Thomass2002 Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 Witajcie Chcę złożyć serwer, który będzie obsługiwał małą sieć LAN oraz będzie trzymał stronki www (także PHP i SQL). Mam do wyboru albo serwerek na 2xPIII 800Mhz z płytą głowną ABIT na SDRAM 133 lub 1xAthlon XP 2500+ z płytą główną np ECS.. ewn. ABIT (zależy od okazyjnej ceny) na DDR 333. Co byście mi polecali? Czy stosować markowe pamięci? Pozdrawiam:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 zalerzy od ceny jezeli cena porownywalna to bierz 2XPIII , napewno lepsze na serwer Co do pamieci to duuuuzo min 1 GB do tego EEC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 Mysle latwiej uzyskasz odpowiedz jak dokladniej sprecyzujesz pytanie byc moze w zupelnosci wystarczy pII 266 i 128Mb ram... Np dla kogos mala siec to 3 kompy a dla innego 200. Zreszta do obslugi lan to wystarczy cokolwiek a do www wszystko zalezy jakie to beda strony oraz jak czesto beda odwiedzane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomass2002 Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 sprostowanie.. Otoż serwerek ma obsługiwać około 30-50 połączeń (WIFI). Mam nadziejeżę stron na nim też będzie sporo (50-100) i zakładam, że większość w PHP. Pozdrowionka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 1 opcja. Z kilku względów: Multiprocesorowość - *nixy to lubią (zakładam, że taki system będzie) ECS może się nadaje jako lowendowa maszyna do pisania i to nie zawsze. To na pewno nie jest płyta serwerowa, a już na pewno nie na taką ilość osób. Co do pamięci to wystarczają zwykłe dimmy, ale w większej ilości ;] To nie są gry, że jest wymagana maksymalna przepustowość. Raczej przyda się pojemność i stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomass2002 Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 ...mam już płytkę Abita VP6, PIII 2x800mhz, i na razie 256 MB DIMM 133; HDD Caviar 8MB 7200obr. co myslicie otakim ukladzie?... Ten RAM koniecznie musi byc ECC i to w duzej ilosci?...bo kurcze, ceny takich modulow to mnie lekko zalamaly:) ...a moze ktos z Was ma do zaoferowania jakies duze pojemnosci ECC do mojej plyty? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Więcej pamięci-> 30-50 połączeń to spore file cache potrzebujesz. Drugi caviarek by się przydał, i to szybko -> RAID 1, bo jak dysk padnie i 50-100 stron zniknie, to wiele osób będzie miało do Ciebie pretensje, zwłaszcza jak to mają być stronki komercyjne. A jeszcze lepiej 4 dyski i raid 0+1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 po pierwsze napisz dokladniej co tam bedziesz mial ten serw to bedzie tylko za gateway dla lanu robil ? czy moze chcesz sobie zrobic linuxowy AP wifi :P pamieci nie trzeba jakiejs kosmicznej ilosci i ecc przyda sie jak bys chcial np w3cache postawic dla lanu 512 no ecc styknie spoko , bez proxy to 256 styknie niech pochodz troche jak bedzie brakowac to dokupisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Hmmm, 50-100 stronek www dla LAN myślisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomass2002 Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 No ten ten serwerk bedzie miał wpięty NET... a do serwera podłączony AP-2000 (taki zarządzalny router WiFI f-my Proxim) ...i oczywiscie bedzie na nim linux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...