Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś podkręcałem Durona 1100. Ustawiłem następująco:

FSB 124 (domyślnie 100)

PCI 31 Mhz (domyślnie 33)

Temp. przy 1100 wynosiła ok. 48-50*C

Gdy go podkręciiłem na Fsb 124 prędkość proca wynosić powinna 1364 MHz (mnożnik 11x).

Gdy wyszedłem z biosu to komp nie odpalił. Tzn. chodzi, ale cały czas jest czarny ekran i świeci się kontrolka obok resetu.

Co zrobić? Pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś podkręcałem Durona 1100. Ustawiłem następująco:

FSB 124 (domyślnie 100)

PCI 31 Mhz (domyślnie 33)

Temp. przy 1100 wynosiła ok. 48-50*C

Gdy go podkręciiłem na Fsb 124 prędkość proca wynosić powinna 1364 MHz (mnożnik 11x).

Gdy wyszedłem z biosu to komp nie odpalił. Tzn. chodzi, ale cały czas jest czarny ekran i świeci się kontrolka obok resetu.  

Co zrobić? Pomóżcie!

Za małe napięcie prawdopodobnie... a pozatym na 1100 to ona miał delkatnie mówiąc trochę za ciepło... U mnie D1000@1200 miał około 42-48C. Zresetuj kompa i wyczyść zawartość BIOSu. Najpierw musisz mu zapewnić lepsze chłodzenie, pasta termoprzewodząca z dodatkiem srebra byłaby wskazana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. odkręć go w dół

2. podkręcaj stopniowo

3. Manipuluj napięciem dla uzyskania stabilności,

4. jak nie możesz go odpalić to albo wyczyść CMOS przestawiając na chwilę zworkę przy bateryjce tam i spowrotem, albo wyjmij na chwilę bateryjkę, albo naćiśnij INSERT podczas bootowania (przytrzymaj przed naciśnięciem POWER i trzymaj do skutku.

5. Daj na mszę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. odkręć go w dół

2. podkręcaj stopniowo

3. Manipuluj napięciem dla uzyskania stabilności,

4. jak nie możesz go odpalić to albo wyczyść CMOS przestawiając na chwilę zworkę przy bateryjce tam i spowrotem, albo wyjmij na chwilę bateryjkę, albo naćiśnij INSERT podczas bootowania (przytrzymaj przed naciśnięciem POWER i trzymaj do skutku.

5. Daj na mszę  :lol:

Jak go ma odkręcić jak ma czarny ekran????

NIech najnormalniej w świecie walnie clear cmosu (zwie się to czasme reset cmos). najpierw niech ustawi jeszcze raz takie samo ustawienie tylko przy napięciu 1,8 a jak nie ruszy to i tak nei ma sesnu próbować przy 1,85 bo i tak nie uzyska 100 % stabilności.

A jeszcze zanim znacznie podkręcać to niech lepiej pomyśli o lepszym chłodzeniu, bo zrobi z tego durnia niezłą patelnię... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki dzięki, ale mi juz zależy tylko na tym, aby uruchomić kompa nawet na tym 1100 mhz! Jak to zrobić? Wiecie, jestem początkujący...

No to piszemy przeciez.Wyczysc zawartosc BIOS-u, czyli Clear CMOS - zworka na plycie lub jak pisal kolega Intense trzymaj podczas uruchamiania kompa Insert...

:twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki dzięki, ale mi juz zależy tylko na tym, aby uruchomić kompa nawet na tym 1100 mhz! Jak to zrobić? Wiecie, jestem początkujący...

Wyczyść CMOS tak jak napisałem w punkcie 4 swojego wywodu (sorki, bo napisałem niepokolei z tymi podpunktami :) )

Bateryjkę i zworkę znajdziesz na płycie głównej obok kontrolera HDD. Zworka odpowiadająca z czyszczenie CMOS to ta, która jest najbliżej bateryjki ze wszystkich. Wyciągasz, wsadzasz ( z 1-2 na 2-3 albo odwrotnie) na przeciwna piny, a potem spowrotem na oryginalne ustawienie. I po sprawie. Albo poprostu wyjmij na chwilę bateryjkę. (Nie piszę już oczywiście żebyś wyłączył komputer)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CHŁOPAKI DZIĘKI!!! Udało mi się. Trzymałem INSERT przed uruchomieniem kompa i wystartował! Już myślałem, że mój duronek poszedł z dymem. Kurde wiecie jak się wściekłem, nawet wąchałem od tyłu kompa, czy nie czuć jakieś spalenizny, ale teraz już jest OK. Jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CHŁOPAKI DZIĘKI!!! Udało mi się. Trzymałem INSERT przed uruchomieniem kompa i wystartował! Już myślałem, że mój duronek poszedł z dymem. Kurde wiecie jak się wściekłem, nawet wąchałem od tyłu kompa, czy nie czuć jakieś spalenizny, ale teraz już jest OK. Jeszcze raz dzięki!

Masz kompa zaklejonego, na gwarancji ?

Nie chciales go otwierac ? Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...