pet3r Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 witam! mam poważny problem z kpomputerem i chciałbym prosić Was o pomoc! wczoraj bawiłem się programem o nazwie CPUCool i użyłem opcji do zmieniania częstotliwości taktowania, czy coś podobnego (wybaczcie mi moją niewiedzę). pozmieniałem trochę częstotliwości po prawej stronie, zaznaczyłem opcję Alternative PLL Access i kliknąłem na Set frequency. obraz zaczął intensywnie migać, na monitorze zaczęły pojawiać się różne kolory, więc capnąłem reset. podczas ponownego uruchamiania kompa wywaliło mi błąd: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER. po włożeniu dyskietki systemowej i uruchomieniu komputera, system nie wykrywa dysku, komputer uruchamia się jedynie z RAMDRIVE (oczywiście w DOSie). próbowałem przełączać dysk pod inne kontrolery, podłączałem nawet inny dysk, ale to też nic nie daje, zawsze widzę ten sam błąd... dysku nie moge również sformatować, bo widzę błąd: Formatowanie nie jest możliwe na dysku C: Formatowanie zostało przerwane. czy to jest problem z procesorem, z płytą główną czy z czymś jeszcze innym???? proszę o pomoc!!! powiedzcie jak to naprawic!!! tutaj są dane mojego komputera: Właściwości procesora Typ procesora Intel Pentium III, 450 MHz (4.5 x 100) Nazwa kodowa Katmai, A80525 Seria kC0 Oryginalna częstotliwość taktowania 450 MHz Pamięć podręczna L1 kodu 16 KB Pamięć podręczna L1 danych 16 KB Pamięć podręczna L2 512 KB (Built-In, Half-Speed) Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 242 Contact SEC Cartridge Wymiary obudowy 12.82 cm x 6.28 cm x 1.64 cm Liczba tranzystorów 9.5 milion(ów) Technologia wykonania 5M, 0.25 um, CMOS Rozmiar procesora (Die Size) 128 mm2 Napięcie rdzenia 2.00 V / 2.05 V Napięcie We /Wy 3.3 V Typowa moc 17 - 23 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 25.3 - 34.5 W (zależna od szybkości procesora) Producent procesora Nazwa firmy Intel Corporation Wykorzystanie procesora Procesor nr 1 0 % Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 07/07/1999-i440BX-ITE867-2A69KH2BC-00 Nazwa płyty głównej Shuttle HOT-649/661 Właściwości magistrali FSB Typ magistrali Intel GTL+ Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz Efektywna częstotliwość taktowania 100 MHz Przepustowość 800 MB/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali SDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz Efektywna częstotliwość taktowania 100 MHz Przepustowość 800 MB/sek Producent płyty głównej Nazwa firmy Shuttle Inc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 czyzby padl jakis kontroler HDD?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pet3r Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 może, ale jak to naprawić?? tylko to mnie interesuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 "użyłem opcji do zmieniania częstotliwości taktowania, czy coś podobnego (wybaczcie mi moją niewiedzę)." Masz odpowiedz 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pet3r Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 jakbym mógł uruchomić winde, to pewnie udałoby mi się to zmienić, ale ja nie mogę nic zrobić! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 jak spaliles kontorler na plycie albo - co bardziej prawdopodobne hdd to nic nie zrobisz, albo sie nie oplaca Tak to jest jak sie zmienia suwaczki bez pojecia jakiegokolwiek o kompie PZDR$ALL :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pet3r Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 czyli co powinienem kupić, jeśli nie da się tego naprawić?? płyte??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Chyba plyta glowna, pisales ze podlaczales iny dysk to znaczy ze plyta zwalona. A spoboj odpalic ten swój dysk u kolegi i sprawdzisz czy to dysk czy plyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 spróbuj też pod drugie gniazdo IDE, nastepnym razem poczytaj o kompach co nie co i dopiero sie zabieraj za takie rzeczy, a najlepiej to zostaw cpucool i kręć czy to co ty chciałes zrobić spod bios'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Na 90% zniszczyles plyte glowna, napewno miales ostrzezenie od programu ze modyfikacja tych parametrow moze uszkodzic sprzet i trzeba wiedziec co sie robi przy takich zabawach. Przede wszystkim sprawdz inne komponenty czy dzialaja moze sie wykpisz tylko wymiana plyty glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pet3r Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 zgadza się - ostrzeżenia były... no cóż, będę musiał wymienić płytę... znacie może jakieś internetowe sklepy komputerowe z używanymi częściami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Zmień tytuł tematu- przycisk edutuj w pierwszym poscie. "powazny problem i prosba o pomoc!!" jest nieregulaminowy. Do nowych/rzadko nas odwiedzających użytkowników- WAŻNE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...