie (+) przed (-) i po FLASH-EPROM.W krancowym przypadku moze dojsc do zwarcia w scalaku i w konsekwencji dym z plyty glownej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...