Skocz do zawartości
Paszczu

Virtual Dub nie widzi kodeków

Rekomendowane odpowiedzi

Na codzień do oglądania filmów używam ffdshow, ale zaszła potrzeba skompresowania czegoś i musiałem zainstalować jakiś kodek. Na pierwszy ogień poszedł Xvid (koepi build) - zainstalowałem, ale przy wyborze kodeka do kompresji widzę tylko to:

Dołączona grafika

To samo jest przy innych kodekach (np. Divx 5.1) - Virtual Dub prawidłowo rozpoznaje format skompresowanego filmu i jest możliwe rozkompresowanie go, ale nie można wybrać go jako kodeka kompresującego. Ktoś może wie dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, ale po co mi taki śmietnik? Do odtwarzania filmów mam dobrze skonfigurowanego ffdshow'a + AC3Filter - przebija możliwościami konfiguracji wszystko inne. Ogg Vorbis i inne kodeki doinstaluję w miarę potrzeby.

Jeśli nie widzi tych kodeków instalowanych 'normalnie' to dlaczego miałoby być inaczej po zainstalowaniu 'packa'? Problem musi tkwić w czyms innym, tylko w czym? Help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie instalowałeś wcześniej jakichś kodeków? Bo takie znikanie (niepojawianie się na liście) jest na ogół wynikiem instalowania i usuwania. Możesz popróbować pokasować puste wpisy w rejestrze (jeżeli będziesz je miał), ewentualnie pokasować te do istniejących kodeków i powpisywać je jeszcze raz. :/ Może coś da. Inaczej chyba reinstalacja systemu zostaje. ://

XP: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionDrivers32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, wojowałem z kodekami ok. rok temu zaraz po postawieniu systemu.

Dzięki za rady - pokasowałem i powpisywałem (dla Divx'a i Xvid'a) jeszcze raz jak poleciłaś, niestety po restarcie jest tak samo. Trzeba dysk w łapę i uderzyć do kolegi :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi