Sir_emak Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 Zainstalowalem Slaca 9.1 bez domyslnego Gnoma i KDE. Doinstalowalem KDE 3.2.1 za pomoca konstructora(wedlug instrukcji). Wszystko przebieglo pomyslnie. Jest jednak jedno ale. KDE nie chce sie wlaczyc. Wywala blad(zreszta nie jeden): xset: unable to open display. Zna ktos moze sposob na rozwiazanie tego problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 odpalaj przez xinit albo startx :) z tego co podales nie jest odpalony serwer x. ostatecznie to blad w konfiguracji grafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Wywala cos takiego: $ startkde xset: unable to open display "" xset: unable to open display "" xset: unable to open display "" xsetroot: unable to open display '' startkde: Starting up... ksplash: cannot connect to X server kdeinit: relocation error: /usr/lib/libqt-mt.so.3: undefined symbol: FT_Seek_Stream startkde: Could not start kdeinit. Check your installation. Error: Can't open display: Warning: connect() failed: : No such file or directory ksmserver: cannot connect to X server startkde: Shutting down... Warning: connect() failed: : No such file or directory Error: Can't contact kdeinit! startkde: Running shutdown scripts... startkde: Done. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 1. zainstaluj xfree (serwer ixów) potem baw sie w kde 2. jezeli masz zainstalowane xfree to pomyśl nad użyciem xf86config Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 1. zainstaluj xfree (serwer ixów) potem baw sie w kde 2. jezeli masz zainstalowane xfree to pomyśl nad użyciem xf86config iXy mam. xf86config mam skonfigurowany. Ogolnie gdy wpisze startx to odpala mi sie srodowisko graficzne: tlo, myszka i nic wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 hmmmm... trzeba jeszcze dać mu, żeby wiedział który manager ixów ma odpalic, mozna to zrobic poleceniem xwmconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 hmmmm... trzeba jeszcze dać mu, żeby wiedział który manager ixów ma odpalic, mozna to zrobic poleceniem xwmconfig Niestety nie pomoglo, nadal wyskakuje blad j/w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 a czy nie instalowałeś może jakichś driverów do grafiki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Ech... szpece ;-) W katalogu domowym stworz plik .xinitrc i nadaj mu prawo do uruchamiania (chmod +x .xinitrc) Plik ma zawierac np. takie cos: #!/bin/shstartkdeJesli masz KDE zainstalowane w jakims niestandardowym miejscu, na ktore nie jest ustawiona zmienna PATH, to bedziesz musial podac pelna sciezke badz ustawic zmienna PATH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 Niestety nic nie pomoglo. Jako dodatkowa informacje podam, ze po odpaleniu kdeinit wyskakuje: $DISPLAY is not set. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 Niestety nic nie pomoglo. Jako dodatkowa informacje podam, ze po odpaleniu kdeinit wyskakuje: $DISPLAY is not set. a odpalałeś przez startx albo xinit ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolores haze Opublikowano 16 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2004 Niestety nic nie pomoglo. Jako dodatkowa informacje podam, ze po odpaleniu kdeinit wyskakuje: $DISPLAY is not set. spruboj ustawic zmienna DISPLAY na: export DISPLAY=nazwa_ komputera:0.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 :D :D :D Juz wiem czego to jest wina. Problem tkwi w ustawieniu sciezki dostepu do KDE. Po kazdym restarcie musze wpisac: export PATH=/katalogodokde/kde3.2.1/bin:$PATH . Gdzie mozna zdefiniowac ta sciezke na stale?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 /etc/profile :plum: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble2u Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 nie nie Panowie. Po uruchomieniu startx powlkami sa xtermy (czyli nei ma powloki) wiec trzeba sobie ja ustawic na kde. wiec robimy w /etc/X11/xinit/xinitrc na samym dole wyhaszujemy lub wykasujemy lnijki (jak kto woli) #twm & #xclock -geometry 50x50-1+1 & #xterm -geometry 80x50+494+51 & #xterm -geometry 80x20+494-0 & #exec xterm -geometry 80x66+0+0 -name login a dodac exec startkde i teraz tylko startx i po sprawie no i wczescnie dodac sciezki do /etc/profiles /usr/local/kde/bin:/usr/local/kde/lib (w zaleznosci gdzie macie kde moze sie to zminic) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Kolego ble2u. Po co modyfikowac pliki systemowe, skoro mozna sobie w katalogu domowym stworzyc wlasny .xinitrc, do ktorego X Server spojrzy na samym poczatku? :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ble2u Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 dziekuje za trafna uwage :) moja podpowiedz ogranicza w duzym stopniu system ;) troche mi cisnienie skoczylo patrzac na poprzednie posty a ostatnie rozwiaznie przed moim postem nie rozwiazowalo tego problemu i musialem na "sile" to kde 3.2.1 uruchomic podajac moje roziwaznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Doinstalowalem KDE 3.2.1 za pomoca konstructora(wedlug instrukcji)? bardzo bym prosil o link do jakiegos opisu i w ogole o link opisujacy tego konstruktora czy jakos tak :) bo w temacie nie jestem a chce sobie wlasnie kde 3.2.x sprezentowac w piatek w nocy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Nie wiem co to to jest, ale ja bez problemow zainstalowalem KDE robiac removepkg installpkg ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 no sa paczki z kde 3.2.1, a jak usunac stare kde? (i najlepiej przed cyz po instalacji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Oczywiscie przed. Odpalasz pkgtool i wywalasz: removepkg arts-1.1.4-i486-1removepkg kdeaddons-3.1.4-i486-1removepkg kdeadmin-3.1.4-i486-1removepkg kdeartwork-3.1.4-i486-1removepkg kdebase-3.1.4-i486-1removepkg kdebindings-3.1.4-i486-1removepkg kdeedu-3.1.4-i486-1removepkg kdegames-3.1.4-i486-1removepkg kdegraphics-3.1.4-i486-1removepkg kdelibs-3.1.4-i486-1removepkg kdelinks-1.1-noarch-1removepkg kdemultimedia-3.1.4-i486-1removepkg kdenetwork-3.1.4-i486-1removepkg kdepim-3.1.4-i486-1removepkg kdesdk-3.1.4-i486-1removepkg kdetoys-3.1.4-i486-1removepkg kdeutils-3.1.4-i486-1removepkg kdevelop-3.0.0a6-i486-1[opcjonalnie] removepkg koffice-1.2.1-i486-5removepkg qt-3.2.1-i486-1removepkg quanta-3.1.4-i486-1Nastepnie wgrywasz wszystkie nowe paczki do jednego katalogu, i albo pkgtool, albo mozesz sie wycwanic, wpisujac cos takiego ;] ls -l | awk '{print "installpkg " $9}' > instalujkde; ./instalujkdeOczywiscie powyzsza linijke wpisujesz w katalogu, w ktorym masz nowe paczki (jesli nie jestes pewien co robisz, wpisz ja bez tego co jest po sredniku). Aha - i zaloz osobny topic, na problemy z KDE 3.2 - ja przynajmniej oklalem sie ostro ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 hmm to moze jednak ze zrodel sobie zainstaluje :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 O wiele wygodniej jest paczkami - z tego co pamietam, ze zrodlami trzeba bylo zachowac jakas kolejnosc i generalnie korowody straszne z nimi byly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 instalacja pelnego kde (a fe) ze zrodel to na normalnym kompie kilkanascie godzin :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 na kde.pl jakis koels pisze ze na Athlonie XP 1700 z 256DDR zajelo mu 6h ja mam 1700@2800 XP wiec cos kolo 5-6h bedzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 phranzee- czemu zaraz - a fe ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 a z paczek ile to zajmuje? w sumie i tak juz mi nikt nie odpisze bo wlasnie wychodze z X i odpalam pkgtool ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 o lol nie wiedzialem ze tak syzbko :) wsio sie uruchomilo - na razie dziala (thx :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...