Skocz do zawartości
pshem

politechnika slaska, opinie, rady, sugestie uzytkownikow

Rekomendowane odpowiedzi

w temacie "allegro lole" byl link do aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22390659 (radki 9600se za 150zl). 

sporo poruszenia wywalala ta aukcja. wlasnie sprawdzilem - kolo ma w tej chwili zawieszone konto  :lol: jednak to byl przekret  :lol:

heh, jeden gosciu az 6 tych kart wzial  :lol:

hehe dziwne nie ma ze mu zawiesili konto. A tak poza tym to w tym roku zdaje mature laczona na polibude na elektronike i telekomunikacje na wydziale elektroniki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dziwne nie ma ze mu zawiesili konto. A tak poza tym to w tym roku zdaje mature laczona na polibude na elektronike i telekomunikacje na wydziale elektroniki :)

jest, zobacz informacje o gosciu.

zastanow sie jeszcze, sa lepsze uczelnie. potem bedziesz zalowal. jak ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest, zobacz informacje o gosciu.

zastanow sie jeszcze, sa lepsze uczelnie. potem bedziesz zalowal. jak ja.

zalowal :?: Myslalem ze polibuda jest spoczko :/ A co jest nie tak ze masz o niej zle zdanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maziboss - jesteś z Tych, więc podejrzewam, że wybierasz się na polibude w Gliwicach... Jeśli tak - popieram przedmówcę - przemyśl to stary, bo potem będzie za późno...tzn, niby nigdy nie jest za późno...ale np. mnie po 3 latach ciężko by było przenieść się na inną uczelnię i zaczynać od nowa...

Oczywiście znam wielu ludzi, którzy są szczęsliwi i dumni z faktu, że studiują u nas... :roll: W sumie bym dawno sobie to darował, tylko akurat studiuję na Makrokierunku, więc liczę, że dzięki temu będzie mi ławiej o pracę......,to tyle...:?

Pozdro 4All... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge zalapac co ma Polibuda do tego topicu... ale tez sie wypowiem :)

Jestes pewnien ze wydzial Automatyki Elektroniki i Telekomunikacji prowadzi na kierunku EiT pobor z matury laczonej ?? Ciezko mi w to uwierzyc chyba ze nie rozmawiamy o Politechnice Slaskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K-R-I-X - ...faktycznie..., dziwne by to w sumie było. Z tego co wiem, z łączonej można się raczej tylko dostać na kierunki "mniej" oblegane... a EiT na RaU raczej do nich nie należy... :? ...może tu chodzi o EiT na elektrycznym...albo mat-fiz... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie bym dawno sobie to darował, tylko akurat studiuję na Makrokierunku, więc liczę, że dzięki temu będzie mi ławiej o pracę......,to tyle...:?

a ktory semestr ?? bo ja 10 sem na makro :wink:

rzecywiscie off-topic sie niezly zrobil ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie bym dawno sobie to darował, tylko akurat studiuję na Makrokierunku, więc liczę, że dzięki temu będzie mi ławiej o pracę......,to tyle...:?

a ktory semestr ?? bo ja 10 sem na makro :wink:

rzecywiscie off-topic sie niezly zrobil ...

hehe no nizly off ( ja na pilibudzie na Zarzadzaniu i marketingu )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K-R-I-X - ...faktycznie..., dziwne by to w sumie było. Z tego co wiem, z łączonej można się raczej tylko dostać na kierunki "mniej" oblegane... a EiT na RaU raczej do nich nie należy... :?  ...może tu chodzi o EiT na elektrycznym...albo mat-fiz... :roll:

No wlasnie o EiT na elektrycznym :) A jak ja wczesniej napisalem ? :lol: Hehe Ale czy on jest malo oblegany hmm raczej nie :( Bylem na targach i na jedno miejsce jest 5 osob (wiem ze na niektorych jest po 13). Kurde myslalem ze polibuda to dobra uczelnia a tu takie opinie :/ Teraz za bardzo nie wiem co robic :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie twierdzę, że polibuda jest zła - charakteryzje się jednak specyficznym podejściem do studenta :wink: ... poza tym, nie zawsze nazwa kierunku pokrywa się z oczekiwaniami... - od podkręcania proca do niektórych magicznych przedmiotów na np. infie daaaleeeeka droga... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie twierdzę, że polibuda jest zła - charakteryzje się jednak specyficznym podejściem do studenta :wink: ... poza tym, nie zawsze nazwa kierunku pokrywa się z oczekiwaniami...  - od podkręcania proca do niektórych magicznych przedmiotów na np. infie daaaleeeeka droga... :roll:

Mozesz rozwinac swoja wypowiedz ? :) Jak co to wal na gg: 3409540 Dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz jestem na infie na 4 sem (na slaskiej tylko ze w CKI rybnik) i poki co nie jest zle ;-) calkiem sympatycznie , chociaz faktem jest ze bardzo ogolnikowo i w zasadzie dopiero teraz sie zaczely ciekawsze przedmioty ale nie mam zlego zdania o uczelni przynajmniej nie ogolnie bo w szczegolach to duzo by gadac i znalazlo by sie troche iryytujacych drobiazgow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pshem - 4 sem. Makro... powinienem być 6, ale wyskoczył urlop zdrowotny (dachowanie furą :? )...

PS.Jaką masz specjalizację?

PS.Jutro kolos z Control Fundamentals... :roll:

Pozdro 4 All.. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie twierdzę, że polibuda jest zła - charakteryzje się jednak specyficznym podejściem do studenta :wink: ... poza tym, nie zawsze nazwa kierunku pokrywa się z oczekiwaniami...  - od podkręcania proca do niektórych magicznych przedmiotów na np. infie daaaleeeeka droga... :roll:

No wiesz - chyba nie spodziewałeś się, ze na informatyce będziesz się zajmował sprawa mi sprzętowymi. Tu raczej chodzi przede wszystkim o sprawy programistyczne (alogorytmy, pisanie oprogramowania itp). Oczywiście że wiele przedmiotów jest zupełnie z punktu widzenia studenta nieprzydatnych, ale cóż - nie sa to studia indywidualne.

A co do Makrokierunku - to w ogóle inna bajka. Kierunek jest nowy (powstał jak zaczynałem studiowac) ale z dumnych zamierzeń wyszła lipa. Widziałem i miałem okazję porównać np Automatykę i Robotykę (na czym studiuję) właśnie z Makro. Mój kumpel też na tym studiował przez jeden semestr, po czym stwierdził że to nie dla niego i przeniósł się do nas. Poziom znacząco odbiega - nawet sami wykładowcy przyznają że traktują tam studentów bardzo pobłażliwie. Jest to po części zrozumiałe, bo wiele przedmiotów jest ciężko zrozumieć po polsku a przedstawianie tego w języku Szekspira i egzekwowanie tego samego musi odbywać się kosztem jakiś kompromisów. Niewątpliwą zaletą tego kierunku jest zdecydowanie większa ilość studentek (i to całkiem ładnych :)) w porównaniu do naszego "gej-party" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz - chyba nie spodziewałeś się, ze na informatyce będziesz się zajmował sprawa mi sprzętowymi. Tu raczej chodzi przede wszystkim o sprawy programistyczne (alogorytmy, pisanie oprogramowania itp). Oczywiście że wiele przedmiotów jest zupełnie z punktu widzenia studenta nieprzydatnych, ale cóż - nie sa to studia indywidualne.

A co do Makrokierunku - to w ogóle inna bajka. Kierunek jest nowy (powstał jak zaczynałem studiowac) ale z dumnych zamierzeń wyszła lipa. Widziałem i miałem okazję porównać np Automatykę i Robotykę (na czym studiuję) właśnie z Makro. Mój kumpel też na tym studiował przez jeden semestr, po czym stwierdził że to nie dla niego i przeniósł się do nas. Poziom znacząco odbiega - nawet sami wykładowcy przyznają że traktują tam studentów bardzo pobłażliwie. Jest to po części zrozumiałe, bo wiele przedmiotów jest ciężko zrozumieć po polsku a przedstawianie tego w języku Szekspira i egzekwowanie tego samego musi odbywać się kosztem jakiś kompromisów. Niewątpliwą zaletą tego kierunku jest zdecydowanie większa ilość studentek (i to całkiem ładnych :)) w porównaniu do naszego "gej-party" :P

zawsze mozna wyskoczyc na inny wydzial :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.Jaką masz specjalizację?

informa, udalo mi sie :wink:

PS.Jutro kolos z Control Fundamentals... :roll:

powodzenia - da sie zdac.

Poziom znacząco odbiega - nawet sami wykładowcy przyznają że traktują tam studentów bardzo pobłażliwie. Jest to po części zrozumiałe, bo wiele przedmiotów jest ciężko zrozumieć po polsku a przedstawianie tego w języku Szekspira i egzekwowanie tego samego musi odbywać się kosztem jakiś kompromisów.

nie do konca. akurat nie widze niczego trudnego w nauce po angielsku, ponadto jest pare osob na uczelni ktore wymiataja (np dr Mikanik, krwawy rysiu [powodzenia jeszcze raz Maser], dr filus i wielu innych.

problem w tym ze jedyne co porzadnie uczy ta uczelnia to jak kombinowc (w zlym tego slowa znaczeniu), do tego studenci olewaja i wychodzi jeden wielki cyrk. idea jest nastepujaca, jak sie sam nie zaczniesz uczyc, to nic z tej uczelni nie wyniesiesz.

Niewątpliwą zaletą tego kierunku jest zdecydowanie większa ilość studentek (i to całkiem ładnych )

szkoda ze nie na moim roku. mamy 1.5 fajnych dziewczyn. po 0.75 kazdej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze nie na moim roku. mamy 1.5 fajnych dziewczyn. po 0.75 kazdej  :lol:

Hehe - no faktycznie niefart, bo z tego co widziałem (siedząc kiedyś w bufecie) jeden rok jest szczególnie "atrakcyjny" :). Nawet gdzieś jakieś fotki miałem :P .

A co do krwawego Rysia, to spoko gość, ale i tak IMHO najlepszym wykładowca był dr. Bortliczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden rok jest szczególnie "atrakcyjny"

- to chyba mój... :lol: :lol: :lol:

pshem - jak narazie, to największe przeboje miałem z dr.Grabowieckim, ale czuje, że prof.Filusa też zapamiętam... :? :? :?

Pozdro 4 All...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pshem - jak narazie, to największe przeboje miałem z dr.Grabowieckim, ale czuje, że prof.Filusa też zapamiętam...  :?  :?  :?

ja z drutów mialem warunek dwa razy wziety, a z elektroniki raz.

przy czym to z elektroniki to byla moja wlasna gluopta, wiec mozna bylo tego uniknac. potem jest juz tylko latwiej. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

studenci Politechniki Slaskiej zawsze dostaja w dupe:P

ja akurat jestem z elektrycznego i nie powiem zeby bylo slodko i milo nawet teraz na 4 roku :-/

a poza tym to poziom zaplecza technicznego gorzej niz zle :P

zamiast uczyc nas jakis nowatorskich rzeczy to uczelnia zapycha program byle by wypelnic 100% planu. Program jest nieprzemyslany i co chwila eksperymentuja. sa osoby ktore probuja cos zmienic ale boja sie wychylic zeby nie dostac po lapach.

to oczywiscie studenci politechniki slaskiej dostaja marne grosze przy probie wyjazdu na stypendium z Socratesa - jakies 120 Euro przy malej liczbie osob - w Niemczech nie ma co marzyc ze starczy nawet na akademik, moze na 7 hamburgerow. W Grecji starczy lna akademik jedynie i to najtanszy . Przykladowo studenci ze Slowacji dostaja 400 Euro na miesiac - a kraj biedniejszy od nas :P Wszystkie inne uczelnie daja wiecej kasy na wyjazdy ze o pracach dyplomowych nie wspomne. Tutaj nie ma co liczyc na zlotowke, a rozliczanie sie z uczelnia to zajeloby z pol roku czasu czekajac na czesci. Chcesz zaproponowac wlasny temat to czeka Cie takze ciezka droga zwlaszcza na Elektrotechnice.

Takze co jak co, ale wraz z wejsciem do UE mam nadzieje, ze sam fakt wysokiego poziomu TEORETYCZNEGO tej uczelni nie wystarczy i stuknie sie w glowe - cos zmieni w programie, w supporcie dla studentow, zlikwiduje biuro Socratesa i sie znajdzie wiecej pieniedzy (studenci i tak sobie musza wszystko zalatwiac, a obsluga bynajmniej mila nie jest), przestana nam wciskac kitowate przedmioty nieprzydatne do niczego, zakupia dobry sprzet laboratoryjny na poziomie roku 2004 i wykorzystaja go dla studentow podczas cwiczen. I jeszcze jedna uwaga 3 godzinne wyklady nic nie daja bo efektywosc umyslowa studenta to 2h max. Efektywny wyklad powinien trwac 1,5h - wiecej w praktyce nic nie daje bo student po 2h siedzenia mysli tylko o obiadku :P

Plan zajec w ktorym sa zajecia od 8:30 do 17 bez przerw to u nas tez chleb codzienny - nonsens kolejny, bo kto tyle wysiedzi- zblizamy sie powoli do nauczania w Korei, gdzie uczniowie spedzaja cale dziecinstwo w szkole.

dobrze, ze przynajmniej czesc wykladowcow jest ok :)

takze sa minusy i plusy jak widac - cale szczescie ze juz zblizam sie ku koncowi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykladowo studenci ze Slowacji dostaja 400 Euro na miesiac - a kraj biedniejszy od nas

no i wlasnie dlatego dostaja wiecej. kasa jest z ue a nie slowacka, albo u nas - polska, i ma wyrownac roznice kosztow utrzymania miedzy krajem pochodzenia a krajem do ktorego sie jedzie. oczywiscie kiepsko dosc jest, ale takie sa zalozenia programu - tylko dofinansowanie, a nie 100% zwrot kosztow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi