Skocz do zawartości
Thomass2002

Który serwer jest lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Chcę złożyć serwer, który będzie obsługiwał małą sieć LAN oraz będzie trzymał stronki www (także PHP i SQL).

Mam do wyboru albo serwerek na 2xPIII 800Mhz z płytą głowną ABIT na SDRAM 133 lub 1xAthlon XP 2500+ z płytą główną np ECS.. ewn. ABIT (zależy od okazyjnej ceny) na DDR 333.

Co byście mi polecali?

Czy stosować markowe pamięci?

Pozdrawiam:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle latwiej uzyskasz odpowiedz jak dokladniej sprecyzujesz pytanie byc moze w zupelnosci wystarczy pII 266 i 128Mb ram... Np dla kogos mala siec to 3 kompy a dla innego 200. Zreszta do obslugi lan to wystarczy cokolwiek a do www wszystko zalezy jakie to beda strony oraz jak czesto beda odwiedzane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 opcja. Z kilku względów:

Multiprocesorowość - *nixy to lubią (zakładam, że taki system będzie)

ECS może się nadaje jako lowendowa maszyna do pisania i to nie zawsze. To na pewno nie jest płyta serwerowa, a już na pewno nie na taką ilość osób. Co do pamięci to wystarczają zwykłe dimmy, ale w większej ilości ;] To nie są gry, że jest wymagana maksymalna przepustowość. Raczej przyda się pojemność i stabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mam już płytkę Abita VP6, PIII 2x800mhz, i na razie 256 MB DIMM 133; HDD Caviar 8MB 7200obr.

co myslicie otakim ukladzie?... Ten RAM koniecznie musi byc ECC i to w duzej ilosci?...bo kurcze, ceny takich modulow to mnie lekko zalamaly:)

...a moze ktos z Was ma do zaoferowania jakies duze pojemnosci ECC do mojej plyty?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej pamięci-> 30-50 połączeń to spore file cache potrzebujesz.

Drugi caviarek by się przydał, i to szybko -> RAID 1, bo jak dysk padnie i 50-100 stron zniknie, to wiele osób będzie miało do Ciebie pretensje, zwłaszcza jak to mają być stronki komercyjne. A jeszcze lepiej 4 dyski i raid 0+1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze napisz dokladniej co tam bedziesz mial

ten serw to bedzie tylko za gateway dla lanu robil ?

czy moze chcesz sobie zrobic linuxowy AP wifi :P

pamieci nie trzeba jakiejs kosmicznej ilosci i ecc

przyda sie jak bys chcial np w3cache postawic dla lanu

512 no ecc styknie spoko , bez proxy to 256 styknie

niech pochodz troche jak bedzie brakowac to dokupisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi