chris_gd Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 witam kilka dni temu kupilem Barracude 120GB 8mb i wciaz zastanawiam sie jaki podzial bedzi optymalny, kiedys czytalem ze dobrze jest dzielic rowno do talerzy (120GB=2 talerze po 60GB) czyli np. 10GB, 50GB, 60GB ja osobiscie podzielilem na 10GB (systemik) 20gb (gry) 10gb (caly bajzel) i 80GB (filmy i muza) teraz tylko kwestia NTFS czy FATa32 i czy klaster 32k jest oplacalny bo niby w testach to on jest najszybszy ale nie wiem czy warto tracic MB a jesli juz to ktora partycje walnac 32k (wydaje mi sie ze systemowke,) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 ja mam Maxtora 120 GB 2MB cache i mam tak: ~7GB - SYSTEM I PROGSY ~5GB - "SMIECI"(INSTALKI,MP3 LUZNE ITP.) ~100GB - GRY,FILMY,MP3 wszystko na NTFS tyle ze dodatkowo mam jeszce Seagata 60GB i tu mam FAT32 na twoim miejscu bym podzielil ta 120 podobnie tyle ze zamiast 120 GB zrobilbym 2x50GB partycje zamiast mojej 100GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Ja mam Baracude VII 120gb 8mb cache i mam 3 partycje: 10gb - system,programy... 50gb - mp3,filmy,programy 55gb - filmy,troche mp3,troche programow i gry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Hieh, kolejna Barracuda 120 GB :lol: 10 GB - system + progsy 50 GB - gry ( dużo obrazów mam ) 30 GB - filmy ~22 GB - kopie, dane itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whiller Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 ja bym robil tylko na ntfs ... Ma on pare zalet: 1 klaster sie nie zwieksza po przekroczeniu wielkosci partycji 8,4 2 Journaling ... przydatnaaa sprawa ;) Po resecie nie skanuje dyskow w poszukwianiu bledow, i ogolnie jest to w miare dobre zapezpieczenie przed zniszczeniem plikow systemowych przez niespodziewany reset. Fakt faktem ze fat32 w niektorych testach jest szybszy ... ale ja stawialem bezpieczenstwo danych jako sprawe priorytetowa :) Pozdrawiam, WhiLLeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 ja mam 40 i wyglada to tak: 10 GB System 25% 30GB Reszta 75% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Ja nigdy nie mialem 3 partycji bo jak dla mnie to strata czasu i miejsca. Dla mnie najwygodniej jest mieć partycje 10GB i w moim przypadku 67GB. Na pierwszej mam samego windowsa i zainstalowane progsy, a na drugim gry, filmy, mp3 etc... Aha i używam Fat'a, btw to prawda że gry nie chcą się odpalać na ntfs? Bo szczerze mówiąc nigdy sie nie bawiłem w ntfs'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Ja mam 80 GB i mam podzielone tak : 4,1 GB na system (FAT32) 72 GB reszta (NTFS) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 :arrow: niezaleznie od pojemnosci twardego, hdd dziele zawsze na dwie partycje. pierwsza to 10-15GB na system, reszta pojemnosci na pozostaly stuff (np. mp3, clipy, filmy, instalki gier i softow). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seq-sonicr Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Jak dla mnie powinienes podzielic dysk na same 20gb sam 20, tak jak naj mniej stracisz na tworzeniu tych partycji. Najlepiej jak bys je robil w PartitonMagic 7.0 tam stworzysz wszystkie partycje jako podstawowe a nie logiczne, czy rozszezone. dla 120 gb to troche tych dyskow wyjdzie ale lepiej jak dla mnie wiecej partycji niz mniej miejsca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 ja niezaleznie od rozmaru hdd dziele na c:10gb i reszta na filmy , gry, etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 No bo tak jest najlepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Może tak: 12 - 16 GB partycja z systemem, dokumentami, programami - NTFS (bezpieczeństwo) 2 GB TYLKO plik wymiany - FAT (szybkość) Reszta w FAT32, tylko pamiętać należy o wielkości klastrów: - do 8,01 GB - 4 KB - do 16,02 GB - 8 KB - do 32,04 GB - 16 KB - powyżej - 32 KB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nous Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Racja Partycja z systemem min. 10GB oczywiscie NTFS reszta może być w FAT32 ale i NTFS nie zaszkodzi. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Na partycji gdzie bedzie system trzymaj tylko system (i nic poza tym - zadnych programow, gier itd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Ja ustawiam zawsze partycje systemowa jak najmniejsza, dlatego ze szybko sie defragmentuje . Trzymam na niej tylko odchudzonego Windowsa XP C: 4GB NTFS /System D: 40GB NTFS /Instalki gier i programow E: 72GB NTFS /Filmy, mp3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zalezy ile systemow jak jeden to: wg mnie oczywiscie 8GB system i podst. programy ktore po reinstalce moga niedzialac czyli np. office Adobe ### itp pozniej 15GB na jakies dokumenty rzeczy wazniejsze itp. reszta na mp3 filmy i zainstalowane gry (czesto dzialaja po reinstalce) Jesli 2 systemy to: 2GB (bo pewnie na jakis win98) 5GB na XP 15GB na dokumenty reszta jak wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Osobiscie polecam: 5.0GB - na system (powinno zdecydowanie wystarczyc dla XP i softu) 53.3GB - na co zechcesz 53.3GB - na co zechcesz Ghost obowiazkowy! System plikow FAT32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 8 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2004 mam pytanko - Czy na drugim dysku (primary slave)utowrzenie partycji podtsawowej i rozszerzoenj oraz nadanie tej podstawowej parametru -Aktywna' moze robic jakies problemy z systemem gdy na 1 dysku juz jest aktywna?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...