Skocz do zawartości
TOMAHAWK_

Net SEND

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wysłać komunikat poprzez "net send" do osób znajdujących się poza twoją siecią. Chodzia mi oto że posiadam adres IP danej osoby która znajduje się w "internecie" ale nie umiem wysłać do nien komunikatu poprzez "net send", jakie parametry urzyć ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie ma znaczenia czy jest w lanie czy w internecie dana osoba bo i tak czy tak musisz podać IP. Więc zamiast 192 xx.xx.xx to podajesz np. 80.xx.xx.xx jednak po drodze może wiadomość napotkać przeszkody typu ogniościanki , wtedy bedzie potrzebny wolny port i do końca adresu trzeba będzie dodać po dwukropku port przez jaki ma przejść np. net send 80.30.11.11:1212 , jednak to rozwiązanie jeżeli odbiorca ma net tylko i wyłącznie dla siebie. Jeżeli jest w lanie potrzebne będą dodatkowe parametry. No i jeszcze ty jako nadawca nie możesz być odgrodzony "ogniem"

Jeżeli się myle to niech mnie ktoś poprawi.

Ps. Nie łatwiej napisać na GG , tlenie , ICQ etc ...????

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie ma znaczenia czy jest w lanie czy w internecie dana osoba bo i tak czy tak musisz podać IP. Więc zamiast 192 xx.xx.xx to podajesz np. 80.xx.xx.xx jednak po drodze może wiadomość napotkać przeszkody typu ogniościanki , wtedy bedzie potrzebny wolny port i do końca adresu trzeba będzie dodać po dwukropku port przez jaki ma przejść np. net send 80.30.11.11:1212 , jednak to rozwiązanie jeżeli odbiorca ma net tylko i wyłącznie dla siebie. Jeżeli jest w lanie potrzebne będą dodatkowe parametry. No i jeszcze ty jako nadawca nie możesz  być odgrodzony "ogniem"

Jeżeli się myle to niech mnie ktoś poprawi.

Ps. Nie łatwiej napisać na GG , tlenie , ICQ etc ...????

Pozdrawiam

Z tymi portami nie działa. Może jeszcze jakieś pomysły. A chciałem go urzyć dlatego żeby był efekt zaskoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chciałem go urzyć dlatego żeby był efekt zaskoczenia.

Hehe :wink: O ile się nie myle to net send idzie tylko z Xp na XP a wieć czy odbiorca też ma ten system , nie ma żadnych firewalli ?? Jeżeli puściłeś z portem to na jakim ?? Może po porcie FTP pójdzie na 21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi