Skocz do zawartości
Przemo

WC by Przemo rev. 2.0 [MOBILE][FOTKI]

Rekomendowane odpowiedzi

Po miesiącu dłubania moje WC stało się w 100% mobilne razem z kompem :).

Zapakowałem Eheima 1250 i chłodnice miedzianą od fiata do big towera,

wszystko okraszam fotkami poniżej.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dodam że temperatura podskoczyła względem starego układu ok 5 stC, a w starym

układzie chłodnica była na zewnątrz razem z pompą. Teraz woda z pompy idzie

prosto na blok a z niego na chłodnicę ale już widze że to nie jest zbyt dobre

rozwiązanie, w kolejnej wersji woda z pompy pójdzie prosto na chłodnicę, na

chłodnicy 2 titany z przełącznikiem 5 lub 7V, poppa włączana synchronicznie

przekaźnikiem no i do tego piękne niebieskie podświetlenie dwoma aurorami i

jedną samoróbką na dachu :).

Czekam na jakiekolwiek uwagi, nawet krytyczne, dzięki którym możliwe że

poprawie układ w nastepnej wersji. Jak na razie to jestem zadowolony, jest

cicho i wydajnie, wiem że może być lepiej ale na razie starczy :P.

PS. Czy ma ktoś na sprzedaż inwerter od katody coolermastera ? Pisać na priv.

THX dla fireblade3 za hosting

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: kolor oswietlenia (niebieski) i zalozenia projeku - fajne. wykonanie - juz troszke gorzej. moze to te zdjecia... na Twoim miejscu poprawilbym oswietlenie budy i ulozenie wezy. nie podoba mi sie roznorodnosc wezy. raz zielony Eheim (tzn. domyslam sie, ze to Eheim), drugi raz waz z oplotem. nie bardzo pasuje to do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tych fotkach to w sumie niewiele widac, zrob jakies bardziej ogolne a nie macro na weze... I przy dziennym swietle.

Mysle ze bardziej interesujace byloby pokazanie jak upakowales te czesci w budzie, bo niebieskie podswietlenie chyba kazdy widzial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tych fotkach to w sumie niewiele widac, zrob jakies bardziej ogolne a nie macro na weze... I przy dziennym swietle. 

Mysle ze bardziej interesujace byloby pokazanie jak upakowales te czesci w budzie, bo niebieskie podswietlenie chyba kazdy widzial.

GOOD IDEAS nic nie widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przepraszam za jakość tych fotek ale dysponuje kamerką a na dodatek coś mi iuvcr nie działa i troszkę takie zkidrane wyszły, dziś dam robione w dzień i lepszje jakości, wieczorem będą.

Cóż co do koloru podświetlenia to mi się podoba i taki zostanie :P, ten trójnik przy wlocie pompy to taki napełniach :D, tamtędy zalewałem układ i odpowietrzałem (nie pytajcie jak ale musiałem rzucać cała obudową).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze pompe odizolowales od blachy gabka. tez nad czyms podobnym myslalem i mam pytanie

- przykreciles ja zwyklymi srubami, czy to np jakies kolki plastikowe?

- drgania nie przenosza sie przez nie na obudowe?

niby to eheim ale zawsze cos tam wibruje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa jak widać odizolowana wieloma warstwami gąpki i przymocowana na 4 opaskach do kabli. Zrobiłem to tak że włozyłem cztery te paski przez otwory e eheimie, naciągnełem kilka koreczków z gabki, w budzie przełożyłem przez otwory i z drugiej strony ząłożyłem same te zapinki od tych pasków (razem zużyłem ich 8sztuk ). Wcześniej przykręciłem ją na śruby ale tez tak odizolowałem koreczkami i niestety cała obudowa drgała co sprawiało bardzo nieprzyjemny rezonans. Teraz jest idealnie cicho, praktycznie pompy nie słychać z odległości 10cm, tylko lekki szumik wentyla zasilacza.

Co prawda pompa wibruje dość mocno ale przy takim mocowaniu jak teraz nic nie przenosi się na obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No żeczywiście NB grzeje się niemiłosiernie ale system jest 100% stabilny na szynie 166 więc na razie tak zostanie, prawdopodobnie będę musiał zamontować dwa wentyle na szybie powyżej zasilacza a poniżej chłodnicy by dawały jej zimne powietrze, możliwe że jeszcze jeden pójdzie w okolice NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z wentylami to fakt, mogły by być schowane, w następnej rewizji postaram się to zrobić, możliwe że wytne tam dziurę prostokątną na całą chłodnice i zamaskuje siatką tuningową.

Na blok NB na razie brak kaski :P, chociaż mam taki plan by dać na NB i GPU ale będę musiał jeszcze wynaleźć jakieś węże które będą idealnie trzymać się w szybkozlączkach (jak te obecne) ale za razem będą bardzo giętkie i nie beda się przy ty zaginały (obecne tego nie umożliwiają za bardzo) no i przy zagięciach nie wywierały zbyt dużego nacisku.

Czy warto zainwestować w drogie wężę ? Czy zamienić złączki na bloku i jechać na eheimach ?

Dodam że do SAND"ów węże eheima sa za cienkie i niestety ciekną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi