Skocz do zawartości
szwistak

Mała lamka potrzebuje pomocy odnośnie WC!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pare pytań do usób które maja WC i pomogął mi w moim projekcie:

1. Moje WC zamierzam złozyc z:

Nukleona N2 na CPU

Bloczku na GPU z mcs.pc.pl tylko go teraz nie ma w ofercie ale moze bedzie

i z bloczka na NB i mam pytanie odnoscie tego bloczka czy on wogule jest niezbedny ??

do tego jakas nagrzewnica czy cuś

i pomka (jaką polecacie w nieduzej cenie i wydajnej)

i jakis zbiorniczek na chlodziwo

2.Czy zamiast wody mozna uzyc płyny do chłodnic??

3.Jakies optymalne schematy polacznia teg w całość

4.Jaki rozmiar ktucców wybrac w tych bloczkach??

Z góry thx za odpowiedzi. Wiem ze to już pewnie bylo wałkowanie 1000 razy ale jakos nie mogłem znaleść.

Pozdrawiam szwistak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Tego bloczku na GPU wierconego juz chyba nie bedzie, ale mozesz kupic go z drugiej reki, np ode mnie ;) (odezwij sie na gg: 4357391)

Jezeli masz mocna karte i zalezy Ci na wygladzie to warto zainwestowac w bloczek frezowany na gpu, chciaz ja mam ostro kreconego R300 i latam wlasnie na tym wierconym.

:arrow: Na chipset nie jest konieczny, chyba, ze masz jakies ostre Vmody, badz napiecie na chipset powyzej 1,9 V...

W innym przypadku powietrze spokojnie da sobie z tym rade (zalman + ventyl 4cm na 5V )

:arrow: Nagrzewnica konieczna, jesli ma byc mala to najlepiej kadetowka, polecam od finalcella ;) albo polonez ode mnie! ;)

A jesli masz kase to HeaterCore albo Black Ice z Proline

:arrow: Zbiornik oczywiscie musi byc tylko zalezy czy chcesz uklad otwarty, czy zamkniety. Otwarty- czyli najlepiej Eheim + Rezerwuar np: od Mate'a. A jesli otwarty, to pompa w zbiorniku na kanapki z reala za 4.99 ;) i pompa moze byc MJ1000, PH802...

:arrow: oczyiwscie, ze mozesz uzyc plynu chlodniczego, mozesz nawet uzyc moczu! :lol: Ale uklad bedzie mial wtedy mniejsza wydajnosc, bylby sens gdys chlodzil wode do temp ponizej 0*

:arrow: Krocce najlepiej na Nukleonie 12-16-12 z pompy przez nagrzewnice, albo bezposrednio do wlotu na bloku, a z wylotow do bloczkow na gpu i chipset i do zbiornika, albo chlodnicy, zalezy jak to ulozysz....

To mniej wiecej tyle! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas20>>> Wydaje mi sie ze uklad jest otwarty kiedy pompka ma jeden z otworow(najczesciej ssacy), ktory pobiera wode ze zbiornika a nie jest doprowadzony do niej wezem, czy jakos tak :lol:

W kazdym razie sam zbiornik nic nei zmienia(uklady otwarte tez majha rezerwuary czesto)

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee... mozesz nieco przyblizyc swoja teorie????

otwrarty to jest wlasnie pompka zanurzona w pojemniku(waz jest podlaczony pod jeden wylot, a drugi ssie wode z pjemnika)

A jak twoim zdaniem wyglada uklad otwarty?? jestem bardzo ciekawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ataman przy minimalnym obciazeniu niemilosiernie traci na wydajnosci.....a pozatym jest cholernei duzy, do obudowy go nei zmiescisz, a mj1000 jest duzo mniejsza i mysle ze lepsza.

Sporo bylo opini na forum ze mj jest glosna, ale to zalezy, niektorym sie trafily moze takie co sa ciche ;) Znaczy sie nie wiadomo na co trafisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w temacie otwartosci - na pewno otwarty jest tzw bong - pompka ze zbiornika wpompowuje wode na gore przez blok, skad woda spada "luzem" jak wodospad np z powrotem do pojemnika. nie dziala tu zasada rownowazenia sie masy wody plynacej pod gorke i na dol = duze opbciazenie dla pompki.

w ukladzie ze zbiornikiem masy te sie rownowaza tak jak w ukladzie zamknietym; a przy zalozeniu, ze rezerwuar w zamknietym jest spory i umieszczony przed pompka - to wlasciwie,gdzie tkwi roznica? (pomijajac oddawanie ciepla odpowiednio do wody albo powietrza)

dlatego wydaje mi sie, ze uklad zamkniety ze szczelnie zamknietym rezerwuarem i uklad z pompka zanurzona w zamknietym szczelnie pojemniku w zasadzie niczym sie nie roznia (poza wspomnianym chlodzeniem pompki, ktore nie ma chyba wplywu na "otwartosc/zamknietosc").

jesli sie myle - prosze o sprostowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh, mial na mysli ciecz o tej temperaturze....a nei wode, np.borygo

EZ_lo>> no juz sam nie wiem jak to jest z ta otwartoscia ukladu, troche mi namieszales w glowie ;)

Ale ja dalej obstawiam, przy swoim, niech ktos bardziej doswidczony sie wypowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MJ robia sie glosne niby ale wymiana lub oczyszczenie wirnika pomaga . Atmany to przy nich bydlaki tak jak Eheimy ja lubie swojego malego Hydorka :D Wlosi robia doby stuff :P

Z tym MJ to dużo racji, moja od samego początku do cichych nie należała a po pół roku wirnik był tak wyrobiony że hehehe nieźle dygała się :D (z tym że troszkę winy leżało po mojej stronie - miałem na początku troche syfu w ukladzi - rdza + kamień ;)). A tak przy okazji Mj to też włoski stuff ;) i po mojej małej grzebaninie nie mam do niej nic jeśli chodzi o głośność a na wszelki wypadek zaopatrzyłem się w dodatkowy wirnik :twisted: .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylby sens gdys chlodzil wode do temp ponizej 0*

sorx ze pytam ale jak wyobrazasz sobie plynacy lod ??

No sorki, ale sa sytuacje ze temp. wody w stanie cieklym moze byc mniejsza od 0 - nie wiele ale moze.

1. Przechlodzenie - Woda ma ponizej 0 (min chyba -4 osiagnieto). Warunkiem jest brak osrodkow krzepniecia (?!) - woda powinna byc destylowana i bez syfow.

2. Woda plynie - plynaca woda moze miec ponizej 0 st. Taka sytuacja czesto sie zdarza w rzekach

3. Woda nie jest zupelnie czysta - oczywiscie dodatek soli odpada z oczywisctych wzgledow, ale pewnie sa jakies bonusy ktore po dolaniu do wody (moze alkohol?) obnizaja jej temperature krzepniecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z moze cos takiego jak plynny lod?? :lol:

Pamietam ze jak mialem kiedys cos o lodowcach na geografi, to byla tam kawalem ze log, na smym dole lodowaca byl pod tak duzym cisnieniem, ze robil sie plynny ;)

Ale wam to chyba nie grozi ;pa z moze cos takiego jak plynny lod?? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietam ze jak mialem kiedys cos o lodowcach na geografi, to byla tam kawalem ze log, na smym dole lodowaca byl pod tak duzym cisnieniem, ze robil sie plynny ;)

Nie lod robi sie plynny, tylko pod tym cisnieniem zamienia sie w wode :? Tak samo jak pod lyzwami - dlatego tak ladnie jada 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi