Jump to content

cripple

Stały użytkownik
  • Posts

    381
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by cripple

  1. Musiałem wymienić płytę główną i bawię się od nowa w OC mojego 970. I zauważyłem, że wartości które miałem wcześniej +190 na rdzeniu powodują restart sterownika graficznego. Jednak martwi mnie inna rzecz. Ustawiłem Power limit na 110% i przy każdej wartości, +170, +150, +100 na rdzeniu nawet przy +0.0 karta zjada 106-110% TDP i zawiesza furmark. Przy wartościach powyżej +100 po kilku minutach na rdzeniu zmniejsza częstotliwość po przekroczeniu 110% albo wywala sterownik. Dodatkowo temperatura nawet bez OC w furmarku dochodzi do 85C. Czy też Wasze wartości TDP dochodzą do limitu 105-110% nawet bez OC ? Martwią mnie te wartości.
  2. Dzięki. To pozostaje mi powrzucać ustawienia z sygnatury i patrzeć czy płyta poradzi sobie tak samo jak poprzednia.
  3. Posiadam na komputerze pliki konfiguracyjne biosu ze stabilnymi ustawieniami OC dla płyty MSI Z77-G43, których po zmianie biosu już nie mogłem wgrać. Przestały być kompatybilne. Obecnie na płycie padło zasilanie i musiałem wymienić ją na inną. Pytanie brzmi: Czy da się w jakiś sposób z pliku konfiguracyjnego z końcówką OCB wyciągnąć ustawienia, tak bym mógł je skopiować do obecnej płyty i nie musiał wszystkiego ustawiać ręcznie od nowa i testować.
  4. Temat do zamknięcia. Problem był z płytą główną. Musiałem zakupić nową/starą (bo nowych już nikt nie produkuje). Obecnie z Asusem P8P67 komputer działa bez zarzutu. Okazuje się, że problemy z uruchamianiem komputera to nie zawsze są problemy z zasilaczem.
  5. Przez ostatnie 3 miesiące minimalizowałem problem przez usypianie komputera zamiast wyłączać go. Wszystko wtedy działało bez zarzutu. Jeżeli wyłączyłem komputer uruchomienie go było losowe, po kilkunastu próbach wstawał, raz za 3 razem raz za 30. Potem trzeba było próbować godzinami. Ostatnio prąd odcięli na sekundę i teraz nijak nie idzie komputera uruchomić. Kupiłem więc nowy zasilacz XFX XT 500 W, dzisiaj dotarł i ku mojemu zdziwieniu wymiana zasilacza nic nie dała. Wyjmowałem baterię na minutę by wyczyścić CMOS (nie mam zworki do pinów ), nic nie dało. Nie podejrzewam żadnej części skoro ostatnie 2 miesiące działały bez zarzutu. Chciałem tylko spytać czy jest jeszcze coś co mogę sprawdzić/samemu naprawić zanim poszukam nowej płyty. Chcę uniknąć kolejnego zbędnego wydatku. Czytałem, że w śladowych przypadkach wymiana baterii CMOS może pomóc.Komputer nie miał problemów z trzymaniem czasu bądź ustawień biosu dotychczas. Jutro sprawdzę czy ruszy bez baterii (jest pod kartą graficzną i muszę całość rozbierać) Objaw nadal ten sam: zasilacz startuje, wszystkie diody obudowie się świecą, wentylatory pracują, buzzer nie komunikuje o żadnym błędzie, jednak ekranu nie ma i diody na myszce i klawiaturze nie świecą się. Z nową baterią CMOS, wyjętą płytą z obudowy i odpaleniem tylko z RAMem i CPU nadal nie ma POST. Sprawdziłem czy buzzer działa wyjmując RAM i zostawiając tylko procesor. Buzzer zawył 3 razy,tak więc on działa prawidłowo. Na płycie głównej wszystkie kondensatory całe,żadnych oznak zużycia układów scalonych, pod procesorem wszystkie nóżki bez zarzutu. Pozostaje mi chyba tylko kupno bądź naprawa płyty głównej przez jakiegoś magika elektroniki. Po wstępnej analizie rynku widzę, że płyty Z77 są już niedostępne.
  6. Wszystko chodzi na Auto/wartości domyślne. Problem nadal występuje, właśnie od godziny próbowałem uruchomić sprzęt. Komputer i wentylatory zawsze startują, ale peryferia już nie koniecznie. Spróbuję załatwić inny zasilacz. Co do powyższych sugestii odnośnie POST, płyta wydaje zawsze jeden dźwięk BIP i startuje. Tak jak zawsze. Niestety peryferia nie zawsze wstają.
  7. @barwniak Dziękuję. Kable i gniazdka zmieniałem, nie pomogło. Co do reszty nie posiadam na składzie by podmienić, ale pokombinuję z 1 pamięcią, może pożyczę kartę/zasilacz. @Klaus Stopka jest aktualna, nie do końca rozumiem w czym problem. @ULLISSES Dziękuję za radę. Może rozłożę płytę i wszystko przeczyszczę, poskładam.
  8. Od około tygodnia mam problem, gdyż po włączeniu komputera wszystkie diody na obudowie się palą, wydaje standardowy dźwięk przy starcie, włącza wentylatory, ale nie ma obrazu na monitorze (przełącza się w tryb energy saving). Dzisiaj zauważyłem, że gdy nie włącza się monitor nie włączają się też diody na klawiaturze i myszce. By móc korzystać z komputera włączam i wyłączam go kilka razy, aż zaskoczy i zawsze za którymś razem odpala się prawidłowo monitor i diody na perfyferiach i potem można korzystać z niego i cały dzień. Komputer wczoraj rozkręcałem, dociskałem kartę graficzną. Poinformowałem już Della o sprawie i planują podmienić mi monitor, jednak teraz nie jestem pewny czy problem nie tkwi gdzie indziej. Nie chcę też wymienić monitora na jakiś refurbished (podobno takie zawsze dają), jeżeli to nie tam tkwi problem. Komputer nie był ruszany do końca września wszystko działało bez zarzutu. Byłbym wdzięczny za jakieś rady gdzie można poszukać ewentualnej usterki.
  9. Przy oznaczeniu wielu opcji prywatności w DoNotSpy10 nawet po późniejszym ich odznaczeniu nowe buildy nie chciały mi się ściągać.Ściągnąłem tool MediaCreation Tool x64 od Microsoftu, który ściągnął mi jeszcze raz build 240, zainstalował go i przeczyścił opcje i wtedy nowy build zaczął się ściągać.
  10. Z tego co widzę w Internecie to i5 4 generacji z tego g510 - i5-4210M wg. testów jest szybszy od 5200U z G50-80. Ciekawe. Co do g510 są to ogólne zalety czy mam je rozumieć w porównaniu do g50, czyli że g510 ma cichszą pracę chłodzenia, niższe temperatury i lepszy czas na baterii niż g50-80 ?
  11. Akurat ten co podałeś ma mniej ramu i zbędną dodatkową grafikę. Co do matrycy jak pisałem dla osoby, która będzie go wyłącznie w mieszkaniu używać to bez znaczenia. Ja dla siebie zawsze biorę matowe, ale tutaj szanuję zdanie docelowego użytkownika. Czy jest jakaś pozytywna różnica w budowie obu tych modeli ? B50 ma lepszą obudowę, zawiasy czy jedynie różnią się matrycą ?
  12. Osoba z rodziny potrzebuje nowy laptop, komputer będzie używany głównie do przeglądania Internetu, ewentualnie oglądanie filmów/youtube. Ważne by miał system, dysk SSD (nawet zaledwie 120GB, ale musi być bo zmienia to znacznie komfort pracy), kamerę, mikrofon i sensowną obudowę (w jednym Acerze w rodzinie już 2 razy zawiasy były wymieniane). Jako, że komputer nie będzie używany do gier nie są potrzebne żadne dodatkowe grafiki, ani wyświetlacz większy niż 15,6, matryca może być nie matowa. No i oczywiście chcieliby by laptop był na długie lata :) Nie wiem jak obecnie stoją Lenovo, czy warto inwestować w Lenovo g50 albo g510 dość popularne na allegro. Obecnie znalazłem coś takiego, jednak jest bez systemu http://allegro.pl/srebrny-lenovo-g50-80-i5-5200-8gb-240ssd-hdmi-led-i5641536963.html Będę wdzięczny za propozycje, a także rady jakich modeli unikać.
  13. Czy otrzymujecie nowe wersje buildów ? Ja mam nadal 240, nawet po użyciu MediaCreator od MS, który zaciąga build i przeinstalowuje od nowa, nadal w Windows Update nie wykrywa mi nowych buildów, a mam dodane konto MS, Fast ring ustawiony i napisane, że wszystko gotowe do uzyskania kompilacji niejawnego programu testów. A opcji na clean install z nowymi buildami chyba nie ma, bo MS udostępnia je tylko w Windows Update.
  14. Problem w tym, że ja nic nie ściągałem ani instalowałem, a 4 GB już zajęte po 2 godzinach. System sam coś ciągle kombinuje.
  15. Czy ktoś z Was może spotkał się z podobnymi problemami jak ja i wie jak je rozwiązać ? 1. Windows 10 ciągle coś zapisuje. Dzisiaj z katalogu: C:\Users\nazwa_uzytkownika\AppData\Local\Temp usunąłem pliki zajmujące 30GB. I po 2 godzinach gry w Wiedźmina 3 już znów mam tam 2 pliki Sha627E.tmp oraz ShaA42A.tmp które zajmują prawie 2 GB każdy. Jak wyłączyć to żażynanie dysku SSD. 2. Mimo wyłączenia wszędzie pagefile albo ustawienie go na minimalne wartości (900mb) i tak w MSI afterburner widzę, że minimalnie zajmuje 2 GB, a w czasie gry w Wiedźmina 3 dochodzi do 8GB. System wykorzystuje max 4 GB ramu a mam go 16 ... 3. Wiedźmin 3 regularnie mi się wywala do pulpitu i pojawia się wykrzyknik na żółtym trójkątnym tle, niestety nie da się go ani kliknąć, ale nic więcej dowiedzieć. 4. Od kiedy zainstalowałem Wiedźmina 3 dwukrotnie (od ponad roku użytkowania) miałem bluescreen i błąd watchodga. 5. Dodatkowo 3krotnie w ciągu ostatnich 2 tygodni miałem tak, że w trakcie gry nagle framerate spada mi dokładnie o połowę, tam gdzie wcześniej miałem 50 klatek na sekundę, wtedy mam około 25. Nawet jak wyłączę grę i odpalę Heaven także framerate jest dokładnie połową tego co powinno być. Po restarcie systemu wszystko wraca do normy.
  16. Otrzymałem w piątek zamówioną 970. Na starcie miała boost na 1329. Po szybkim OC ustawiłem 1500 boost (więcej nie próbowałem) na rdzeniu i 7900 na pamięciach (przy 8000 waliło artefaktami). Napięć nie ruszałem tylko limit dałem na maxa. Karta chodzi na 1.2060 V. Używam Win 10 ostatni build i zdarzyło mi się 2 razy, że ekran mi po prostu znikł, stał się czarny i tylko restart pomógł, raz po uruchomieniu Heaven na świeżej karcie dopiero co włożonej, drugi raz już po OC. Od tego czasu żadnych problemów nie zauważyłem, może to wina systemu ... okaże się w dłuższym okresie czasu. Wentylatory ma dość głośne przy ostrej pracy, jednak temperatury 74 nie przekraczają, więc wygląda ok. W Wiedźmina 3 trochę pograłem (kartę kupiłem, bo gra nie chciała działać na integrze :)) i wszystko chodzi jak należy, chociaż ten Nvidia Experiance chyba przesadził z ustawieniami bo mi myszka w menu strasznie "pływa". Chciałem Was spytać czy też macie takie rozrzuty robiąc test 3dmarka Firestrike (w Steam wybieram opcję 64 bit przy starcie programu). Dzisiaj rano przy pierwszej próbie miałem 9700 overall score, wydawało mi się coś nie tak bo wczoraj było 10300. Upewniłem się, że CPU boostuje jak należy do 4.5Ghz i uruchomiłem jeszcze raz i tym razem wyszło 10750 a Graphics score 13522. Zawsze był jakiś rozrzut pomiędzy próbami, ale ten wydaje się być trochę duży, 1000 punktów różnicy. W Heaven ze wszystkim na maxa mam wynik 1553. EDIT: Jeszcze jedna próba i 10715/13432, dwie ostatnie próby dały zbliżone wyniki.
  17. Zamówiłem przedwczoraj 970, który wyżej linkowałem. Wczoraj dotarł. Z grą w Wiedźmina nie ma już problemów, choć szczerze spodziewałem się więcej po grafice w tej grze. Ja zawsze podkręcam swoje komponenty, grafika obecnie po szybkim OC chodzi przy boost na 1500/7900.
  18. Zakładałem, że sklep to sprawdzony sprzedawca, ale poczytałem komentarze o tym "sklepie" i mi przeszła chęć zakupu. Od osób prywatnych średnio chcę bo nie wiem czy karty nie katowali strasznie. Ja zawsze swoje podkręcam, ale używam do gier, czyli nie za często, a jak ktoś robi z karty "kopaczkę" albo włącza ją do obliczeń SETI to jednak ma wpływ później na jej awaryjność. Suma sumarum boli mnie cena 970, ale coraz bardziej skłaniam się ku niej. W zestawach widziałem, że polecany jest Gigabyte GTX 970 WindForce 3X i zauważyłem, że wszelkie promocje typu dodawanie gier do karty czy innych akcesoriów nagle się pokończyły.
  19. Wolałbym od sklepu niż prywatnych ludzi, czyli tamten "okazyjny" to strasznie głośny referent z tego co zrozumiałem i nie warto kupować. Nowe 290 ze sklepu widzę, że kosztują koło 1250 zł, zaś 970 od 1450 zł są i jak czytałem wszyscy doradzają jednak dorzucić do 970, czyli różnica musi między kartami w wydajności jest chyba większa niż w testach, które czytałem.
  20. Dumam nad zakupem karty graficznej do swojego zestawu by pograć między innymi w Wiedźmina 3, którego dostałem, ale na mojej integrze nawet nie da się intro obejrzeć. Myślałem nad GTX 970, ale jednak cena wydaje się być wysoka i widzę, że obecnie nie dorzucają żadnych gier ani myszek (MSI chyba dawało) a cena ta sama co rok temu.Byłbym wdzięczny za opinię czy opłaca się kupić kartę z tej aukcji http://allegro.pl/sapphire-radeon-r9-290-4gb-ddr5-512bit-ultrahd-i5549559969.html Co do tego R9 290 byłbym wdzięczny za opinię czy nie są one awaryjne i jak duża jest realna różnica między nim a 970. Wiele testów widziałem i to, że 970 jest szybsze już wiem, ale różnice wydajności są dość rozbieżne w wielu testach.
  21. Pomogło, dziękuję. Sam bym nie wpadł na to by dyski odpinać, przy instalacji Win 8/ Win 8.1 Preview wcześniej nie miałem tego problemu z tymi samymi dyskami.
  22. Nie ma błędu. Gdy bootuje po UEFI podczas 1 etapu instalacji na dole po najechaniu na posiadane partycje mam informację, że nie zainstaluje mi systemu na żadnej partycji, gdyż nie są one GPT i nie jestem w stanie iść dalej z instalacją. Bez UEFI nie chce zabootować. Spróbowałem właśnie też przygotowanie pendrive'a z pomocą RUFUSa. Bez zmian. Może to coś z tym Kingstonem ... EDIT2: Jednak po przygotowaniu obrazu RUFUSem jestem w stanie odpalić instalację ręcznie wybierając w BIOSie Kingstona i bootując z niego (nie jest wylistowany jako USB Key, Floppy etc.). Problem rozwiązany, czyli Win 7 USB tool widocznie źle przygotował obraz, tylko pod UEFI. EDIT3: Teraz za to po wybraniu specjalnie przygotowanej partycji pod Win 10 (NTFS, 29GB, primary) dostaję komunikat w aplikacji do wyboru partycji, że Windows nie może stworzyć nowej ani zlokalizować obecnej partycji. Nie pomaga tworzenie jej od nowa w tym narzędziu, ani innym. Widzę, że instalacja tego systemu nie jest zbyt prosta, jak nie chce się go mieć na głównej partycji ...
  23. Mi z kolei nie chce zabootować instalacji Win 10 z Kingston Data Travelera 8 gb mimo, że go widzi pod biosem. Udaje się to tylko przez opcję z UEFI, ale wtedy nie jestem w stanie nagrać systemu bo nie mam dysków skonwertowanych do GPT (inaczej nie pozwala wybrać dysku i zacząć instalacji). Pendrive jak zawsze przygotowywałem Win 7 USB tool od MS. Instalacja startuje, ale tylko przez UEFI ... Czy jakaś opcja w biosie może coś zmienić ? Dla Windows 8 i Windows 8.1 nie miałem żadnych problemów, instalowałem w ten sam sposób.
  24. Dzięki za odpowiedzi. Zgłoszę się do morele i odeślę im zasilacz, pewnie wydłuży to proces, ale nie będę musiał wydawać 1/3 wartości zasilacza na przesyłkę.
  25. Po paru wywaleniach bezpieczników mój zasilacz przestał spełniać swoją rolę (Corsair GS600). Kupiłem go w morele.net, ale mam na niego gwarancję producenta. Po wypełnieniu RMA dostałem informację, że mam go wysłać do ... Holandii. Jako że zasilacz trochę waży to nie będzie tania przesyłka. Chciałem się dowiedzieć czy zgodnie z naszym prawem, gdy kupuje coś w Polsce mogę mieć gwarancje, która wymaga ode mnie wysyłania sprzętu na własny koszt w inny zakątek świata ? Może ktoś miał podobną sytuację albo orientuje się w temacie.
×
×
  • Create New...