Skocz do zawartości
przeciwnik

ile u was trwa kopiowania filmu 700 mb z partycji na partycj

Rekomendowane odpowiedzi

Swoja droga wie ktoś czemu np. jak kopiuje plik z partycji C na D trwa to 78 sekund a jak kopiuje z partycji E na F trwa to 100 sekund  8O  wie ktoś ?

To wynikia z tego, ze poczatek dysku jest na zewnatrz talerza dysku, a ze talerz ma stala predkosc obrotowa (odpowiednik CAV z CD-ROM'ow) to oczywiste jest ze predkosc liniowa (czyli ta co nas interesuje) najwieksza jest wlasnie na zewnatrz dysku.

Zeby zatem uzyskac najlepsze wyniki trzeba kopiowac miedzyt partycjami znajdujacymi sie na poczatku dysku.

Moje wyniki dla B7200.7 8MB 120GB na NTFS'ie dla pliku 700MB (734 720 000 bajtow):

E -> C = 50 sek.

C -> D = D -> C ~= 42 sek.

C -> C = 28 sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprawiłem wynik. 78 sekund. 

Swoja droga wie ktoś czemu np. jak kopiuje plik z partycji C na D trwa to 78 sekund a jak kopiuje z partycji E na F trwa to 100 sekund  8O  wie ktoś ?

TO chyba jest proste do wytłumaczenia.

Wszystko zależy od prędkości kątowej na dysku (w różnych miejscach) mimo takich samych obrotów stałych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, podawanie czasu nie ma sensu gdyz kazdy podaje kopiowanie z partycji na partyje w roznym obszarze dysku, widomo ze kopiowanie pliku 700 mb z poczatkowego obszaru dysku ( np, dysk c na d) bedzie o wiele szybciej przebiegac niz z dysku e na f itd, podawajcie lepiej rowniez z jakiego mniej wiecej obszaru dysku kopiujecie np 5 gigabajt na 10 lub cos w tym stylu ( w przyblizeniu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ciekawy temat, u mnie jest tak:

z D: na C: plik 700MB kopiuje się 32 sekundy

z C: na D: plik 700MB kopiuje się 16 sekund ! -to mnie zabiło.

System WinXP na Fat32, dysk Maxtor ATA133 160GB 7200/8MB Cache

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi