Skocz do zawartości
_Vip_

WC rev.3 By Me :] (FOTY)

Rekomendowane odpowiedzi

no to moje WC rev.3 skonczone :twisted:

CPU : CFD Uriel rev2

NB : CFD Weland

GPU : Proxima z bloki.pl

Pompa : Hydor Seltz L30 II

glowni bohaterowie :

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Mysle ,ze nie musze komentowac kazdej foty,bo chyba wiecie co i jak :wink: ,a w razie watpliwosci zawsze mozecie spytac :D

Powiem tylko ,ze na jednym ze zdjec widac sledzia z wyprowadzonymi punktami pomiaru VDD z MoBo,co bardzo ulatwia zycie :wink:

oto owe punkty

Dołączona grafika

a tu juz pomiar bezposrednio z MoBo (VDD 1.9V)

Dołączona grafika

no i chlodzonko :twisted:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i to tyle :wink: Jestem cholernie zadowolony z tego sprzetu,jest wydajniej niz wczesniejszy konfig za sprawa lepszej pompy ,ktora nie ogrzewa juz wody w tak znaczny sposob no i jest ciszej za sprawa wywalenia wentyli z NB i GPU.Na chlodnicy siedza dwa wentyle SILENCE,ktore sa zasilane poprzez Hardcano 10 i caly czas pracuja na 7V co czyni je praktycznie nieslyszalnymi

Dołączona grafika

Grafy jeszcze nie krecilem,ale jak bedzie mi sie kiedys nudzilo to sie pobawie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładnie :)

super komponenty :D jedyne co mi przeszkadza to te kolanka i cybanty na nich :?

zamiast cybantow moglbys zastosowac klej np: cyjanoakryl :D nie ma szans zeby puscilo a wyglad lepszy :D

ja mam prawie tak samo połączony zestaw jak ty i 0 kolanek :D (mozesz tutaj sobie zobaczyc http://zabrze.net.pl/tatarkiewicza/migdal/Rev5.1/ tylko sie nie przestrasz bo to faza przejsciowa :D - czekam na rezerwuar 5.25 )

Vip naprawde dobra robota?

a jak osiągi temperaturowe tego układu ?? oczywiscie z przymrozeniem oka bo jak tu wierzyc czujnikom :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, wizualnie bardzo mi sie podoba! Te miedziane rurki, pasuja do koloru mobo i przezroczystych blokow, wszystko wyglada jednolicie i schludnie (przynajmniej ze zdjec). Miodzio!

Jakie waz uzywasz? Zwykly przezroczysty igielitowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolanka musialy byc,bo inaczej lamaly by sie weze.Przy dolocie sa stosowane 45',niestety 12mm byly tylko 90' wiec bralem co bylo :D Z cybantow nie zrezygnuje bo nie chce pewnego dnia stracic calego sprzetu na skutek powodzi :wink: ,do szybkozlaczek niemam przekonania

Co do temperatur...czujnik abitowy czyli o kont doopy roztrzas : idle 45'C stress 48-49'C

Weze to zwykle igielitowki,a kolanka nie sa lutowane tylko klejone kropelka i uszczelnione silikonem :D ,trzyma rewelacyjnie

Tonic,nie wyjmuje grafy,a jak juz musze to razem z pojemnikiem :wink: .Przeca cala maszyna ma byc mobilna,a nie komponenty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda troche Welanda na NB, pewnie lepiej spiswyalby sie na GPU :)

Jak napisal juz Kubasik warto zastapic cybanty. Pompka nie daje az tak duzego cisnienia, zeby taki waz przeciekal.

Jesli masz weze 12/16 to powinno sie stosowac ksztaltki 15mm (kolanka i tak w srodku sie zwezaja do 13mm, a poza tym waz nalozony na takie kolanko jest na tyle ciasny, ze nie ma szans puscic wody). Brak 2x45 to juz grzesz powszedni :/ Rozumiem, ze czasami sie nie da, ale tutaj pare 90-tek mozna wyeliminowac.

Bardzo dobrze, ze umiesliles rezerwuar przed wlotem do pompki - ma to dosc duzy wplyw na przeplyw.

Jak masz zamocowane te wiatraki i shrouda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie fajna konstrukcja i chwali ci sie :wink:

jednak powiedziec ze mi sie podoba nie moge bo wlasnie jakos te kolanka mnie odrazaja :|

buda jest na tyle wysoka/szeroka ze mozna w nia upchnac prawie kazde polaczenie :E ( wiem po sobie bo upycham wszystko do midi ATX )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak powiedziec ze mi sie podoba nie moge bo wlasnie jakos te kolanka mnie odrazaja :| 

buda jest na tyle wysoka/szeroka ze mozna w nia upchnac prawie kazde polaczenie :E ( wiem po sobie bo upycham wszystko do midi ATX )

widzisz ale upchanie a upchanie to jest roznica jesli dajesz kolanka nie masz takiej plataniny wezow w budzie a to juz bardzo brzydko wyglada i jest bardzo niepraktyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wlasnie chodzilo oto zeby nie bylo plataniny bezwladnych,dyndajacych i walajacych sie wezy.Z kolankami wszystko jest IMO bardzo estetyczne i praktyczne zarazem.Labirynty wezy to nie na moj gust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładnie :)

super komponenty :D jedyne co mi przeszkadza to te kolanka i cybanty na nich :?

zamiast cybantow moglbys zastosowac klej np: cyjanoakryl :D nie ma szans zeby puscilo a wyglad lepszy :D

ja mam prawie tak samo połączony zestaw jak ty i 0 kolanek :D (mozesz tutaj sobie zobaczyc http://zabrze.net.pl/tatarkiewicza/migdal/Rev5.1/ tylko sie nie przestrasz bo to faza przejsciowa :D - czekam na rezerwuar 5.25 )

Vip naprawde dobra robota?

a jak osiągi temperaturowe tego układu ?? oczywiscie z przymrozeniem oka bo jak tu wierzyc czujnikom :D

A ty co to za buda chiftec midi tower?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas20, mam pytanie

Jeśli mamy układ otwarty (z pojemnikiem), to kolanka, długie węże itp.

w praktyce wywołują opory, spowalniają przepływ

Ale jeśli mamy układ zamknięty, to nie ma znaczenia czy są te tzw.

"oporowe" cześci?

opory są i gdy masz uklad zamknięty i otwarty , ale w przypadku Vipa opory są bardzo zminimalizowane przed wlotem do pompy bo nie ma tam zadnej chydrauliki co znacząco poprawia water flow . jest to bardzo dobre rozwiązanie

:arrow: wronka : buda to chieftec dragon midi tower :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo mi sie podoba najlepiej jak bys wlal tam jakiejs czystej wody (bez zadnych swicacych badziewi) ostatecznie mozna tego zielonego siwiecocego w uv dolac i podswietlic katoda uv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo mi sie podoba najlepiej jak bys wlal tam jakiejs czystej wody (bez zadnych swicacych badziewi) ostatecznie mozna tego zielonego siwiecocego w uv dolac i podswietlic katoda uv

hmmm.....ale tam jest czysta woda bez jakichkolwiek dodatkow :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opory są i gdy masz uklad zamknięty i otwarty , ale w przypadku Vipa opory są bardzo zminimalizowane przed wlotem do pompy bo nie ma tam zadnej chydrauliki co znacząco poprawia water flow . jest to bardzo dobre rozwiązanie

:arrow: wronka : buda to chieftec dragon midi tower :D

Dokladnie z ta mala uwaga: hydraulika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_Vip_ jak oceniasz tego Hydor'a pod wzgledem cisza/wydajnosci itp a i mozesz podac wymiary tej pompki??

z cisza to jest tak,ze jest super cicha jak sie ja dobrze odpowietrzy,co do wydajnosci to widzialem gdzies testa gdzie minimalnie wyprzedzala sporo drozszego eheima 1250 :wink:

wymiary na oko z kruccami :wink: : 140x80x120 (dl/szer/wys)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolanka ROX!! Dzieki nim w tej budzie jest dosc duzo miejsca bo nie wyobrazam sobie ile by tam tego weza musialo byc gdyby kolanek nie bylo :) Ogolnie mi sie bardzo podoba, no moze jedynie chlodnice bym chlodziarka zastapil :P ale to juz do obudowy by nie weszlo :P ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_Vip_ jak oceniasz tego Hydor'a pod wzgledem cisza/wydajnosci itp a i mozesz podac wymiary tej pompki??

z cisza to jest tak,ze jest super cicha jak sie ja dobrze odpowietrzy,co do wydajnosci to widzialem gdzies testa gdzie minimalnie wyprzedzala sporo drozszego eheima 1250 :wink:

Wydajność Hydora nie jest wyższa niż Eheima, tylko jest bardzo zbliżona

Lukas20, ale czy to było chociaż potwierdzone empirycznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby moc sprawdzic wydajnosc potrzebne by byly wykresy, a nie pojedyncze wartosi (ma pudelkach od pompek masz podane max. cisnienia i max. przeplyw).

Druga sprawa to jak blisko prawdy sa dane producent :/ Najlepszy bylby obiektywny test, ale jeszcze takiego nie widzialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi