Skocz do zawartości
muzycom

WC ze Świeradowa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się jakoś złożyło, że w moim ogromnym :lol: mieście nie jestem jedynym posiadaczem WC. Przedstawione chłodzenie należy do mojego kolegi. (Reszta userów WC o których wiem to nieszczęśnicy od CPC )Ma je od prawie roku. Mi było dużo prościej bo korzystałem z informacji zawartych na forum 8)

Dobra dość gadania:

Athlon 1,4 Thunderbird @ 1585

MSI KT4V

Prolink FX 5200 Ultima

Blok CPU 'Storm2' S2 (LEv3)

Pompka Hydor SELTZ S-40 II

Chłodnica: :twisted:

Węże: EHEIM 16/22mm

No to zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ja się wstrzymam od wszelkich opini. (na razie)

Was proszę o uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Czy te 2 malutkie wiatraczki cos daja tej chlodnicy?

2.Po co ten wiatrak przyczepiony na sznurkach? Przeciez obudowa jest otwarta, a chyba dzieki jemu zamontowaniu temperatura jesli spadla to o wartosci w granicach 2 miejsca po przecinku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Czy te 2 malutkie wiatraczki cos daja tej chlodnicy?

2.Po co ten wiatrak przyczepiony na sznurkach? Przeciez obudowa jest otwarta, a chyba dzieki jemu zamontowaniu temperatura jesli spadla to o wartosci w granicach 2 miejsca po przecinku  :)

Co do wiatraka to jadą do nas radiatorki Revolteca więc niedługo będzie na nie dmuchał 8) Na odpowiedź musisz poczekać do poniedziałku, bo kumpel ma net tylko w pracy...

Jeśli chodzi o ciśnienie to generalnie dąży się do jak najmniejszych oporów. Było juz o tym nie raz i nie dwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czegos mi brakuje w tej chłodnicy...  a juz wiem jakichs finów:)

Właśnie na to czekałem :D Niestety ta chłodnica to opcja jak najbardziej ekonomiczna, powstała z braku środków na nagrzenicę samochodową. Wykonanie finów to dopiero byłby ogrom pracy! Niestety nie mamy szrotu w mieście więc trzeba sobie jakoś radzić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech kolega zmieni weze z 16/22 na 12/16  

spoko chlodnica :wink:

Nie rozumiem w czym miała by pomóc taka zmiana?
większe cisnienie wody IMHO powinno byc lepsze dla ukladu
Mozesz mi wytlumaczyc swoj tok rozumowania, bo wedlug mojej wiedzy jest totalnie nieprawdziwy, ale moze sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram moich przedmowcow, jesli chodzi o chlodnice. Robi wrazenie. Ile mniejwiecej jest tych rurek? (chodzi o calkowita dlugosc).

Te 2 wentylatorki na niej umieszczone duzo raczej nie daja, psuja tylko efekt koncowy 8)

2.Po co ten wiatrak przyczepiony na sznurkach?

Wbrew pozorom ten wiatrak moze miec znaczenie (w tym wypadku male). Wydaje mi sie jednak, ze lepiej by bylo jakby dmuchal na blok wodny (a przynajmniej w jego okolice). U mnie po wylaczeniu jednej 80`tki z tylu obudowy, ktora wiala na CPU, temp. na procesorze podskoczyla i to o jakies 4 stopnie. Niech kolega sprobuje zawiesic go wyzej, zeby dmuchal na WB, albo po prostu przykreci go do tylu budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no w sumie lepsza taka chlodnica niz zadna, ale w tym przypadku lepszy bylby duzy zbiornik o ile jest miejsce, np. jakies akwarium 50l - teraz jak jest w zimie u mnie to sie swietnie sprawdza jakies 35*C w stressie mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnica super :) Powinny byc takie szklane okienka i wpuscic cos do srodka i patrzec jak plywa po tej chlodnicy :D Szrot to jedna fana rzecz, za 10zł mozna dostac nagrzewnice od kadeta, a wykonanie tej chlodniczki pewnie wiecej kosztowalo i nie wiadomo jak z wydajnoscia. Wiatraczki rulez :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rurek jest około 10 metrów . Jeśli chodzi o wentyl to jak juz pisałem będzie dmuchał na radiatorki. Kolega zresztą będzie w poniedziałek to Ci odpowie.

Ja myślę że ta chłodnica odda więcej ciepła niż zbiornik, ale mogę się mylić.

Popieram moich przedmowcow, jesli chodzi o chlodnice. Robi wrazenie. Ile mniejwiecej jest tych rurek? (chodzi o calkowita dlugosc). 

Te 2 wentylatorki na niej umieszczone duzo raczej nie daja, psuja tylko efekt koncowy  8)

2.Po co ten wiatrak przyczepiony na sznurkach?

Wbrew pozorom ten wiatrak moze miec znaczenie (w tym wypadku male). Wydaje mi sie jednak, ze lepiej by bylo jakby dmuchal na blok wodny (a przynajmniej w jego okolice). U mnie po wylaczeniu jednej 80`tki z tylu obudowy, ktora wiala na CPU, temp. na procesorze podskoczyla i to o jakies 4 stopnie. Niech kolega sprobuje zawiesic go wyzej, zeby dmuchal na WB, albo po prostu przykreci go do tylu budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta ale zanim taki zbiornik sie nagrzeje to minie ze 2 dni ciaglej pracy w stresie!!

a pozatym duza ilosc wody nie bedzie sie w wiecznosc nagrzewala, w koncu podgrzac 50l wody cieplem z proca ktory ma 80W a wiekszosc tego ciepla zanim dotrze do zbiornika jest rozpraszana,no a woda bedzie miala tyle co pokoj, w zimie zawsze na balkon,za okno mozna postawic,nalac borygo i EXTREME!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnica super :) Powinny byc takie szklane okienka i wpuscic cos do srodka i patrzec jak plywa po tej chlodnicy :D Szrot to jedna fana rzecz, za 10zł mozna dostac nagrzewnice od kadeta, a wykonanie tej chlodniczki pewnie wiecej kosztowalo i nie wiadomo jak z wydajnoscia. Wiatraczki rulez  :)

Właśnie dostałem smsa z odpowiedzią na zapytanie o cenę... Oko mi zbielało cytuje: rura 50zł kolanka 30 poksipol 20. extremalnie ekonomicznie :lol: ale wstawiasz w środek katode UV i masz w domu instalacje, której nie powstydzi się żadna galeria sztuki użytkowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi