Skocz do zawartości
dakeyras

Problem z nagrywarką

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak, pytanie zapewne będzie wiało głupotą, ale w życiu jeszcze nie nagrywałem ani jednej płytki, więc proszę się nie śmiać :-D. Zainstalowałem sobie Alcohol 120% i chciałem nagrać płytę. Problem w tym, że prog w ogóle nie widzi mojej nagrywarki (Lite-On 52327S). Za to ubzdurał sobie, że jest jakiś AVX CD/DVD-ROM. Co zrobić, żeby mi łaskawie zobaczył nagrywarkę i wypalił płytę? Z góry dziękuję za pomoc :-). A póki co lecę na kolację :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.alcohol-soft.com/index.php?page=devsupp

http://forum.alcohol-software.com/index.ph...wtopic=5233&hl=

Nowa wersja A120% działa z nagrywarką Liteon LTR-52327S. Prawdopodobnie próbujesz użyć jakiejś starej wersji tego softu:

http://www.alcohol-software.com/history.php

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze taka nagrywarke bez problemu powinien rozpoznac.

Aktualna wersja programu to 1.4.7 (Build 1005).

Jaki masz system?

Czy naped jest widziany w menedzerze urzadzen?

Jak masz podpiete urzadzenia w kanalach IDE?

W Alcoholu nie ma zadnych ustawien co do nagrywarki - rozpoznaje ja automatycznie.

Jedyna opcja to Interfejs programu Alcohol 120%...

Mozesz miec cos namieszane w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam:

Athlon 2500+

Epox 8RDA+

2x256MB 400MHz Kingston

Built by Ati Radeon 9700

Lite-On 52327S

Narazie nie próbowałem w innych programach, ponieważ potrzebuję coś co nagrywa obrazy .mdf, a Nero tego nie robi :-(. Czy CDClone pozwala takie nagrywać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pakiecie ASPI powinieneś mieć program "aspichk.exe" - sprawdź co masz zainstalowane. U mnie A120% działa na ASPI 4.70 - zdaje się że te są najniższą wersją pod winXP.

Może zainstalowałeś A120% z konta innego niż administrator? Albo ASPI?

Z tego co piszesz wygląda że mamy te same wersje, tyle że moja jest z jakiejś gazety (czyli raczej nie nowa), a nagrywarka LiteOn 52x działa z tym softem od kilku miesięcy (pod winXP i w2k).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASPI32.SYS - 4.71.2

WOWPOST.EXE - 4.6 (1021)

WINASPI.DLL - 4.6 (1021)

WNASPI32.DLL - 4.71.2

A pod spodem ładnie napisane:

"ASPI is properly installed and fully operational", więc to raczej nie w tym problem.

Co do instalacji z konta, to instalowałem z jedynego, jakim jest moje. A jestem ustawiony jako administrator, więc to też nie to :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to problem - wygląda że ASPI jest OK.

Ja bym odinstalował A120% (do dna, łącznie z usunięciem wpisów w rejestrze) i zainstalował ponownie -> oczywiście po restarcie komputera. Na wszelki wypadek zrób kopię rejestru, cuda się zdarzają.

O ile dobrze pamiętam w moim kompie ASPI było zainstalowane przed A120%, może to jest przyczyna? Sam nie wiem ... W każdym razie u mnie nadal działa (sprawdzałem wczoraj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...