Skocz do zawartości
pmp

RAID, Bios a Sil 3112A SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was wie z doświadczenia, czy stripe utworzony na biosie X, po wymianie na bios Y przy tym kontrolerze, psuje się ?

Czy też jest to na tyle ludzki (jak FastTrak 376/378) że po wymianie biosu kontrolera na nowszy stripe jest nadal cały i zdrowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios od fasttraka doklejony jest do biosu od płyty. ale nic nie stoi na przeszkodzie (modbin etc.) żeby podmienić sobie ten bios od fasttraka...

i takoż chciałem wgrać nowy do mojego Silicona 3112 ale nie mam ochoty organoleptyczny wywalić 290gb rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogólności, po zmianie biosu, jesli pada macierz (znika), to po ponownym ustawieniu jak we wcześniejszych parametrach na wszystkich znanych mi systemach dane są i działa cały system jak poprzednio.

Czyli: w najgorszym razie bedziesz musiałzrobićto samo, co przy tworzeniu macierzy, ale bez jej formatowania/będziesz miał opcję przywrócenia macierzy. Ale to założenie, że znika Ci macierz. Tego biosu nie znam, ale zara poczytam o nim, jak znajdę i sprawdzę. Jakby co, mail do producenta, że jesteś arabskim terrorystą, i jak nie udzielą Ci informacji, to im podłożysz minę na wycieraczce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi