Skocz do zawartości
sliver

niski transfer sprawnego HDD :(

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na tym, ze moja Barracuda 4 w Sandrze2004 osiaga transfer ok. 10000kB/s(reszta sprzetu w podpisie). Ten sam dysk po podlaczeniu do wolniejszego kompa (A1600+, Ecs k7vta3 333mhz, 128DDR) ma transfery ok. 24000kB/s. Tasma(ata100) jest ok - na innej jest tak samo. Podlaczony jest do niej tylko 1 hdd. System to Xp, 4in1 zainstalowane, dma5 wlaczone. Po podlaczeniu identycznego dysku od kumpla do mojego PC i odpaleniu z niego sytemu(tez XP) Sandra2004 tez pokazuje transfer ok. 10000kB/s wiec to raczej nie jest software'owy problem.

Co jest nie tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym, ze moja Barracuda 4 w  Sandrze2004 osiaga transfer ok. 10000kB/s(reszta sprzetu w podpisie). Ten sam dysk po podlaczeniu do wolniejszego kompa (A1600+, Ecs k7vta3 333mhz, 128DDR) ma transfery ok. 24000kB/s. Tasma(ata100) jest ok - na innej jest tak samo. Podlaczony jest do niej tylko 1 hdd. System to Xp, 4in1 zainstalowane, dma5 wlaczone. Po podlaczeniu identycznego dysku od kumpla do mojego PC i odpaleniu z niego sytemu(tez XP) Sandra2004 tez pokazuje transfer ok. 10000kB/s wiec to raczej nie jest software'owy problem.

Co jest nie tak??

Kontroler kanału IDE jest ustawiony na UDMA 5, czy PIO 4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij ze strony Seagate program do diagnostyki dysków (seatool) i zrób test. Tryb PIO raczej odpada, nie było by "aż" takiego transferu (moim zdaniem najwyżej 5M/s).

Dysk jest nowy, czy "z odzysku"?

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij ze strony Seagate program do diagnostyki dysków (seatool) i zrób test. Tryb PIO raczej odpada, nie było by "aż" takiego transferu (moim zdaniem najwyżej 5M/s).

Dysk jest nowy, czy "z odzysku"?

---

AT

Seatool zadnych nieprawidlowosci nie znajduje. Dysk byl nowy rok temu jak go kupilem, ale z nim chyba wszystko jest ok bo tak jak pisalem wczesniej, gdy podlacze go do innego kompa to transfery sa ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie rzeczy:

1) właściwe podłączenie taśmy HDD (w przypadku ATA 66/100/133 ma znaczenie którą wtyczkę gdzie dajesz)

2) BIOS i sterowniki - no tu już nie zgadnę, przypomnij sobie co ostatnio zmieniałes ( i sprawdź u kolegi jakie on ma wersje sterowników)

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie rzeczy:

1) właściwe podłączenie taśmy HDD (w przypadku ATA 66/100/133 ma znaczenie którą wtyczkę gdzie dajesz)

2) BIOS i sterowniki - no tu już nie zgadnę, przypomnij sobie co ostatnio zmieniałes ( i sprawdź u kolegi jakie on ma wersje sterowników)

---

AT

tasma jest napewno poprawnie podlaczona,

a co do biosu to nie pamietam juz co zmienialem:( ale swoja droga to, ktore ustawienie mogloby obnizac transfer hdd o polowe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można zrobić CLEAR CMOS, nie zaszkodzi. Poza tym jak masz możliwość to sprawdz na innym dysku podłączonym to twojej mobo czy również transfer nie jest błędny. Soft typu Sandra może się mylić, no chyba że czujesz ewidentnie kiepską wydajność HDD.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można zrobić CLEAR CMOS, nie zaszkodzi. Poza tym jak masz możliwość to sprawdz na innym dysku podłączonym to twojej mobo czy również transfer nie jest błędny. Soft typu Sandra może się mylić, no chyba że czujesz ewidentnie kiepską wydajność HDD.

Pozdrawiam.

przed chwila zrobilem CLEAR biosu ale nic to nie dalo:( podlaczylem b4 kumpla i odpalilem jego sytem(xp) ale sandra tez pokazuje transfer w granicach 10000kB/sek. co jest grane?? moze do mobo msi kt4v trzeba jakies patche zainstalowac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś Asusa z kiepską wydajnością IDE, klient nie chciał płyty wymieniac i sporo kombinowałem. Niestety nic się zrobić nie dało, nawet czysciłem system i instalowałem od nowa - już przy instalacji coś wolno wszystko szło. Może kontrolery na twojej płycie po prostu są uszkodzone.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co pokazuje SMART? Wystarczy zakładka w SpeedFan, ale lepszy był by Active Smart - więcej danych. Coś musi być "nie teges", chyba że Sandra ma buga o którym nic nie wiem :(

Dla pewności sprawdź jakie masz napięcie +12V, BIV potrafi się przełączyć w "safe mode" po przegrzaniu/ przekroczeniu napiecia (a zresztą diabli wiedzą kiedy, ale obroty zmniejsza najpierw do 5400 a pózniej może się wyłączyć).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co pokazuje SMART? Wystarczy zakładka w SpeedFan, ale lepszy był by Active Smart - więcej danych. Coś musi być "nie teges", chyba że Sandra ma buga o którym nic nie wiem  :(

Dla pewności sprawdź jakie masz napięcie +12V, BIV potrafi się przełączyć w "safe mode" po przegrzaniu/ przekroczeniu napiecia (a zresztą diabli wiedzą kiedy, ale obroty zmniejsza najpierw do 5400 a pózniej może się wyłączyć). 

---

AT

SpeedFan pokazuje, ze fitness jest do polowy a performance na full - ale z tego co wiem to w kazdej barracudzie speedfan tak pokazuje.

Napiecia sa ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierz tym benchmarkom...Mam ten sam dysk co ty i mialem identyczny problem (jeszcze za czasow jak mialem VIA KT133A) i po jakims czasie Sandra pokazywala poprawnie. Sproboj zobaczyc jaki masz transfer przy kopiowaniu z partycji na partycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierz tym benchmarkom...Mam ten sam dysk co ty i mialem identyczny problem (jeszcze za czasow jak mialem VIA KT133A) i po jakims czasie Sandra pokazywala poprawnie. Sproboj zobaczyc jaki masz transfer przy kopiowaniu z partycji na partycje.

Podczas kopiowania miedzy partycjami Total Copy pokazuje max 5000KB/sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5000KB/s - a ja myslalem, ze mam male transfery ;-)

Ja mam Seagate 80GB (MB ceche) i teoretycznie (wg kumpla) powinienem miec transfery okolo 33MB/s...

Ja mam 16-28MB/s. Powodem jest (tak mi sie wydaje) stopien defragmentacji dysku. 2 partycje po 32GB ktore nie przeszly jeszcze defragmentacji, przewinelo sie przez nie tysiace plikow, mniejszych, wiekszych. Skutek jest taki, iz po 12 godzinach defragmentacja dochodzi do 10% - wtedy trace cierpliwosc i wylaczam. W skutek tego podczas kopiowania da sie zauwazyc znaczne spowolnienie transferu - miejscami schodzi nawet ponizej 3MB/s a bardzo zadko siega 28MB/s! Normalnie przy kopiowaniu pliku mp3, ktory ma 6-10 MB widac pasek postepu w TotalCommander! Tam tez widac predkosc transferu - wersja 6.0.

Pozostalymi programami nie testowalem, ale daje sie odczuc iz komp chodzi wolniej niz powinien... Mam VIA4in1, SeaTool nie wlaczalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...