Armadon Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 To ja dorzucę coś od siebie: Składałem ostatnio kompa, Antek 2.2, 256RAM, Epox8RDA i Radeon 9200VIVO. Zasiłka Codegena nie była zła gdy instalowałem system i sterowniki, ale 3 minuty w Colina wystarczyło jej w zupełności. Na całe szczęście nie pociągnęła nic za sobą. Może pech, ale poprzednie kompy składałem na innych zasiłkach (Codegena się raczej wystrzegałem, lecz buda się klientowi podobała :D) i nie było z nimi żadnych problemów. Wymienili mi na Tracera jakiegoś (15 zeta trzeba było dopłacić) i sprzęt chodzi OK. Na napięcia też nie ma co narzekać, bo są super. Wniosek: Już nigdy nie kupię Codegena. Lepiej dorzucić do Tracera te 15zł :D Poza tym ModeCom kosztuje ok. 100zł i jest znacznie lepszy. Gdybym składał kompa dla siebie to kupił bym właśnie jego. Chieftec jest nieco zbyt drogi, no chyba że reszta sprzętu jest za 5tyś... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ma ktos możę zdjecie wnętrza tego tracerka :?:wlasnie... pokazcie co on tam ma w srodku :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ^ i ja bym popatrzyl :-) AJDAHO -> tak chwalisz zasilke tracera, ciekaw jestem jak by sobie radzila na 2,4ghz athlonie @ 1,8v i r9700pro @ 9800pro ? chyba by nie pochodzila ;-) no patrz a moja 300 enlight ciagnal to wszystko, no co prawda to juz mu napiecia skikaly... Pozdrawiam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spideroso Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 heh nie wytrzymalem :D ok: 1. Tracera nie traktowalbym jako zasilki no name, bo juz kiedys w Enterze czytalem ze, jak sie gosciowi komp zjaral przez wadliwego tracera, to firma wymienila mu CALEGO kompa bez gadania. No i generalnie z obesrwacji wiem ze zasilacze te sa raczej godne polecenia w segmencie SOHO. 2. Do zasilaczy wysokiego ryzyka zaliczam: Codegeny, Ropla, Megabajty, Rubikony i wynalazki w stylu Jong Sin Chong - Electronics. 3. Ajdaho, popatrz na mojego kompa, i powiedz z reka na sercu ze mialbys odwage wsadzic do tego zasilke 400 W za 100pln'ow. W zasadzie to producent zasialacza powinien rowniez odpowiadac za szkody poczynione przez jego wyrob, a Sirtec dal mi dwa lata pewnosci ze nie zostane bez kompa. 4. Testowalem kiedys opcje z dwoma zasialaczami, i powiem ze nie warto. Budowa zasilacza przpomina naczynia polaczone, i stabilnosc pewncyh napiec zalezy od obciazen na innych(tak, tak). Wiec jesli zabierzemy calkiem jakies obciazenie, to calkiem mozliwe, ze z innymi, moze wydazyc sie cos dziwnego. Ja podlaczalem 2x 400W Emiter (jedyne naprawde dobre poslkie zasilki, o dziwo robione u nas w kraju, ale nie wiem gdzie kupic, bo dostalem od kolesia z serwisu, do testow), i mialem olbrzymie problemy ze stabilnoscia napiec. Wychodzilo mi ze najlepiej to wszystko dziala, jak szerokiego ATX'a podepne z jednego, a zasilanie procka z drugiego. No i dyski po podpinam na przemian, jeden z jednego a drugi z drugiego, CD-ka podpinalem do tego z wykozystanym zasilaniem 12V dla proca. Co nie zmienia faktu, ze najlepiej to wszystko dzialalo na jednym zasilaczu. ps. SIRTEC RULA :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vEpaR Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ...wiec nie chrzan ze Codegeny sa glosne - wlasnie sa za ciche i za slabe wiatraki maja wiec jak ktos napcha kupe sprzetu do srodka i komputer zamknie w biorku to przegrzewaja sie przepraszam bardzo ale nie moge sie zgodzic.ten ktorego ma kolega.. to tylko helikopter jest w stanie zagluszyc ;-) inna sprawa ze ja i inny kolega mielismy bardzo podobne kompy:athlon2000,2 napedy cd,1 hdd, grafa gf4mx i w/w zasilacze. pewnego dnia bylo *pstryk* i koledze zasilacz odszedl (sam na szczescie) a miesiac pozniej poszedl moj. czesci kupowane w zupelnie innych sklepach. dodam ze zasilacze pracowaly u nas 2-3 miesiace wiec sie nawet porzadnie nie zdarzyly zakurzyc. ostatnio mialem w rece zasilacz codegena i chiefteca i ten 1 byl chyba wykonany w technologi kosmicznej bo byl ze dwa razy lzejszy od tego chiefteca :-) sumujac: dopoki mi zasilacz nie wystrzelil nie przywiazywalem do tego uwagi a jesli rzeczywiscie zasilacz moze za saba pociagnac reszte to (pomijajac ze mialem mnostwo szczescia) wole nie ryzykowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 AJDAHO dlaczego uwazasz ze wszystko co jest przywozone z niemiec jest juz tak wyeksploatowane i nadaje sie na zlom?? W Slomczynie juz kupe rzeczy ktore niemiaszki wyrzucaja bo np. bezpiecznik sie przepalil (troche ostry przyklad). Samochod ktory dla niemca jest juz zlomem (rok produkcji) dla polaka jest samochodem w bardzo dobrym stanie. Jak przyciagniesz sobie samochod z niemiec to bedzie prawie jak nowka bo oni tam dbaja o przeglady, wymiane oleju itp. rowniez drogi maja bardzo dobre co kozystnie odbija sie na samochodzie. Tak samo jest z czesciami komputerowymi. Np. tam nikt nie bedzie zmieniac zasilacza, potem cos jeszcze, itd. odrazu caly komp idzie do serwisu i kupuja nowy bo im sie to bardziej oplaca. Co do twojego przykladu z tym ze komputen przepracowal na stacji benzynowej 24h/dobe to niec nie znaczy. To nie byl zbyt obciazony komputer wiec zasilacz jest w dobrym stanie. Sprobuj rok popracowac na Codeshicie nawet 400W to zobaczysz jakie napiecia bedziesz miec. Te ktore ja mam to maja ok. 3 lat i dalej sa super napiecia. A teraz ostatni przyklad: kupilem serwerowy zasilacz serwerowy 320W jakies no-name firmy. Niestety ale byl wsuwany w kieszen i niema obwodu 3.3V oraz 5VSB ale za to jest duuuuuuuzo ciezszy od nawet Chiefteca 360W. Uffff ale zem sie rozpisal ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 heh nie wytrzymalem :D ok: 1. Tracera nie traktowalbym jako zasilki no name, bo juz kiedys w Enterze czytalem ze, jak sie gosciowi komp zjaral przez wadliwego tracera, to firma wymienila mu CALEGO kompa bez gadania. No i generalnie z obesrwacji wiem ze zasilacze te sa raczej godne polecenia w segmencie SOHO. 2. Do zasilaczy wysokiego ryzyka zaliczam: Codegeny, Ropla, Megabajty, Rubikony i wynalazki w stylu Jong Sin Chong - Electronics. 3. Ajdaho, popatrz na mojego kompa, i powiedz z reka na sercu ze mialbys odwage wsadzic do tego zasilke 400 W za 100pln'ow. W zasadzie to producent zasialacza powinien rowniez odpowiadac za szkody poczynione przez jego wyrob, a Sirtec dal mi dwa lata pewnosci ze nie zostane bez kompa. 4. Testowalem kiedys opcje z dwoma zasialaczami, i powiem ze nie warto. Budowa zasilacza przpomina naczynia polaczone, i stabilnosc pewncyh napiec zalezy od obciazen na innych(tak, tak). Wiec jesli zabierzemy calkiem jakies obciazenie, to calkiem mozliwe, ze z innymi, moze wydazyc sie cos dziwnego. Ja podlaczalem 2x 400W Emiter (jedyne naprawde dobre poslkie zasilki, o dziwo robione u nas w kraju, ale nie wiem gdzie kupic, bo dostalem od kolesia z serwisu, do testow), i mialem olbrzymie problemy ze stabilnoscia napiec. Wychodzilo mi ze najlepiej to wszystko dziala, jak szerokiego ATX'a podepne z jednego, a zasilanie procka z drugiego. No i dyski po podpinam na przemian, jeden z jednego a drugi z drugiego, CD-ka podpinalem do tego z wykozystanym zasilaniem 12V dla proca. Co nie zmienia faktu, ze najlepiej to wszystko dzialalo na jednym zasilaczu. ps. SIRTEC RULA :P ad1.raczej watpie w takie zachowanie tej firmy bo mi nawet na maila nie odpisali jak mialem do nich pytanko , podejrzewam ze ten tekst w Enterze byl sponsorowany ad2. z tego co slyszalem to zasilacze megabajta to chyba tracery z ichnia nalepka ad3. jak bym tyle chajcu wsadzil w kompa to napewno by on nie brylkal na taniej zasilce ,mam zasilke odpowiednia do ceny mojego kompa tak samo jak twoja jest odpowiednia do ceny twojego kompa , podejrzewam ze procentowo wg . ceny kompa to te zasilki sa rownowazne(twoja kosztuje np. 10% ceny twojego kompa , a moja 10% mojego kompa :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 @ Feluke tak tak ja wiem niemcy to mityczna kraina mlekiem i miodem plynaca ,tam samochody zadarmo oddaja bo sie 1 ryska na lakierze zrobila ,kompy co 2 miechy wymieniaja na nowe itp. itd. kolego praca dla kompa w warunkach biura /urzedu /stacji benzynowej to zabójstwo , nikt sie nie przejmuje odpowiednia wentylacja kompa ,komp jest ustawiany jak mebel i nikt nie przyglada sie czy ma wiatrak z zasilacza przysloniety czy nie ,zakurzenie takich pomieszczen jest o wiele wyrzsze niz w warunkach domowych ,dlatego tez jest tam sprzatane niejednokrotnie 2 razy dziennie,a zasyfienie kompa jest niesamowite i taki komp pracuje w tych warunkach np przez 3 lata nonstop ,to tak jak by ci 10 lat pracowal w warunkach domowych . pomysl dlaczego w takim razie ,jak to nie ma wplywu ,to sprzet z hipermarketow kupujesz w "promocji" bo chodzil 0.5 roku na wystawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 @ Feluke tak tak ja wiem niemcy to mityczna kraina mlekiem i miodem plynaca ,tam samochody zadarmo oddaja bo sie 1 ryska na lakierze zrobila ,kompy co 2 miechy wymieniaja na nowe itp. itd. kolego praca dla kompa w warunkach biura /urzedu /stacji benzynowej to zabójstwo , nikt sie nie przejmuje odpowiednia wentylacja kompa ,komp jest ustawiany jak mebel i nikt nie przyglada sie czy ma wiatrak z zasilacza przysloniety czy nie ,zakurzenie takich pomieszczen jest o wiele wyrzsze niz w warunkach domowych ,dlatego tez jest tam sprzatane niejednokrotnie 2 razy dziennie,a zasyfienie kompa jest niesamowite i taki komp pracuje w tych warunkach np przez 3 lata nonstop ,to tak jak by ci 10 lat pracowal w warunkach domowych . pomysl dlaczego w takim razie ,jak to nie ma wplywu ,to sprzet z hipermarketow kupujesz w "promocji" bo chodzil 0.5 roku na wystawie to nie znaczy, ze wszystkie zasilki daj my na to Haszyda (jesli przekrecilem to przepraszam) sa w takim stanie :| bo ma on napewno takze duzo takich, ktore nie byly uzywane w takich eXtremalnych warunkach... to lepiej kupic szajs od chinczykow, ktorzy przy skladaniu tych zasilek nie patrza co jest, tylko wazne ze ise trzyma :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 @ Feluke tak tak ja wiem niemcy to mityczna kraina mlekiem i miodem plynaca ,tam samochody zadarmo oddaja bo sie 1 ryska na lakierze zrobila ,kompy co 2 miechy wymieniaja na nowe itp. itd. kolego praca dla kompa w warunkach biura /urzedu /stacji benzynowej to zabójstwo , nikt sie nie przejmuje odpowiednia wentylacja kompa ,komp jest ustawiany jak mebel i nikt nie przyglada sie czy ma wiatrak z zasilacza przysloniety czy nie ,zakurzenie takich pomieszczen jest o wiele wyrzsze niz w warunkach domowych ,dlatego tez jest tam sprzatane niejednokrotnie 2 razy dziennie,a zasyfienie kompa jest niesamowite i taki komp pracuje w tych warunkach np przez 3 lata nonstop ,to tak jak by ci 10 lat pracowal w warunkach domowych . pomysl dlaczego w takim razie ,jak to nie ma wplywu ,to sprzet z hipermarketow kupujesz w "promocji" bo chodzil 0.5 roku na wystawie to nie znaczy, ze wszystkie zasilki daj my na to Haszyda (jesli przekrecilem to przepraszam) sa w takim stanie :| bo ma on napewno takze duzo takich, ktore nie byly uzywane w takich eXtremalnych warunkach... to lepiej kupic szajs od chinczykow, ktorzy przy skladaniu tych zasilek nie patrza co jest, tylko wazne ze ise trzyma :|ales pier... tak sie sklada ze te wszyskie zasilki wychodza z jednej fabryki (przenosnia - jest to mozliwe fizycznie) tylko ze Chieftec zamawia inne ,a Codegen inne (inny projekt) - w poniedzialek Chinczyk sklada Chiefteca ,a we wtorek i srode Codegena Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 aha , po uwadze Spideroso na temat zwrotu calego kompa przez tracera po awarii jego zasilacza ,to sie tak zastanawiam :czy ludzie nie sa oszukiwani w ten sposob ze jak im sie zasilka wywali i pociognie kompa to producent zasilacza umywa lapska ? czy nie powinno byc tak ze jak zasilacz jest wadliwy to gwarancja obejmuje uszkodzenie pozostalych podzespolow w kompie i czy jesli sprawdza sie napiecia na zasilaczu po 0,5 roku uzytkowania i nie mieszcza sie one w standardzie atx to czy nie jest to powod do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji tegoz zasilacza ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 aha , po uwadze Spideroso na temat zwrotu calego kompa przez tracera po awarii jego zasilacza ,to sie tak zastanawiam :czy ludzie nie sa oszukiwani w ten sposob ze jak im sie zasilka wywali i pociognie kompa to producent zasilacza umywa lapska ? czy nie powinno byc tak ze jak zasilacz jest wadliwy to gwarancja obejmuje uszkodzenie pozostalych podzespolow w kompie i czy jesli sprawdza sie napiecia na zasilaczu po 0,5 roku uzytkowania i nie mieszcza sie one w standardzie atx to czy nie jest to powod do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji tegoz zasilacza ?Co do odkupywania kompa z powodu zasilacza to nie wiem ale jestem za tym bo to wina zasilacza ze wszystko inne sie spalilo. Do producenta nie powinnismy sie zwracac tylko do sklepu w ktorym kupilismy zasilacz a on powinnien sie z hurtownikim a potem z producentem dogadywac. Co do napiec to podlega to w 100% wymianie gdyz towar nie jest "zgodny z umowa" gdzie powinien on takie trzymac jakie powinien. Ja przy takiej wymianie nie mialem problemow a 2 razy wymienialem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 1. Mam fortrona FSP-300-60BT od Haszyda. Zasilacz wewnątrz nie miał żadnych śladów użytkowania. Zaglądałem nawet pod kondensatory w poszukiwaniu kurzu - nie było NIC. Wiatrak był nieużywany, zero luzów. Jeżeli ten zasilacz pracował, to krócej niż miesiąc, i to w czytym pomieszczeniu. Do swojego niegdysiejszego konfiga: Palomino 1700@2100, SL-75KAV i 128+256mb SDR, MX400, 2xhdd, cdrw i cd-rom podłączyłem kiedyś halogena 100W 12V :] Zasilacz pochodził kilka minut i się wyłaczył - parzył. Ale jak ostygł włączył się i wsjo działało. Przy podłączonym halogenie 50W chodził sobie spokojnie. Powodzenia z codegenem 300W i taką sztuczką :] 2. Kumpel pokazywał mi onegdaj wnętrze chyba L&C albo innego szajsu. Kolejno wskazując puste miejsca na PCB mówił: "a tutaj jest miejsce na układ xxxx, stabilizujący napięcie yyyy", "a tutaj jest miejsce na układ xxx, zabezpieczający przed yyy", "o, ale dlaczego tutaj nie dali układu xxx to już zupełnie nie rozumiem" Generalnie, to tam więciej NIE BYŁO niż BYŁO. A w fortronie jest problem z dotarciem wzrokiem do PCB. Ale oczywiście, jak do codegena wrzuci się te ciężarki, o których mówi (chyba) kolega AJDAHO, to owszem, też PCB nie będzie widać :] 3. Co by nie być jednostronnym, to zasilacze Tracer AFAIR należały do sensowniejszych w swojej cenie. Ale w mając konfig Spiderossa wolałbym kupić sobie zasilacz za 400-500zł niż codegena 400W, a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do Pentiuma 3.2GHz. Taka kombinacja jest równie pocieszna, jak wypaśnie, rumiane chłopaki w kolorowych dresach i sypiących się polonezach, za to obwieszonych spoilerami, progami, neonami i ch.w. czym jeszcze, wartości tegoż poloneza. 4. Generalnie, nie mam tutaj zamiaru lolować kogoś z tytułu używania zasilacza za 70zł w kompie za 2k złotych. Można jechać nowym dajeebu lanos 180km/h, można tyle samo 5-cio letnim, zadbanym BMW. Tylko zastanówcie się, którym autem macie większe szanse przejechać zakopiankę :] Przykład rzucam nie przypadkiem, bowiem swego czasu napracowałem się przy używanych, sprowadzanych z reichu BMW na tyle, żeby wiedzieć, że nawet kilkunastoletnia, zadbana beema będzie lepsza od nowego poloneza i jego gwarancji. Nie, reich to nie "mityczna kraina mlekiem i miodem płynąca", ale z jakiś względów ludzie tam generalnie wolą w przypadku awarii samochodu oddać auto do firmowego serwisu i naprawić z użyciem firmowych części, a nie tak jak w Polsce dać panu Heniowi, który naprawi to za flaszkę za pomocą tego, co sam spłodził "we warsztacie", jak mu kac minął. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Napisze tak Kupowalem jakis czas temu bude z zasuilczem Tracera 350W Ktory ma gware Megabajta :) Wagowo lekkie cudenko Patrez na radiotory i co widze 2 cienkie blaszki aluminiowe (z 5mm) okolo 5x5cm na samej gorze pociete i rozwidlone Wspaniale chlodznei Ale mam zasilcz tez noname w strym kompie model 200W dzila ok procek chlodzony pletem celek 300->450 I o dziwo radiatory wygladaja tak samo Hmmm W testach tomshardware tym najnowszym widzimy test wydajnosci pradopwej (jestem po elektroniki to cos tam wiem o tych sprawach) Wygral w nich Fortron. No name tam nie bylo ale watpie ze wydajn osc maja dobra Wydajnosc nalezy czytac jako moc dawana i moc pobierana Czyli lepsza wydajnosc mniejsze rachunki za prad Ale nizsza wydajnosc oznacza ze tyle tych watow rozprasza sie na zasilce co trzeba schlodzic Wiec mowienie ze jest cos ciche i lekkie to jak mowienie ze bez sapniecia wyciskam 5kg :D Czytaj g*wno warte Cos moze byc ciche ale musi byc ciezke lub na odwrot W tym czasie jak zobaczykem ta zasilke to postanowilem kupic Forrtrona udalo mi sie okazyjnie kupic 400W Przyszlo to cholerstwo waga niezla Radiatory ze az szczeka opada Niezly Teraz mala analogia stare kompy nie potzebowaly duzo mocy wiec byle jka konstrukcja zasilacza impulsowego dzialala Teraz sam RAM moze pobierac tyle mocy co wczesniej celek 400 I pobiera Nie mowiac juz o CPU i kartie graficznej A tym bardziej o podkrecaniu Nie bede mowil jak dzialaja impulsowe zasilacze bo to zbyt skomplikowane Ale polaczenie 2 jest dosyc niebezpieczne a patrzac na to ze luzem by miejsca w takim tracerze starczylo na dwa ukklady z ich chlodzeniem Koszty bylyby niskie i mogli by sie szczycic zasilka 700W Ale takich cud nie widzialem Wiec watpie ze da sie to tak latwo zrobic Ale jak zawsze istnieja ludzie co uwazaja ze Prime 95 nie jest potrzebny by stwierdzic ze komp jest stabilny I beda jechac na tanich zasilkach ktore moga dzilac choc nie musza To tak jakby ktos kupil nowke Ferrari i kupil uzywane opony z najtanszego modelu innej marki ktore by pasowaly, Samochod moc ma , ale sprobuj na nim szybko jechac :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 lucasd, no proszę, ileż analogii w naszych wypowiedziach ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 hmmmm.. zly pomysl... ja bym sie w to nie bawil... a niech Ci sie spali jeden i co wtedy - bo przy tanich to pociagnie za soba wszystko. a jak masz jeden drogi to ci nic nie poleci :)nie wypowiem sie na temat topiku bo sie nie znam ale! jesli masz jeden zasilacz i padnie to to nie moze za saba pociagnąc wszystkiego tak jak napisales ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 1. Mam fortrona FSP-300-60BT od Haszyda. Zasilacz wewnątrz nie miał żadnych śladów użytkowania. Zaglądałem nawet pod kondensatory w poszukiwaniu kurzu - nie było NIC. Wiatrak był nieużywany, zero luzów. Jeżeli ten zasilacz pracował, to krócej niż miesiąc, i to w czytym pomieszczeniu. Do swojego niegdysiejszego konfiga: Palomino 1700@2100, SL-75KAV i 128+256mb SDR, MX400, 2xhdd, cdrw i cd-rom podłączyłem kiedyś halogena 100W 12V :] Zasilacz pochodził kilka minut i się wyłaczył - parzył. Ale jak ostygł włączył się i wsjo działało. Przy podłączonym halogenie 50W chodził sobie spokojnie. Powodzenia z codegenem 300W i taką sztuczką :] 2. Kumpel pokazywał mi onegdaj wnętrze chyba L&C albo innego szajsu. Kolejno wskazując puste miejsca na PCB mówił: "a tutaj jest miejsce na układ xxxx, stabilizujący napięcie yyyy", "a tutaj jest miejsce na układ xxx, zabezpieczający przed yyy", "o, ale dlaczego tutaj nie dali układu xxx to już zupełnie nie rozumiem" Generalnie, to tam więciej NIE BYŁO niż BYŁO. A w fortronie jest problem z dotarciem wzrokiem do PCB. Ale oczywiście, jak do codegena wrzuci się te ciężarki, o których mówi (chyba) kolega AJDAHO, to owszem, też PCB nie będzie widać :] 3. Co by nie być jednostronnym, to zasilacze Tracer AFAIR należały do sensowniejszych w swojej cenie. Ale w mając konfig Spiderossa wolałbym kupić sobie zasilacz za 400-500zł niż codegena 400W, a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do Pentiuma 3.2GHz. Taka kombinacja jest równie pocieszna, jak wypaśnie, rumiane chłopaki w kolorowych dresach i sypiących się polonezach, za to obwieszonych spoilerami, progami, neonami i ch.w. czym jeszcze, wartości tegoż poloneza. 4. Generalnie, nie mam tutaj zamiaru lolować kogoś z tytułu używania zasilacza za 70zł w kompie za 2k złotych. Można jechać nowym dajeebu lanos 180km/h, można tyle samo 5-cio letnim, zadbanym BMW. Tylko zastanówcie się, którym autem macie większe szanse przejechać zakopiankę :] Przykład rzucam nie przypadkiem, bowiem swego czasu napracowałem się przy używanych, sprowadzanych z reichu BMW na tyle, żeby wiedzieć, że nawet kilkunastoletnia, zadbana beema będzie lepsza od nowego poloneza i jego gwarancji. Nie, reich to nie "mityczna kraina mlekiem i miodem płynąca", ale z jakiś względów ludzie tam generalnie wolą w przypadku awarii samochodu oddać auto do firmowego serwisu i naprawić z użyciem firmowych części, a nie tak jak w Polsce dać panu Heniowi, który naprawi to za flaszkę za pomocą tego, co sam spłodził "we warsztacie", jak mu kac minął. ad 1. mam takie pytanko : ten forton to do tego co masz w podpisie ? i jesli tak to czy kupiles go na zapas bo chcesz dolozyc jeszcze 10hdd i 5cd do tego konfigu ?bo raczej innego wytlumaczenia nie widze . powiem tak jak bym za zasilacz do utylizacji od niemca dostal 30marek i mial go w polsce sprzedac za 40zl . to bym go tak wypucowal ze za milo no i wiatraczek za 25zeta juz bym poswiecil. robiac mod mojej budy zwarlem przypadkowo przewod 12V do masy komp sie wylonczyl , wlonczylem go(dal sie wlonczyc po 2~3 min.) i dziala , no to mowie jest jakie zabezpieczenie i dawaj go jeszcze raz i dalej dziala ,ale sie zdziwilem toz to zasilka za 100zl 8O i nawet zabezpieczenia takie super hiper dali LOL ad.2 no i popatrz ,przekombinowali bo w tracerze moim pcb widac i napiecia trzyma ,komp mi zwech nie robi wszystko stabilne ad3. tu nie rozumiem niestety twojej wypowiedzi , spideroso ma zasilacz porzadny ,nie kupil taniego codegena i tym samym nie zaoszczedzil pieniedzy ,wiec skad ma niby te pentium 3,2 ghz wytrzasnac? takie rozumowanie jest rownie pocieszne .... ad4. zasilacz przeznaczony do utylizacji w europie zachodniej porownal bym raczej do 15 letniego "zadbanego" BMW ktore bedzie nonstop stalo w serwisie jaki by ten ostatni nie byl ale rozumiem ze ten kolega ktory sprzedaje to na allegro robi to charytatywnie i jeszcze do interesu doplaca tyrajac po 20 h w kopalni niemcy oddaja auta do autoryzowanego serwisu bo innych ze wzgledu na przepisy tam nie ma , za to np. domy buduja im tam nielegalnie pracujacy polacy ,bo jest taka mozliwosc i niemiec jak kazdy , a napewno bardziej niz polak kazda marke liczy . ale mit jest mit i juz ps. mam nadzieje ze nie ppodpadlem za mocno i bede mogl dalej wyrazac swoje opinie tutaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 @lucasd no jestem wybitnym szczesciarzem bo moj zasilacz ma radiator , nie jest ciezki i jest bardzo cichy ,pewnie takiego tracera nigdy nie widziales,bo napewno nie slyszales ponadto jestem czlowiekiem ktory twierdzi ze prime95 nie jest mi do zycia potrzebny bo moj komp sie nie wiesza (no moze raz na 3 miechy i to napewno nie przez zasilacz ) ,ja nie zyje prime95 ja uzywam kompa do grania ogladania filmow itd.itp. , ale przejzyj podpisy posiadaczy firmowych zasilek , ja rozumiem taka zasilke doi kompa za 3/4 tys ale jak kto ma hity ktore by pociagna codegen200wat i ma drogo zasilke to bardziej to przypomina MALUCHA z silnikiem ferrari powtorze jeszcze raz: 95% rynku to tanie zasilacze 5% rynku to zasilacze firmowe po >300zl. nic dziwnego ze w : 95% slyszy sie o uszkodzeniu taniego zasilacza 5% o uszkodzeniu firmowego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ade Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Kupowanie zasilacza za 300zl do kompa takiego jak np ja mam to tak jak wkladanie do cc700 opon z indeksem predkosci do 240km/h za 600zl sztuka;))) A co do nowego lanosa i 15 letniego bmw na zakopiance;) to mozemy sie kiedys spotkac;) ja bede jechal nowym daewoo (albo nawet paro letnim;) a ty swoim bmw z niemiec w super stanie;))) :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 hmmmm.. zly pomysl... ja bym sie w to nie bawil... a niech Ci sie spali jeden i co wtedy - bo przy tanich to pociagnie za soba wszystko. a jak masz jeden drogi to ci nic nie poleci :)nie wypowiem sie na temat topiku bo sie nie znam ale! jesli masz jeden zasilacz i padnie to to nie moze za saba pociagnąc wszystkiego tak jak napisales ? :) no tak lapanie za slowka :| chodzilo mi o to ze wszystko co podpiete do tego jednego zasilacza poleci, tak wiec po co Ci 1/2 kompa (np: proc i ram bez mobo :| ) jak mozesz miec calego kompa i nie 2 zasilacze tylko 1 ale pozadny :) :) :) pozdro :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Dijkstra: a co ty do lanosow masz :?: przyczep sie do matizow, ticow, albo innych, ale lanos to az taka lipa nie jest :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ad 1. mam takie pytanko : ten forton to do tego co masz w podpisie ? i jesli tak to czy kupiles go na zapas bo chcesz dolozyc jeszcze 10hdd i 5cd do tego konfigu ?bo raczej innego wytlumaczenia nie widze .Widzę że ślepota lub ignorancja ogarnęła, bo wyraźnie w poprzednim poście napisałem, (a ty to nawet zacytowałeś) z czym fortron pracował: "Palomino 1700@2100, SL-75KAV i 128+256mb SDR, MX400, 2xhdd, cdrw i cd-rom" A poza tym nie rozumiem skąd to pytanie; co cie to obchodzi, po co ja sobie taki a nie inny zasilacz kupiłem? powiem tak jak bym za zasilacz do utylizacji od niemca dostal 30marek i mial go w polsce sprzedac za 40zl . to bym go tak wypucowal ze za milo no i wiatraczek za 25zeta juz bym poswiecil.Widzę, że swojego zasilacza to ty nie rozbierałeś. Pod wpływem pracy w wysokiej temperaturze w paru miejscach pojawiają się przebarwienia, których usunąć raczej się nie da. Poza tym beka niezła, bo na moje oko jakby ktoś miał kupić coś za 30DM a sprzedać za 40zł, to już by stracił, bo 30DM=70zł, nie mówiąc o dopłacie 25zł za wiatrak. To nawet chyba lol nie jest...? ad3. tu nie rozumiem niestety twojej wypowiedzi , spideroso ma zasilacz porzadny ,nie kupil taniego codegena i tym samym nie zaoszczedzil pieniedzy ,wiec skad ma niby te pentium 3,2 ghz wytrzasnac? takie rozumowanie jest rownie pocieszne ....Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem, i odświerz swoją pamięć; dla mnie sie to mija z celem bo za te forse mozna kupic mniej firmowy zasilacz,plyte,pamieci a zaoszczedzone pieniadze wladowac np. w proca i miec sprzet bliski temu uzyskanemu przez podkrecenie ale byc spokojnym i spac spokojnie ,i mozna sobie samemu na tych mniej firmowych podzespolach cos delikatnie podkrecic,bez strachu i bez obawŚwita coś, czy dalej nic? Kolega nie czyta, co piszą inni, nie wie, co sam napisał, liczyć nie umie...po co ja się rozwodzę. Jako MISIEKB. się nie popisałeś, i dalej ci nie idzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 no tak lapanie za slowka :| chodzilo mi o to ze wszystko co podpiete do tego jednego zasilacza poleci, tak wiec po co Ci 1/2 kompa (np: proc i ram bez mobo :| ) jak mozesz miec calego kompa i nie 2 zasilacze tylko 1 ale pozadny :) :) :) pozdro :Pno tak ale... ale chcialem pokazac ze mimo wszystko wyjdzie na jedno :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spideroso Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 po co sie klucicie ?? i tak zadna strone nie wydaje sie byc przekonana ?? po co do oczu sobie skakac ?? dla idei ?? Prawda jest taka ze kiepskiej jakosci sprzet bedzie dzialal, albo nie. Sprzet dobrej jakosci po prostu bedzie dzialal.. jest duzo mniejszy odsetek szmelcu, i wlasnie za pewnosc ze trafilo sie na dobry egzemplarz kosztuje :D...@ll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ade Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 po co sie klucicie ?? i tak zadna strone nie wydaje sie byc przekonana ?? po co do oczu sobie skakac ?? dla idei ?? Prawda jest taka ze kiepskiej jakosci sprzet bedzie dzialal, albo nie. Sprzet dobrej jakosci po prostu bedzie dzialal.. jest duzo mniejszy odsetek szmelcu, i wlasnie za pewnosc ze trafilo sie na dobry egzemplarz kosztuje :D...@ll dobrze gada! PEACE! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 widze ze ludzie wypowiadoajacy sie tu dziela sie na 2 fronty... tych którzy juz cos przez taki niefirmowy zasilacz stracili i poszli po rozum do głowy i kupili cos lepszego i ci kórzy sa swiecie przekonani ze ich to niedotyczy i ich codegeny/rubikony/megabajty / etc. róznia sie tylko nalepka od tych lepszych niezawsze drozszych zasilaczy... powiem wam cos na swoim przykładzie w tej chwili JESZCZe siedze na codegenie 250W i z kazda chwila , z kazda kolejna napisana literą mam obawy ze cos sie stanie... w tej chwile mój procek chodzi na 1050mhz (ustawiłem fsb 200) odłaczyłem cd-rom - wszystko na PCI dało mi to mozliwosc uruchomiena komputera bez restartów i zamówienia frotonka GTA 250W na allegro za 35zł moje napiecia wygladają nastepujaco.... Vcore - 1,46V - 1,50V (- standard 1,55V) 3,3V ---- 3,02V --- 3,04V 5V---- 4,71V - 4,75V 12V --- 12,76V -- 12,92V mam nadzieje ze zasilacz wytrzyma do czasu az nowy sie nie pojawi... kiedys tez myslałem tak ja niekorzy ze zasilacz jest mało wazny i ze jak chodzi to ok.... teraz widze jak głeboko sie MYLIŁEM!!!! :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ad 1. mam takie pytanko : ten forton to do tego co masz w podpisie ? i jesli tak to czy kupiles go na zapas bo chcesz dolozyc jeszcze 10hdd i 5cd do tego konfigu ?bo raczej innego wytlumaczenia nie widze .Widzę że ślepota lub ignorancja ogarnęła, bo wyraźnie w poprzednim poście napisałem, (a ty to nawet zacytowałeś) z czym fortron pracował: "Palomino 1700@2100, SL-75KAV i 128+256mb SDR, MX400, 2xhdd, cdrw i cd-rom" A poza tym nie rozumiem skąd to pytanie; co cie to obchodzi, po co ja sobie taki a nie inny zasilacz kupiłem?.piszesz MAM FORTONA .. a ponizej jest twoj konfig to raz , a 2 ze takie wlasnie podejscie uwazam za wsadzanie do malucha silnika od ferrari i jak sam mi kiedys radziles nie denerwoj sie tak ,jestes na forum i poznasz opinie innych czy tego chcesz czy nie ,no chyba ze mnie wywalisz ty masz takie uprawnienia powiem tak jak bym za zasilacz do utylizacji od niemca dostal 30marek i mial go w polsce sprzedac za 40zl . to bym go tak wypucowal ze za milo no i wiatraczek za 25zeta juz bym poswiecil.Widzę, że swojego zasilacza to ty nie rozbierałeś. Pod wpływem pracy w wysokiej temperaturze w paru miejscach pojawiają się przebarwienia, których usunąć raczej się nie da. Poza tym beka niezła, bo na moje oko jakby ktoś miał kupić coś za 30DM a sprzedać za 40zł, to już by stracił, bo 30DM=70zł, nie mówiąc o dopłacie 25zł za wiatrak. To nawet chyba lol nie jest...?.nie miales lolowac podobno , tu mnie tez nie zrozumiales :od niemca dostaniesz 30marek za utylizacje tego zasilacza (w tym wypadku wywiezienie do polski),bo u nich ta usluga jak wsie inne jest chol-er-nie droga ,u nas sprzeda sie go za 40zl wiec razem masz 110zl - 25na wicherek a zasilacz to sie moze w srodku fioletowo zielono czerwony robic co mnie to dziala dobrze i to mnie cieszy ps : mnie niedawno zwracales uwage zebym nie obrazal innych forumowiczow , jak widac tobie wolno mnie nie ]ad3. tu nie rozumiem niestety twojej wypowiedzi , spideroso ma zasilacz porzadny ,nie kupil taniego codegena i tym samym nie zaoszczedzil pieniedzy ,wiec skad ma niby te pentium 3,2 ghz wytrzasnac? takie rozumowanie jest rownie pocieszne ....Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem, i odświerz swoją pamięć; dla mnie sie to mija z celem bo za te forse mozna kupic mniej firmowy zasilacz,plyte,pamieci a zaoszczedzone pieniadze wladowac np. w proca i miec sprzet bliski temu uzyskanemu przez podkrecenie ale byc spokojnym i spac spokojnie ,i mozna sobie samemu na tych mniej firmowych podzespolach cos delikatnie podkrecic,bez strachu i bez obawŚwita coś, czy dalej nic? Kolega nie czyta, co piszą inni, nie wie, co sam napisał, liczyć nie umie...po co ja się rozwodzę. Jako MISIEKB. się nie popisałeś, i dalej ci nie idzie.to sa dokladnie twoje slowa : Ale w mając konfig Spiderossa wolałbym kupić sobie zasilacz za 400-500zł niż codegena 400W, a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do Pentiuma 3.2GHz. 8O jaki one maja sens ?ja naprawde jestem tepy chyba . ja zdania nie zmieniam uwazam ze podkrecanie nie polega na kupowaniu super plyt ,super pamieci,super zasilaczy i wyselekcjonowanych prockow ,podkrecanie polega na wycisnieciu jak najwiecej ,jak najmniejszym kosztem ,jesli spideroso idzie swoja droga i ma super sprzet to niech kupi se super zasilacz , jak ja bym szedl jego droga to bym tak zrobil ,takie jest moje zdanie i juz , porownujac: dla mnie sport to jest jak sie dzieciaki zbiora i pograja w pilke ,albo sie poscigaja , a sportem nie jest przemysl z wielomilionowymi kontraktami ,sterydami , z tym ze aby organizatorzy nie stracili kasy to skoczek sie malo co nie zabil itd.itp. liczyc to ja potrafie ,ale mozesz myslec inaczej ,mnie to nie interesuje i mozesz mnie jak wtedy kiedy mialem nick MISIEKB. wywalic BO CI SIE TAK PODOBA I JUZ ,tylko sobie wystawiasz swiadectwo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 OT: dla mnie sport to jest jak sie dzieciaki zbiora i pograja w pilke ,albo sie poscigaja , a sportem nie jest przemysl z wielomilionowymi kontraktami ,sterydami , z tym ze aby organizatorzy nie stracili kasy to skoczek sie malo co nie zabil itd.itp.oOo... to mi sie podoba :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Dijkstra jak masz takiego kolege to mial bym do niego prosbe. Mam zasilacz atx ktory niema 3.3V i ukladu stabilizacji napiecia do tego oraz 5VSB. Organoleptycznie doszedlem gdzie te elementy powinny byc ale nie wiem jakie to powienny byc. Wiec jak bys mogl to sie zapytaj kolegi a ja moze podesle jakies zdjatka tego bo zasilacz jest naprawde pozadny (serwerowy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ktos cos ma do Polonezow :bij: czemu pojawily sie analogie do samochodow? i to nieprawidlowe po Zakopiance co prawda nie jechalem ,ale z tego co slyszalem to najszybciej byloby tam sie poruszac rowerem lub motorem :lol: Dijkstra jezeli pracowales przy BMW zciaganych z Niemiec to chyba wiesz ze takie zadbane to laweciarze sobie sciagaja ,a na handel ida same trupy w 95% procentach bite w 30% skasowane ,wiec nie wyjezdzaj z ich wspanialoscia ,bo po wyklepaniu co prawda dobrze wygladaja i tylko tyle... dodam tylko ze BMW jest dla mnie najlepsza marka samochodow osobowych co do wyposazenia zasilaczy to jasne ze taki za 300pln bedzie mial duzo wiecej ukladow niz ten za 100pln - jaka cena taka jakosc caly pic polega na tym zeby dostosowac koszty do potrzeb Codegen 400W niech daje 300W - wiem o tym przy kupnie i jestem w stanie dac za niego 100pln ,360W w wykonaniu Chiefteca to juz 200pln - jak bym byl zmuszony do urzywania takiego to musialbym odzalowac ta forse Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...