Skocz do zawartości
piteroza

bardzo cicha obudowa = chieftec? a może coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

odłożyłem parę niunków na ten szczytny cel czyli fajną, czarną, cichą obudowę z porządnym zasilaczem :) i co się okazało - obudowa jest grafitowa i podbno wcale nie taka cicha jakby to się można było spodziewać :(

Chieftec DX-01B-D-U

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6067

możecie mi coś polecić innego lub dowieść że ten Dragon jest bezgłośny i będę szczęśliwy po jego nabyciu? :)

nie jestem żadnym overclockerem więc stu wiatraków w środku nie będę montował dla obniżenia temp. o 3 stopnie ;)

wiadomo jeden w zasilaczu, na procesorze no i ewentualnie na grafice o ile kupię coś mocniejszego od R9200.

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc kup Antec'a Sonatę, nie montuj głośnego coolera na proca, wsadź cichy dysk twardy... i masz co chciałeś.

Przedewszystkim PSU w sonacie jest tylko z 1 wentylatorem, ~1400rpm więc troche szumu tu Ci odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sama obudowa nie spowoduje tego ze bedziesz miała nieskazitelną ciszę jedynie takie obudowy jak chieftec nie wpadają w rezonans czyli nie grają im blachy bo są grube. jak chcesz miec cicho to wszystko zalezy od wentylatorów które masz na podzespołach. a co do zasilacza to ja propnuje jednak z 2 wentylami bo dwa lepeij chlodzą a przy tym nie muszą chodzic na wysokich obrotach a jeden nie bedzie tak dobrze chłodzil na małych obrotach czyli bedzie sie kręcił szybciej co równa sie wiecej hałasu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cicha pod warunkiem że nie włożymy w nią głośnych wentyli :)) Ale idąc metodą jak napisałem powyżej, ciszej bez WC się nie da.

nie no to chyba logiczne ze ze nie ma takiej budy (w sprzedazy) ktora spowoduje ze np Delta (odrzutowiec) na 6800 rpm nie bedzie slyszalna

pytanie bylo o bude wiec ta najlepsza - jak widac tak uzwaza kilka osob a to juz cos ;)

do tego jakis Samsung z serii P80 i nawet Zlaman 7000 na LOW oraz grafika/mobo z radiatorami i juz mozna sie cieszyc cichym kompem

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz jestesmy przy ciszy....

To mam pytanie mam nadzieje ze nie OT

Wiec tez sie zajalem wyciszaniem Zasilke Huntkeya XP SIlencer ( 1 wentyl 120x120), Zalman 7000Cu, grafa pasywnie.

Jeszcze zmienie wiatrak na radiatorze ale...

Niby wiatraki ktore wymienilem kazdy z osobna chodza cicho ale komp ogolnie buczy...

Wina budy??? Wykleic gabkami? Cos to da??

Aaaaa i jeszcze 1 zaraz po starcie jest cicho po 2-3 sek sie rozuja i wtedy jest juz glosno (to nie CDRom)

Dysk niby cichy Barracuda III a tez gwizdze.

Please help !! Glowa mnie boli od szumu !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Niby wiatraki ktore wymienilem kazdy z osobna chodza cicho ale komp ogolnie buczy...

Wina budy??? Wykleic gabkami? Cos to da??

nic nie da tylko zwiekszysz temp. w srodku i trzeba bedzie przyspieszyc wentyle = wzrost halasu

jak bucza to odizolowac - jak te wentyle od obudowy to przysilikonowac zamiast przykrecac itp buczec (rezonowac) tez moze kiepski wentyl w Zlamanie - niestety zdazaja sie coraz czesciej :(

a o jakim wentylu na radiatorze piszesz - na plycie - jak tak to daj jakmis duzy radiator bez wentyla

nikt nie twierdzi ze BIII jest cicha - ona byla wydajna (w swoim czasie) dopiero BIV byla cicha niestety kosztem wydajnosci

skoro swiszczy (lozyska) to albo zamknac w jakims "pudelku" (nie doslownie bo sie ugotuje) albo wymienic np na Samsunga z serii P80

a tak BTW na odpowiednich forach jest sporo tematow z odpowiedziami na Twoje pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx za rade

fora przelatywalem, do zasad tam polecanych sie stosowalem, ale myslalem ze cos jeszcze mozna powiedziec/doradzic stad pytanie

wiesz chodzi o to ze musisz zlokalizowac zrodlo tego buczenia (wentyl na plycie, moze to ten Zalman - tez bywa itd) i jak nie bedzie odpowiedzi to cos poradzimy - bo na razie to zbyt ogolne pytania postawiles i trzeba by jakis elaborat napisac

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzysztofg - silencer wcale ni jest taki silencer - poczytaj na forum huntkey'a ludzie ich troche jadą ;-) pisli wlasnie cos o buczeniu/terkotaniu na lozyskach od tego 120mm

co do barki III, sam jeszcze taką mam, jest to u mnie najglosniejszy element kompa, slysze taki swist-pisk lozysk, cichy ale wciaz, no to jest bIII one tak juz maja ;-) ale jest wydajna,,, - w moim przypadku znajmosc z barka konczy sie jutro ;-]

najprosciej - przelec sie po budzie wlasnym uchem - dowiesz sie najwiecej

szerokiej drogi w wyciszniu kompa :-)

ja juz jestem u kresu,,,, zostal tylko fakin wentyl na radku, male badziewko ;-)

jak sobie poradzilem - masz fotki na moim www, dziala to niezle, jesli wszystko jest wystarczajaco chlodzone nie stwarza problemu :-) u mnie wzrostu temp specjalnego nie bylo .... a komp jest pelen gabki ;-)

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzysztofg - silencer wcale ni jest taki silencer - poczytaj na forum huntkey'a ludzie ich troche jadą ;-) pisli wlasnie cos o buczeniu/terkotaniu na lozyskach od tego 120mm

Zgadza się, chińczyce zaoszczędzili nieco na łożyskach w jednej partii zasilaczy (dotyczy tylko hk400 i hk350, tych z tachometrem) wszystkie wadliwe wentylatory zostaną wymienione w ramach RMA :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi