best-boy Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Mam problem , kupilem barracude 40 GB 3 dni temu podzielilem na 3 partycje 3 , 17 , 17 GB i na partycji C "3GB" powstal-y dwa bad sectory i mam pytanie czy moglo to byc spowodowane za wysokim taktowaniem PCI 41,5 MHz ????? dysk na 100% nie był szturchniety , udezony itp. narazie procka odkrecilem i chodzi standardowo zobacze czy nie powstana nowe bad sectory aha i czy jak od za wysokiego taktowania powstaly bady to czy po ustawieniu normalnego taktowania beda dalej powstawaly nowe czy zostanie tak jak jest " tzn. zostana tylko te dwa bady " ?? ( zakladaja ze dysk nie jest uszkodzony fizycznie ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 41,5 MHz? Chcesz popalic wszystkie karty PCI??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 zmniejsz fsb i sformatuj dysk a jak to nie pomoze to zaloz od nowa partycje lub zrob low format Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 heh 41,5 MHz to ja mam od zawsze SB Live! chodzi juz tak 3 lata modem zoltrix spirit tez tak chodzi 3 lata , tylko teraz cos sie z ta barracuda porobilo :cry: , powiedzcie tylko czy jak juz bedzie normalne taktowanie czy beda sie robily nowe bady czy nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 no i tak duppa!!!!!rozpieprzyles nowego baraka!!!czy nikt ci nie mowil ze baraki nie znosza wysokich PCI!!!41,5MHz to smierc dla baraka! max ile mozna dac na PCI to gdzies kolo 36-38MHz a ty niestety bracie zrabales sprawe...jesli przywrucisz normalne PCI tio i tak z biegiem czasu bede sie robic nowe bady niestety hie hie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 moze tak a moze nie , w razie czego sa 3 lata gwarancji zobacze usune partycje , sformatuje.... wyjdzie w praniu :wink: P.S. Nie widzialem ze baracuda jest taka delikatna mialem samsunga 4,3 GB kumpel ma samsunga 10 GB i kilka innych starszych dyskow i wszystki chodzily przez dlugi okres czasu na 41,5 MHz i do tej pory sa w 100% sprawne ( moj szajsung chodzil tak prawie 3 lata ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 low format pomoze na krotko a te bady i tak sie pojawia :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 low format pomoze na krotko a te bady i tak sie pojawia :roll: pojawia sie te ktore już sa czy powstana nowe bo niby jakim cudem maja powstac nowe ??????? cos mi tu nie gra cos by sie musialo uszkodzic mechanicznie a to byla tylko za wysoka magistrala wiec po daniu normalnego taktowania raczej nie powinny pojawiac sie nowe bady ???????? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 przeciez zwiekszajac PCI zmuszasz dysk do szybszej pracy!!wszystkie czesci w dysku pracuja szybciej! te bady powstaly pewnie dlatego ze glowica gdzies za mocno zajechala i juz ale raczej nie powinny sie pojawiac nowe jak PCI wroci do normy chcialem cie tylko postraszyc hie hie :) a jesli masz gwarancje tio ja bym juz jutro wyciol do sklepu poczekal, a oni dadza ci nowego baraka! i po klopocie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 zmniejsz fsb i sformatuj dysk a jak to nie pomoze to zaloz od nowa partycje lub zrob low format Ja bym nie ryzykowal low format, zreszta juz ktos tu tlumaczyl. Pewnie lepiej skorzystac z narzedzi Seagate. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 moze tak a moze nie , w razie czego sa 3 lata gwarancji zobacze usune partycje , sformatuje.... wyjdzie w praniu :wink: P.S. Nie widzialem ze baracuda jest taka delikatna mialem samsunga 4,3 GB kumpel ma samsunga 10 GB i kilka innych starszych dyskow i wszystki chodzily przez dlugi okres czasu na 41,5 MHz i do tej pory sa w 100% sprawne ( moj szajsung chodzil tak prawie 3 lata ) moj segate tez smigal przez 8 miechow na PCI 41,5 ale barakuda to juz inna bajka :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 zmniejsz fsb i sformatuj dysk a jak to nie pomoze to zaloz od nowa partycje lub zrob low format Ja bym nie ryzykowal low format, zreszta juz ktos tu tlumaczyl. Pewnie lepiej skorzystac z narzedzi Seagate. to ja wiem jest taki dosowy programik od Segate-a " robi dysk startowy do diagnostyki itp." robi cos w rodzaju low formatu trwa to chyba ok 2 godzin kumpel juz tak robil na "U6" i mu bady zniknely i sie nie pojawiaja a tez zrobily mu sie od za wysokiego taktowania PCI nie bede chodzil do sklepu (narazie) zrobie tego formata i jak cos sie bedzie dzialo to dopiero pojde do sklepu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 barakuda przy takim taktowaniu wysiada ona nie lubi "wyższych" MHz, lepiej spisuje się w tym przypadku maxtorek. Do tego przy takich Mhz barak więcej ciepła oddaje niż maxtorek.. Leć do serwisu, oni zapewne dadzą nowy HDD , lub potraktują go low format i po kilku dniach z powrotem do nich zaniesiesz... :D Maxtor rulezz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Ten progamik do diagnostyki dysków seagate się zwie- Sea tool disk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 przeciez zwiekszajac PCI zmuszasz dysk do szybszej pracy!!wszystkie czesci w dysku pracuja szybciej! te bady powstaly pewnie dlatego ze glowica gdzies za mocno zajechala i juz ale raczej nie powinny sie pojawiac nowe jak PCI wroci do normy chcialem cie tylko postraszyc hie hie :) a jesli masz gwarancje tio ja bym juz jutro wyciol do sklepu poczekal, a oni dadza ci nowego baraka! i po klopocie :)Jeszcze napisz, że po podkręceniu PCI wzrasta prędkość obrotowa dysku, to wszyscy Ci napewno uwierzą... Przy tak wysokim taktowaniu PCI faktycznie mógł wystąpić błąd logiczny w wyniku przekłamania danych na linii kontroler - dysk, ale wtedy bad sektory są "miękkie", zaznaczone logicznie. Wtedy ponowne spartycjonowanie dysku usunie błędne sektory. Bad sektory fizyczne mogą powstać jedynie w wyniku fizycznego uszkodzenia nośnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 przeciez zwiekszajac PCI zmuszasz dysk do szybszej pracy!!wszystkie czesci w dysku pracuja szybciej! te bady powstaly pewnie dlatego ze glowica gdzies za mocno zajechala i juz ale raczej nie powinny sie pojawiac nowe jak PCI wroci do normy chcialem cie tylko postraszyc hie hie :) a jesli masz gwarancje tio ja bym juz jutro wyciol do sklepu poczekal, a oni dadza ci nowego baraka! i po klopocie :)Jeszcze napisz, że po podkręceniu PCI wzrasta prędkość obrotowa dysku, to wszyscy Ci napewno uwierzą... Przy tak wysokim taktowaniu PCI faktycznie mógł wystąpić błąd logiczny w wyniku przekłamania danych na linii kontroler - dysk, ale wtedy bad sektory są "miękkie", zaznaczone logicznie. Wtedy ponowne spartycjonowanie dysku usunie błędne sektory. Bad sektory fizyczne mogą powstać jedynie w wyniku fizycznego uszkodzenia nośnika. Podpisuje sie pod tym w 100 % ps. Zrobiłeś duży błąd kupując b4, przecież te dyski są już przestarzałe no i holernie sie grzeją, trzeba było poprzeglądać forum i poczytać coś o tym. Ja na twoim miejscu kupiłbym maxtorka albo WD 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 przeciez zwiekszajac PCI zmuszasz dysk do szybszej pracy!!wszystkie czesci w dysku pracuja szybciej! te bady powstaly pewnie dlatego ze glowica gdzies za mocno zajechala i juz ale raczej nie powinny sie pojawiac nowe jak PCI wroci do normy chcialem cie tylko postraszyc hie hie :) a jesli masz gwarancje tio ja bym juz jutro wyciol do sklepu poczekal, a oni dadza ci nowego baraka! i po klopocie :)Jeszcze napisz, że po podkręceniu PCI wzrasta prędkość obrotowa dysku, to wszyscy Ci napewno uwierzą... Przy tak wysokim taktowaniu PCI faktycznie mógł wystąpić błąd logiczny w wyniku przekłamania danych na linii kontroler - dysk, ale wtedy bad sektory są "miękkie", zaznaczone logicznie. Wtedy ponowne spartycjonowanie dysku usunie błędne sektory. Bad sektory fizyczne mogą powstać jedynie w wyniku fizycznego uszkodzenia nośnika. Podpisuje sie pod tym w 100 % ps. Zrobiłeś duży błąd kupując b4, przecież te dyski są już przestarzałe no i holernie sie grzeją, trzeba było poprzeglądać forum i poczytać coś o tym. Ja na twoim miejscu kupiłbym maxtorka albo WD 8) Grzanie sie mi nie przeszkadza :-) i co z tego ze b4 to juz stary dysk w poruwnaniu do mojego szajsunga 4,3 GB 512 kB cache to niebo a ziemia wiec nie mam na co narzekać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Haha, BIV i 41,5Mhz :) Dobre. Ciesz sie, ze jeszcze ten hadek zyje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Etam ja mam taktowanie pci 40 Mhz i jako nic mi sie nie dzieje.... Pracuje doć długo na takim taktowaniu i nie nazekam.. Pci wytrzymjuje 44 Mhz ale barracuda max 40 mhz :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 przeciez zwiekszajac PCI zmuszasz dysk do szybszej pracy!!wszystkie czesci w dysku pracuja szybciej! te bady powstaly pewnie dlatego ze glowica gdzies za mocno zajechala i juz ale raczej nie powinny sie pojawiac nowe jak PCI wroci do normy chcialem cie tylko postraszyc hie hie :) a jesli masz gwarancje tio ja bym juz jutro wyciol do sklepu poczekal, a oni dadza ci nowego baraka! i po klopocie :)Jeszcze napisz, że po podkręceniu PCI wzrasta prędkość obrotowa dysku, to wszyscy Ci napewno uwierzą... Przy tak wysokim taktowaniu PCI faktycznie mógł wystąpić błąd logiczny w wyniku przekłamania danych na linii kontroler - dysk, ale wtedy bad sektory są "miękkie", zaznaczone logicznie. Wtedy ponowne spartycjonowanie dysku usunie błędne sektory. Bad sektory fizyczne mogą powstać jedynie w wyniku fizycznego uszkodzenia nośnika.Przeciez po podniesieniu PCI zwieksza sie predkosc dysku!!!wiec skoro nic nie chodzi szybciej tio skad sie bierze ten przyrost predkosci np przy kopiowaniu danych z partycji na partycje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 przeciez zwiekszajac PCI zmuszasz dysk do szybszej pracy!!wszystkie czesci w dysku pracuja szybciej! te bady powstaly pewnie dlatego ze glowica gdzies za mocno zajechala i juz ale raczej nie powinny sie pojawiac nowe jak PCI wroci do normy chcialem cie tylko postraszyc hie hie :) a jesli masz gwarancje tio ja bym juz jutro wyciol do sklepu poczekal, a oni dadza ci nowego baraka! i po klopocie :)Jeszcze napisz, że po podkręceniu PCI wzrasta prędkość obrotowa dysku, to wszyscy Ci napewno uwierzą... Przy tak wysokim taktowaniu PCI faktycznie mógł wystąpić błąd logiczny w wyniku przekłamania danych na linii kontroler - dysk, ale wtedy bad sektory są "miękkie", zaznaczone logicznie. Wtedy ponowne spartycjonowanie dysku usunie błędne sektory. Bad sektory fizyczne mogą powstać jedynie w wyniku fizycznego uszkodzenia nośnika. Podpisuje sie pod tym w 100 % ps. Zrobiłeś duży błąd kupując b4, przecież te dyski są już przestarzałe no i holernie sie grzeją, trzeba było poprzeglądać forum i poczytać coś o tym. Ja na twoim miejscu kupiłbym maxtorka albo WD 8) Grzanie sie mi nie przeszkadza :-) i co z tego ze b4 to juz stary dysk w poruwnaniu do mojego szajsunga 4,3 GB 512 kB cache to niebo a ziemia wiec nie mam na co narzekać To rozumiem, różnica jest napewno, ale i tak źle zrobiłeś :) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 barakudy byly przerabiane tu juz - mojej nie ponosilem fsb i sie i tak rozsypala w drobny mak- poprzednia oczywyscie. stara bo stara ale fakt faktem ze narazie chyba najcichsza na poczatku, teraz juz coraz glosniejsza - niestety, no i delikatna strasznie - padaka. natepnym razem kupie trwaly dysk i go wycisze poprostu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiQs Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Nie wiem skad wy to bierzecie ludzie??? Ja mam od ponad roku PCI 41,5MHz. Miałem Barracude 40GB i 60GB. Jakis czas temu zmienilem 40GB na 80GB. Takze teraz mam 60 i 80 i wszystko bylo i jest OK. Co z tego ze te dyski sie grzeja i tak sa najlepszymi jakie mozna kupic za rozsadne pieniadze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireman Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 a jesli masz gwarancje tio ja bym juz jutro wyciol do sklepu poczekal, a oni dadza ci nowego baraka! i po klopocie ha ha ha ha podzielam to zdanie niby od czego sa servisy OD SPOSOROWANIA OVERCLOCKERÓW :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireman Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Nie wiem skad wy to bierzecie ludzie??? Ja mam od ponad roku PCI 41,5MHz. Miałem Barracude 40GB i 60GB. Jakis czas temu zmienilem 40GB na 80GB. Takze teraz mam 60 i 80 i wszystko bylo i jest OK. Co z tego ze te dyski sie grzeja i tak sa najlepszymi jakie mozna kupic za rozsadne pieniadze. nie moge z takimi ludzmi kurcze jednemu chodzi tydzień, innemu 3dni jak wojna to wojna co do ceny to wole MAxtor`a d740x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiQs Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Jaka znowu wojna??? poprostu wyrazam swoje zdanie, wielu ludzi dostalo juz ode mnie Barracudy i sa super zadowoleni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 ludzie macie farta i to mocnego ze wam hdd chodza na takim pci wydaje mi sie ze to jest perzyczyna pojedynczych seri sztuk hdd w polaczenu z kontrolerem ale wiekszosc hdd po danu mu pci powyzej 40 plona na miejscu !!! w sczegulnosci moj ulubieniec IBM jenego zfajczylem na 38 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa11 Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Przeciez po podniesieniu PCI zwieksza sie predkosc dysku!!!wiec skoro nic nie chodzi szybciej tio skad sie bierze ten przyrost predkosci np przy kopiowaniu danych z partycji na partycje? i co może jeszcze talerze się szybciej kręcą? LOL zwiększa się przepustowośc tak jak jest na agp dla porównania. Przy zwiększaniu pci siada głównie elektonika dysku i pokazuje głupoty. Poza tym bawiłem się przez dłuższy czas na PCI >42 MHz i Baśka do dzisiaj chodzi. Z tego co wiem, nowsze produkcyjnie Barakudy mają problemy z wysokimi pci - ale to podobno głównie kwestia rev firmware, ale tego nie da się zmienić :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Przeciez po podniesieniu PCI zwieksza sie predkosc dysku!!!wiec skoro nic nie chodzi szybciej tio skad sie bierze ten przyrost predkosci np przy kopiowaniu danych z partycji na partycje? i co może jeszcze talerze się szybciej kręcą? LOL zwiększa się przepustowośc tak jak jest na agp dla porównania. Przy zwiększaniu pci siada głównie elektonika dysku i pokazuje głupoty. Poza tym bawiłem się przez dłuższy czas na PCI >42 MHz i Baśka do dzisiaj chodzi. Z tego co wiem, nowsze produkcyjnie Barakudy mają problemy z wysokimi pci - ale to podobno głównie kwestia rev firmware, ale tego nie da się zmienić :( Ale teraz to zes pojechl stary...i co z tego ze zwieksza sie przepustowosc?Co to ma do wydajnosci dysku...skoro i tak np. standart ata 100 ma przepustowosc 100MB/s tio co do c-h-u-j-a daje zwiekszenie przepustowosci szyny skoro dysk i tak nie osiagnie takiej wydajnosci jaka przewiduje standart ata100!!I nie pociskaj ze wlasnie przez zwiekszenie szyny danych przyszybsza dysk prrrrrrrr hie hie!!! A dlaczego elektronika siada?bo jak mowilem pracuje poza swoja specyfikacja czyli szybciej i poprostu nie wytrzymuje!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Witam Wlasnie "poswiecilem" noc na testy B IV (60GB i 80GB), i chcialbym ie z Wami swoimi wstepnymi wnioskami podzielic. Nie zakladam nowego topicu, bo poczytalem troszke o "atmosferce" tutaj (nie mialem o tym pojecia) i doszedlem do wniosku, ze nie ma po co. Barracudy sa tu bardzo "popularne". Ale do rzeczy.. Oba dyski maja firmware 3.10. Oba testowalem na plycie VIA (kosc VT82C686B) z tymi samymi efektami. Oto juz niezbyt mocne pukniecie w pracujacy dysk ustawia na jeden "bad-bit" w SMART (sprawdzane programem "DTemp"). Niby nic sie nie dzieje, ale.. po restarcie zaczyna sie natychmiast skanowanie (non-stop czyta zawartosc talerzy), ktore poteznie spowalnia, niemal uniemozliwia dostep do danych. Dla dysku 80GB takie skanowanie trwalo ponad.. cztery godziny! I tu chyba jest "pies pogrzebany" :-(. Przejrzalem dyskuss-grupy - problemy (rozne) dotycza jedynie dyskow ze "starym" (3.10) firmwarem. Obawiam sie, ze "winny" jest standard Extented ATA, i wlasnie ow nieszczesny firmware.. Zaden inny dysk po wykryciu niespojnosci zapisu-odczytu (np. pukniecie w czasie pracy) nie ma tego "autoskanowania". Ew. bady mozna znalezc dopiero albo sprawdzajac programami typu chkdsk, albo stanem SMART-a. Obawiam sie, ze tworcy firmwae`u "wylali dziecko z kapiela" - chcieli nam dac max. bezpieczenstwo danych, a dali.. bubla. Niestety, pozbawiony funkcji AutoScan firmware 3.19 (od serii U5) nie daje sie zadnym sposobem "wepchnac" do B IV, choc jest ona opisana jako "flasheable".. Kombinowalem z naglowkami, itd. Wydaje mi sie, ze juz czas najwyzszy, aby ludzie z Seagate`a zajeli sie powaznie tym problemem. Wszak tu o spora ilosc dyskow chodzi.. :-( Co o tym sadzicie? Moze ktos ma wlasne wnioski, robil testy B IV na innym sprzecie, itd.? Napiszcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...