Skocz do zawartości
MeHow

Moja dzisiejsza przygoda i odblokowanego Athlona ciąg dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to ciąg dalszy mojego postu o odblokowanym Athlonie.

Zrobiłem tak jak mi radziliście podniosłem CPU Ratio. Miałem Athlona 2000+, który standartowo pracuje na 12,5 ... nastepne oczko bylo 12,5/13 , na ktorym nie zaszla zadna zmiana... potem bylo juz tylko 14 i 15. Stwierdzilem, ze 12,5/13 to to samo co Auto i olalem... dalem troche wiecej... czyli 14 (!). :twisted: Odpalam komp i slysze tylko podwojne piszczenie i cos dysk zamielil. I koniec... jeszcze jeden restart i koniec... Wtedy tylko wzialem ksiazke z mainboarda i sczyscilem CMOS. Potem odpalam... i patrze same failury wyskoczyly a procek wykrylo jako Athlon 1250 (!) pomyslalem... hmmm... FSB 100, bo jest totalny default. Dobra nastawilem wszystko i odpalilem kompa... dziala...

A TERAZ SERIA PYTAN:

1. Zmienilem CasLatency z 2,5 na 2. Czemu w 3d marku nie zauwazam zadnej roznicy?

2. Czy na Athlona XP 2000+ na MS-6380 (Microstar), 256 DDR Elixir CL2, GeForce4 Titanium 4200 64MB, 9000 pkt w 3d marku to nie za malo?

3. Czy mozna jakos bezpiecznie podkrecic ten procek? Od razu mowie, ze mam odblokowany (FABRYCZNIE!!!) mnoznik i nastepny po 12,5 schodek to 14

4. Czy moj proc nie jest krecony przez goscia ktory mi go zalozyl, jezeli jest 2000+, FSB133 i mnożnik 12,5?

5. W windowsie przy zdjetej obodowie mam 43C - to dobra temperatura (tak mysle) - wiatrak mam TITAN 3000 rpm. Jak mozna by jeszcze obnizyc temp. ale tak w cenowym rozsadku. Chodzi mi tu o inne wiatraki w obudowie i jaki bedzie zysk na temperaturze.

POZDRAWIAM

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Obniżenia temperatury to jak już się dowiedziałem od pewnych ludzi :D. Założ jeden wiatrak z przodu obudowy (od frontu, pod dyskiem albo gdzieś tam) tak żeby wdmuchiwał powietrze do kasty. A drugi założ za lub nad procem (pewnie czeka cię wiercenie dziurek) tak żeby wyciągał powietrze z obudowy. Wiatraczki 80x80 puszczone na 7 Volt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik w dół a FSB na 166 !!!  8) I bedzie rakieta !!!  Ale cas na 2,5 !  :cry:

Heh... spoko... tylko powiedz mi na ile mam obnizyc mnoznik, tak zeby bylo cool. Aha no i powiedz mi. Czy jak obnize mnoznik, to nie bede mial czarnego ekranu i 2 dzisiaj przymusowego kasowania cmosa? Aha i czy nie skopie czegos w kompie? Mam tu na mysli modem na pci?

Rewrite SOON!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Obniżenia temperatury to jak już się dowiedziałem od pewnych ludzi :D. Założ jeden wiatrak z przodu obudowy (od frontu, pod dyskiem albo gdzieś tam) tak żeby wdmuchiwał powietrze do kasty. A drugi założ za lub nad procem (pewnie czeka cię wiercenie dziurek) tak żeby wyciągał powietrze z obudowy. Wiatraczki 80x80 puszczone na 7 Volt.

A moze tak co by niczego nie wiercic zrobic cos takiego - 1 wiatrak z frontu, a drugi po zadku tam gdzie sa zaslepki na PCI tylko tak co by je wymontowac. Czy to by nie bylo rownie madre? Bo nie zalezy mi na wierceniu w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze tak co by niczego nie wiercic zrobic cos takiego - 1 wiatrak z frontu, a drugi po zadku tam gdzie sa zaslepki na PCI tylko tak co by je wymontowac. Czy to by nie bylo rownie madre? Bo nie zalezy mi na wierceniu w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak musi być na zadku za procem (na jego wysokości, na wysokości aślepek nie ma sensu większego) lub nad samym procem - to by troszkę lepiej było (ciepłe powietrze się do góry unosi i wiatrak nad procem by je wyciągał bezpośrednio. Może ktoś ci doradzi lepiej. Ja tu początkujący jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem update`a bo to co napisałem poprzednio było troszkę źle (nie zrozumiałem dokładnie o co ci chodziło) ;P

Czytać posta wyżej :)

Heh... masz moze jakies tego zdjecia? Bo nie kapuje jak za procem mam ustawic "wywiew" tzn. chodzi o to, zeby za plyta glowna cos takiego zrobic? przeciez tam jest blacha. Help me. najlepiej fotkami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem update`a bo to co napisałem poprzednio było troszkę źle (nie zrozumiałem dokładnie o co ci chodziło) ;P

Heh... masz moze jakies tego zdjecia? Bo nie kapuje jak za procem mam ustawic "wywiew" tzn. chodzi o to, zeby za plyta glowna cos takiego zrobic? przeciez tam jest blacha. Help me. najlepiej fotkami :D

Masz tu linka : http://www.dzikie.net/artykuly.php?cel=midi

I nie chodzi że z tyłu płyty głownej - Tylko z tyłu obudowy. A i tak najlepiej na górnej ściance!!!!!!!!!!!!!!!!. Obejrzyj Linka to zobaczysz o co biega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie chodzi że z tyłu płyty głownej - Tylko z tyłu obudowy. A i tak najlepiej na górnej ściance!!!!!!!!!!!!!!!!. Obejrzyj Linka to zobaczysz o co biega

Ups... ten link nie działa :D może coś skopciłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups... ten link nie działa :D może coś skopciłeś?

jak to nie!!!!!!!!!!! Przed chwilką go odpaliłm i jest OK.

W razie czego wkleje jeszcze raz :D

http://www.dzikie.net/artykuly.php?cel=midi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

3. Czy mozna jakos bezpiecznie podkrecic ten procek? Od razu mowie, ze mam odblokowany (FABRYCZNIE!!!) mnoznik i nastepny po 12,5 schodek to 14

Czy aby napewno masz odblokowany? Wyżej pisałeś iż po zmianie mnożnika na 14 miałeś "black screena" - co jest m.in objawem nie odblokowanego mnożnika(poszczególne wartości mnożnika w biosie pokazują się niezależnie czy proc jest odblokowany czy nie).

Aby mieć 100% ustaw jakiś nizszy od nominalnego - jeśli będzie "black screen" to masz pewność że nie jest odblokowany.

4. Czy moj proc nie jest krecony przez goscia ktory mi go zalozyl, jezeli jest 2000+, FSB133 i mnożnik 12,5?

Tego pytania akurat nie rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja rozumiem wszystko, gostek chce kręcić proca, a nie założył go sam... reszty sie domyślcie

Dr. zepsuj... heh... no bo wiesz sprawa jest taka. Jak kupowalem u gościa praktycznie wszystkie tajle do kompa oprocz ramu CDR/RW i dysku to niech on sobie to sklada. Ja mam zle wspomnienia z prockiem. A... tak szczerze mowiac... to poprostu mam pecha. O co sie zalozysz, ze jak bede sciagal radiator to ukrusze Athlona? :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Czy aby napewno masz odblokowany? Wyżej pisałeś iż po zmianie mnożnika na 14 miałeś "black screena" - co jest m.in objawem nie odblokowanego mnożnika(poszczególne wartości mnożnika w biosie pokazują się niezależnie czy proc jest odblokowany czy nie).

Aby mieć 100% ustaw jakiś nizszy od nominalnego - jeśli będzie "black screen" to masz pewność że nie jest odblokowany.

Kuna przecież to samo mu pisałem a koleś dalej tweirdzi że ma odblokowany mnożnik bo ma możliwość zmiany mnożnika w biosie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja rozumiem wszystko, gostek chce kręcić proca, a nie założył go sam... reszty sie domyślcie

Dr. zepsuj... heh... no bo wiesz sprawa jest taka. Jak kupowalem u gościa praktycznie wszystkie tajle do kompa oprocz ramu CDR/RW i dysku to niech on sobie to sklada. Ja mam zle wspomnienia z prockiem. A... tak szczerze mowiac... to poprostu mam pecha. O co sie zalozysz, ze jak bede sciagal radiator to ukrusze Athlona? :evil:

No to masz kupe a nie FABRYCZNIE odblokowany. Koles dal Ci uzywanego proca, ktorego sam probowal odblokowac !!!

Odblokuj go sam, wtedy bedziesz mial pewnosc.

Na TH jest film jak to zrobic, kazdy po nim sam to zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz kupe a nie FABRYCZNIE odblokowany. Koles dal Ci uzywanego proca, ktorego sam probowal odblokowac !!!

Odblokuj go sam, wtedy bedziesz mial pewnosc.

Na TH jest film jak to zrobic, kazdy po nim sam to zrobi.

Tak to jest jak sie samemu nie sklada kompa, tylko daje sie to robic "fahoffcom" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne bo jak ja z nudów ustawiłem durniowi mnożnik 9 czy 8 nie pamiętam już dokładnie to i tak odpalił na 10x100.

Dr. zepsuj... heh... no bo wiesz sprawa jest taka. Jak kupowalem u gościa praktycznie wszystkie tajle do kompa oprocz ramu CDR/RW i dysku to niech on sobie to sklada. Ja mam zle wspomnienia z prockiem. A... tak szczerze mowiac... to poprostu mam pecha. O co sie zalozysz, ze jak bede sciagal radiator to ukrusze Athlona?

po pierwsze nie Dr. zepsuj tylko dr. zepsuj z małej litery :)

po drugie ja też można powiedzieć mam pecha (myślisz że skąd mój nick sie wziął?) a jakoś durnia nie ukruszyłem - kup sobie Cooper Shima i problem z głowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne bo jak ja z nudów ustawiłem durniowi mnożnik 9 czy 8 nie pamiętam już dokładnie to i tak odpalił na 10x100.

Dr. zepsuj... heh... no bo wiesz sprawa jest taka. Jak kupowalem u gościa praktycznie wszystkie tajle do kompa oprocz ramu CDR/RW i dysku to niech on sobie to sklada. Ja mam zle wspomnienia z prockiem. A... tak szczerze mowiac... to poprostu mam pecha. O co sie zalozysz, ze jak bede sciagal radiator to ukrusze Athlona?

po drugie ja też można powiedzieć mam pecha (myślisz że skąd mój nick sie wziął?) a jakoś durnia nie ukruszyłem - kup sobie Cooper Shima i problem z głowy

Chyba juz za pozno na Shima :)

On go chce ukruszyc juz podczas sciagania radia :)

BTW, dlaczego nie zapodales sobie szima przed zalozeniem qlera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba juz za pozno na Shima :)

On go chce ukruszyc juz podczas sciagania radia :)

BTW, dlaczego nie zapodales sobie szima przed zalozeniem qlera ?

Ha... gdybym ja wtedy pomyslal o szimie... ile on w ogole kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...