Buzzy Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 http://www.bruce.linuxpl.com/inne/bruszmieczami.jpg "Urlich von Jungingen daje wam te dwa nagie miecze" :lol: Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać :D I dołączam się do postu wilczka o ceny :) To nie Urlich von Jungingen tylko Abraham Lincoln zapodal dwa nagie miecze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 yyyy..... ten dwureczny 650-700 (nie pamietam) ten moj 500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 http://www.bruce.linuxpl.com/inne/bruszmieczami.jpg "Urlich von Jungingen daje wam te dwa nagie miecze" :lol: Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać :D I dołączam się do postu wilczka o ceny :) To nie Urlich von Jungingen tylko Abraham Lincoln zapodal dwa nagie miecze..Yyyy to to tak na serio Buzzy ? O i pewnie jeszcze konferencja pokojowa w Wersalu bylaby niczym bez 14 punktow Wilsona ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 27 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2004 Hmmm.... no to zrobie ostatnie 30cm ostre, restza bedzie raczka :mrgreen: yyyy nie zrozumiales :> jak ostrze, lub cala bron ma ponad 30 cm to nie moze miec ostrz grubszego niz iles tam...chyab wlasnie milimetr :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 glupie prawo... ale mysle ze gdyby wprowadzic 1 udoskonalenie to tez bylaby skuteczna :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Zajebisty klimat z tymi mieczami bruce :) Raz wiedzialem goscia co smial cos podobnego do tego Tylko ze dlugosc z okolo 2metry i o wiele wieksze ostrza ale zajebiscie wygladal jak szedl z tym przez miasto, z opartym toporem o ramie hehe ofcorse metal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 sry za ot ;) berkut do tej turbiny gazowej to moze byc obojetnie jaka turbina?? (diesel , benzyna) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^Garth^ Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 @berkut : zerknij na ta stronke moze to ci cos wyjasni w kwesti legalnosci katany (ev pogrzeb po tamtym forum pewnie bylo poruszane ale glowy nie dam ) : http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=5861 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 min patrol policji z katana.... powodzenia ;) i jeszcze inna kwestia...posiadanie, a uzycie :> czym innym jest uzycie stepionego poltoraka izlamanie obojczyka, a czym innym odciecie reki katana :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 zapupisty klimat z tymi mieczami bruce :) Raz wiedzialem goscia co smial cos podobnego do tego [ img ] Tylko ze dlugosc z okolo 2metry i o wiele wieksze ostrza ale zajebiscie wygladal jak szedl z tym przez miasto, z opartym toporem o ramie hehe ofcorse metal :) Coś podobnego ma Straż Honorowa u mnie w kościele :lol: albo podobne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 zapupisty klimat z tymi mieczami bruce :) Raz wiedzialem goscia co smial cos podobnego do tego [ img ] Tylko ze dlugosc z okolo 2metry i o wiele wieksze ostrza ale zajebiscie wygladal jak szedl z tym przez miasto, z opartym toporem o ramie hehe ofcorse metal :) Coś podobnego ma Straż Honorowa u mnie w kościele :lol: albo podobne :) Aha kosciol ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kejtu Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 yyyy..... ten dwureczny 650-700 (nie pamietam) ten moj 500 8O to ja pierdziele polibude i ide sie uczyc na kowala bede miecze kuł :] 10 mieczy po 700 zl w miesiacu to daje 7000zl hmm po roku bedzie 84k zl hmm a jak by tak na eksport kuć :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 yyyy..... ten dwureczny 650-700 (nie pamietam) ten moj 500 8O to ja pierdziele polibude i ide sie uczyc na kowala bede miecze kuł :] 10 mieczy po 700 zl w miesiacu to daje 7000zl hmm po roku bedzie 84k zl hmm a jak by tak na eksport kuć :] jest duuuuza konkurencja juz teraz :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 yyyy..... ten dwureczny 650-700 (nie pamietam) ten moj 500 8O to ja pierdziele polibude i ide sie uczyc na kowala bede miecze kuł :] 10 mieczy po 700 zl w miesiacu to daje 7000zl hmm po roku bedzie 84k zl hmm a jak by tak na eksport kuć :] jest duuuuza konkurencja juz teraz :> To bynajmniej ceny spadna, a na tym zalerzy kupujacemu :D hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Katana nie uzyskuje takiego wygiecia w procesie obkuwania. Jest zrobiona z czterech warstw nakładanych na siebie (przynajmniej dwie warstwy) dwóch roznych stopów metali. Wewnątrz jest lzejszy gietki metal (miękki), a na zewnątrz twardy. Dlatego własnie te miecze sa takie ostre wytrzymałe i lekkie (13-19 kg)... Wygina się gdy w efekcie koncowego jartowania wykuty !!prosty!! miecz wkłada się do zimnej wody ... miękkie i twarde zelazo wtedy wtapia się w siebie jeszcze bardziej a róznice gestości (co pociąga za sobą róznice w objetości) powodują zniekształcenie miecza chatakterystyczne dla katan... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 (13-19 kg)... what??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Chyba chciał napisać 1,3-1,9 kg. Bruce, tak na marginesie miecze, które masz na zdjęciu fajnie wyglądają, ale do na tytuł "kopii" mieczy średniowiecznych nijak nie zasługują. Złe proporcje, no i wykończenia głowni i jelca... ale to juz inna bajka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 yyyy.... no nie wiem..... tak sie sklada ze posiadam sporo ksiazek o broni bialej...... jezeli chodzi ci o dlugosc rekojesci, to faktycznie...zostaly wyduzone na zamowienie :> wykonczenie glowni i jelca akurat jest zgodne :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Katana nie uzyskuje takiego wygiecia w procesie obkuwania. Jest zrobiona z czterech warstw nakładanych na siebie (przynajmniej dwie warstwy) dwóch roznych stopów metali. Wewnątrz jest lzejszy gietki metal (miękki), a na zewnątrz twardy. Dlatego własnie te miecze sa takie ostre wytrzymałe i lekkie (13-19 kg)... Wygina się gdy w efekcie koncowego jartowania wykuty !!prosty!! miecz wkłada się do zimnej wody ... miękkie i twarde zelazo wtedy wtapia się w siebie jeszcze bardziej a róznice gestości (co pociąga za sobą róznice w objetości) powodują zniekształcenie miecza chatakterystyczne dla katan... 4 warstw ? Nie bede sie madrzyl bo nie jestem w tym specem ale z tego co czytalem to katana jest kompozytowa (czy jak to nazwac), sklada sie z 2 roznych stali, wysokoweglowej i miekkiej niskoweglowej. Te 2 stale sa przekowane tak by mialy wiere warstw (1000??) i nastepnie stal miekka formowana jest w "v" gdzie w wglebienie V wsadza sie stal wysokoweglowa i kuje tak by wklepac w siebie to by bylo jednolite (juz sie nie przeklada). Nastepnie podgrzewa sie taka przekladke (jak mowiles katana wtedy jest prosta) do temp. w ktorej obie warstwy sie mieszaja i hartuje w zimnej wodzie. Poniewa zstal wysokoweglowa ma mniejsza rozszerzalnosc cieplna niz niskoweglowa kurczy sie ona mniej niz niskoweglowa dajac nam ten luk... ja nie jestem kowalem i po prostu korzystam z dobrodziejstw "nauki". nie trenowalem nigdy odkuwania wiec po prostu wyciolem odpowiedni ksztalt w wysokowytrzymalej stali i teraz bede ja hartowal asymetrycznie tak ze ostrze bedzie bardzo silnie zahartowane zas grzbiet pozostanie miekki. moze nastepna bedzie robiona ala prawdziwa :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Masz racje w kwestii wyrobu, a co do warst to bywa różnie - im większa ich ilość tym wyższa klasa no i oczywiście cena miecza. Przykładowo, 100 warstwowa katana robiona według tradycyjnej technologii może kosztować nawet do 20000 (!!!) złotych. Cesarz japonii posiada miecz składający sie z 3500 warst. Takiej katany nie można nawet położyć ostrzem do dołu, gdyż samym swoim ciężarem przetnie, to na czym leży :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 W takim razie na zewnątrz jest stal miękka czy twarda... ja na diiscowery ogladąłem taki filmik... i pokazywali sklepywanie z 4 warstw. a temp hartowania była około 700stopni... Wiecie jak takie coś mi się mazy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Masz racje w kwestii wyrobu, a co do warst to bywa różnie - im większa ich ilość tym wyższa klasa no i oczywiście cena miecza. Przykładowo, 100 warstwowa katana robiona według tradycyjnej technologii może kosztować nawet do 20000 (!!!) złotych. Cesarz japonii posiada miecz składający sie z 3500 warst. Takiej katany nie można nawet położyć ostrzem do dołu, gdyż samym swoim ciężarem przetnie, to na czym leży :) Tia jasne. A swistak siedzi i kuje katany ze sreberek. :lol: A wiesz co to jest fizyka? Poluz ta katane na metalowa postawke. Chce zobaczyc jak ja przetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 No własnie wiele mitów o tych mieczach panuje w kulturze zachodu. JA jestem pewny ze mowili o wadze 13-19 kg w zaleznosci od długosci. warstwy są 4 - tylko ze przekładane. :lol: Ale wciąz tylko 4 warswtwy :) Przeciez 1,3 - 1,9 kg to wazy butelka napoju.. przeciez to jest metr stali z rekojeścią i pochwą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 yyyy.... no nie wiem..... tak sie sklada ze posiadam sporo ksiazek o broni bialej...... jezeli chodzi ci o dlugosc rekojesci, to faktycznie...zostaly wyduzone na zamowienie :> wykonczenie glowni i jelca akurat jest zgodne :> Zgodzę się z tobą ale tylko pod warunkiem, że wzorowane są na egzemplarzach kręgu zachodnioeuropejskiego, ewentualnie pochodzące ze Śląska. Bo do "rodzimych" modeli średniowiecznych trochę nie pasują. Powinny być wzorowane na typach XV, XVII wg klasyfikacji Nadolskiego z uzupełnieniami Głoska. Natomiast w klasyfikacji Oakeshota tyczącej się kręgu zachodnioeuropejskiego możesz znaleźć kilka podobnych modeli :D BTW - na studiach moją drugą specjalizację robiłem z uzbrojenia średniowiecznego kręgu środkowoeuropejskiego :D . Jeśli potrzebujesz chętnie podzielę się materiałami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 ostrosc katany jest mityczna nie zrobisz miecza ostrzejszego niz brzytwa (nie wiele) a ona jak wiemy juz i tak jest bardzooooo ostra. Ja chce osiagnac mniejwiecej ostrosc brzytwy co jest mozliwe w domowych warunkach brzytwa nie przetnie liscia plynacego po wodzie czy cos innego :lol: pamietaj ze jak za duzo warstw jest to traca one swoje wlasciwosci tak ze ponad 1000 warstw nie oplaca sie robic wlasnie skrocilem ostrze o ok. 9cm i raczke o 5cm myusze przyznac ze zrobila sie strasznie lekka testowalem ja takze na desce i w lite drewno wchodzi jak w maslo (wlokna sa poprzecznie do ostrza) mimo braku zaostrzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 No własnie wiele mitów o tych mieczach panuje w kulturze zachodu. JA jestem pewny ze mowili o wadze 13-19 kg w zaleznosci od długosci. warstwy są 4 - tylko ze przekładane. :lol: Ale wciąz tylko 4 warswtwy :) Przeciez 1,3 - 1,9 kg to wazy butelka napoju.. przeciez to jest metr stali z rekojeścią i pochwą :) w takim razie samuraje powinni miec łapy jak arnold w latach młodosci , zeby machać miechem o wadze 15 kg to trza miec krzepe jak chu. takimi mieczami to wikingi zapodawali w czasach brazu (czy jakos tak) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 ->Hanu a jakies materiały o samych sposobach wykuwania i wyrobu żelastwa wszelakiego? nie to żebym od razu na balkonie kuźnie organizwać chciał.. ale tak po prostu z ciekawości ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 ja sie na dzialce kiedys w kowala bawilem tylko ze z braku kowadla kulme na plaskiej czesci siekiery wbitej w pieniek z kawalka rurki nawer fajna wlucznia wyszla a wszystko przy urzycu tradycyjnych metod zamiast paleniska na wegiel bylo ognisko po ok 30 min grzania rurka dosc fajnie dawala sie mlotkiem ksztaltowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 yyyy..... miecze takie jak moje czesto waza ponizej 2 kg....katana 20 kilo?? pogielo?? kto by tym machal?? pomachaj 10 minut 2 kg mieczem...... zmeczysz sie...zapewniam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Masz racje w kwestii wyrobu, a co do warst to bywa różnie - im większa ich ilość tym wyższa klasa no i oczywiście cena miecza. Przykładowo, 100 warstwowa katana robiona według tradycyjnej technologii może kosztować nawet do 20000 (!!!) złotych. Cesarz japonii posiada miecz składający sie z 3500 warst. Takiej katany nie można nawet położyć ostrzem do dołu, gdyż samym swoim ciężarem przetnie, to na czym leży :) Tia jasne. A swistak siedzi i kuje katany ze sreberek. :lol: A wiesz co to jest fizyka? Poluz ta katane na metalowa postawke. Chce zobaczyc jak ja przetnie. Dobra przyznaje źle się wyraziłem :lol: :lol: :lol: Metalu wiadomo że nie przetnie :lol: Chodziło mi o to, że miecza nie można położyć na takiej podstawce (nie wiem jak to się fachowo nazywa), na której czasem kładzie się zwykłe miecze - oglądałęm kiedyś o tym program :) Co nie zmienia faktu, że taka katana jest cholernie ostra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...