petrumi Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 witam. przesiadłem się z zimnego p4 na amd. wybór podzespołów dokładnie przemyślałem prócz obudowy i kupiłem modecoma. problem w tym, że jest gorący kocioł w środku. winda ma ponad 50 st. C. dlatego trzeba chłodzić. proszę o kilka porad. moje przemyślenia zawrę w punktach. 1. planuje zamontowanie dwóch wiatraków max 80mm z tyłu. wprawdzie miejsce firmowo jest na jeden ale od czego piłka do metalu. 2. na przód max mogę założyć 2x80mm na dole scianki. 3. na bok i góre mogę założyć max 92mm. ten boczny niech dmucha na GPU/CPU , górny niech wyciąga powietrze. 4. zamontowałem zalmana 7000 alcu - wlazł ledwo co. musiałem zasialcz ciut pod kątem zamontować. 5. planuje chłodzenie radka 9700 arctic cooler vga silencerem. 6. planuje zakup jakiegoś panelu sterującego tymi wiatrakami. 7. czy zasilacz wytrzyma? w przyszłości - jak zrobi się zimniej w środku planuje @3200+ jestem nowy w temacie klimatyzacji w kompie. ale za to jestem świeżo upieczonym ojcem ;) (OT) . swoją wiedze nt. chłodzenia opieram na recenzjach z netu. prosze o wyrażenie opinii czy przestawiony przeze mnie schemat obiegu powietrza jest dobry. czy wogole jest sens zabawy z tą obudową?? pozdrawiam i czekam na opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OBcY Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Sens jest zawsze :-), ale jeśli miałbyś forse na kupienie np. jakiegoś chiefteca to mógłbyś o wieje łatwiej go schłodzić.. A propos zasilacza to nie wiem jaki on jest, bo nie w kazdym Modecomie siedzi ich zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 jesli masz tego chiefa co w podpisie to powinno wystarczyc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 ale on chyba ma chiefteca (patrz podpis) IMHO wystarczy jeden wiatrak z tylu i jeden z przodu (nie musisz dawac po dwa) na gore wiatrak obowiazkowo ps. jaki masz model budy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 dokładnie jest to ten model http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8368 potwierdzam, mam zasilacz chiefteca 360w. czyli wystarczy po jednym z tyłu, przodu, na górze a z boku zeby dmuchał na gpu/cpu nie trzeba? myslałem o zalmanach zm-f1 - cena 20zł /szt i w miare ciche. a jak sądzicie, czy ten wiatrak z przodu da rade ciągnąc powietrze przez przeronioną zaślepke po fdd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Gratuluje potomka!!! Ladne bobo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 hmm, ja bym tak zrobil ( troche bedzie wichura :D ) 1 - wentyl z przodu zasysa powietrze 2 - wentyl z tylu wypycha powietrze 3 - wentyl na gorze wypycha powietrze no i 4 - z boku w sciance jeden wentyl na wysokosci proca, polaczone to wszystko tunelem (np przecieta butelka od coli 2l) ktory zapewni kilka *C w dol a co do wentyla na wysokosci grafy to nie wiem czy potrzebne to bedzie (chyba ze krecisz karte i masz cienkie chlodzenie) ps. ja mam dwa wentyle i z tego wzgledu musialem wentyl z tylu dac tak zeby wial do srodka na proca, a wentyl u gory wyciaga cieplo. moje temperaturki to 27*C w windzie i jakies 44*C w stresie (p4 2,4 HT @ 2,9) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 @draak_2002 - dziekuje. to zasługa m.in. mojej ślicznej żony ;) byłem za zakupach, kupiłem 4 zalmany zm-f1 i odwiedziłem castorame. nie mająć doświadczenia z wierceniem otworów w obudowie spotkał mnie mały zonk! kupiłem gotowe wiertło do metalu o róznych średnicach (20-76mm) firmy Topex. Shit na shity. Działa to na zasadzie pierścieni zakładanych za podstawe i wiertło. Efekt - po 15 minutach wiercenia na obudowie został tylko ślad kółka a wiertło sie stępiło. Nie przypuszczałem,że aluminiowa (chyba) obudowa jest taka twarda. Pózniej jeszcze spróbowałem wiertłami ale tez efekt nedzny. Jutro jade po coś innego. Pewnie kupie jakąś tarcze. A może ktoś doradzi??? Lekko OT. Nadal jestem zaniepokojony wysoką temperaturą nawet przy otwartej obudowie. Sprzedawca montujący mi zalmana 7000alcu powiedział , że użył pasty Actric Silver. Ale nie założył CopperShima. Czy założenie go może obniżyć o pare stopni? Akurat mam wszystko na wierzchu wiec mobo mogę jutro podrzucić do sklepu niech założą. Proszę o rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 1 gratuluje 2 Radek_BVB ma dobry pomysl 3 CS mozna zalozyc, generalnie kazdy zaklada zeby rdzenia nie ukruszyc ale jezeli chodzi o temperature to efekt jest praktycznie niewidoczny(1-2C) 4 na wiertlach niestety sie nie znam,ale na pewno sobie dasz rade 5 obudowy nie masz aluminiowej 6 jak juz dasz wentyl na gore to mozesz zakleic (np.tasma)jeden wlot do zasilacza(sa dwa jeden nad procem i drugi naprzeciw CD)chodzi o ten drugi,wtedy cala sila zasysania z zasilacza pujdzie na procka.(2-3C mniej) 7 powodzenia pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 petrumi - copper shim ma obnizac stres zwiazany z montazem a nie temperatury (ktore nawiasem mowiac moga wrecz wzrosnac), a to, ze sprzedawca wsadzil tam arctica jeszcze nie znaczy, ze zrobil to dobrze :D optymalnie jest wszystko montowac samemu. wtedy masz pewnosc co jest w srodku, ile i czy dobrze nalozone i dokrecone. otwarcie obudowy tez w pewnych sytuacjach moze zaowocowac wzrostem temperatury zamiast spadkiem. najlepiej stworzyc porzadny przewiew obudowy po przekatnej i ja zamknac. do zasilacza mozesz dolozyc drugiego wentyla od spodu i oba puscic na 7 lub 5v - w efekcie wydajniejsze chlodzenie i cisza. a do ciecia budy polecam (oczywiscie poza dremelem) taki "drutowy" brzeszczot z weglikow spiekanych do pily recznej. wiercisz jeden otwor wiertarka a potem lecisz recznie. a na koniec szlifujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evemaster Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 spoko sie tnie wyzynarka oczywiscie z nozami do metalu, umnie nie bylo problemu,kilka otworow wiertarka i heja i szlo jak w maselku :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 @Elpawlakos dzieki za podpowiedz w temacie zakrycia cześci chiefteca. nawet nie widziałem, że ma on otwory z tej strony LOL. teraz je zalepie pastę i zostawie tylko ten nad zalmanem. pod sufitem obudowy zamontuje 92 lub 120mm wentyl wysysający. osiemdziesiątki już nie założe bo za względów estetycznych muszę poszerzyć otwór :> kołuje już narzędzia i mam nadzieje,że stworzony przeze mnie system wentylacji bedzie skuteczny (choć pewnie głośny) . o ile jednak szum wiatraków działa twórczo ;) to metaliczny ogłos świeżo kupionego dysq WD 120GB jest mega denerwujący. chyba zamienie się z lekko głuchym kolegą dla którego składam kompa z dyskiem Seagate ;) jeszce jedno pytanie dot. wiatraków z przodu i tyłu. seryjnie jest miejsce na jeden z każdej strony. ale fizycznie zmieszczą się po dwa pionowo. czy - dysponując lepszymi narzędziami - od razu zamonotwać po dwie 80mm ZM-F1 (już kupione) czy oszczędzić sobie roboty i dać jeden? ps. małe dzieci - mały kłopot ;) przynajmniej można nauczyć się pisać jedną ręką , drugą bujając wózek :) ps. czym wycinać dziury w plastikowej przedniej ściance budowy oraz z plastikowej zaślepce 3.5cala?? w celu poprawienia wyciągu ofkorz. ps2. jeśli jednak zamontuje 2x80mm z przodu to gdzie powinienem umieścić hdd? czy na samym dole (wtedy bedzie chłodzony tylko z góry ale przepływ powietrza bedzie lepszy) czy po środku tych dwóch wentyli - jak jak jest teraz? (powietrze z dolnego wiatraka bedzie skierowane poziomo na spodzie budy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 zamontowalbym po jednym i sprawdzil temperaturki. nastepnie dodalbym pozostale i calosc puscil na 5v i rowniez sprawdzil jak jest (temp i glosnosci) - na pewno znajdziesz doswiadczalnie najlepszy uklad. na ciecie plastiku podana przeze mnie wyzej metoda dziala rowniez bez zastrzezen. brzeszczot, potem kamienie szlifierskie na wiertarke i heja. a dyziowi pewnie i tak bedzie dobrze jakkolwiek by na niego nie dmuchac (co zreszta rowniez mozesz sprawdzic po montazu - odczytac jakims softem jego temp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...