TanneR Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Jak w wyżej. Co myślicie o moim wyborze ?? I jak myślicie jaki będzie przyrost prędkości w stosunku do tego co mam?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 BUUUUUUUUUUUUUUU przyrost bedzie ale sobie nie pokręcisz i bedzie gorąco w budzie trzeba było brac xp1600 błędny wybór Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Jak w wyżej. Co myślicie o moim wyborze ?? I jak myślicie jaki będzie przyrost prędkości w stosunku do tego co mam?? Szybciutki grzejniczek i na tej plycie to raczej cienko ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 ZLY WYBOR :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Jak w wyżej. Co myślicie o moim wyborze ?? I jak myślicie jaki będzie przyrost prędkości w stosunku do tego co mam?? Ja brałbym Athlon'a XP 1500+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Wbrew pozorom slyshalem ze niektore serie TBidow sie bardzo dobrze krecily np 1.6ghz bez zmiany voltarzu ,ALE jest jedno powazne ale ,nawet jak sie bedzie dobshe krecil to musish miec potezne chlodzenie :-] ,z drugiej strony problemow z mnoznikiem nie ma :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 "]Wbrew pozorom slyshalem ze niektore serie TBidow sie bardzo dobrze krecily np 1.6ghz bez zmiany voltarzu ,ALE jest jedno powazne ale ,nawet jak sie bedzie dobshe krecil to musish miec potezne chlodzenie :-] ,z drugiej strony problemow z mnoznikiem nie ma :wink: Wszystkie nowsze chyba :) Ja miałem 1,4 @ 1,6, a znajomy miał 1,0 @ 1,6... oczywiście wszystko na powietrzu i dość przeciętnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jak w wyżej. Co myślicie o moim wyborze ?? I jak myślicie jaki będzie przyrost prędkości w stosunku do tego co mam?? Ja brałbym Athlon'a XP 1500+ :) Też bym brał XP 1500+ ale to holerstwo kosztuje u mnie w najtańszym sklepie w mieście 350, a Athlon 1,4 244 Co wy na to ??? P.S Myślicie, że nie poleci 1,5 - 1,6 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 przy odpowiednim chlodzeniu i duzej odrobinie szczescia moze pujdzie na te 1,5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jak masz z serii AXIA to masz fajnie. Ale lepiej było wziąć xp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 bylo brac xp 1600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jak w wyżej. Co myślicie o moim wyborze ?? I jak myślicie jaki będzie przyrost prędkości w stosunku do tego co mam?? Zly wybor!!! trza bylo brac Antka XP 1600+ :( Athlon 1400 sie bardzo grzeje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Też bym brał XP 1500+ ale to holerstwo kosztuje u mnie w najtańszym sklepie w mieście 350, a Athlon 1,4 244 Co wy na to ??? człowieku gdzie ty takie ceny wytrzasłeś zazwyczaj A1,4 jest droższy od xp1500 a nawet 1600 np na wgk: AMD Athlon 1400/266 MHz 370,- AMD Athlon XP 1600+ (1400 MHz) 350,- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Witam Jesli pozwolicie, to tylko o "grzaniu sie" TB - ze swojej praktyki napisze. AMD podaje dla nich Ucore 1.75V. 99% egzemplarzy dziala superstabilnie przy 1.6-1.65V (mierzone multimetrem). Wtedy grzeja sie minimalnie - mniej niz jakikolwiek inny CPU. Moze warto sprobowac zmniejszuc Ucore? (czasem, paradoksalnie, nawet podkreca sie wtedy lepiej). U-I/O (3.3V) jest takze czesto za wysokie (Asusy..), te blisko 3.6V default nic nie daje, poza grzaniem wlasnie. Warto przelozyc zworke na 3.3V, jak przewiduje norma. Od razu robi sie chlodniej :-).. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 za 250 to lepszego procka trudnoby bylo dostac. i pomysl tez tak: jak zrobisz na niego chlodzenie do krecenia, to ci pozniej schlodzi nawet najwiekszego procka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Witam Moze warto sprobowac zmniejszuc Ucore? (czasem, paradoksalnie, nawet podkreca sie wtedy lepiej). -- Pozdrawiam Ogólnie masz rację ale tu się nie zgodzę. Taka zależność ma tylko i wyłącznie miejsce gdy chłodzenie jest niewystarczające. U mnie sprawdziłem na durniu i przy 1,85 jako 1168 cpuburn wywala błędy, a przy 1,775 jest ok. Ale to jest tylko i wyłącznie wina mało wydajnego chłodzenia. A co do zmniejszania vcore to co powiesz na to. U moich starych przy normalnym Vcore 1,75, płyta zawyżała o ok. 0,07V a temp. po wygrzewaniu przekraczała 60 stopni (brak wentylacji w budzie). Teraz pracuje komp na 1,675 V (realnie 1,72-1,74) i jest nawet stabilniejszy.Max temp to 57 stopni. Ponadto jeszcze jeden wywiewowy wiatrak im założyłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Ogólnie masz rację ale tu się nie zgodzę. Taka zależność ma tylko i wyłącznie miejsce gdy chłodzenie jest niewystarczające. U mnie sprawdziłem na durniu i przy 1,85 jako 1168 cpuburn wywala błędy, a przy 1,775 jest ok. Ale to jest tylko i wyłącznie wina mało wydajnego chłodzenia. A co do zmniejszania vcore to co powiesz na to. U moich starych przy normalnym Vcore 1,75, płyta zawyżała o ok. 0,07V a temp. po wygrzewaniu przekraczała 60 stopni (brak wentylacji w budzie). Teraz pracuje komp na 1,675 V (realnie 1,72-1,74) i jest nawet stabilniejszy.Max temp to 57 stopni. Ponadto jeszcze jeden wywiewowy wiatrak im założyłem. Witaj Alez wszystko sie zgadza. Moglibysmy to jeszcze o temat "niewydalajacego" zasilacza rozszerzyc. Ogolnie mi chodzi o to, ze czesto dzialamy "schematycznie", tzn. napisali 1.75V - i tyle ustawiamy, a to nie zawsze jest optimum.. Asus istawil I/O na 3.6V - zostawic. A trzeba sprawwdzic. Czasem moze sie okazac (rozrzut parametrow podzespolow w "skladaku" jest ogromny) ze "po naszemu" dziala.. lepiej. Czyli stereotyp "grzania" nie zawsze jest prawdziwy. "Pomiar" napiec BIOS-em to wogole bezsens. Ale nie wszyscy maja w domach multimetry :-( - czyli musimy czasem uzywac tego, "co jest". Podobny efekt do tego, ktory opisales w drugiej czesci i ja mam. Tylko jeszcze z jednym problemem walcze. Miedzy radiatorem, a dolna scianka zasilacza zbiera mi sie "poduszka" goracego powietrza, ktorego tylny wentylator (jest ciut za nisko) nie wyciaga. Chyba bede musial pudlo zmienic - nie chce mi sie bawic w mechanika :-) -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 "Pomiar" napiec BIOS-em to wogole bezsens. Ale nie wszyscy maja w domach multimetry :-( - czyli musimy czasem uzywac tego, "co jest". Podobny efekt do tego, ktory opisales w drugiej czesci i ja mam. Tylko jeszcze z jednym problemem walcze. Miedzy radiatorem, a dolna scianka zasilacza zbiera mi sie "poduszka" goracego powietrza, ktorego tylny wentylator (jest ciut za nisko) nie wyciaga. Chyba bede musial pudlo zmienic - nie chce mi sie bawic w mechanika :-) -- Pozdrawiam Co do biosu to niestety tylko to pozostaje mi albo programiki cpucool, speedfana czy mbm. Jesli wszystkie wskazania są identyczne to nei pozostaje mi nic innego jak uznać je za właściwe( z racji nie możności sprawdzenia tego w inny sposób :( ). A co do poduszki powietrznej to jakikolwiek wentyl dodatkowy wymusi obieg powietrza w budzie i po kłopocie. (a masz jakies dodatkowe wentyle oprócz tego w zasilaczu które wywiewają/wwiewają powietrze z/do obudowy?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Co do biosu to niestety tylko to pozostaje mi albo programiki cpucool, speedfana czy mbm. Jesli wszystkie wskazania są identyczne to nei pozostaje mi nic innego jak uznać je za właściwe( z racji nie możności sprawdzenia tego w inny sposób :( ). A co do poduszki powietrznej to jakikolwiek wentyl dodatkowy wymusi obieg powietrza w budzie i po kłopocie. (a masz jakies dodatkowe wentyle oprócz tego w zasilaczu które wywiewają/wwiewają powietrze z/do obudowy?) Czesc Alez przeciez te programy (typu CUPCool) bazuja na tych samych czujnikach napiecia, co BIOS. A one nigdy za dokladne nie sa. Asusowy MBM ma mozliwosc w miare dokladnej "kalibracji" - przez porownanie ze wskazaniami muultimetru, ale co z tego, kiedy to sie po kilku miesiacach "rozjezdza"? A z tylu mam wiatrak. To wysoki Codegen (pudlo). Ma tak feralnie ten wiatrak umocowany, ze ponad nim zostaje jeszcze ok 3-5cm blachy. I tu wlasnie robi sie zawirowanie :-(. A zasilacz nie ma od dolu, rzecz jasna, otworow. Ech, czasem nie wiem sam, czy Chinczycy mysla? :-) -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jak w wyżej. Co myślicie o moim wyborze ?? I jak myślicie jaki będzie przyrost prędkości w stosunku do tego co mam?? Zly wybor!!! trza bylo brac Antka XP 1600+ :( Athlon 1400 sie bardzo grzeje bedzie miał cieplej w zimie :twisted: ale jednak XP to Xp więc trzeba było go brać !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 a ja powiem, ze za ta cene to doskonaly wybor... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jak w wyżej. Co myślicie o moim wyborze ?? I jak myślicie jaki będzie przyrost prędkości w stosunku do tego co mam?? Ja brałbym Athlon'a XP 1500+ :) Też bym brał XP 1500+ ale to holerstwo kosztuje u mnie w najtańszym sklepie w mieście 350, a Athlon 1,4 244 Co wy na to ??? P.S Myślicie, że nie poleci 1,5 - 1,6 ??? Jak dla mnei to chyba coś się koleś pomylił z ceną. Przecież durnie w 1200 jak dobrze pamiętam chodza po ok.200 i wtedy nikt by ich nie kupował . A tu dla potwierdzenia faktów: na allegro 1,33 idzie za 285. http://allegro.pl/showitem.php?item=6787078 No i jeszcze tb1400 4 dni przed końcem już ma 280 http://allegro.pl/showitem.php?item=6697107 A jeśli naprawdę za tyle kupiłeś to powiedz gdzie, bo siakoś nie chce mi się wierzyć. A najlepiej to kup z 5 szt (może nawet jakis rabat dadzą) i wrzuć na allegro. Po 300 powinny lekko pójść i odliczając prowizję zarobisz sporo kasy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jak dla mnei to chyba coś się koleś pomylił z ceną. dokładnie przecież za taką cene to każdy by brał TB 1,4 a nie durona 1,2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Trzeba bylo brac cos z serji XP .Mialem TB 1.4 grzal sie przepotwornie 48-52 teraz moj XP 1700+@2100 wydziela owiele mniej temp. 42-44. trzeba bylo troszeczke dolozyc a z krecenem to roznie bywa z tym prockiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Trzeba bylo brac cos z serji XP .Mialem TB 1.4 grzal sie przepotwornie 48-52 teraz moj XP 1700+@2100 wydziela owiele mniej temp. 42-44. trzeba bylo troszeczke dolozyc a z krecenem to roznie bywa z tym prockiem. Teraz chodzi ci procesorek z prędkością 2100 MHz czy jako 2100+ (1.73 GHz) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...