Skocz do zawartości
soltys

Co sadzicie o pamieciach Hynix 3.6ns? (Herc 9700np)

Rekomendowane odpowiedzi

kurde podziel sobie 1/3.6 = 0.277(7) pomnoz przez 1000 i dostaniesz teoretyczne maksymalne taktowanie jakie wyrobia, czyli w twoim przypadku 277Mhz.

Jak masz szczescie to ci poleca wyzej tak jak ci sie udalo 310. Pewnie wyzej masz artefakty.

Vmem moze cos da ale cudow bym sie nie spodziewal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrrrr :evil: pytam sie  :?

nie no kurcze chyba zaapeluje do ParanoiK'a lub marco aby założyli nowy dział poświęcony jasnowidzeniu i wróżeniu :? jak nie wiesz na ile pójdzie twój procek garfika ramy czy mobo to będziesz śmiało mógł tam uderzyć

:lol: a tak na poważnie to zamiast się pytać zrób tego moda i bedziesz wiedział ile ci wyciągnie albo zepsujesz karte :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sołtys, zignoruj te teksty niewiernych :wink:

Moj akarta bez modow brykala max tez na 310.

Po modach max mialem 350, czyli efektywnie wlasnie 700.

Ale niestety, woz-albo-przewoz - przy takim taktowaniu memorkow max gpu mocno spadal . Myle, ze jest to sprawa chlodzenia - memorki podgrzewaly PCB a przy okazji troche gpu, i ciag dalszy wiadomy. Jak zamontuje wc to dopiero bede mogl sprawdzic faktyczny max dla tej karty.

Ale wyciagniecie z 3.6 350MHz jest i tak niezlym wynikiem.

Pozdroofki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrrrr :evil: pytam sie  :?

nie no kurcze chyba zaapeluje do ParanoiK'a lub marco aby założyli nowy dział poświęcony jasnowidzeniu i wróżeniu :? jak nie wiesz na ile pójdzie twój procek garfika ramy czy mobo to będziesz śmiało mógł tam uderzyć

:lol: a tak na poważnie to zamiast się pytać zrób tego moda i bedziesz wiedział ile ci wyciągnie albo zepsujesz karte :twisted:

hmm, mam takie pytanie, po co piszesz? szukalem takich ludzi ktorrzy maja takie pamieci na karcie, lub mieli z nimi stycznosc a nie takich baranow jak ty! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sołtys, zignoruj te teksty niewiernych :wink:

Moj akarta bez modow brykala max tez na 310.

Po modach max mialem 350, czyli efektywnie wlasnie 700.

Ale niestety, woz-albo-przewoz - przy takim taktowaniu memorkow max gpu mocno spadal . Myle, ze jest to sprawa chlodzenia - memorki podgrzewaly PCB a przy okazji troche gpu, i ciag dalszy wiadomy. Jak zamontuje wc to dopiero bede mogl sprawdzic faktyczny max dla tej karty.

Ale wyciagniecie z 3.6 350MHz jest i tak niezlym wynikiem.

Pozdroofki

ja wlasnie tak chce, tylko ze boje sie o karte, gdzie mieszkasz? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja poprzednia karta msi4200ti bez dodatkowqego chłodzenia dzialała bez błędów na 610mhz ale to msi a z radkiem 9700 na tych pamiątkąch nie miałem ,dodam tylko że nie jestem nvidia maniakiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor jaki ty masz ten 9700 ?? bo jakos zajebiscie Ci te pamici sie kreca u mnie powyzej 310 w 3dmarq 01 artefakty ze czapa mala , czm je chlodzisz i masz jakies radiatorki na nich ?? GPU tez Ci ladnie idzie u mnie przy 375 juz w grach widzialem lekkie artefakty wiec moze pamieci grzal nie wiem bo rdzen chyba nie powinien artefaktow robic ?? ale nie wiem czy mam racje nie znam sie na tym az tak dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widze ze masz cooler mastera z jakims metalem i radiatorki te bodajze plastikowe z obu stron ja mam tez na czerwonym ale mam standardowy cooler i po bokach wlasnie z takiego plastiku jak u Ciebie radiatorki i obok wentyla a na pamieciach z 2 strony nie mam nic dostalem 2 na BGA z karta radiatorki tyle ze do nich klej dostalem a czytalem ze podobno klejem lepiej nie przyklejac i narazie nie ruszam bo sie na tym nie znam za bardzo poczytam popatrze czy to cos innym daje to moze i ja zrobie, a jakise mody robiles na niej ?? czy tak ot Ci na 350 smigaja memorki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz, dla Ciebie moze nie wiele, bo wyciskasz 680, zebym ja tyle mogl, to wiesz zawsze lekkiego kopa by dalo...

nie sadze że ci się uda wycisnąć 680.ja mam takiego radka i powyżej 620 zaczynają się artefakty. Nie sugeruj się podpisem to naprawde jest radek 9700 non-pro tylko z biosem od pro i działa 325/620 ale mimo założenia miedzianych radiatorków coolermastera nie udało mi się więcej podkęcić niż o 5-10mhz. No ale zawsze możesz próbować. ŻYCZĘ POWODZENIA. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cripple - karta jest nie moddowana - jedyna modyfikacja to wymiana chłodzenia, radiatorki na pamieciach zamocowane przy użyciu taśmy termoprzewodzącej 3M

o jakich plastikowych radiatorach mówisz :?: u mnie te orginalne były Al i te co mam teraz założone też są Al (tylko są większe)

Karta po prostu chodzi na 380/680 i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle dał,że wykrywa go jako 9700PRO i działa stabilnie na ustawieniach PRO 325/620. Próbowałem wyżej zakładając na pamięci wspomniane wcześniej radiatorki miedziane ale nie wiele się już da zrobić. Rdzeń też się nie chce podkręcać ale mam standardowe chłodzenie i właśnie mam zamiar zmienić, czy ktoś może polecić dobre chłodzenie na rdzeń w rozsądnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja nie wiem albo Wam sie dobre trafily albo chlodzenie cos daje u mnie przy 317 na pamieci to kosmos artefakty jak stodola a przy 307-310 tez mam lekkie artefakty ( Ci ktorzy pisza ze im idzie 310 niech odpala demo z 1 gry e 3d marq 03 i jak zaczna latac samoloty niech patrza na dol na niebo u mnie tam przy 310 sa lekkie ale zauwazalne artefakty) Wlasnie nie wiem czy to chlodzenie ogranicza mi wyniki ( bo bartek w budzie mi sie grzeje ze hohoho) i czy radiatorki dadza chociaz te 10 mhz bez artefaktow wiecej. Bo jak ogladalem zdjecia Raptora to on ma radiatorki firmowe z obu stron moze i ja potne te od BGA co dostalem - myslicie ze da to cos i czy Wam dalo ?? No bo dla wydajnosci 5mhz albo i zadnego wzrostu to nie ma co ich czepiac, prosze o opinie tych co je maja zalozone. A i 2 czy bios od Herculesa 9700 pro moze mi poprawic osiagi pamieci do tych 310 bez artefatkow, czytalem ze moze zmienic timingi i tylko przez to poprawic, czy ktos wie jakie ten bios wgrany na nasze karty ustawia timingi (gdzie to sprawdzic ??) i czy ten od herculesa 9700pro ma takie same czy inne.

Z ostatniej chwili: Im wyzej daje rdzen tym szybciej mam artefakty na pamieci juz przy 306 tez mam artefakty jak mocno podciagne rdzen - czyli grzeja sie od GPU ?? i trzeba te radiatorki dac ?? co o tym sadzicie. Na 382 demo 3dmarka przy pamieciach 300 chodzilo pieknie no ale juz w fife widzialem lekkie przeklamania w menu widzialem choc w grze ich nie bylo raczej widac i dalem teraz 366/600 o pamiatki musza mi sie ostro grzac bo juz przy 303 lekkie artki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltys --> pisze pod avatarkiem - ciut daleko od Ciebie :wink: :P

raptor --> dokladnie, jest to spowodowane albo temp. PCB, albo jak piszesz niewydalaniem zasilania na karcie. Natomiast spotkalem sie z opiniami, ze b.dobre efekty w zwiekszaniu potencjalu oc daje podwyzszenie z deczka linii 5V i 3.3V z zasilacza (zeby bylo kolo 5.1V i 3.35V). Na zachodnich forach jednym wystarczalo podniesienie tylko linii 5V, innym 3.3V... Wartaloby sprawdzic - ja tam w moich Chiefteku jeszcze grzebac nie chce :)

Wiec kto na ochotnika zglasza sie do przetestowania ?

Cisza... Nikogo chetnego ?... oo, chyba widze czyjas reke... zaraz, zaraz... TAK ! - toz to kolega Raptor sie zglosil ! Nagrodzmy gromkimi, wirtualnymi brawami odwage kolegi !

Klap, klap, klap, klap, klap, braw, braw, braw, braw,

Klap, klap, klap, klap, klap, braw, braw, braw, braw,

No, to Raptor, jak sie juz zglosiles, to z niecierpliwoscia czekamy na

wyniki. Kiedy mozemy oczekiwac pierwszych - jutro, pojutrze ?

:wink: :wink: :D :P

cripple --> najlepszym IMO testem do sprawdzania czy sa artefakty, jest drugi test 3dm2003, Battle of Proxycon czy jak mu tam - obserwowac nalezy pancerz na klatce piersiwej zolnierzy. Jak karta jest przekrecona - pojawiaja sie tam wlasnie te kwadraciki. Jest to test czulszy od tego pierwszego - nawet jak na niebie pod samolotami jest idealnie, to w 2 tescie sa chaszcze. A - jak juz Ci sie zaczynaja pojawiac artefakty, to obniz taktowanie rdzenia troche i sprawdz czy sa dalej. Bo takie artefakty, o jakich piszesz generalnie sa efektem bledow oblizceniowych rdzenia, nie blednych danych otrzymanych z pamieci. Wymiekajace pamiatki ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>a raczej bledy w teksturach, buraki pozycjonowania polygonow (mrugajace polygony, rozciagajace sie dziwacznie, pojawiajace sie obiektry ktorych nie powinno byc, itp). Takie pojedyncze punkciki i smuzenia grupkami takich punkcikow wskazuja raczej wlasnie na rdzen. Moga sie pojawiac przy podnoszeniu taktowania pamieci (sam tak mam), ale wlasnie ukazuja one granice podkrecenia pary rdzen/pamiec, nie samych pamietak, I dlatego mysle, ze jak delikatnie zmniejszysz MHz rdzenia to znikna.

To oczywiscie tak IMHO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, mam takie pytanie, po co piszesz? szukalem takich ludzi ktorrzy maja takie pamieci na karcie, lub mieli z nimi stycznosc a nie takich baranow jak ty!  :evil:

Ciebie chyba świnie wychowały a nie twoi rodzice no ale cóż nic na to nie poradzę :? bo jak byś miał chociaż troche oleju w głowie to wiedział byś że tak naprawde nikt ci nie powie na ile pójdzie twoja karta to conajwyżej mogą być gdybania a takie gdybania często mijają się z prawdą więc twoje pytanie samo w sobie jest idiotyczne i głupie, aha bierz pod uwagę fakt że karta faktycznie pójdzie na te twoje 700mhz :lol: (jeżeli tak to chylę czoła) ale bież pod uwagę to że jeżeli nie znasz się na rzeczy czy nie masz do tego drygu to spalisz karte i tyle będziesz maił z tego V-mod'owania :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o boze, o boze...czy nie zauwazyles ze 4 osoby jakos normalnie sie wypowiedzialy, bo maja takie same pamieci! nie potrzebuje twoich wymyslow ze spale karte...

1. karta jest moja

2. powinno gowno Cie to obchodzi, tym bardziej ze wiem czym to grozi!

a pytanie jest dobre, bo jak widzisz madralo, 4 ludzi ma takie same kosci i tak samo im sie kreca, czyli dostalem odpowiedz! widocznie nic wiecej z nich nie wycisne (no chyba ze po modzie)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi