Skocz do zawartości
Szymon

GIGABYTE 9600pro ULTRA - 500mhz core - prev? ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Jakis czas temu skarzylem sie na to ze nei mgoe nic kupic po sprzedaniu mojego 9000pro :-). Otoz tak czekalem czekalem :D i dzisiaj...

...dostalem w lapy ta karte co w temacie. JEst to zwykly 9600pro ale z 500mhz rdzeniem i <span style="color:red;">[ciach!]</span>nym chlodzonkiem :-). Prezentuje sie mniej wiecej tak:

Dołączona grafika

Karte kupilem za 130$ :-) znaczy sie 560 zł :D. Jak nie pytajcie :P zycie sprawilo mi mily psikus :P :). Chcialem podac takie ogolne info , bo widzialem ze karta pojawila sie na komputroniku moze ktos bylby zainteresowany :D. Gwoli wstepu chcialbym zaznaczyc ze moj zasilacz to 250W fortron a procesor pracuej na magistrali 185MHZ i jest to 11.5 x 185 mhz w efektcie 2130. Po wlozeniu karty, napiecie 12V spadlo mi z 12.44 na 12.02 . Cala rezsta, na idelanym poziomie - sam jestem zaskoczony 8O.

Zainstalowalem vtunera i sprawdzilem faktycznie :D core jest 501 mhz a pamieci 596. Nie podkrecalem , opniewaz narazie nie widze takeij potrzeby i nei mam za barozd czasu. A ponado nie mialem w zyciu tak mocnej grafiki w rekach, co dopiero w kompie :-)( PEwnop gdyby nie ta cena , nadal bvm nie mial :P) i musze sie z nia wpierw oswoic ;-). Jezeil ktos ma jakis sugestie, co jeszce sprawdzic czy pytania, bardzo prosze :-). Pozdrawiam. Omegi sciagnalem najnowsze ze stronki, nei wime co to za wersja, ta ostatnia :D. I przy nich zostaje, bo na 3.9 jakos dziwnie grafiak chodzila (chociaz wyniki byly takei same prawie) jezeli ktos moze mi polecic lepsze, to bardzo prosze ;-)

3d Mark 2001se (buld330)

Catalyst 3.9: 12.468pkt

OMEGA: 12.515

3d Mark 2003

Catalyst 3.9: 3723

OMEGA: 3766

edit: ok wysililem sie :P omegi to te:rad_w2kxp_omega_2496c (ATI) (Catalyst 3.9) *NEW*

btw. karta zajebiscie swieci na niebiesko :D i jest ciezka jak cholera 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm male sprostowanie karat byla troche bo troszke ale uzywka :-). Natomiast mowil ze nowa w sklepie kosztuej 175$. Mnie z przesylka wyszlo 130$ bo sama karat 110. Problem mam natomiast tak, ja idiota poslalem mu pieniadze w paczce nie cale 2 tyg temu :|. I on nadal tej kasy nei dostal. Jutro ide zlozyc reklamacje na poczte , chociaz i tak z tego co wiem <span style="color:red;">[ciach!]</span>a to daje. No ale co robic.

ntomiast co do tych wtynikow, mousze popracowac nad fsb tak z 205-210 (mam jedna kosc 333 mhz twinmosa ktora mi zyc nie daje :-( , druga to 400mhz) i chlodzeniem lepszym to pociagne na 2250 mhz moze 2300 bo proc potrafi. I mysle ze do 4k w 2003 dobije bez podkrecania grafiki :-).

i tak 130$ = 520 zł ale musaielm jesce zabulic za ta paczke w ktorej poslalem mu kase, dlatego to policzylem jako 560 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to tylko przekonuje mnie, że kupno radka9500 64MB za 590PLN brutto (po odliczeniu od podatku wyjdzie poniżej 500PLN do tego gwarancja i faktura) który chodzi @pro było dobrym posunięciem.

Taktowanie karty fabryczne, Omegi, proc AXP1700+@186*11

3dMark2001SE - 12008

3dMark2003 3484

Czyli po uwzględnieniu, że masz szybszego proca, to Twoja karta wcale nie wypada zauważalnie lepiej, niż moja :)

Reasumując - Twoja karta jest warta pieniędzy, które Ty za nią dałeś, ale przy cenie standardowej nie opłaca się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turtles5: to ejst zwykyl 9600pro z przetaktowanym rdzeniem. Roznica jest tylko taka ze gigabyte gwarantuje to ze rdzen poleci na 500 mhz i na dodatek dale 3 letnia gwarancje i jezeli jakis bedize mial problem z 500 mhz mozesz oddac to ci wymienia. Natomiast jak ejst powyzej tych 500 to jeszce nie wiem, wcozraj dalem 517 mhz i chodzil ok.

wawelski: proca mam szunszego o jakies 90 mhz ;-) wice to chbya tak zabojczo na wynik nie wplywa :-) natomiast ty masz o 1 mhz wieksze fsb :P :lol: ok ale do rzeczy...Naturalnie ze w zyciu nei zaplacilbym za nia czy jakaolwiek inna karte :) 950 zł tak jak jest w komputroniku pozatym sadze ze komputronik ostro przegial z ta cena. Skoro w usa jest op 175 w sklepie = 700 zł to mysle ze ta cena jest ok, biorac opd uwage osiągi tej karty w porownaniu do innych PRO w tej samej cenie , chlodzenie w postaci swiecacego wiatraczka i heatpipe`a (powiedzmy ;-) oraz wyposarzenie "tomb raider:angel of darkness" , "will rock", "rainbow six: raven shield". Po prostu ceny tutaj, sa jakies z ksiezyca (nie wspominajac juz o ich zarobkach , tam w usa, ;-) a naszych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm moj radeon idzie 526/740 w maxie bez chlodzneia zero artefaktow 2lata gwary +3 gry co kolega dalem w wrocku 800zl i jestem zadowolony teraz mam 500/700 i hula jka marzenie pozdro all Gigabyte rullez!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dostalem w lapy ta karte co w temacie. JEst to zwykly 9600pro ale z 500mhz rdzeniem i <font color="#FF0000">[ciach!]</font> chlodzonkiem :-)...

Tu przyznkam rację :D rdzeń jest chłodzonko wygląda, że aż się człowkiekowi miło robi :D:D

Jakbyś mógł napisać, co tam z tyłu słychać?? są jakieś radiatorki na pamięciach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, z tylu 2/3 karty jeast za miedziana blaszka :-) ktora przylega do pamieci. Musze to sciagnac i sprawdizc czym to posmarowane, bo robi takie wrazenie jakby jeden radiatorek z tylu nie przylegal do kosci :-)

btw. jak glupi sciagam wszystkie demka ze strony ati na directx`a 9 :-) i ogladam hehjehe ;D , jak sie przesiada z radka 9000pro to takie sa efekty :P. Wiecie moze czy jest jakas mozliwosc obejzenia tego dema nvidii z ta babka/elfem na karcie ATI ??

jak wezme aparat od kumpla to natluke troche fotek tej karty, bo w necie jak an lekarstwo nie ma praktycznie nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze ja sie podepne do tego watku bo w innym nikt mi nie opowiedzial:(

Witam przed chwila patrzylem na cennik kart 9600pro w surius.pl i co dziwne w opisie tych kart jest napisana obsluga openGl 1.3 jedynie w opisie kart HIS pisze ze radeon 9600pro obsluguje openGl 1.4 czy to nie dziwne??? czy moze ktos zrobil byka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boze, przezywasz to jak piz** okres...

pierwszy raz podkrecash ? :?

moj kumpel zlozyl sobie kompa na bartonie3200, ma juz 6 dyskow wdc po 120GB, nad 3d pracuje geforce fx5950, 1GB ramu platynowych ocz...

I ON JAKOS NIE LEJE PO NOGACH...

chcialbym zobaczyc Twoje wypowiedzi gdybys mial taki sprzet jak on 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Omegi sciagnalem najnowsze ze stronki, nei wime co to za wersja, ta ostatnia :D. I przy nich zostaje, bo na 3.9 jakos dziwnie grafiak chodzila (chociaz wyniki byly takei same prawie) jezeli ktos moze mi polecic lepsze, to bardzo prosze ;-)

3d Mark 2001se (buld330)

Catalyst 3.9: 12.468pkt 

[...]

Na 4.14.01.9099 mam 12646 goownianych markow.

Jakos wiec mala roznice widze w wydajnosci tych kart 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ratHUNTER dostajesz ostrzezenie

jak nie masz nic interesujacogo do powiedzenia to siedz cicho a nie zaraz zaxczynasz rzucac miesem

a co za sprzet ma Twoj kolega to tez nas malo obchodzi

1. nie rzucam w nikogo miesem

2. nie zrobilem nikomu zadnej przykrosci

3. wyobraz sobie forum na ktorym kazdy chwali sie swoim "nowym" nabytkiem 8O

4. wyfiltruj wypowiedzi typa, ktory zalozyl ten topic i przeczytaj je po kolei :wink:

5. skoro ja niby rzucam miesem i jest to zle, to czemu ty tez rzucasz miesem ? 8O

KPW?

ale ok, pojde za grupa i bede asertywny...

swietny zakup, na zachodzie mimo wyzszych zarobkow niz w Polsce i tak maja tam nizsze ceny :(

z kumplami zdecydowalismy zrobic duza zrzute, wyslac kase i liste zakupow ciotce kumpla w USA i moze bedzie git... jak wszystko pojdzie gladko to moze zorganizujemy jakas wieksza akcje :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przkyroci nie zrobiles, ale najechales na mnie za bardoz nie wiem za co. NAtomiast co do mojgo nowego zabytku, znajdz mi mistrzu JEDNA CHOCIAZ, JEDNA recke tej karty, pomyslalem ze ktos bylby zainteresowany i nabazgralem pare slow , to wszystko. Co do krecenia predzej czy pozniej pewno to zrobie, ale bnaraize mam kompa poskladanego na kompie, bo musze bude po remoncie wyczyscic. Pozatym kreci sie peweno jak kazdty 9600pro gigabyte`a wiec WTF? czego bys chcial?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi brakuje grafy :D

w tym, powiedzmy, niezlym kompie uzywam [fanfary] Geforce [napiecie] 2 GTS :D fakt - w HL2beta w rozdzialce 1024*768 32Bit gra sie bez zadnych przyciec, ale to nie jest to... bez PS`ow i pozostalych fajerwerkow wszystkie gry wygladaja tak samo...

ja bym chcial 9800xt ale aktualny stan finansowy kieruje mnie wlasnie na 9600pro... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przkyroci nie zrobiles, ale najechales na mnie za bardoz nie wiem za co. NAtomiast co do mojgo nowego zabytku, znajdz mi mistrzu JEDNA CHOCIAZ, JEDNA recke tej karty, pomyslalem ze ktos bylby zainteresowany i nabazgralem pare slow , to wszystko. Co do krecenia predzej czy pozniej pewno to zrobie, ale bnaraize mam kompa poskladanego na kompie, bo musze bude po remoncie wyczyscic.  Pozatym kreci sie peweno jak kazdty 9600pro gigabyte`a wiec WTF? czego bys chcial?

Już możesz zmienić podpis :D za długo tam chyba był :wink: Fajnie, że piszesz o tej karcie bo z chęcią opchnął bym swoja i zakupił takiego 9600Pro- pisz bez oporów o tej karcie. Może masz możliwość pomiaru temperatury na pamiątkach/rdzeniu. Za każde inf. będę wdzięczny :wink:

Pozdrawiam :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie na biurku to ciezko mowic o temperaturze bo w obudowie moze byc calkowicie inna. Natomiast teraz tocze ciezkie boje ze sterownikami! :) wczesniej mialem 9000pro i catalysty 3.2i bylo ok :]. A teraz puszczam vrally3 na tych omegach na 3.9 i sie w ogole nie uruchamia, sciagnalem 3,7 i sie uruchamia ale zawiesza :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przkyroci nie zrobiles, ale najechales na mnie za bardoz nie wiem za co. NAtomiast co do mojgo nowego zabytku, znajdz mi mistrzu JEDNA CHOCIAZ, JEDNA recke tej karty, pomyslalem ze ktos bylby zainteresowany i nabazgralem pare slow , to wszystko. Co do krecenia predzej czy pozniej pewno to zrobie, ale bnaraize mam kompa poskladanego na kompie, bo musze bude po remoncie wyczyscic.  Pozatym kreci sie peweno jak kazdty 9600pro gigabyte`a wiec WTF? czego bys chcial?

Już możesz zmienić podpis :D za długo tam chyba był :wink: Fajnie, że piszesz o tej karcie bo z chęcią opchnął bym swoja i zakupił takiego 9600Pro- pisz bez oporów o tej karcie. Może masz możliwość pomiaru temperatury na pamiątkach/rdzeniu. Za każde inf. będę wdzięczny :wink:

Pozdrawiam :!:

no ale po co ty chcesz zmieniac to ja nie wiem? 8O chyba dla tego coolerka BTW fx 5900 asusa ma podobnego kloca ale ten z 9600pro gigabyta po prostu bije wszystko co do tej pory widzialem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaje przy tych omegach na 3.7. Call of duty mi swirowal na tych na 3.9 , wiezsala sie grafa i vpu revovery zdiall :D i sie resetowala. CO prawda vrally dalej nie dziala, ale przynajmniej call of duty lata :D. Wyniki takie same praktycznie paro punktowy spadek w 2001 i 4013 pktów w 2003. rdzen 517 pamieci 333 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...