Skocz do zawartości
maxxx

Problem z HDD Western Digital

Rekomendowane odpowiedzi

osiadam juz dosc dlugo czas dysk WD Caviar 80 GB UDMA/100 7200 rpm. Ostatnio podczas normalnej pracy dysk zaczal wydawac dziwne odglosy jakby głowica uderzala o obudowe. Robil tak przez okolo minute po czym mi sie komp zawiesil. Po restarcie win xp nie chcial mi wystartowac. Po podpieciu go do drugiego kompa scandisk zanlazl baaaaardzo duzo bledow szczegolnie na partycji systemowej, ale dysk znowu dziala noramlane, tylko podczas wlaczania komputera za kazdym razem glowica dysku stuka w obudowe (chyba, ale taki jest odglos). Co z tym robic? Mam na niego rok albo dwa gwarancji (nie jestem pewien bo musze znalezc fakture) co z tym robic? Jest jakis program do szukania bad sectorow pod win xp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on teraz znowu dziala... Problem jest w tym ze kupilem go w innym miescie niz teraz mieszkam (studiuje niesteety....), poza tym teraz dziala i nie dosc ze bede przez dwa tygodnie bez dysku to jeszcze na koniec mi powiedz aze wszystko jest ok... Zrobilem mu testy Nortonem Disk Doctorem i CheckDiskiem i nie ma zadnych bledow - nawet jednego bad sectora :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel mial podobny problem... nagle dysku mu padl i po paru godzinach znowu wrocil do normy, tylko, ze nie pracowal jak dawniej, czeste resety itp... zawiozl do servisu, oni go tam przetestowali 2 tyg. i stwierdzili, ze nie widza wyraznej usterki... kumplem nie dosc ze byl tyle czasu bez dysku to jeszcze nic nie ruszylo... po paru tygoniach dysk calkowicie padl i dopiero wtedy wymienili w servisie na nowy

life is brutal :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MÓJ CONFIG Thoroughbred 1800@3200 MHz

kamerek : zmień podpis bo albo jesteś absolutnym mistrzem w kreceniu AMD :lol: albo nie odróżniasz plusa od MHz

maxxx : te dysk icaviara tak mają, szczególnie te 80GB padają jeden za drugim bez powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam podobny problem. jakis czas temu byla podobna historia jak u maxxx, glowica pukala, system sie wieszal. Ale w tym momencie chodzi normalnie tyle ze nie tak jak kiedys(przed "pukaniem"). Teraz chamek gubi mi dane. Zrobie formata, a na drugi dzien juz sie system nie bootuje bo mu brakuje jakis plikow z rejestru. Wkurza mnie to niemilosiernie. k a m e r e k, moglbys przyblizyc troszke sprawe "pomocy" :lol: Probowalem cos znalezc, ale cos chyba search nie dziala zbyt dobrze, bo ladowal sie i ladowal w nieskonczonosc.

pozdro;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu pukanie to nie jest stukanie głowicy o obudowę chociaż na pierwszy rzut ucha tak się wydaje 8). W mechaniźmie prowadzenia głowicy Voice Coil jest taki mini magnesik, który parkuje głowicę, gdy dysk się wyłącza. Kiedy słyszysz stuknięcie oznacza to, że głowica wychyla się zbyt blisko tego magnesu i się parkuje (magnesik znajduje się na przeciwległym końcu dźwigni jaką tworzy ramię głowicy). Miałem podobny problem przy moim seagate, okazało się, że blaszki we wtyczce molexowej nie przylegały dobrze do gniazda zasilającego dysk (przez co dyskowi czasami brakowało prądu :D) czasami mi się wyłączał w środku kopiowania (stuk! i po chwili zwiecha). Wystarczyło wyciągnąć wtyczkę i lekko nagiąć te blaszki w środku wtyczki używając śrubokręta 8) Wtyczka wchodziła z lekkim oporem, ale problem się już nigdy nie powtórzył. Kiedyś rozbierałem padniętego WD Caviara i się dowiedziałem skąd się bierze poroniony hałas :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest powiedziane, że dysk ci od tego padnie. Ale co jakiś czas rób sobie kopie zapasowe ważniejszych plików. Dysk w moim starym kompie chodzi jak traktor i już wielu ludzi mu wróżyło, że mi zdechnie ten dysk. Ale on już chodzi twardo od 6 lat po tym jak mi to kumple mówili. I chodzi dalej :) Kiedyś pewnie padnie, w końcu to element mechaniczny 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel miał inny proble z swoim wd 80jb znikały partycje i nic nie pomagało na to a ja wiedziałem ze jest w jego dysku uszkodzona elektronika aż w koncu zaczeły pojawiac sie błędy i kaszana gotowa (servis uznał usterke i wszystko poszło gładko)

Czestym problemem jest słabej jakosci zasialcz ......... za długie kabelki lub podłaczone jeszcze inne urzadzenie pod ten sam kabel !!!!

Mam WD 80 BB i od roku nie mam najmniejszych z nim problemów oprócz głośnej procy łożysk ale od czego jest folia z pęcherzykami ??

Połozyłem dysk na podłodze obudowy i mam cisze w kompie .

I mam Awarie dysku i potrzena jes mi elektryka do niego seria dysku : WD80BB-00DKA0 Pilnie potrzeba !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam WDC 1600 JB i mam problem z znikajacymi partycjami. Zawsze jest takie pykniecie w dysku a nastepnie restart i partycji juz nie ma. Wiem ze jest jakis program ktory przywraca same partycje jak on sie nazywał? Macie moze jeszcze jakies rady co mam zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam to samo WD 80 8MB. Co jakiś czas słychać że dysk głośno pracuje(takie stukoty) następuje restart i gubi jakieś pliki systemowe że dysk nie moze wystartować jako master. Czasami całkowicie gubi partycję. Do reklamacji nie oddam bo jak kolega wyżej napisał będą trzymać 2 tyg nic nie znajdą. ODRADZAM WD-ki są szybkie ale awaryjne i głośne.

(NA szczęście mam obraz systemu zrobiony, a przywracanie dzięki mojej płytce głównej trwa 2 min 30 sekund transfer ponad 1000 MB /min . NA każdej innej z 15 min. Gigabyte rulezz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxxx a ile czekałeś? Na wymianę? Na szczęście mam zapasowy 40 GB. kupiłem dysk w maju mam 3 latka gwarancji. Robe często BACKUPA. moze poczekam jeszcze trochę. Na razie sie uspokoiło. Ale zapewne wróci. Ale dla przyszłych kupujacych polecam SAMSUNGA NA serilu jak ktos ma cichutki szybciutki wypasik pracowalem ostatnio na takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm mam WD800JB 8Mb od roku caly czas w ciaglej pracy ciezkiej, bardzo wiele razy xp mi sie wieszal z powodu roznych sterownikow i wylanczal dysk, dysk bardzo dobry nic z tego sobie nie robil ze podczas pracy nagle power off, zadnych badow, slychac go ale to dobrze wiadomo kiedy pracuje ale to nie przeszkadza w pracy przy kompie, zreszta podlozylem podkladki gumowe pod srubki i teraz to musze ucho nadstawic zeby go uslyszec, jestem z niego bardzo zadowolony, zmieniam go na wiekszy i szybszy na WD1600JD SATA a ten idzie w dobre rece do mojej dziewczyny i bedzie chodzil na wieki :)

Nie wiem czemu u Was sie tak dzieje ze padaja; Dangerox pewnie ma racje sprawdzcie napiecia i zasilacze, mi kiedys dysk padl IBM :( 40GB jak byl zanik pradu w bloku ale porazka

Pozdrawim i wesolych swiat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo najlepiej :) zasilacz 3.5V i 2 kabelkami jezdzic po ukladach scalonych, takim napieciem nic nie bedzie widac a uklady beda po palone :) probowac kilkakrotnie, sprawdzony sposob, 2 dyski tak zaltwilem bo neichcialo mi sie tlumaczyc ze raz sa bady a raz nie :) i taki trup idzie dorazu do wymiany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mniałem problem z WD 120JB . Podczas rozpakowywania rarów zessanych z torrenta zaczął tak zmulać że wkońcu zwiesił system . Po resecie winda odpalała mi się 20 min a po wejściu do systemu przy próbie kopiowania jakiegoś pliku pokazywało astronomiczny czas do zakończenia kopiowania . Za pomocą progsa Speedfan sprawdziłem S.M.A.R.T i wykazało jakiś RAW Read Error .Na podstawie tego po 3 tyg wymienili mi na nowego czarnego WDeka i od tej pory śmiga pięknie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo, blad Raw Read Error Rate na dysku wd160jb

kopiowalem plik 800 mb z partycji na partycje - przymulilo a potem zwis systemu, po restarcie wyrzucil blad brak dysku, polecialy partycje i dane

przed chwila postawilem od nowa winde, kurde przerwa swaiteczna a ja musze oddac dysk do serwisu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi