Skocz do zawartości
MeHow

Odblokowany mnoznik Athlona XP 2000+ ???

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Kupilem sobie wczoraj Athlona XP 2000+. Zawsze mialem Intele... no i zaczalem obadywanie kompa od 3d Marka. Potem przeszedlem do BIOSA. Wszedlem sobie zeby zobaczyc ile da sie wycisnac FSB i tu byl szok... FSB z 133 mozna podniesc do 201 :twisted: (To chyba tak, jakbym chcial jajka sadzone sobie na procku zrobic :twisted: :twisted: :twisted: ) Dobra... no i potem patrze CPU Ratio... wchodze sobie do tego i tu jeb... cos mnie bardzo zaskoczylo. I teraz PYTANIE powiedzcie mi, czy mozliwe abym mial odblokowany mnoznik mimo to, ze nic w nim nie dlubalem. Moge sobie mnoznik przesunac na 15x 8O . Co wy na to? Czy może jak odpalę przy takim mnożniku to ciągle będę miał 1666 MHz ? Aha... no i ile mogę sobie pocisnąć FSB do góry, tak żeby nie spalić procka. W idle mam 45C a pod stresem mam okolo 50-54.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego masz coolera :?:

Jeśli mnożnik nie jest odblokowany to jego zmiana w biosie nic nie da, dalej będzie 1666 MHz. No chyba, że masz już połączone mostki L1. Ale jeśli kupowałeś nowego procka w sklepie to raczej myśle, że jest nieodblokowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Kupilem sobie wczoraj Athlona XP 2000+. Zawsze mialem Intele... no i zaczalem obadywanie kompa od 3d Marka. Potem przeszedlem do BIOSA. Wszedlem sobie zeby zobaczyc ile da sie wycisnac FSB i tu byl szok... FSB z 133 mozna podniesc do 201  :twisted: (To chyba tak, jakbym chcial jajka sadzone sobie na procku zrobic  :twisted:  :twisted:  :twisted: ) Dobra... no i potem patrze CPU Ratio... wchodze sobie do tego i tu jeb... cos mnie bardzo zaskoczylo. I teraz PYTANIE powiedzcie mi, czy mozliwe abym mial odblokowany mnoznik mimo to, ze nic w nim nie dlubalem. Moge sobie mnoznik przesunac na 15x  8O . Co wy na to? Czy może jak odpalę przy takim mnożniku to ciągle będę miał 1666 MHz ? Aha... no i ile mogę sobie pocisnąć FSB do góry, tak żeby nie spalić procka. W idle mam 45C a pod stresem mam okolo 50-54.

Zdażają się procki z fabrycznie odblokowanym mnożnikiem. Jesteś szczęściarzem. Co do FSB. Jeśli masz płyte na KT333 to po kupieni b. dobrego ramu masz szansę na wyciśnięcie tych 200MHz :twisted: :twisted: :twisted:

Musisz tylko zmniejszyć mnożnik do np 8,5. W sumie nawet procka nie podkręcasz a wydajność rośnie :twisted: :twisted: :twisted:

Najpierw więc zmniejsz mnożnik na maxa aby zobaczyć na ile max stabilnie pójdzie Ci FSB, a potem podkręcaj sam procek (zwiększając mnożnik) do stabilnego max. Przy dobrym chłodzeniu masz szansę na 1900MHZ 200x9,5 :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... no to jedna rzecz... jesli podniose mnoznik o 0,5 to nic mi w kompie nie strzeli? Bo tak sobie mysle, ze na poczatek to moze go nie meczyc tak cholernie... :twisted: ale tylko na poczatek :twisted:

A teraz sprawa nr 2 z 3

--> Jak podkrecic caslatency na 2? I powiedzcie mi czy moje 256 DDR ELIXIR wytrzyma to?

sprawa 3 z 3

Mam GF4 Titanium 4200 i powiedzcie mi na ile go moge podkrecic?

a teraz sprawa nadprogramowa :D dopiero mi sie przypomnialo jest to tzw. ZONK.

Chcialem sobie zainstalowac Detonatora do mojej karty no i... podczas instalacji wyskakuje jakis blad, ze nie ma podlaczonego urzadzenia PCI wykrywanego w jakims pliku albo cos takiego... co z tym zrobic?

Bo powiem szczerze, ze wiem ze Detonator daje kopa i mam chec jeszcze cos wykrecic z AGP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... no to jedna rzecz... jesli podniose mnoznik o 0,5 to nic mi w kompie nie strzeli? Bo tak sobie mysle, ze na poczatek to moze go nie meczyc tak cholernie...  :twisted: ale tylko na poczatek  :twisted:

A teraz sprawa nr 2 z 3

--> Jak podkrecic caslatency na 2? I powiedzcie mi czy moje 256 DDR ELIXIR wytrzyma to?

sprawa 3 z 3

Chcialem sobie zainstalowac Detonatora do mojej karty no i... podczas instalacji wyskakuje jakis blad, ze nie ma podlaczonego urzadzenia PCI wykrywanego w jakims pliku albo cos takiego... co z tym zrobic?

Bo powiem szczerze, ze wiem ze Detonator daje kopa i mam chec jeszcze cos wykrecic z AGP

Moje Eliksiry 266 mozna ustawic na 333MHz przy C=2 i napieciu 2,7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... no to jedna rzecz... jesli podniose mnoznik o 0,5 to nic mi w kompie nie strzeli? Bo tak sobie mysle, ze na poczatek to moze go nie meczyc tak cholernie...  :twisted: ale tylko na poczatek  :twisted:

A teraz sprawa nr 2 z 3

sprawa 3 z 3

1/3

Tak i powinieneś to już był dawno zrobić, byłoby przynajmniej z głowy czy masz zablokowany ten mnożnik czy nie.

2/3

Przestawiasz w biosie CAS Latency na 2 i sprawdzasz czy się włączy windows, jeśli wyskoczy niebieski ekran to możesz jeszcze spróbować zwiększyć napięcie na pamięciach o 0,1-0,2V. Jeśli daej blue screen to pamiątki za słabe i musisz się zadowolić CL2,5.

A czy wytrzyma to zależy już od danej kości pamięci, niektóre wytrzymają, niektóre nie 8)

3/3

Jakiej firmy masz tego geforca :?:

Jak masz jakiegoś tweakera to zwiększasz kolejno częstotliwości rdzenia/pamięci o 5-10 MHz. Jeśli zobaczysz na ekranie "śnieg" to powracasz do najwyższych ustawień wyświetlanych bez artefaktów. Zapuszczasz 3DMarka w pętli (Loop) i sprawdzasz czy wszystko ok z wyświetlaną grafiką czy nie ma zwisów itp... Jeśli jest stabilnie to masz najwyższą możliwą częstotliwości dla swojego GF4 :D

Pytanie nadprogramowe:

Mógłbyś sprecyzować, bo nie zrozumiałem tego za bardzo :?:

Pytanie rzeczywiście jest nadprogramowe :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looz.

Otoz problem polega w tym, ze ja mam zablokowane SDRAM CAS LATENCY i nie moge tego ruszyc tak zeby bylo 2 :evil:

Poza tym co do nadprogramowego pytania to juz je rozwiazalem... sciagnalem najnowsze sterowniki ze strony nvidii i... zalamalem sie... mam o 100 3dmarkow mniej (!!!)

Powiedzcie mi... ile powinienem wyciagac na sprzecie jaki mam bo ja mam kolo 9000.

GF jest marki PixelView

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Kupilem sobie wczoraj Athlona XP 2000+. Zawsze mialem Intele... no i zaczalem obadywanie kompa od 3d Marka. Potem przeszedlem do BIOSA. Wszedlem sobie zeby zobaczyc ile da sie wycisnac FSB i tu byl szok... FSB z 133 mozna podniesc do 201  :twisted: (To chyba tak, jakbym chcial jajka sadzone sobie na procku zrobic  :twisted:  :twisted:  :twisted: ) Dobra... no i potem patrze CPU Ratio... wchodze sobie do tego i tu jeb... cos mnie bardzo zaskoczylo. I teraz PYTANIE powiedzcie mi, czy mozliwe abym mial odblokowany mnoznik mimo to, ze nic w nim nie dlubalem. Moge sobie mnoznik przesunac na 15x  8O . Co wy na to? Czy może jak odpalę przy takim mnożniku to ciągle będę miał 1666 MHz ? Aha... no i ile mogę sobie pocisnąć FSB do góry, tak żeby nie spalić procka. W idle mam 45C a pod stresem mam okolo 50-54.

Zdażają się procki z fabrycznie odblokowanym mnożnikiem. Jesteś szczęściarzem. :

Zauważ że on tylko pisze że w biosie pisze że może zmieniać mnożnik. U mnie też tak pisało ale i tak się nie dało zmieniać,póki nie odblokowałem tego na procku.

Jestem pewien że jak zmieni mnożnik na jakikolwiek inny to albo zwiecha albo komp rusza na standardowych ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdażają się procki z fabrycznie odblokowanym mnożnikiem. Jesteś szczęściarzem. :

Zauważ że on tylko pisze że w biosie pisze że może zmieniać mnożnik. U mnie też tak pisało ale i tak się nie dało zmieniać,póki nie odblokowałem tego na procku.

Jestem pewien że jak zmieni mnożnik na jakikolwiek inny to albo zwiecha albo komp rusza na standardowych ustawieniach.

No nie wiem sam zdecyduj czy mam odblokowany mnożnik, czy nie... otóż odpaliłem wcozraj na mnożniku 14x i się spiąłem, bo był tylko black screen. Może spróbować dać mnożnik 12x ? Wtedy nie powinno być żadnych spięć???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By mieć 100 % pewności to wrzuć mnożnik 12 i będziesz wiedział. Jak bedzie wykryty jako 1900 to masz odblokowany(jeszcze dla pewności wrzuć wcpuid)A co do mnożnika 14 to jakdobrze pamiętam to jeszcze trzeba z mostkami pokombinować(to dla mnożników >12,5) tak jak Wofek dodał tyczy to się mostków L10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By mieć 100 % pewności to wrzuć mnożnik 12 i będziesz wiedział. Jak bedzie wykryty jako 1900 to masz odblokowany(jeszcze dla pewności wrzuć wcpuid)A co do mnożnika 14 to jakdobrze pamiętam to jeszcze trzeba z mostkami pokombinować(to dla mnożników >12,5) tak jak Wofek dodał tyczy to się mostków L10

Dobra... a teraz question. Na pewno nic mi się nie zrypie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal mnożnik 12. Jak komp w ogóle nie wstanie to masz taką magiczną zworkę na płycie Clear Cmos lub Reset Cmos. Przesuwasz na chwilę w ją (oczywiście w drugą pozycję), i już masz wcześniejsze ustawienia.Żaden problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal mnożnik 12. Jak komp w ogóle nie wstanie to masz taką magiczną zworkę na płycie Clear Cmos lub Reset Cmos. Przesuwasz na chwilę w ją (oczywiście w drugą pozycję), i już masz wcześniejsze ustawienia.Żaden problem.

No tak :D to wiem dziex za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku opanuj sie! Masz taki wypasiony sprzęt, i jeszcze chcesz to podkręcać? Skacze Ci coś? Jakaś gra nie rusza? Jezu... po co kręcić, jak przez pół roku nie zobaczysz laczącej grafiki, choćbyś na 1280*1024 gral w 32 bitach i max detalach. Ja mam gorszy sprzęt, a jeszcze nie spotkałem ry, która by mi zwalniała przy takich ustawieniach.

Don't fix it, if it isn't broke!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku opanuj sie! Masz taki wypasiony sprzęt, i jeszcze chcesz to podkręcać? Skacze Ci coś? Jakaś gra nie rusza? Jezu... po co kręcić, jak przez pół roku nie zobaczysz laczącej grafiki, choćbyś na 1280*1024 gral w 32 bitach i max detalach. Ja mam gorszy sprzęt, a jeszcze nie spotkałem ry, która by mi zwalniała przy takich ustawieniach. 

You r right

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa 2 odpowiedzi do tego pytania ....

1. Kreci sie dla zasady i z zamiłowania ...

2. Jak sie nie znasz ( A SIE NIE ZNASZ ...) to niech ci kumpel co sie zna kreci .... a ty sie patrz i ucz !!!! ( SZKODA BYLOBY UKRUSZYC XP2000+, spalic GF44200 itd.... )

3. Rzeczywiscie masz wypasiony sprzet .... ale jako ze to juz 3 odpowiedz wiec ja zignorujcie ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa 2 odpowiedzi do tego pytania ....

1. Kreci sie dla zasady i z zamiłowania ...

2. Jak sie nie znasz ( A SIE NIE ZNASZ ...)  to niech ci kumpel co sie zna kreci ....

A kumpli to ja mam już na Powązkach 8) 8) 8)

a ty sie patrz i ucz !!!! ( SZKODA BYLOBY UKRUSZYC XP2000+, spalic GF44200 itd.... )

3. Rzeczywiscie masz wypasiony sprzet .... ale jako ze to juz 3 odpowiedz wiec ja zignorujcie ;))

A tak do reszty to masz racje. Chociaz z moim starym prockiem p3 450 to podkrecalem go na wszystkie mozliwe sposoby. Stara grafe tez... ale dopiero teraz wyszly bledy w wiedzy na nowym procku :D Nowa technologia - nowe problemy hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo trzymaja Insert przy starcie kompa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...