Skocz do zawartości
blade232

Problemy z IRQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem nowy na forum gdyż dopiero mam interek i już mam mały problemik. Chodzi o karte graficzną i muzyczną. Posiadam gf3Ti i karte muzyczną zintegrowaną (cmi8738) na płycie MSI KT4 ULTRA. Problem polega na tym że karta graficzna i muzyczna mają te same IRQ i już w paru grach niestety dźwięk sie troszke tnie a nie wiem czy jakoś da rade zmienic te IRQ. Sprawdzałem te same gry na podobnych komputerach w tych samych usawieniach grafiki i tych samych sterownikach i u mnie niestety sie tnie, wiec domyslam się że to raczej wina wspólnego IRQ.

Prosze o pomoc

:cry:

Dzięki z góry

Pozdrawiam Blade232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to wylacz przydzielanie IRQ dla karty graficznej, grafika nie potrzebuje przerwania aby dzialac poprawnie, aczkolwiek gdyby sie cos dzialo nie tak z grafika musialbys przywrocic IRQ z powrotem, najpewniej bedzie chodzic poprawnie bez IRQ.

Mozesz jeszcze wylaczyc przydzielanie IRQ dla USB jesli nie korzystasz z urzadzen USB, mozesz wylaczyc COMy itd itd, dzieki temu zwolnione zasoby zostana wykorzystane i system przydzieli inne IRQ dla karty muzycznej (pozostale wolne)

Tak czy inaczej nie wiadomo czy to pomoze, nie wydaje mi sie aby musialo to byc przyczyna, aczkolwiek moze. To musisz sprawdzic, przede wszystkim IRQ zczytuj na starcie z BIOSu, mozesz klawiszem Pause wstrzymac dalsze uruchamianie by odczytac jak plyta przydziela IRQ.

Jak sprawdzisz to i dalej bedzie to samo przy innych przerwaniach, napisz to bedziemy sie "bawic" dalej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygłąda tak:mam włączone usb gdyż mam neo na modemie pod usb.Wyłączyłem pod biosem porty com gdyż nie używam ich. Jednak windows (mam xp prof.) dalej przydziela te same IRQ. W kompie mam dodatkowo karte sieciową i tuner tv jednak z ich IRQ jest ok.Wyjmowałem też sieciówke i tuner ale bez zmian. Po wyłączeniu com-ów wydaje mi sie że karta muzyczna powinna na inne IRQ wejść a tu lipa.

Z menadżera urządzeń pod win wynika że mam wolne 2,3,4,7,10,11,19,20 IRQ a karta gr. i muzyczna dalej na IRQ 16. Nie wiem już co robic, może to wina płyty głównej i wyłączyć ten dżwięk i kupić karte muzyczną. Na marginesie nigdy sie nie spotkałem aby te same IRQ miały urządzenia ktorych nie da się przekładać w inne sloty. A co do przydzielania IRQ przez bios przy starcie kompa to jeszcze całkiem inaczej jest bo wtedy dzielone IRQ jest przez usb i karte graficzną i muzyczna - IRQ 11 reszta jest ok i ma swoje IRQ. :(

Pozdrawiam Blade232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygłąda tak:mam włączone usb gdyż mam neo na modemie pod usb.Wyłączyłem pod biosem porty com gdyż nie używam ich. Jednak windows (mam xp prof.) dalej przydziela te same IRQ. W kompie mam dodatkowo karte sieciową i tuner tv jednak z ich IRQ jest ok.Wyjmowałem też sieciówke i tuner ale bez zmian. Po wyłączeniu com-ów wydaje mi sie że karta muzyczna powinna na inne IRQ wejść a tu lipa. 

Z menadżera urządzeń pod win wynika że mam wolne 2,3,4,7,10,11,19,20 IRQ a karta gr. i muzyczna dalej na IRQ 16. Nie wiem już co robic, może to wina płyty głównej i wyłączyć ten dżwięk i kupić karte muzyczną. Na marginesie nigdy sie nie spotkałem aby te same IRQ miały urządzenia ktorych nie da się przekładać w inne sloty. A co do przydzielania IRQ przez bios przy starcie kompa to jeszcze całkiem inaczej jest bo wtedy dzielone IRQ jest przez usb i karte graficzną i muzyczna - IRQ 11 reszta jest ok i ma swoje IRQ.  :(

Pozdrawiam Blade232

ja ostatnio konfigurowalem internet u klienta na kompie (jakis ecs) i plyta wwalala wszystko na IRQ11 a ze koles mial dwa systemy to na win98 dzialala karta TV a na Xp interenet, nie dalo rady by wszystko dzialalo na obu systemach :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytam to wynika ze cos jest nie tak w BIOSie, jakas opcja blokuje systemowi mozliwosc swobodnego korzystania z IRQ.

Jesli masz wolne przerwania to znaczy ze wylaczyles ktoras z opcji w BIOSie dotyczaca wlasnie przydzielania IRQ, z tym IRQ 16 to juz kompletne cuda, nie pamietam dokladnie czy to akurat ta opcja wiec strzelam raczej z pamieci ale jest np Plug'n'Play OS ustaw na NO, a najlepiej na calej stronie gdzie znajdziesz te opcje walnij wszystkie ustawienia na DEFAULTS.

najlepiej zrobisz jesli zresetujesz WSZYSTKIE ustawienia BIOSu, moim zdaniem wowczas wszystko wroci do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Dzisiaj juz przeszedłem samego siebie, wgrałem orginalny bios v1.0 do mojej płyty i odpaliłem winde na ustawieniach poczatkowych biosu i dalej to samo. Wyjąłem wszystko co się da ze slotów czyli tuner tv i sieciówke oraz wyłączyłem pod biosem oba porty com i usb i dalej bez zmian. Po głebszych obserwacjach sprawa wygłada tak że dźwięk się przycina pod grami z dx, bo w opengl jest ok. W NFS UDERGROUND dźwięk się tnie przy ustawieniach 800x600 a mam athona 1700@2Ghz i gf3Ti.Próbowałem oczywiście róznych sterów i dx byl 8.1 i 9.0a i 9.0b, stery od muzyki też były rózne. Dla porównania w Call of Duty odpaliłem w 1280x1024 i miodzio. Myslałem też że może coś nie tak jest z moim gf-sem wiec pożyczyłem gf2ti i to samo było wiec raczej karta sprawna. Grafika też sie lubi przyciać jak dźwięk sie przycina a najśmieszniejsze jest to że jak wyłącze karte muzyczną w biosie i zapuszcze np. NFS to z grafiką jest to samo. Prosze pomóżcie bo ja już nie wiem co robić i jestem już zdesperowany :(

Pozdrawiam Blade232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Dzisiaj juz przeszedłem samego siebie, wgrałem orginalny bios v1.0 do mojej płyty i odpaliłem winde na ustawieniach poczatkowych biosu i dalej to samo. Wyjąłem wszystko co się da ze slotów czyli tuner tv i sieciówke oraz wyłączyłem pod biosem oba porty com i usb i dalej bez zmian. Po głebszych obserwacjach sprawa wygłada tak że dźwięk się przycina pod grami z dx, bo w opengl jest ok. W NFS UDERGROUND przy rozdzielczości 800x600 dźwięk się tnie i braz też lubi poprykac a najbardziej jest to widzoczne w początkowej scenie każdego wyścigu kiedy furki podjeżdzają do lini to dżwięk sie tnie a obraz tak co 2 sekundy lekko zwalnia. Jeżeli chodzi o Call of Duty(opengl) to gram na wysokich rozdzielczościach i jest ok. Sprawdzałem też inna karte graficzna i rózne sterowniki od grafy i muzy i dalej to samo. Dziwne jest to że jak wyłaczyłem muze pod biosem i odpaliłem NFS to z ta grafiką bylo to samo tak jak by dźwięk wogóle nie byl odpowiedzialny za to wszystko co sie dzieje. Próbowałem też różnych ustawien w biosie i proca puściłem z pamięciami na normalnych ustawieniach i nic. Nie wiem co się dzieje wiec pomóżcie prosze !!!!!! :(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nowy na forum gdyż dopiero mam interek i już mam mały problemik. Chodzi o karte graficzną i muzyczną. Posiadam gf3Ti i karte muzyczną zintegrowaną (cmi8738) na płycie MSI KT4 ULTRA. Problem polega na tym że karta graficzna i muzyczna mają te same IRQ i już w paru grach niestety dźwięk sie troszke tnie a nie wiem czy jakoś da rade zmienic te IRQ. Sprawdzałem te same gry na podobnych komputerach w tych samych usawieniach grafiki i tych samych sterownikach i u mnie niestety sie tnie, wiec domyslam się że to raczej wina wspólnego IRQ.

Prosze o pomoc

To, że masz kartę graficzną i dzwiękową na wspólnym IRQ w systemie 2K/XP/2K3 jest normalne; IRQ przydzielane są dynamicznie w/g potrzeb, a domyślnie wszystkie urządzenia są na IRQ 7 lub 11. Jeżeli jakieś urządzenie potrzebuje skorzystać z przerwania, system przydziela mu któreś z dostępnych. Dotyczy to płyt z pracujących wtrybie PIC. Przy APIC do dyspozycji jest więcej przerań (24 chyba), i wtedy istotnie każde urządzenie będzie miało swoje.

Przede wszystkim to wylacz przydzielanie IRQ dla karty graficznej, grafika nie potrzebuje przerwania aby dzialac poprawnie, aczkolwiek gdyby sie cos dzialo nie tak z grafika musialbys przywrocic IRQ z powrotem, najpewniej bedzie chodzic poprawnie bez IRQ.

Potrzebuje, ale windowsy z rodziny NT w tej kwestii "olewają" ustawienia BIOS'a; nawet, jeżeli w biosie ją wyłączysz, system i tak umieści ją na IRQ 7 lub 11, jeżeli płyta pracuje w PIC

blade232:

Jeżeli to istotnie kwestia przerwań, to dopisz w pliku boot.ini linijkę, którą zaznaczyłem Ci na czerwono:

[boot loader]

timeout=5

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT="Microsoft Windows 2000 PCIlocked" /fastdetect /PCILOCK

Po restarcie kompa przy uruchomieniu systemu pojawi Ci się menu wyboru systemu; wybór drugiej opcji spowoduje uruchomienie systemu z wyłączeniem dynamicznego przydzielania przerwań, i system umieści urządzenia na takich IRQ, jak zdefiniowane jest to w BIOSie (tabelka przy bootowaniu), czyli tak, jak w win98. Możesz sprawdzić, ale nie wydaje mi się, by to był problem z przerwaniami, prędziej z 4in1 albo sterownikami do kodeka audio.

BTW twoja płyta obsługuje o ile pamiętam zarówno PIC, jak i APIC. Ustawia się to w BIOSie. Masz ustawiony PIC (APIC disable), tak? (NIE PRÓBUJ ZMIENIAĆ!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio konfigurowalem internet u klienta na kompie (jakis ecs) i plyta wwalala wszystko na IRQ11 a ze koles mial dwa systemy to na win98 dzialala karta TV a na Xp interenet, nie dalo rady by wszystko dzialalo na obu systemach :?

pod 98 zeby dzialalo wszystko razem jest bardzo latwo zrobic :) odpal komputer w trybie awaryjnym i recznie mu zmien powodujace problemy przerwania zapisz ustawienia i reboot powinno dzialac ok

Albo druga opcja zainstaluj borg tv - pod win 98 naawet jak masz niezainstalowana karte tv lub ma ona konflikty to borg i tak dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...