Skocz do zawartości
Kubasik

WC by Kubasik [UPDATE -> NOWE FOTY]

Rekomendowane odpowiedzi

witam :)

chciałem wam wszystkim zaprezentowac moje wc

moze nie jest ono z najwyzszej polki ale spełnia moje oczekiwania w 100% :) zarowno pod wzgledem ciszy jak i wydajnosci

Water Cooling posiadam od wrzesnia , lecz od tego czasu duzo sie zmieniło , aktualna konfiguracja była przezemnie najbardziej dopieszczana chociarz potrzebuje jeszcze kilku poprawek :)

Cały zestaw to :

blok na cpu : Orbital

blok na gpu : G2

chłodnica : nagrzewnica od kadetta

wentylator : Papst 15cm

pompa : Eheim 1250

weze 12/16 z prakticera :wink: oraz cybanty i trojniki

shroud tymczasowy oczywiscie :wink:

wszystko oprocz nagrzewnicy wpakowane do Chiefteca dragona midi tower

wentylatorem na kadecie oraz nawiewami w budzie steruje rheobus sunbeamtech

Koniec tego gadania , czas na foty :) Komentarze mile widziane

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałeś dopisac kto ci pomagał też przy robieniu pewnych części :) kto odklejał taśme przy robieniu shrouda , od kogo brałeś niektóre rzeczy potrzebne do zrobienia :) i od kogo będziesz miał rzecz potrzebną do zrobienia REZERWUARU :D ale to tak na marginesie :P wiem jak to wyglada i jest fajne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wibracje od pompy ???

Sporo pracy włożyłeś gratuluje.

Miałem swego czasu W/C ale mnie wkurzylo i mam Zalmana 7000 :D

pompa nie przenosi drgań bo lezy na pociętej podkładce pod myszkę :) jak jej nie bylo to szalała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę lolowy ten kartonowy shroud :D

Ogólnie bardzo ładnie :D

Aha, postaw tę nagrzewnice na jakiś nożkach zeby jakiś przepływ powietrza był..

UPDATE

Zólte lamborgini, czerwone Ferrair.. dalej nie moge rozpoznać? Co to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: no ladnie, ladnie.

kilka uwag:

- koniecznie potrzebny pozadny shroud (o ktorym juz wspominales)

- proponuje przemalowac nagrywarke na kolor obudowy (szarawy) lub czarny

kilka pytan:

- jak spisuje sie Papst? nie jest dla Ciebie za glosny? na jakim najmniejszym napieciu udalo Ci sie go puscic?

- jakie masz obecne temp. na procku, a jakie miales przed przerobkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka uwag:

kilka pytan:

- jak spisuje sie Papst? nie jest dla Ciebie za glosny? na jakim najmniejszym napieciu udalo Ci sie go puscic?

:arrow: shroud będzie z plexy jak mi sie zachce isc do sklepu po nią albo astex mi da z piwnicy :)

:arrow: nad nagrywarką pracuje

:arrow: z papsta jestem bardzo zadowolony w dzien chodzi na 12V i slychac lekki szum powietrza , w nocy chodzi na 7V i jest prawie niesłyszalny (mi pozwala w spokoju usnąc) najmniej to wystartowal z popychu na około 4V :)

:arrow: temperatury wachają się w okolicach 40* po graniu (pasta to sylikon od zalmana :evil: ale juz jedzie nanotherm pcm+ )

jak narazie stoi na kawalku podkladki wiec przeplyw jest dobry , jednak zmieni sie to razem ze shroudem

UPDATE 

Zólte lamborgini, czerwone Ferrair.. dalej nie moge rozpoznać? Co to?

to czerwone ostatnie to Viper :D

specialnie dla ciebie :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka uwag:

kilka pytan:

:arrow: shroud będzie z plexy jak mi sie zachce isc do sklepu po nią albo astex mi da z piwnicy :)

:arrow: nad nagrywarką pracuje

:arrow: z papsta jestem bardzo zadowolony w dzien chodzi na 12V i slychac lekki szum powietrza , w nocy chodzi na 7V i jest prawie niesłyszalny (mi pozwala w spokoju usnąc) najmniej to wystartowal z popychu na około 4V :)

:arrow: temperatury wachają się w okolicach 40* po graniu (pasta to sylikon od zalmana :evil: ale juz jedzie nanotherm pcm+ )

jak narazie stoi na kawalku podkladki wiec przeplyw jest dobry , jednak zmieni sie to razem ze shroudem
Da , da , jak stary przyjedzie i się zgodzi :) bo przeca takie wymiary to chyba jednak mu nie potrzebne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calkiem fajny zestaw i calkiem fajnie zlozony :)

Wydaje mi sie jednak ze troszke za malo jest wolnej przestrzeni pod nagrzewnica. Z fotek wnioskuje ze Papst wyciaga powietrze przez nagrzewnice, wiec pod nagrzewnica przydalo by sie przynajmniej z 2-3cm luzu. Byc moze na fotkach to troche myli i w rzeczywistosci jest tam wiecej miejsca, ale rozwaz to przy oknstrukcji nowega shrouda :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calkiem fajny zestaw i calkiem fajnie zlozony :)

Wydaje mi sie jednak ze troszke za malo jest wolnej przestrzeni pod nagrzewnica. Z fotek wnioskuje ze Papst wyciaga powietrze przez nagrzewnice, wiec pod nagrzewnica przydalo by sie przynajmniej z 2-3cm luzu. Byc moze na fotkach to troche myli i w rzeczywistosci jest tam wiecej miejsca, ale rozwaz to przy oknstrukcji nowega shrouda :wink:

jak będzie nowy shroud to będzie więcej miejsca dla papsta , ale narazie nie moge go dac wyzej bo znowu zawadza mi biorko , jak je podniose to będzie mozna działac ze shroudem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie wyszedl ten zestaw. zastrzezenia mam takie same jak reszta :]

samochodziki to, od lewej:

-ferrari F355 (chyba)

-ferrari F50

-BWM z/m 3

-renault alpine

-chevrolet corvette

-ferrari maranello (chyba)

ja mam mustangi fastbacka z 70 i mustanga IV generacji, Vipera coupe, Cobre i Jaga z lat 60. wszystkie w skali 1:24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mozesz to daj jeszcze jakas forke od tylu obudowy. jakie sa wymiary tej chlodnicy teraz(razem z kroćcami). no i jej samej tez daj kilka fotek z bliska, bo mam ta sama kadetke, i tak samo chce sie za nia zabrac :P

fotki i wymiary dam pod wieczor

samochodziki to, od lewej:  

-ferrari F355 (chyba)  

-ferrari F50  

-BWM z/m 3  

-renault alpine  

-chevrolet corvette  

-ferrari maranello (chyba)

wszystko sie zgadza :)

Trochę dziwne masz odpowietrzanie działa ? co to za kurek na odpowietrzniku ?

odpowietrzenie działa ale nie super

troche sie męczylem zeby odpowietrzyc ten uklad

ten kurek to jakis zwykly z practikera :D

Jest możliwe zamknięcie obudowy? Te wężyki łączące bloczki nie są za długie żeby to zrobić?

mozna zamknąc obudowe ale musze jeden wąz poprawic bo sie troche zagina jak go przycisne scianką

Ten biały kabel i wtyczka/gniazdo służy do podłączenia pompki?  

Jeśli tak, to zobacz tutaj:  

http://members.lycos.co.uk/and777rew/  

jak ja ten problem (nie przecinając kabla od pompki) rozwiązałem

tak ten kabel z wtyczka to od pompki

specialnie kupilem ten przedluzacz zeby nie ciac kabla od pompy

widze ze ty wyciales w obudowie mala wnęke , ja narazie nie chce sie w to bawic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie, ze sie wyrwe z nurtu powszechnej pochwaly:

:arrow: odpowietrzenie - jesli jest to wlasnie to jest ta zielona rurka odstajaca w bok. Wiekszego zartu juz dawno nie widzialem. Jak to cos ma lapac Ci powietrze jak jest poziomo? 8O

Wawelski kiedys juz o tym pisal.

:arrow: Zamocowanie chlodnicy - skad wiatrak ma brac powietrze skoro od spodu kadeta jest gabka?

:arrow: Rozumiem, ze shroud jest tak chwilowo i potem tez uda Ci sie jakos ladnie obudowac nagrzewnice.

:arrow: wejscie 220V da sie zrobic znacznie lepiej i mobilniej. Slusznie, ze nie ciales kabla, bo gwarancja zawsze moze sie przydac.

:arrow: Slabe zamocowanie pompki - jesli faktycznie lezy ona na gabce i nie jest w zaden sposob przymocowana.

:arrow: Przez wywalenie kadeta na zewnatrz mocno wydluzasz weze > opor!

:arrow: Chyba widac jakis ostry syf na dnie budy :?

:arrow: Jesli weze nie zaginaja Ci sie na ostrych lukach to OK, ale moze warto pomyslec o kolankach miedzianych

:arrow: Podziwiam Cie, ze udalo Ci sie poxilina uszczelnic te kolanka. U siebie na poczatku tez tak zrobilem, ale czasami zdazaly sie male przecieki. Po wymianie pompki na HALM'a to juz wogole tragedia. Lepiej byloby to zlapac na cyne lub braz (sam chyba u siebie tak zrobie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie, ze sie wyrwe z nurtu powszechnej pochwaly:

:arrow: odpowietrzenie - jesli jest to wlasnie to jest ta zielona rurka odstajaca w bok. Wiekszego zartu juz dawno nie widzialem. Jak to cos ma lapac Ci powietrze jak jest poziomo?  8O 

Wawelski kiedys juz o tym pisal.

:arrow: Zamocowanie chlodnicy - skad wiatrak ma brac powietrze skoro od spodu kadeta jest gabka?

:arrow: Rozumiem, ze shroud jest tak chwilowo i potem tez uda Ci sie jakos ladnie obudowac nagrzewnice.

:arrow: wejscie 220V da sie zrobic znacznie lepiej i mobilniej. Slusznie, ze nie ciales kabla, bo gwarancja zawsze moze sie przydac.

:arrow: Slabe zamocowanie pompki - jesli faktycznie lezy ona na gabce i nie jest w zaden sposob przymocowana.

:arrow: Przez wywalenie kadeta na zewnatrz mocno wydluzasz weze > opor!

:arrow: Chyba widac jakis ostry syf na dnie budy  :? 

:arrow: Jesli weze nie zaginaja Ci sie na ostrych lukach to OK, ale moze warto pomyslec o kolankach miedzianych

:arrow: Podziwiam Cie, ze udalo Ci sie poxilina uszczelnic te kolanka. U siebie na poczatku tez tak zrobilem, ale czasami zdazaly sie male przecieki. Po wymianie pompki na HALM'a to juz wogole tragedia. Lepiej byloby to zlapac na cyne lub braz (sam chyba u siebie tak zrobie).

:arrow: odpowietrzenie zmieni sie przy najblizszej modernizacji ukladu

:arrow: kadet lezy tylko na kawalku gąbki , nie na całej wiec ciagnie powietrze

:arrow: shroud zmieni sie jeszcze w tym tygodniu

:arrow: mozesz napisac jak lepiej zrobic wejscie 220V ??

:arrow: pompka jak narazie tylko lezy na gąbce

:arrow: kadeta nie mogłem gdzie indziej zamocowac , pod koszyk na hdd nie wejdzie na wysokosc

:arrow: syfu zaniedlugo tez nie będzie

:arrow: weze byly sprawdzane , nie zginaja sie , kolanka będą załozone przy najlbizszej modyfikacji

:arrow: poxilina jak narazie bardzo dobrze trzyma , zero przeciekow

dzięki za wszelką krytykę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadet powinien Ci sie zmiescic pod koszykiem. Ja mam co prawda biga, ale wysokosciowo powinno byc to to samo. Musialem tylko dobrze kolanka przycicac, ale nagrzewnica ma mniej niz 210mm wysokosci.

Do przeprowadzenia ladnego 220V przez bude trzeba:

- mala wtyczka 3 bolcowa

- male gniazdko do tego (mozna w sklepie z rzeczami elektrycznymi/elektronicznymi kupic wlasnie takie, idealne do zamocowania w blasze).

- standartowa wtyczka 220V + kabel

- standartowe gniazdko 220V

http://www.watercooling.neostrada.pl/lukas/inside.jpg - tu na dole w lewym roku niewiele widac. To czerwona to jest izolacja od tylnej strony gniazdka. Od zewnatrz obudowy jest miejsce do wsadzenia wtyczki.

...trudno to tak slowami wytlumaczyc. Jakby co to pisz na maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslałem tez o zrobieniu czegos w rodzaju podstawki pod obudowe i tam moznaby umiescic nagrzewnice z pompa , wtedy nie byloby takich oporow jak teraz są gdy nagrzewnica lezy na gorze

A co z przeplywem powietrza :?: Zamkniesz chlodnice od gory a jak wiadomo cieple powietrze leci wlasnie w tym kierunku...

Btw. czy ma znaczenie ulozenie chlodnicy :?: tzn czy jest np. mniej wydajna jezeli stoi pionowo :?: Ma shrouda i przewiew z obu stron...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawik ładny ale trochę mnie niepokoją dyski twarde jakie temperatury na nich uzyskujesz? Moim zdaniem są ułożone zbyt ciasno to samo dotyczy napędów. Przydałoby się więcej miejsca pomiędzy nimi.

na dyski twarde wieje wiatrak 8x8@5V umieszczony w koszyczku chiefteca wiec temperatury niezle , wedlug mbm5 mam teraz tak : baracuda 35* , maxtor 30* , utrzymują się one na rownym poziomie

btw: własnie skończylem nowy shroud :) cały z plexi 4mm , mysle ze wyglada niezle , fotki dam jutro bo teraz to juz siły nie mam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi