Skocz do zawartości
kikus

Monitor... LCD vs CRT

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka... Od dziś mam wielki problem (jak zwykle :) )

Byłem w sklepie komputerowym i dowiedziałem się o ceny monitów LCD... Dobry kosztuje od 2400 w góre... i mam kilka pytań.

1. Czy LCD wogóle nie psuje wzroku ?

2. Czy firma NEC jest dobrą firmą monitorów ale CRT (tych normalnych)

3. Czy monitory NIE LCD (te CRT) bardzo psują wzrok ? Chodzi mi tu o monity CRT ale z płaskim kieskopem...

4. Jakie jest najlepsze odświerzanie zeby monit nie psuł oczu (CRT)?

5. Jaki monitor CRT do 1000 zł płaski ?

6. Czy jeśli mam 1300 zł to zbierać drugie tyle na 17" LCD czy kupic CRT i giatre elektr. ? :)

Bardzo prosze o odp. na te 5 pyt! To dla mnie bardzo ważne... aha i prosze o odp. na kazde pyt ;)

Z gory THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie ma takeigo czegos jak wogóle zawsze psuje, ale w znacznie mniejszym stopniu jak CRT

2. BARDZO DOBRĄ :) ale sa lepsze...

3. Jak spelniaja normy, maja rozne filtry to napewno nie oslepniesz

4. Czym wieksze odswiezanie tym lepiej minumum 85Hz, powiem tylko tyle ze odswiezanei nie jest przyczyna psuca sie wzroku...

5. rozumeim ze 17" jesli tak to: NEC FE791SB 940zł

6. ja bym bral CRT i gitarke :] LCD nei jest wcale taki super extra zafajniasty :>

OVER & OUT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem bryle pomagają... a tak poza tym to ja mam lcd Lg flatron L1510S

i jestem z niego bardzo zadowolony... wogóle nie psuje wzroku :wink: nie ma czegos takie co wogóle nie psuje... Lcd ma lepszą jakość obrazu, ale obsługuje niższe rozdzielczości.. ps. PO KIEGO CI OD RAZU 17" ????

LCD 15" = CRT 17" + mniej zepsuty wzrok + więcej miejsca na biurku + fajny wygląd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem bryle pomagają... a tak poza tym to ja mam lcd Lg flatron L1510S

i jestem z niego bardzo zadowolony... wogóle nie psuje wzroku :wink: nie ma czegos takie co wogóle nie psuje... Lcd ma lepszą jakość obrazu, ale obsługuje niższe rozdzielczości.. ps. PO KIEGO CI OD RAZU 17" ????

LCD 15" = CRT 17" + mniej zepsuty wzrok + więcej miejsca na biurku + fajny wygląd :D

+ wieksza cena + smuzenie ( w przypadku tanich lcd) + max 24bity kolorow :?

i czy jakos obrazu jest lepsza, moim zdaniem to kwestia dyskusyjna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia dyskusyjna... Moge podac przyklad, LCD moze wyswietlic max 24bity kolorow, natomiast CRT juz nieskonczenie wiele. Nie powiesz mi ze lepiej jest ogladac np.: zdjecia przy 24bitach...

dla moich oczu liczy się ostrość, a ta w lcd jest boska, przynajmniej w tym co ja mam, miałem wiele monitorów crt, widziałem na oczy jeszcze więcej, ale żaden nie miał takiej ostrości, czasami siedzę przed monitorem 16 godzin bez przerwy i przy crt oczy mi wymiękały, ale dopóki nie spróbujesz to się nie przekonasz, ja też się wahałem, ale teraz nigdy bym do crt nie wrócił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta tyler ci daje, monit ogranicza do 24 bitów

osobiście kupiłbym LCD ale dobre :!: philips, samsung, nec. olej tanbie buble, smużą jak w matrixie ;) i są ogólnie beznadziejne. każda firma ma w ofercie monitory najtańsze, średnie i te najlepsze, bierz co najmniej średnie. te najtańsze to wyprzedaż starej technologii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z LCD jest jeszcze sprawa z rozdzielczoscia znamionową:

dla

15' = 1024x768

17' = 1280x1024

Ustwienie innych trybow powodoje interpolacje i zaleznie od klasy monitora powoduje mniejsze lub wiekrze przeklamania w obrazie.

Poza tym wsrod LCDkow jest duzo wiekrzy rozrzut w jakosci produktow tej samej firmy i modelu.... Mozesz trafic na dobry sprzet ale istnieje tak samo duze prawdopodobienstwo ze trafisz na model z martwymi albo "goracymi" pixelami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli LCD ma lepsza jakość obrazu dlaczego graficy pracują wyłącznie na CTR ??

monitory LCD mają trzy zalety :

1. ładnie wyglądają

2. "pulpit" "fonty"są bardzo wyraźne

3. nie męczą oczu tak bardzo jak CTR, mniej szkodliwe dla oczek (spodkałem się z wyjątkiem od tej reguły)

reeszta to wady................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli LCD ma lepsza jakość obrazu dlaczego graficy pracują wyłącznie na CTR ??

monitory LCD mają trzy zalety :

1. ładnie wyglądają

2. "pulpit" "fonty"są bardzo wyraźne

3. nie męczą oczu tak bardzo jak CTR, mniej szkodliwe dla oczek (spodkałem się z wyjątkiem od tej reguły)

reeszta to wady................

AMEN, tak jak mowisz ;] nowej technologi monitory CRT nie psuja tak oczu jak te z przed 7 laty ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kikus: ile masz kasy?

Jesli masz 1000 zeta to kupuj CRT ;)

Dobry LCD kosztuje 2xwiecej. Jesli zbierzesz dodatkowa kase dosyc szybko to czemu nie ale jesli masz zbierac kase m.in. pol roku to ja bym bral jush teraz CRT.

No a jesli teraz masz kase na LCD to bym bral LCD tylko ze... 17' :lol:

1024x768 na 15' LCD to wielki komfort nie jest - ja nie moge sie przyzwyczaic i moj nos jest jakies 10 cm od ekranu bo z dalszej odleglosci mam problemy z wylukaniem szczegolow :D (wszystko zalerzy od wzroku ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kikus: ile masz kasy?

Jesli masz 1000 zeta to kupuj CRT ;) 

Dobry LCD kosztuje 2xwiecej. Jesli zbierzesz dodatkowa kase dosyc szybko to czemu nie ale jesli masz zbierac kase m.in. pol roku to ja bym bral jush teraz CRT.

No a jesli teraz masz kase na LCD to bym bral LCD tylko ze... 17' :lol:

1024x768 na 15' LCD to wielki komfort nie jest - ja nie moge sie przyzwyczaic i moj nos jest jakies 10 cm od ekranu bo z dalszej odleglosci mam problemy z wylukaniem szczegolow :D (wszystko zalerzy od wzroku ;) )

crt pokazuje lepiej detale obrazu ale o jakości to nawet nie ma co dyskutować... a poza tym jak chcesz sie za modding zabrać to qp LCD :twisted: DOBRy Lcd rzeczywiscie kosztuje więcej, jesli chodzi o smuzenie to mnie sie nie przytrafia, :? wogóle crt nie ma co porównywac do LCD, bo crt przewyższają lcd tylko pod względem rozdziałki... właśnie dlatego graficy praują na crt, bo jak robią np. gry, to trzeba to przetestować nawet na 1900 na ileś tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie...qrcze mam 2200 zł teraz przed sobą...udało mi sie... ale jak kupie LCD to niekupie Radka 9500 i giatry...i nakino niebede miec...

1 . CRT dobry + gitara + radek9500 + przyjemnosci czy LCD ? :)

2. Jeżeli CRT to jaka firma?Myślę nad iiyama HM703UT . Co Wy na to ? Proszeo sugestei na 1 i 2 sprawe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie...qrcze mam 2200 zł teraz przed sobą...udało mi sie... ale jak kupie LCD to niekupie Radka 9500 i giatry...i nakino niebede miec...

1 . CRT dobry + gitara + radek9500 + przyjemnosci czy LCD ? :)

2. Jeżeli CRT to jaka firma?Myślę nad iiyama HM703UT . Co Wy na to ? Proszeo sugestei na 1 i 2 sprawe

A jaką masz w tej chwili grafike?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki wybór to kwestia tego jak TY masz poukładane priorytety - nikt nie zrobi tego za Ciebie ... Ja siedzę sporo przed kompem i CRT mnie zabijał - mam LCD i jestem bardzo zadowolony ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...