Skocz do zawartości
romek

dysk pod kontrolerem!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem!

Chcę zakupić dysk 120 GB, 8 cache! Tylko jest problem, że moja płyta nie chce obsługiwać dysków większych niż 33 GB. A nie za bardzo mi uśmiecha się, żeby go zmniejszaj zworkami do 32 GB! Wymyśliłem, że kupie kontroler IDE i z niego poszczę! Tylko nie wiem czy z kontrolera można pościć dysk na Primary Master, które jest wymagane do nagrania WINDY. Jeszcze jedno kontroler wmontowany w moją płytę główną obsługuje ATA-33.

Moja płyta główna:

FIC VA-503+ :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam drugi kontroler w kompie (ATA100) - startuje pierwszy od tego z plyty (ATA133), tak wiec nie ma problemu z bootowaniem. Kiedys (na starej plycie) nie chcialo mi chodzic ATA100 (w BIOSIE bylo ATA33), a z dodatkowego kontrolera smigalo az milo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że spokojnie mogę podłaczyć kontroler IDE do płyty głównej, podłączyć do niego dysk 120 GB, ustawić go na Primary Master a Winda będzie spokojnie mogła nagrać na niego swoje pliki. Musi działać jako dysk rozruchowy, bo stary już się do tego nie nadaje. Używam Win 98 SE. +Będę widział całą pojemność dysku?

+A dam rade sformatować go fdiskiem pod DOS-em?

+Bo mam takie przeczucie, że nie wykryje mi go.

+A biosik, też go nie wykryje, bo przeszukuje tylko kontroler wmontowany w płytę!

+Jaki kontroler mam kupić, są jakieś różnice?

KURDE ALE ZAGWOSTKA :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że spokojnie mogę podłaczyć kontroler IDE do płyty głównej, podłączyć do niego dysk 120 GB, ustawić go na Primary Master a Winda będzie spokojnie mogła nagrać na niego swoje pliki. Musi działać jako dysk rozruchowy, bo stary już się do tego nie nadaje. Używam Win 98 SE. +Będę widział całą pojemność dysku?  

+A dam rade sformatować go fdiskiem pod DOS-em?  

+Bo mam takie przeczucie, że nie wykryje mi go.  

+A biosik, też go nie wykryje, bo przeszukuje tylko kontroler wmontowany w płytę!  

+Jaki kontroler mam kupić, są jakieś różnice?

KURDE ALE ZAGWOSTKA  :!:

Da rade nic sie nie boj - pod NT/2000/XP potrzebne sa tylko sterowniki na dyskietce (prz instalacji wkladasz dyskietke, naciskasz F6 i wsio), a Windowsach 95/98 jest od razu widoczny tyko po instalacji systemu aby smigalo UDMA133 musisz zainstalowac sterowniki (tez z dolaczonej dyskietki) i wsio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty to swietnie, obawialem sie ze bede skazany na 33 GB.

Jaki jest najlepszy kontroler?

WARUNKI:

-niezawodny

-przystepna cena (tani) :D

nie potrzebuje raida! Do kontrolera bedzie jeszcze tylko podlaczony DVD, oczywiscie do drugiego portu!

prawde mowiac nie wiem o jakiej dyskietce mowisz systemowej (botowalnej), czy o jakis dodatkowych sterownikach. Jesli jakies dodatkowe, to skad je sciagnac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty to swietnie, obawialem sie ze bede skazany na 33 GB.

Jaki jest najlepszy kontroler?

WARUNKI:

-niezawodny

-przystepna cena (tani) :D 

nie potrzebuje raida! Do kontrolera bedzie jeszcze tylko podlaczony DVD, oczywiscie do drugiego portu!

Nie kupisz teraz raczej kontrolera IDE bez RAIDA, który obsługiwałby duże dyski . Kontolery RAID mogą pracować też bez macierzy, jako kontrolery IDE. Nie obsługują czytników CD, będziesz musiał podłączyć go do kontrolera na płycie.

prawde mowiac nie wiem o jakiej dyskietce mowisz systemowej (botowalnej), czy o jakis dodatkowych sterownikach. Jesli jakies dodatkowe, to skad je sciagnac?

Przy instalacji win NT/2K/XP będziesz musiał mieć dyskietkę ze sterownikami do kontrolera, i zainstalować je zaraz na początku, inaczej instalator windows (raczej) się wywali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i spoko teraz juz wszystko rozumiem i mam wypisane bialo na czarnym.

Znacie moze lub uzywacie jakiegos dobrego kontrolera, ktorego moge kupic za przystepna cene? Nie oplaca mi sie wydawac kasy na jakies wysrobowane podzespoly! Kontroler mosi byc nie zawodny i pracowac pod moja plyta bez zarzutu!

Jesli znacie jakas stronke z tym podzespolem prosze o namiar!

z gory dzieki !!! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=600

Jednak są kontrolery ATA bez raida, a myślałem, że to się nie opłaca :roll: . Acz przy takich różnicach w cenie kupiłbym jednak coś z raidem. Looknij tutaj np: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=51365 Tego zoltrixa idzie kupić za 100-110zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc w wyborze!!!

Tak jak mowilem ten kontroler bedzie podlaczony do plyty Fic VA-503+, 256 Ram, procek amd 550 MHz (chyba wygram w allegro-oplaca się:) ), grafa Geforce 2 GTS, kontroler i Baracuda 7200 120 GB 8 cache i do dziela w sciaganiu filmow, magazynowaniu ich ogladaniu z dziewczyna dlugimi nocami!!

Nieraz komputer sie przysluzy dobremu czlowiekowi

Dzieki za zainteresowanie i pomoc

POZDRO :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna rzecz nie mam nawet zamiaru podlaczyc nagrywary lub DVD do kontrolera, zostalo mi to odradzone!

One zostana podlaczone do kontrolera na plycie!

Chodzilo mi tylko czy nowa Baracuda, po ktora jade w ten lub nastepny weekend pojdzie jako pierwszy dysk na kontrolerze EIDE, abym mogl korzystac z calej pojemnosci dysku. Tak jak mowilem nie potrzebuje kontrolera za 250 zl i jak najtaniej ale zeby byl niezawodny i dobrze wszystko wspolpracowalo z moja plyta glowna juz niezle archaiczna, ale to komp do ogladania filmow nie do smigania w 3D. Jak mi sie znudzi to kontrolera przerzuce do nowego kompa ale to po swietach, bo narazie mam za duzo do kupienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie jeszcze nie spotkalem z problemami z CD (RW/DVD) podlaczonymi do kontrolera, procz tego, ze nie mozna z nich zabootowac kompa ( przynajmniej u mnie :). Co to kontrolera to mam jakies ATA100 za 80 zl kupione w sklepie komputerowym - chodzi fajnie i bezproblemowo z dyskami 120 GB (mialem dwa podlaczone jednoczesnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...