Skocz do zawartości
Gość robot

Soundstorm - ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem ostatnio 8RDA+, poczytałem forum i się pogubiłem. Nie rozumiem kiedy wykorzystywana jest zaleta SS przekonwertowania

strumieni dźwięku AC-3 na sygnał Dolby Digital 5.1 w czasie rzeczywistym bez użycia CPU.

1. Divixy, DVD, głośniki 5.1 analogowo podpięte do płyty. AC3 jest rozkodowane programowo i bez obróbki procesora Dolby D. dźwięk trafia na analogowe wyjścia. TAK?

2. Podłączenie przez spdif. Jeżeli jest zewnętrzny dekoder DD to dekoder SS też nie ma nic do roboty? Ale na Fraz pisze że SS potrafi pobrać z procesora głosowego każdy (dosłownie każdy) zestaw strumieni sześciu kanałów i w czasie rzeczywistym przekonwertować je na sygnał Dolby Digital 5.1, który od razu jest przesyłany do cyfrowego portu SPDIF bez żadnego pośrednictwa procesora (CPU).

Czyli mamy jakby 2 etapy.

AC3 na DD5.1 (wykonuje SS) i DD5.1 na analog (wykonuje zew. dekoder)

3. Ale cos z tymi etapami nie tak bo zawsze myślałem, że AC3 to to samo co DD5.1 i jak odbywa się to w syt. 1?

4. W takim razie czym jest sygnał DD5.1 i czym się różni od strumienia AC3?

5. Czy jest różnica w jakości dźwięku np. z filmu DVD, divixa z głośników analogowo podpiętych do SS, a podpiętych przez zewn. dekoder? Nie chodzi mi o czystość, barwę itp. a o to czy np. w lewym tylnym głośniku słychać ten sam świst przelatującej kuli?

Przydałaby się odpowiedź jakiejś fachury, szególnie na pyt. 3 i 4.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!

po pierwsze to bardzo dobrze ze istanieje taki teamt jak ten w zwiazku z czym mam nadzieje ze uzyskam pomoc w tak waznej dla mnie sprawie:

mianowicie mam mobo 8rda+pro (http://www.epox.com.tw/eng/products_content.php?ps=236) czyli nic innego anizeli 8rda+ z sata i RAID wiec po przesledzeniu tematu z odp wynika ze powinienem miec SS...ale okazuje sie ze nie - instalowalem juz wiele numeracji sterow od nvidii i co sie okazuje wszystko spx tylko nie wykrywa dzwieku za kazdym razem :!: choc nie wiem co bym nie kombinowal za kazdym razem to samo (instalowalem nawet stery 4.24 jak kolega posiasdacz 8rda+ poradzil - NIC) bardzo prosze o pomoc w tej sprawie :cry: z reszta chyba wiecie dlaczego posiadacze SS :wink: ...... aha nie probowalem tylko jednego - formata i od nowa wszystkie stery instalowac (nie uzywalem tez driver cleanera) jesli ktos ma pewnosc ze format cos pomoze prosze pisac :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Czy ma ktoś podłączonego SS do Amplituner z DolbyDigital 5.1 poprzez łącze cyfrowe ?

sterowniki 4.42

mixer1.0

dx9.0d

amplituner YAMAHA RX-V595a

problem w tym ze przy filmach testujących DTS albi DD5.1 nie działają tylnie głośniki oraz center.

dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

poczytałem trochę ten temat i...

nie zgodzę się, że SS ma lepszą jakość niż SB Audigy. mam dziwnego Epoxa, który ma SS (a przynajmniej sterowniki od SS można zainstalować i wszystko działa ;) ) i porównywałem dźwięk z SS i z SB A.

jadę na Audigy - słyszałem różnicę w dźwięku i mimo, że SB A obciąża mi nieco bardziej procka niż SS (przynajmniej tak wynika z 3DM 03), to robi to w stopniu zupełnie mi nie przeszkadzającym. w SB A dźwięk jest po prostu... czystszy. bas jest głębszy, soprany wyraźniejsze... a słuchu nie mam jakiegoś specjalnie wyrobionego i wrażliwego. po prostu dźwięk z SB mi bardziej odpowiada niż z SS.

może przy podłączeniu cyfrowym SS gra lepiej, ale mam analogi, więc wniosek prosty: tylko SB Audigy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na typowych komputerówkach różnicy nie ma między Audigy a SS ale wystarczy podpiąc jakieś lepsze B&W albo inne podobne a różnicę da sie zauważyć :)

Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie creativy 4.1 5.1 albo 7.1 nie sa zwyklymi komputerówkami a w mp3 roznicy nie zauwzylem nie mam czasu na granie ale z poczynionych obserwacji wynika ze roznica dla mojego ucha jest zadna jesli chodzi o gry

to sa tylko moje opinie i nie musisz sie z nimi zgadzac ale uwierz bez problemu rozronie zwylka zintegrowana od ss wiele osob podzielilo moja opinie ze zestaw jak w podpisie brzmi co najmniej niezle w tym panna z akademi muzycznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytałem trochę ten temat i...

nie zgodzę się, że SS ma lepszą jakość niż SB Audigy. mam dziwnego Epoxa, który ma SS (a przynajmniej sterowniki od SS można zainstalować i wszystko działa ;) ) i porównywałem dźwięk z SS i z SB A.

Jeśli to tan co w podpisie (8rda3i+) to nie masz SS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na typowych komputerówkach różnicy nie ma między Audigy a SS ale  wystarczy podpiąc jakieś lepsze B&W albo inne podobne a różnicę da sie zauważyć :)

Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie creativy 4.1 5.1 albo 7.1 nie sa zwyklymi komputerówkami a w mp3 roznicy nie zauwzylem nie mam czasu na granie ale z poczynionych obserwacji wynika ze roznica dla mojego ucha jest zadna jesli chodzi o gry

to sa tylko moje opinie i nie musisz sie z nimi zgadzac ale uwierz bez problemu rozronie zwylka zintegrowana od ss wiele osob podzielilo moja opinie ze zestaw jak w podpisie brzmi co najmniej niezle w tym panna z akademi muzycznej

ja wcale nie uwazam, ze sound storm brzmi żle - szczególnie jesli chodzi o gierki bo brzmi dobrze :) tylko, że ja nie gram wcale wiec efekty przesrzenne 5.1 mnie nie interesują - poza tym pogarsza to jakośc dzwięku (muzyki) szczególnie gdy porównuje się nagrania SA-CD i DVDaudio w wersji stereo z tymi wielokanałowymi :) zawsze wielokanałowe nagrania tego typu będą gorsze bo są mocniej kompresowane :) do komputera mam zwykłe MegaWorksy 2.1 THX 250D i nie chcę nic więcej :)

ja tylko uważam, ze Audigy 2 w wersji max wypasionej brzmi lepiej podczas odtwarzania muzyki a jeszcze lepiej brzmi Terratec DMXfire

wszystkie głosniczki komputerowe sygnowane symbolem THX - i logitechy i creatiwy i inne są napewno bardzo dobre i do komputera doskonale sie nadają - choć są firmy które produkują równie dobre jeśli nie lepsze (do tego ładniejsze) głośniczki (choć są one w polsce albo wcale albo mało dostępne) ....

mimo wszystko prosze nie porównywać zestawu wielokanałowego kilku kolumn z soobwooferem za 1500 PLN do zestawu czysto muzycznego w którym 1500 PLN to kosztuje ale 1/3 lub 1/4 kolumny :)

z porównywaniem między sobączegokolwiek jest jak z porównywaniem kobiet :) każda siędo czego innego nadaje :) sąco prawda takie, które są kommpletne i doskonałe - ale zdarzają sięraz na 1000 egzemplarzy :)

P.S. jak sobie radzą takie małe głośniczki w bardzo dużych pomieszczeniach? teraz mam Megaworksy 2.1 w pomieszczeniu 6/4 m i jako tako wystarczają ... czy którekolwiek komputerowce dadzą sobie radę w pomieszczeniu 8/10 m? do tego naprawdę wysokim? (poddasze przy scianach 140-160cm, na środku jakieś 4 m conajmniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

creative 7.900 spokojnie da sobie rade ;] w mp3 sa max stereo a potem sprzetowo akcelerowane na okreslona ilosc kanalow wiec raczej strata przy odpowienim probkowaniu jest zadna

kiedys widzialem na allegro gosc mial philipsa plaskie glosniki 5.1 doublesub 100 w rms cos takiego teraz mi sie marzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ła,ha,ha,a czym moga byc te plastikowe pudelka z magnesem w srodku za 300pln 5.1.....

,a kolezanka to chyba na kastanietach gra i jest przygluchawa

ps.no offence...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gemmy

ła,ha,ha,a czym moga byc te plastikowe pudelka z magnesem w srodku za 300pln 5.1.. - tak wlasnie glosniki skladaja sie z magnesów i obudowy plastykowej lub drewnianej hehehe

a ile jestes w stanie dac za glosniki :?: logitechy mam sobie sprawic za 1500zl po co :?: zeby mp3 posluchac sic :!: pochwal sie swoim sprzetem ;) i kto go skladal :?: moje zestawy kosztowaly 400zl (kupowane 2 lata temu 4.1) oraz 7.900 teraz tez cos ponad 400zl

co do "kolezanki" to sie juz nie bede wypowiadal

ale jak znajdziesz w podobnej cenie glosniki oraz taka karte dzwiekowa za daramo to daj znac :)

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka mam problem tka sobie poczytalem ten caly temat i mam kilka pytan

kupilem sobie glosniki t5900 creativa i na soundstormie nie dziala mi centralny glosnik ani w winampie ani w grach nigdzie

gdy instaluje kodek realteka 658 to wszystkie graja wiec nie wiem co jest grane :/ prosze o pomoc

jeszcze jedno co to jest w NVmixer w ustawieniach dzwieku przestrzennego :opcje kodowania zaden,klon i opoznienie czym to sie rozni bo zauwazylem ze sa rozne efekty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tuner tv. Jest podłączony do wejścia line-in płyty. Kiedy używam sterowników nvidii podczas startu windows xp przez krótki czas słychać taki dźwięk jak przy nienastrojonym telewizorze. Dodatkowo gdy włączam tuner to muszę za każdym razem "ręcznie " odblokowywać line-in w panelu sterowania nvidii. Panowie z Asusa polecili mi zainstalować stery od Realteca co rozwiązało problem ale teraz nie mam w opcjach ustawień dźwięku dolby i kilku innych fajnych opcji od nvidii. Czy ktoś miał podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak czytam o tym soundstormie i bardzo wydaje sie fajny;). Jak wszystko co fajne na ogół nie jest dla mnie dostępne ;). Dlatego zapytam się (CZYTAŁEM CAŁOŚC I NIE WIEM) czy moja płyta Gigabyte 7N400 PRO2 REV 1.0 ma czy nie ma Soundstorma?? Dziekuje za wyrozumiałośc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...