Skocz do zawartości
weronica

zmiana rozszerzenia --> problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam maly problem, przy sciaganiu mp3 windows automatycznie zapisuje mi piosenki jak mpeg audio file. Wszystko byloby wporzadku, gdyby przy zapisywaniu mozna wybrac opcje "zapisz jako mp3"( w oknie zapisu) Powiedzcie mi co zrobic aby automatycznie windows zapisywal mi mp3 jako mp3 a nie mpeg. W ostatecznosci powiedzcie mi jak zmieniac nazwe pliku w wierszu polecen - dawno tego nie robilam i juz zapomnialam. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje uzywac jakiegos (obojetnie jakiego) managera do sciagania (DAP, FlashGet...).

A co do zmiany pliku z linii polecen:

ren "stara nazwa" "nowa nazwa"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada, ze mp3 jest wlasnie plikiem mpeg tylko innego formatu. Fakt, ze w filtrze typu pliku masz wpisane 'mpeg audio file' oznacza, ze tak sie nazywaja pliki mp3 w twoim systemie (tak jak pliki txt nazywaja sie 'dokument tekstowy').

Pliki, ktore sciagasz maja rozszerzenie mp3 i sa plikami mp3.

Przykladowo u mnie, pliki mp3 zarejestrowal sobie winamp i pliki te nazywaja sie 'winamp media file' - co widze jak je pobieram:

Dołączona grafika

Co do zmiany nazwy rozszerzen w systemie windows, mozna wlaczyc opcje pokazywania rozszerzen znanych nazw plikow i wtedy je zmieniac... choc przy wielu plikach bedzie to zmudne. Najlepszym rozwiazaniem bedzie uzycie programu Magic File Renamer i opcji Formatter: <FN>.nowe_rozszerzenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak denerwuje Cie optycznie :-) rozszerzenie mpeg a nie mp3 :-) i robi Ci to mentlik chociazby myli z mpegami filmowymi to odpal Total Commandera 6.xx zaznacz wszystkie pliki ktorych chcesz zmienic rozszerzenie nacisnij Ctrl + M (w wersjach ponizej 6.xx Ctrl + T zamiast M) i daj w polu rozszerzenie mp3 poprostu wpisz mp3, po nacisnieciu entera wszystkie wybrane przez Ciebie pliki beda juz mp3 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna.

Wchodzisz w Narzedzia, Opcje Folderow, Typy plikow... odnajdujesz rozszerzenie MP3, wybierasz Zaawansowane i tam wpisujesz co chcesz.

Ewentualnie mozesz zarejestrowac pliki MP3 dla innego programu, ktory sam poda nazwe, tak jak bylo widac u mnie.

...ale w czym to przeszkadza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi