Skocz do zawartości
Luigi

Nosisz soczewki kontaktowe? zajzyj plz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Skusila mnie nizsza cena u okulisty w carrefour wiec tam kupilem swoje pierwsze soczewki.

Mam moze glupie pytanie ale dopatrzylem sie tego dobiero w domu.

Te saczewki wystaja poza zrenice z dobre 2mm z kazdej strony, a slyszalem gdzies ze powinny byc tylko na zrenicy i nie wiem czy to prawda?

Szukalem w necie i znalazlem ten sam typ (Focus Visitint) mozna je kupic ale wszystkie maja ta sama srednice DIA 14.0, wybor to tylko wada oczywiscie i krzywizna. Wiec chyba jest ok ale chcialem sie upewnic.

No im mam jeszcze jedna pytanie, interesuja mnie soczewki miesieczne. Jakiej firmy byscie polecili na przyszlosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soczewka zawsze wystaje troche poza zrenice, przez lata nosilem soczewki wielu firm i zawsze tak bylo i byc musi.

Co do soczewek miesiecznych - rozumiem, ze kusi cie ich cena, bo proporcjonalnie sa najtansze w przeliczeniu na jeden dzien noszenia. Jednak dla oczu korzystniej jest, gdy soczewki zmieniasz czesciej. Choc soczewki miesieczne sa trwale i rzeczywiscie wytrzymaja cztery tygodnie, gromadza sie na nich osady bialkowe i bakterie. Oczywiscie poprzez odpowiednia pielegnacje mozna to zjawisko ograniczyc, ale nie wyeliminowac. Dobrym rozwiazaniem sa soczewki Acuvue 2 od Johnsona, niby sa na dwa tygodnie, ale jesli nie nosisz ich codziennie i uzywasz dobrego plynu (np. Complete - polecam), starcza na 3 tygodnie. Szesc soczewek (czyli pudelko) kosztuje w Vision Express 110 zl, a starcza na dziewiec tygodni (gdy masz taka sama wade na lewym i prawym oku).

Jesli chodzi o soczewki jednodniowe - sa relatywnie najdrozsze, ale oszczedzasz przy nich na plynie, bo zawsze po zdjeciu od razu je wyrzucasz, i na pudeleczku do przechowywania soczewek. Poza tym placisz tylko za rzeczywisty czas noszenia soczewek - jesli np. masz miesieczne, ale w ciagu miesiaca masz je na oku tylko pare razy, to i tak po miesiacu musisz je wyrzucic, przez osady. Przy dziennych nigdy to sie nie zdarzy. Oczywiscie, nawet przy tych wszystkich oszczednosciach ostatecznie i tak wyjda drozej troche, niz soczewki noszone dluzej, ale nie dramatycznie drozej. Warto sie zastanowic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ma okulary :/, czy warto zmienic je na soczewki, czy sa jakies plusy i minusy noszenia soczewek ?? czy to boli jak sie je zaklada i sciaga ??

nie boli,poprostu na poczatku trzeba sie nauczyc je wkladac, ( ciezko jest sobie wlozyc cos do oka pierwszy raz :) ) jak sie dobrze czujesz w okulatach i nie przeszkadzaja ci w niczym,to nie zmieniaj zaoszczedzisz troche kasy :)

a minusy soczewek,chyba do konca takie zdrowe dla oczu to nie sa bo mniej powietrze dochodzi do oka,

plusy to zakladasz rano i zapominasz na caly dzien ze masz wade wzroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to z tym wystawaniem mnie uspokoiliscie - dzieki :D

o jednorazowych myslelem, ale teraz po tygodniu noszenia soczewek niechetnie zakladam okulary wiec przy codziennym uzywaniu wyszlyby sporo drozej.

bambus---> jak dla mnie to nie ma porownania, nic nie boli, oprawki nie ograniczaja widzenia, nic sie z nosa nie zeslizguje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plusy:

- mozesz uprawiac rozne sporty nie patrzac czy masz cos na nosie

- widzisz ciagle idealnie w okularach masz tylko pewien obszar gdzie widzisz dobrze reszta jest poza okularami i tam juz slaob widac :]

- mozesz nosic okulary przeciw sloneczne

minusy:

- cena

- nie kazdy moze je nosci

- nie kazdy moze w nich czytac ( u niektorych sie rozmamuje lekko obraz a to wkurza :/ )

- na poczatku lekkie problemy z zakladaniem i zdejmowaniem ;)

- jesli to soczewki 2 tygodniowe/miesieczne to codzienna ich pielegnacja

To tak za pamieci, wiecej nie pamietam ;)

A zdejmowanie i zakladanie nie boli :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dbasz o soczewki i dobre kupisz to oko jest dotlenione. Gorzej, gdy sie zapomina o czyszczeniu itp. Wtedy mozna sobie zrobic krzywde.

Dla mnie najlepsze w soczewkach jest to, ze sie nie brudza jak okulary ;). Zawsze mialem obsesje na punkcie kazdego pylku na szklach, a jak deszcz mi na nie padal to dostawalem cholery. Przy soczewkach zyje mi sie duzo spokojniej :).

Co do zakladania - nie boli, nawet za pierwszym razem. Trzeba sie tylko przemoc, zeby dotknac oka, a potem wszystko z gorki juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalety :

- estetyka

- nie parują po wejściu zimne/gorące pomieszczenie

- względna wygoda

- nie osiada kurz i kropelki deszczu :)

Wady :

- trzeba o nie dbać zdecydowanie bardziej niż o okulary (płyny, pojemniczki itp)

- wprawa przy zakładaniu/zdejmowaniu

- nie każde oko dobrze je toleruje (tzw. zespół suchego oka)

- zawsze to jednak obce ciało w oku

Okulary były i jeszcze długo będą - dla niektórych są zdecydowanie wygodniejsze na codzień od soczewek.

Można też się pokusić o operację laserową 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Operacje laserowe daja 50 % szans na wyleczenie wady, wyniku takiej operacji nie da sie cofnac , czasami dochodzi do powiklan itd... Mozna sobie bardziej naszkodzic niz pomoc , sam nosze soczewki (-0.5 D) i nie bede sie pakowal pod skalpel ani laser ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobilem kiedys blad. Kupilem soczewki Baush&Lomb ale 2 letnie.

Moglem najpierw kupic miesieczne aby sie przekonac jak mi sie przyjma.

Po prostu ja nie moglem ich miec na oczach wiecej niz 2 godziny bo mialem lzawienie, czerwone oczy. Zreszta zle widzialem w nich.

Kilka razy bylem u roznych okulistow z tymi soczewkami to kazdy mowil, ze wlasnie takie by mi przepisal wiec nie ma mowy o zle wypisanych soczewkach.

Po prostu chce przestrzec przed kupowaniem soczewek na 1-2 lata odrazu. Najpierw sprobujcie miesieczne bo na tamte wydalem duzo pieniedzy. Teraz mam uraz do soczewek i nie zaloze juz nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nosze soczewki od kilku lat i jestem bardzo zadowolony.

Od razu zdecydowalem sie na porzadne soczewki a nie na jakies polsrodki w postaci soczewek dziennych/tygodniowych.

Co prawda zapalcilem za nie ok. 800zl/para ale nosze je ok. 2 lat i jest OK.

Sa to soczewki "twarde" gazo-przepuszczalne i nawet po 3 dobach ciaglego noszenia nie ma mozy o zmeczeniu oczu czy jakimkolwiek pieczeniu/zaczerwienieniu oka.

Na poczatku bylo ciezko (moze "miekkie" soczewki sa lepiej tolerowane przez oko na poczatku) bo cialo obce w oku to nic przyjemnego :P zwlaszcza jak trzeba je tem zostawic...

Ale po 2 tygodniach noszenia ich po 2-3 godziny dziennie przyzwyczailem sie do nich.

Na 100% nie zamienie soczewek na okulary ! Komfort jest nie do porownania.

W razie jakichkolwiek pytan ad. twardych soczewek - PW :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytań odnośnie soczewek (bo póki co noszę okulary):

- można z tym spać (i chodzić non - stop) :?:

- nie bolą oczy od noszenia tego (nie szczypią, ropieją, itd...) :?:

- dużo roboty jest z nimi odnośnie zachowania czystości :?:

----- pytam się bo mam zamiar sobie je kupić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> Pitbull82

Ja sie moge wypowiedziec w kwestii "twardych" soczewek bo tylko takie nosilem:

1. mozna w nich spac, ale tak jak bez soczewek rano oczy troche "ropieja" (kazdy wie o co chodzi) i warto wyplukac soczewki po nocy, bo bedziesz mial je zabrudzone (co nie znaczy ze nie bedziesz nic widzial - kilka/nascie minut pochodzisz, pomrugasz i po sprawie). Jednak spania w soczewkach ogolnie sie nie zaleca.

2.Oczy bola tylko podczas adaptacji. W koncu oko musi sie przyzwyczaic do ciala obcego. Potem nie bedziesz wiedzial nawet ze masz soczewki - pare razy sie sam na tym zlapalem :P

3.Roboty nie ma duzo, ale jak sie ma soczewki za 800zl to warto poswiecic im troche uwagi: regolarnie je "odbialczac", przemywac specjalnym plynem. Ogolnie mowiac: trzeba o nie dbac, ale bez jakiegos przesadyzmu...

BTW. Uprzedze pytanie ktore pewnie sie pojawi: w soczewkach mozna plywac! Oczywiscie bez otwierania oczu pod woda, bo istnieje niebezpieczenstwo wyplukania soczewki, ale jesli ktos ma okulary do plywania lub nie zamierza nurkowac bez nich to spokojnie moze isc na basen/jezioro/inny zbiornik wodny :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - w stanach sa juz soczewki zakladane tylko na noc (nasaczone enzymami w ilosciach ci potrzebnych do prawidlowego widzenia), rano wstajesz , zdejmujesz i przez 20 h widzisz idealnie

Co do ogolnodostepnych soczewek (tych w polsce ;p ) to o twardych sie nie wypowiem bo po prostu nie wiem , ja mam miekkie, nie mozna w nich spac , tzn jak juz sie zdarzy zasnac to trudno , ale lepiej nie meczyc oczu w ten sposob ...

2 - na poczatku - pierwsze 2 tygodnie - PODOBNO jest dziwne uczucie , ja nic takiego nie doswiadczylem , po zalozeniu przez 5 minut czulem cos w oku , potem nic , jakbym w ogole ich nie mial 'na sobie' , dlatego ci ktorzy juz nosza jakis czas (ja pol roku) zapominaja ze maja soczewki i grzebia sobie w oczach , przecieraja je itd ;d , wiadomo jak to sie moze skonczyc - > soczewka na podlodze ;]

3 - nie , zakladasz rano , nosisz caly dzien , wieczorem specjalnym plynem delikatnie przemywasz je palcem i to wszystko O_O , no i oczywiscie w zaleznosci od tego czy masz tygodniowe/miesieczne itd musisz je wymieniac bo sie rysuja ;)

Dla mnie soczewki byly jedynym wyjsciem ,w sumie wada nieduza bo tylko -0.5 D ale przeszkadzalo mi to w uprawianiu sportu ( gram w koszykowke i siatkowke )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(wszystkie ponizsze odpowiedzi dotycza miekkich soczewek)

1. Nie nalezy, gdy pare razy zdarzylo mi sie zasnac w soczewkach (miesiecznych akurat wtedy), budzilem sie z czerwonymi i bolacymi oczami. Przy jednorazowych bylo lepiej, ale powstawalo uczucie suchosci bardzo nieprzyjemne.

2. Bolec nie bola, ale zwlaszcza w klimatyzowanych pomieszczeniach potrafia wysychac. Sa na to specjalne kropelki nawilzajace, ale w biurze i tak siedze w okularach.

3. Pielegnacja zajmuje, gdy sie ma juz wprawe, pare minut dziennie gora. Rano wyjmujesz z pudeleczka, przeplukujesz i na oczy zakladasz. Minutka i po sprawie. Wieczorem zdejmujesz, kladziesz na reke, polewasz plynem, przez chwilke lekko przeciezrasz z obu stron i zalewasz w pojemniczku swiezym plynem. Kilkadziesiat sekund w sumie na soczewke. Do tych czynnosci trzeba dodac czas na bardzo dokladne umycie rak :).

W moim przypadku dluzej trwa paranoicznie dokladne czyszczenie okularow niz pielegnacja soczewek 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.na noc sie sciaga,jak juz poprzednicy napisali nie za bardzo przyjemna sprawa jak zasniesz z nimi,a mi sie zdarzalo kilka razy na imprezach to juz wogole, sa w sprzedarzy miesiedzne soczewki 24h ze nosisz caly czas je i po miesiacu wywalasz

2.czasami pod koniec dnia,zwlaszcza jak sie siedzi przed kompem czuje sie ze ma sie nalozone,ale nie zeby bolalo,

3.z czyszczeniem to szybko idzie,wiadomo na poczatku jak kupilmem to wszystko po malutku robilem,ale jak nabierzesz wprawy co szybko idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Operacje laserowe daja 50 % szans na wyleczenie wady, wyniku takiej operacji nie da sie cofnac , czasami dochodzi do powiklan itd... Mozna sobie bardziej naszkodzic niz pomoc , sam nosze soczewki (-0.5 D) i nie bede sie pakowal pod skalpel ani laser ^_^

8O 8O

Jestem ciekaw z jakiego źródła masz te informacje, bo chyba z jakiegoś bravo. Gdyby było tak jak mówisz to nikt by nie robił takich operacji, a są robione coraz częściej. Radzę więc przeczytać i dowiedzieć się dokładniej zanim cos się powie na forum i będzie się wprowadzać ludzi w błąd.

Coś na temat operacji:

http://www.resmedica.pl/zdart12001.html

http://www.lasik.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też podczepie sie do tego tematu z pytaniem. Czytałem gdzieś, że są już soczewki, które korygują wade wzroku 8O . Tzn. zakłada sie je na noc, rano zdejmuje i przez kilkadziesiąt godzin dobrze widzi. Z czasem, soczewki takie zakłada sie coraz rzadziej, aż dochodzi do sytuacji, w której wystarzczy jedna noc na pare tygodni - soczewki działają jak "forma", odkształcająca oko. Czy któś mógłby wypowiedzieć sie na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, ja sie przestawilem na soczewki jakies 2 miesiace temu.

Niestety u mnie nie jest tak slodko - ciagle czuje, ze mam cos w oczach - ale TYLKO I WYLACZNIE jak siedze w pracy przed komputerem.

Wiec przy kompie siedze w okularach.

Natomiast w czasie chodzenia - no cos wpanialego !

A najlepsze jest uczucie 'wreszcie widze tak, jak bylem maly' :wink: Powaga - wszystko ostre pod kazdym katem, zadnego parowania, brudzenia, ciezaru na nosie, itp. Ekstra sprawa - al etroszke kosztowan, choc nie tak bardzo, jak kiedys myslalem !

Aha - trzeba byc czujnym i nauczyc sie uwaznego 'przecierania oczu' - czy to z powodu zmeczenia, czy cos tam zaswedzi ! Kiedys sie mi zdarzylo, ze sobie je zwinalem i byl naprawde spory klopot...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow, nie spodziewalem sie takiego odzewu :) dzieki

napiszcie tylko jeszcze jakich soczewek uzywacie tzw. firma, okres dzialania, cena. tak jak np. yahve w 3 poscie

za 3 miechy jak moje focusy sie zuzyja chcialbym sprobowac jakiejs innej firmy dla porownania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O

Jestem ciekaw z jakiego źródła masz te informacje, bo chyba z jakiegoś bravo. Gdyby było tak jak mówisz to nikt by nie robił takich operacji, a są robione coraz częściej. Radzę więc przeczytać i dowiedzieć się dokładniej zanim cos się powie na forum i będzie się wprowadzać ludzi w błąd.

Coś na temat operacji:

http://www.resmedica.pl/zdart12001.html

http://www.lasik.pl/

Cala twoja wiedza pochodzi z internetu ?

Jak tak to mam na to jedno slowo - ROTFL...

Tak sie sklada, ze bedac w kanadzie 3 lata temu , moja ciotka robila sobie taka operacje , chodzila po lekarzach i zdania byly podzielone , laser moze tak samo pomoc jak zepsuc ... W koncu sie nie zdecydowala.

Zreszta - moi starzy sa lekarzami , pytalem ich ostatnio wlasnie o operacje i ojciec (chirurg) stanowczo stwierdzil , ze w tym momencie jest to zbyt ryzykowne i nie warto sie okaleczac.

Ale co ja moge wiedziec , w koncu ty przeczytales kazdy artykul jaki pojawil sie w internecie i wiesz lepiej , ide do kata odpokutowac za moj blad

BUEHEHHEHEHEHEHHEHE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi