Skocz do zawartości
Marcin_gps

Karta dźwiękowa na USB = wysoka jakość i niska cena

Rekomendowane odpowiedzi

ciezko powiedziec bo jest to pierwsza moja karta modowana przezemnie

druga - czesci w drodze

powtorze jeszcze raz najlepiej spytac sie na forum audiostereo sa tam ludzie 100 razy bardziej kompetentni odemnie ktorzy maja juz pare kart za soba i innych urzadzen :) (konstruktorzy i ludzie pracujacy w firmach projektujacych audio)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zamieniłem badziewne 100n w drugiej karcie na thomsony 5% i jestem w szoku, że kondensatory mogą takie zakłócenia wprowadzać, no ale cóż i tak moja nowa karta gra lepiej a jak w niej wymienię kondensatory i uziemię, to będzie ładnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczył i uwierzył :D

rotux ucichł ;) i dobrze

za niedlugo bede zamawial black gate`y z anglii przez siostre

jesli chcesz to ci moge zalatwic :)

black gate std 100uf/16v wprowadzily bardzo duzo pozytywnych zmian, zwlaszcza w basie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rotux ucichł ;) i dobrze

za niedlugo bede zamawial black gate`y z anglii przez siostre

jesli chcesz to ci moge zalatwic :)

black gate std 100uf/16v wprowadzily bardzo duzo pozytywnych zmian, zwlaszcza w basie

100uF? Na wyjście, czy zamiast tych co są w części cyfrowej. Generalnie na wyjściu mam dość polecanie przez wszystkich ERO MKT - poza tym uwaliłem złącza na płytce od kondensatorów 10u :mur: , natomiast przydało by mi sie co do tego moda na wyjścia wzmacniacza - tylko nie wiem jakie tam kondy dać...

No i cena ma znaczenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge zalatwic takie jakie potrzebujesz

100uf std dalem na c5,19,29

dzisiaj montuje BG N type na wyjscie 33uf 16v zobaczymy jakie beda efekty

czemu nie wstawiles sobie podstawek pod kondensatory? mozna wtedy nimi zonglowac do woli

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rotux ucichł ;) i dobrze

Z prostego powodu. Od czasu zmiany nazwy forum ten wątek umarł. "Was" /postującej tu jeszcze grupki "audiofilów"/ nie zamierzam nawracać, bo zwyczajnie szkoda mi czasu. Ale zaglądam tu jeszcze czasem, bo świeża dawka kondensatorowego humoru zawsze zapewniona:].

Ale, żeby tak całkiem nie offtopicować: zauważyłem, że macie tu dość poważny problem z szumieniem karty /btw, jak to możliwe, skoro w całym układzie same super hiper kondensatorki?:P/.

Otóż, pakujecie Panowie do tych kart superszybkie operacyjne bez odpowiedniego przygodowania dla takich rakiet terenu. I "szumi" karta aż miło. Ale tradycyjnie, zamiast odpalić jakąś szarą podczaszkową masę, kombinujecie, i tym razem trafiło na biedny transformator:]. A tu taki AD797, obstawiony bez pomyślunku na przypadkowym pcb i bez kawałka kompensacji częstotliwościowej, sobie, przy okazji wykonywania zleconych mu przez konstruktora zajęć, generuje równo, co mu akurat marne pcb podpowie. I efekty "szumowe" w słuchawkach gotowe. Tym razem, zamiast krytykować z założenia, spróbujta odsunąć trafo na 30 cm czy pół metra od karty i od razu sprawa jasna: czy to trafo zakłóca, czy jednak nie tu problem tkwi /czyli ekranowanie trafa w najlepszym razie poprawi jego wygląd/.

/btw zanim już ktoś zacznie radzić ekranowanie trafa, niechże poczyta, nawet w sieci, czego i w jakich ilościach trzeba by użyć do tego ekranowania, żeby cokolwiek "zaekranować", zanim zacznie udzielać swoich "genialnych" rad./

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba Ci się PCB to zaprojektuj sam i udostępnij projekt... !!

PCB mi się "nie podoba" /oczywiście nie ze względów "estetycznych"/ i dlatego zaprojektowałem swoje. Ale nie udostępnię go, z kilku powodów. Po pierwsze: jest dwustronne /czyli stosunkowo drogie i trudniejsze do wykonania domowymi metodami, czyli w sumie mało interesujące dla większości/, po drugie: jest wybitnie nieuniwersalne /bo skrojone dokładnie pod moje potrzeby, czyli jest na nim miejsce na wzmacniacz słuchawkowy, obwody do wysterowania tzw "magicznych oczek", oraz kilka nietypowych elementów colicrafta/, po trzecie: nie mam ochoty tego robić /w tym miejscu/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie udostępnię go, z kilku powodów. Po pierwsze: jest dwustronne /czyli stosunkowo drogie i trudniejsze do wykonania domowymi metodami, czyli w sumie mało interesujące dla większości/,

Naprawde mi to bimba czy zapłace za PCB 10 czy 30 zł :] (i zakładam że nie tylko ja tak myślę)

po drugie: jest wybitnie nieuniwersalne /bo skrojone dokładnie pod moje potrzeby, czyli jest na nim miejsce na wzmacniacz słuchawkowy, (bardzo praktyczne)

obwody do wysterowania tzw "magicznych oczek", oraz kilka nietypowych elementów colicrafta/,

Skoro ludzie zamawiają C ze stanów więc to chyba nie argument :]

po trzecie: nie mam ochoty tego robić /w tym miejscu/.

Albo nie masz tego projektu albo jestes bucem (takie zapyziałe forum to zaniskie progi jak dla Ciebie?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zostałem tutaj zaproszony przez znajomego "Tweakowicza", który poprosił, abym się wypowiedział w tym temacie nieco technicznie, gdyż jestem elektronikiem z wykształcenia, a pewien wielce pewny swoich racji kolega "terroryzuje" lud błogi;)

Tak więc, zadałem sobie trud przeczytania kilku ostatnich stron i postanowiłem co nieco skomentować.

Na wstępie chcę tylko zaznaczyć, że nie zaliczam się do "złotouchych audiofilii", raczej mam podejście techniczne - inżynierskie do problemów elektronicznych, choć jednocześnie nie neguję pewnych zjawisk, które występują, a są raczej trudne do ścisłego opisania.

OK, zaczynamy:

Zadałem sobie /niewielki/ trud przesymulowania w SPICE aktywnego filtru na AD8610 /układ dokładnie taki, jak w aplikacji PCM2702 i kicie avt/. Jak krowie na miedzy SPICE zasugerował, że stosowanie na wyjściu sprzęgających kondensatorów o wielkościach rzędu 10..33..100uF bardzo wpływa na charakterystykę częstotliwościową /od dolnej strony rzecz jasna/. Przykładowo przy zastosowaniu C=10u i podpięciu do wyjścia niskoomowych słuchawek /32R/ dolna częstotliwość graniczna leży w okolicach aż 400Hz!.......

Wynika z tego, że zadałeś sobie zbędny i bezsensowny trud zasymulowania pracy układu w warunkach do jakich nie jest przeznaczony, Panie rotux. Jeśli jest Pan tak znakomitym elektronikiem za jakiego się uważa, powinien Pan na pierwszy rzut oka zauważyć, iż aplikacja AVT (jak i inne, które widzialem) nie posiada bufora wyjściowego i symulowanie 32 ohmowych słuchawek w tej aplikacji jest równie bezsensowne, co niektóre Pana twierdzenia, ale o tym dalej. Nie szkoda Panu marnować czasu na symulacje oczywistych bzdur?

Wnioski wyciągnijcie sami.

Całe zamieszanie wokół kondensatorw na wyjściu tej karty /i w następstwie szalone wnioski o przewadze Panasonica nad Elną albo bg nad czymśtam innym/ wyniknął, moim zdaniem właśnie z tego, że zarówno w projekcie avt, jak i kolegów DMA i msfalcona wyjściowe kondensatory miały małe wartości /rzędu pojedynczych uF/.

Właśnie wnioski - moje wnioski są takie, że próbuje Pan testować układ w warunkach, do których nie został zaprojektowany i dorabia do tego własną ideologię. A ludzie którzy testowali go na słuchawkach, zapewne robili to poprzez odpowiedni wzmacniacz słuchawkowy, a nie bezsensowne zwiększane kondensatorów wyjściowych do proponowanych przez Pana absurdalnych wartości, co i tak nie odniesie żadnego skutku, gdyż wzmacniacze operacyjne stosowane w stopniu filtracji nie są na tyle wydajne, by porządnie napędzić słuchawki.

Proszę sobie zasymulować układ wyjściwy RC przy R=4,7uF i C=10k, zresztą wcale nie trzeba tego symulować, gdyż na wyliczenie F3 tak banalnego układu RC jest prosty jeden wzór, ale widać Panu obcy, skoro musi Pan symulować tak proste rzeczy.

Tymczasem wszystkie, bez wyjątku, polskie projekty, jakie miałem okazję podziwiać w sieci, oparte są o jednostronne /fakt, że tańsze/ płytki, braki w kluczowych elementach odsprzęgania zasilania pcma i to zalewanie wszyskich pustych miejsc na płycie masą /pętle masy w ilościach większych, niż palców u dwóch ludzi/. Nie wspominam już o sposobie rozdzielania mas cyfrowej i analogowej.

A to mnie Pan naprawdę rozbawił:). OK, po kolei. Proszę mi wykazać konkretnie, w której części płytki czy to DMA czy to msfalcona powstają owe pętle masy? Bardzo proszę, konkretnie, najlepiej wrzucić do painta i zaznaczyć....obawiam się, iż nie zrobi Pan tego, gdyż wydaje mi się, że ma Pan małe pojęcie o tym zjawisku, o jego podstawach oraz skutkach, gdyż w przeciwnym razie nie pletł by Pan takich za przeprozenie głupot. Płytki są zaprojektowane poprawnie i nie ma prawa powstać w takim układzie pętla masy, ale jeśli twierdzi Pan inaczej, proszę wskazać konkretnie którędy owe prądy masowe popłyną...

Na pocieszenie podam, iż miałem płytkę na oscyloskopie i pewnie mi Pan nie uwierzy, jednak śladu pętli masy nie zauważyłem. Ale Pan oczywiście wie lepiej - proszę wskazać konkretne miejsca (bo przecież palców ręki Panu brakło, żeby je zliczyć) - wtedy możemy dalej dyskutować na temat tego zjawiska.

Na koniec polecam porównać je z np referencyjnym projektem płytki pod pcma dostępnym na stronie texasa.

Właśnie, ja także to Panu poleca. Zobaczy tam Pan po pierwsze wspólną masę cyfrową i analogowa, po drugie rozlaną masę na całą płytkę (o czyżby znów palców brakowało na zliczenie tych pętli masy). A po ostatnie - to jest płytka ewaluacyjna a nie referencyjna i jeśli nie widzi Pan róznicy to już Pana problem.

la zainteresowanych mogę udostępnić zarówno wyniki symulacji spajsowych, jak i linki do stron, których treść traktuje zarówno o tych nieszczęsnych kondensatorach /na początek polecam też artykuły na stronie edw/, a także o zasadach projektowania pcb/odsprzęgania zasilania/właściwego prowadzenia obwodów masy.Choć wszystko to znalazłem za pomocą googli, czyli materiały są dostępne dla każdego "poszukiwacza prawdy".

Przepraszam, ale albo miał Pan kiepskie materialy, albo nie przyłożył się Pan do ich właściwego przyswojego, gdyż w przeciwnym wypadku nie wypisywał by Pan tutaj takich herezji w dodatku z tak wielkim bezkrytycznym podejściem do własnej nieomylności. Nie wspominając już, że matriały są lepsze i gorsze a czasami sprzeczne. A Pańska prawda na szczęście nie jest prawdą absolutną a w moim odczuciu i w konfrontacji z moją wiedzą, nawet prawdą.

Pozdrowienia od szczęśliwego użytkownika dźwiękówki na pcm2702 /własnego projektu i wykonania/.

OK, przejdźmy teraz do wywodu Pana rotuxa na temat kondensatorów

W tym przypadku ważne jest, że zastosowałeś kondensator MKT do odsprzęgania zasilania. Ogólnie rzecz ujmując, kondensatory foliowe /także osławione czerwone WIMY/ do tego średnio się nadają. Z jednego powodu /NIE związanego w żaden sposób z marką tego czy siamtego/: kondensatory foliowe mają indukcyjność rzędu kilkunastu nanohenrów. Czyli zauważalnie większą, niż ordynarne ceramiki za 10gr/sztuka.

Proszę Pana, czy znane są Panu takie pojęcia jak rezonans własny kondensatorów, krzywe zależności pojemności od częstotliwości czy napięcia. Pisze Pan, że ceramiczne są lepsze. Fajnie, tylko, że dobre ceramiki są o pojemnościach rzędu do kilkidziesieciu nano. Powyżej to ceramiki ferroelektryczne, które mają bardzo kiepskie zależności od napięcia czy częstotliwości. Jednak zgadzam się, w odsprzęganiu zasilania dla układów cyfrowych są w porządku, i do tego celu m.in. są przeznaczone. Jednak nie zgadzam się, co do zastosowania w odsprzęganiu zasilania ukłądów analogowych i uważam, że lepiej tutaj sprawdzą się choćby MKSy. Czy wie Pan, że MKSy są wielokroć bardziej stabilne względem częstotliwości od ferroeletrycznych ceramików? Więc proszę nie pisać głupot, iż czerwone WIMY (MKS) nie nadają się do odsprzęgania zasilania części analogowe. A czy, jeśli Pan wie, co to rezonan własny, ma Pan świadomość, że poza oczywistymi zaletami MKSy np. 100n mają go w granicach 3-6MHz? Czy nie uważa Pan, że do zastosowań audio (przypomnę 20-2000Hz) jest on wystarczający z wielkim zapasem.

Reasumując, proszę następnym razem zastanowić się nad skalą pewnych zjawisk wobec zaganienia w którym się poruszamy, zamin Pan znów napisze tak wiele rzeczy bez sensu.

Podejrzewam, że jedynym instrumentem pomiarowym, którego używasz do badań, jest Twój słuch /popraw mnie, jeżeli jestem w błędzie/. Czyli po odsłuchaniu karty z takim i innymi kondensatorami Twój przyrząd pomiarowy wyrokuje: teraz jest suchy bas, albo piaszczysta góra. I ok. Nie mam żadnych zastrzeżeń, pod warunkiem, ze Twoim SUBIEKTYWNYM opiniom nie będziesz próbował przyporządkować rangi obiektywnego wyniku badań.

Panie rotux, a jakim Pan się kierował instrumentem pomiarowym ferwując takie opinie, jak niezliczone pętle masy w układach o których najwyraźniej nie ma Pan wielkiego pojęcia, których Pan nie mierzył. Ja podpiąłem kartę pod oscyloskop i nic niepokojącego nie zauważyłem - jednak Pan może ma jakieś zdolności paranolmalne, kto to wie. Zresztą o tym pisałem na samym poczaku tego posta, więcej nie mam nic do dodania.

.

.

.

wiele mnie lub więcej sensownych postów

.

.

.

Ale tradycyjnie, zamiast odpalić jakąś szarą podczaszkową masę, kombinujecie, i tym razem trafiło na biedny transformator:]. A tu taki AD797, obstawiony bez pomyślunku na przypadkowym pcb i bez kawałka kompensacji częstotliwościowej, sobie, przy okazji wykonywania zleconych mu przez konstruktora zajęć, generuje równo, co mu akurat marne pcb podpowie. I efekty "szumowe" w słuchawkach gotowe.

Panie rotux, znów Pan albo nie widział implementacji układu na "polskich" płytkach, albo nie ma za wiele pojęcia o czym pisze. Proszę ni wytłumaczyć, jaka kompensacja? Wie Pan, że to połączenie elementów jakie możemy zabaczyć na płytkach avt,dma czy msfalcon tworzy filtr dolnoprzepustowy z wielokrotnym sprzężęniem zwrtonym 2-go rzędu o częstotliwości odcięcia nie przekraczającej 40kHz? Wie Pan, że taka implementacja powoduje automatycznę kompensację wyższych częstotliwości oraz tłumienie ewntualnych drgań? Wie Pan że każdy WO określają m.in. takie parametry jak input voltage noise oraz input current noise? I wie Pan co one oznaczają oraz zna Pan mechanizm powstawiania szumów? Więc proszę nie pleść znów głupot, o których Pan ma chyba niewielkie pojęcie. Radzę jeszcze na koniec zobaczyć właśnie wspomnianą przez Pana aplikację PCM2702 przedstawioną na stronie texasa oraz rozwiązanie filtru analogowe - czyż nie wygląda znajomo - zupełnie jak na projektach "polskich" płytek i to z "rakietą" OPA2353 (pasmo 44MHz). Nie będę już wspominał, że wystarczy zerknąć na materiały Analog Devices, by znaleźć tak samo rozwiązanie filtrowanie DACów na np. AD797.

Reasumują, proszę nie udawać mądrzejszego od światowych liderów, którzy dobrze wiedzą jak aplikować układy zaprojektowane przez siebie, gdyż po prostu ośmiesza się Pan.

PCB mi się "nie podoba" /oczywiście nie ze względów "estetycznych"/ i dlatego zaprojektowałem swoje. Ale nie udostępnię go, z kilku powodów.

Oczywiście, a ja mam słonia w słoiku, ale go nie pokażę.

Śmiem twierdzić, że albo nie ma Pan żadnego projektu, albo się go Pan wstydzi/boi pokazać, gdyż zdaje sobie Pan sprawę, że może to być kiepskie rozwiązanie i boi się Pan krytyki.

Poza tym, nie mnie oceniać Pana postawe, ale prezentuje się Pan nam tutaj, jako, ktoś komu się wydaje, iż poskradał wszystkie rozumy, a rzeczywistość jest taka, że daleka droga jeszcze przed Panem...a z takim podejście nie wróźę nic dobrego. Proszę nabrać trochę pokory dla elektorniki, bo gwarantuję, że jeszcze wiele razy Pana zaskoczy...przepraszam, za to ad person jednak Pana postawa mnie do tego skłoniła.

Na koniec życzę trochę pokory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge zalatwic takie jakie potrzebujesz

100uf std dalem na c5,19,29

dzisiaj montuje BG N type na wyjscie 33uf 16v zobaczymy jakie beda efekty

czemu nie wstawiles sobie podstawek pod kondensatory? mozna wtedy nimi zonglowac do woli

Narazie dam sobie spokuj z modyfikacjami - pewnie do wakacji, bo szykuje mi się dużo roboty na uczelni... A podstawki - heh - teraz mi to mówisz :mur: cóż może w przyszłości trafi się inny projekt płytki - albo msfalcon zrobi coś nowego to pomyślę nad złożeniem karty od nowa - teraz mam trochę więcej doświadczenia z lutowaniem to powinno pójść lepiej... Ale następny w kolejce jest subwoofer - a tam na szczęście tylko cięcie drewna jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam trochę więcej doświadczenia z lutowaniem to powinno pójść lepiej...

Panie Varrol, ten cytat wyjaśnia, że jest Pan raczej laikiem w temacie lutowania, który dopiero zdobywa doświadczenie w tej materii i być może była to jedna z pierwszych rzeczy, którą Pan zlutował. Proszę się nie obrażać, gdyż każdy kiedyś zaczynał. Parę wskazówek na przyszłość. Ścieżki na płytce odchodzą po przegrzaniu laminatu (a dokłądniej kleju trzymającego miedź), co przy małym doświadczeniu, mocnej lutownicy bez stabilizacji temp oraz wielokrotnym wylutowywaniu elementów jest bardzo łatwe do zrobienia. Kolejną sprawa - szumy. Należy rozróźnić szumy i brumy. Te pierwsze powstają w zasadzie w każdym elemencie aktywnym, na co nie mamy za wielkiego wpływy (poza doborem odpowiednich elementów), te drugie są efektem zakłócen pochodzących np. od zewnętrznych pół E-M, różnic potencjałów w kluczowych miejscach obwodów drukowanych (np. prądy masowe) itp. Jeśli piszę Pan o szumach w kontekści transformatora, to mam wrażenie, że chodzi raczej Panu o brumienie:)

Także proszę sprecyzować, co ma Pan na myśli - czy brumy (najczęściej niskoczęstotliwościowe), czy szumy (najczęściej odbierane jako wysokoczęstotliwościowe).

Wracając jeszcze do Pana pierszych kroków w lutowaniu - przegrzane, zimne, kiepsko zwilżone czyli ogólnie nie dobrze wykonanie luty także mają wpływ na jakość urządzenia, wobec tego proszę posprawdzać dokładnie i ewentualnie odessać i poprawić (można poznać po np. zmatowieniu).

Kolejna sprawa, to nie podaje Pan, jaki i czy w ogóle ma Pan wzmacniacz słuchawkowy - gdyż on sam w sobie może generować pewne szumy, tak jak i ogólnie każdy inny element (wzmacniacz, przedwzmacniacz itp). Także najpierw należałoby wykluczyć inne możliwości.

Także proponuję dokłądniej opisywać problem oraz jego otoczenie, jeśli chce się uzykać konkretną pomoc. Mam, nadzieję, iż nie potraktował Pan tego jak atak na Pana umiejętności, a tylko jako wskazanie potencjalnych przyczyn.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od tej dyskusji o kondensatorach calkiem zglupialem ;-O

mam kupione na wyjscie opa ero mkt 100nF, styknie??

w ogole to jaki zakres pojemnosci jest optymalny tam?

chcialem kupic 10u ale koles powiedzial w elektroniku ze nie ma i bardzo ciezko dostac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od tej dyskusji o kondensatorach calkiem zglupialem ;-O

mam kupione na wyjscie opa ero mkt 100nF, styknie??

w ogole to jaki zakres pojemnosci jest optymalny tam?

chcialem kupic 10u ale koles powiedzial w elektroniku ze nie ma i bardzo ciezko dostac...

To zależy od impedancji wejściwej kolejnego stopnia. Nie wdając się w szczegóły, proponuję zastosować kondensator co najmniej 4,7uF. 100n to stanowczo za mało, co najwyżej można 4,7uF zbocznikować tym 100n, choć na temat bocznikowania zdania są podzielone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Varrol, ten cytat wyjaśnia, że jest Pan raczej laikiem w temacie lutowania, który dopiero zdobywa doświadczenie w tej materii i być może była to jedna z pierwszych rzeczy, którą Pan zlutował. Proszę się nie obrażać, gdyż każdy kiedyś zaczynał. Parę wskazówek na przyszłość. Ścieżki na płytce odchodzą po przegrzaniu laminatu (a dokłądniej kleju trzymającego miedź), co przy małym doświadczeniu, mocnej lutownicy bez stabilizacji temp oraz wielokrotnym wylutowywaniu elementów jest bardzo łatwe do zrobienia. Kolejną sprawa - szumy. Należy rozróźnić szumy i brumy. Te pierwsze powstają w zasadzie w każdym elemencie aktywnym, na co nie mamy za wielkiego wpływy (poza doborem odpowiednich elementów), te drugie są efektem zakłócen pochodzących np. od zewnętrznych pół E-M, różnic potencjałów w kluczowych miejscach obwodów drukowanych (np. prądy masowe) itp. Jeśli piszę Pan o szumach w kontekści transformatora, to mam wrażenie, że chodzi raczej Panu o brumienie:)

Także proszę sprecyzować, co ma Pan na myśli - czy brumy (najczęściej niskoczęstotliwościowe), czy szumy (najczęściej odbierane jako wysokoczęstotliwościowe).

Wracając jeszcze do Pana pierszych kroków w lutowaniu - przegrzane, zimne, kiepsko zwilżone czyli ogólnie nie dobrze wykonanie luty także mają wpływ na jakość urządzenia, wobec tego proszę posprawdzać dokładnie i ewentualnie odessać i poprawić (można poznać po np. zmatowieniu).

Kolejna sprawa, to nie podaje Pan, jaki i czy w ogóle ma Pan wzmacniacz słuchawkowy - gdyż on sam w sobie może generować pewne szumy, tak jak i ogólnie każdy inny element (wzmacniacz, przedwzmacniacz itp). Także najpierw należałoby wykluczyć inne możliwości.

Także proponuję dokłądniej opisywać problem oraz jego otoczenie, jeśli chce się uzykać konkretną pomoc. Mam, nadzieję, iż nie potraktował Pan tego jak atak na Pana umiejętności, a tylko jako wskazanie potencjalnych przyczyn.

Pozdrawiam.

Co do wzmacniacza to napisałem w którymś z poprzednich postów - to Yamaha AX550 i sama nie generuje szumów - sprawdzałem podłączając lepszy sprzęt audio. Na karcie są szumy - nie brumy - brumy mam na poprzedniej karcie ale tam trafo jest bardzo blisko karty więc wiadomo (zresztą już jej nie używam, więc nieważne).

Co do lutowanie to bardzo chętnie przyjmę jakiekolwiek wskazówki - dobrze zdaję sobie sprawę z braku doświadczenia w tej dziedzinie. I zgadza się, to był pierwszy układ który sam zlutowałem (bo nie liczę pojedynczych napraw sprzętu). Lutownicę mam z regulacją temperatury - możliwe że kilka razy ustawiłem za dużo - jaka jest optymalna temperatura? Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady - lub ew instrukcje lutowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peaud

ladnie :)

pytanie czysto techniczne

jaki wplyw na dzwiek ma wstawienie kondensatora o zbyt duzej pojemnosci w torze sygnalu?

bo tymczasowo mam BGN 33uf/16 na wyjsciu karty (docelowo 10uf mi dojda i takie tam maja sie znaleźć)

ludzie czesto sie wypowiadaja ze im wieksza pojemnosc tym wiecej basu a jak za duzo to basu jest wiecej w nizszych czestotliwosciach niz w wyzszych

wczesniej mialem ero mkc 10uf i bylo lepiej wlasnie w tych zakresach (basowych)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wzmacniacza to napisałem w którymś z poprzednich postów - to Yamaha AX550 i sama nie generuje szumów - sprawdzałem podłączając lepszy sprzęt audio. Na karcie są szumy - nie brumy - brumy mam na poprzedniej karcie ale tam trafo jest bardzo blisko karty więc wiadomo (zresztą już jej nie używam, więc nieważne).

To przepraszam, przegapiłem wśród wielu innych postów. Jednocześnie trudno mi odpowiedzieć jednoznacznie na to. W każdym bądź razie karta sama w sobie nie szumi. A w połączeniu z np. dość popularnym w DIY wzmacniaczem słuchawkowym na LT1210 tworzy zgrany duet bez żadnych szumów brumów itp. Także trudno mi doradzić coś sensownego ponadto co już napisałem. Musiałbym wziąć ten egzemplarz na "stół" i zbadać sprawę.

Co do lutowanie to bardzo chętnie przyjmę jakiekolwiek wskazówki - dobrze zdaję sobie sprawę z braku doświadczenia w tej dziedzinie. I zgadza się, to był pierwszy układ który sam zlutowałem (bo nie liczę pojedynczych napraw sprzętu). Lutownicę mam z regulacją temperatury - możliwe że kilka razy ustawiłem za dużo - jaka jest optymalna temperatura? Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady - lub ew instrukcje lutowania.

O lutowaniu napisano już wiele. Proszę poszukać na google a powinien Pan znaleźć jakieś porady. Choć porady poradami, a doświadczenie i tak trzeba zdobyć samemu. Także proponuję polutować kilka różnych układów zwracając uwagę na luty i za niedługo będzie Pan lutował maszynowo;)

Temperatura lutowania to względna sprawa, i w zależności od użytego stopu, od lutowanego elementu może się dość znacznie zmieniać. Ja lutuję standardowym spoiwem (cyną) SN60PB40 z rdzeniem kalafoniowym i dla większości elementów przewlekanych dla mnie najlepiej lutuje się w przedziale temperatur 330-340 stopni.

pytanie czysto techniczne

jaki wplyw na dzwiek ma wstawienie kondensatora o zbyt duzej pojemnosci w torze sygnalu?

bo tymczasowo mam BGN 33uf/16 na wyjsciu karty (docelowo 10uf mi dojda i takie tam maja sie znaleźć)

ludzie czesto sie wypowiadaja ze im wieksza pojemnosc tym wiecej basu a jak za duzo to basu jest wiecej w nizszych czestotliwosciach niz w wyzszych

wczesniej mialem ero mkc 10uf i bylo lepiej wlasnie w tych zakresach (basowych)

pozdrawiam

Powyżej pewnej wartości, ustalającej w określonych warunkach F3 powiedzmy oktawę poniżej dolnego zakresu akustycznego (20Hz) nie ma żadnego wpływu - w sensie - nie doświadczysz żadnej różnicy w basie, między F3 na 5Hz a na 1Hz. Jeśli kartę podłączasz do standardowego wzmacniacza/przedwzmacniacza to nie ma sensu aplikować nic powyżej 5-10uF, a nawet może to dźwięk w wyższych częstotliwościach po prostu pogorszyć.

Jeśli układ jest dobrze obliczony i pracuje w swoich znamionowych warunkach, to mit, że zwiększanie pojemności zwiększa bas pozostaje tylko mitem (chyba, że możliwe upośledzenie wyższych czętotliwości zostanie odebrane jako zwiększenie i dominacja basu).

Pozdrawiam,

peaud.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->peaud

Byłbym Ci bardzo wdzięczny jak byś odpisał na moje pytanie.

Jaki rodzaj C wsadzić jako C8 (w projekcie msfaclona)?

Przyznam się szczeże że nie ma pojęcia co ten kondensator robi...

Aktualnie mam tam FCka ale może było by warto wsadzić tam jakiegoś tantala czy cos... ?

Edit================================

Jak coś

http://mars.iti.pk.edu.pl/~msfalcon/pcm2702/

Edytowane przez Bartek-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś czuję, że mnie czeka w wakacje duża zabawa z kartą - myślałem nad nową płytką, ale pewnie mi się nie będzie chciało, także pokombinuję żeby wyciągnąć ałe wyjście karty poza płytkę - czyli 4 kondensatory i 4 rezystory.

Coś mi się przy ostatnich poprawkach schrzaniło, bo jak nie mam masy z trafa podpiętej do obudowy (czyli tego środkowego wejścia) to buczy jak nie wiem - wcześniej tego nie było i się zastanawiam co spaprałem.

Canti - możesz napisać ceny tych BGNów - interesowały by mnie 10u głównie, zastanawiam się też, czy w ogóle stosować na wyjściu 100n...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens robienia tej karty dźwiękowej do tych głośników click. Obawiam się troche jak skompletować wszystkie części. Może do w/w głośników starczy np. audigy :?:

PS: Czy w najbliższym czasie ktoś planuje składać karte :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK chyba w wakacje sie zawezme i postaram się zbudować tą karte. Mam tylko takie pytanie. Na początku tego wątku (a moze już w połowie) ktoś wspominał że można zamówić darmowe próbki układów PCM - troche poszukałem i zarejestrowałem się na stronie Ti i niby moge zamówić te układy - czy to jest naprawde za free :?: Pytam bo lepiej się upewnić niż potem miec zonka.

Edit: Czy mozna tam zamówić jeszcze coś co sie przyda do karty :?: (sorki że takie denne pytania ale nie wiem co można dostać u nas a co trzeba dokupić)

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest free a w zasadzie było... :?

Czyli już nie jest :?: Ale pisze że "Pb-Free" - o co to chodzi :?:

Spróbuje zamówić i zobaczymy.

Edit:

Teoretycznie zamówiłem, powypełniałem wszystko i napisałem uzasadnienie ale i tak jeszcze to weryfikują - poczekamy zobaczymy.

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The following reason was given:

We do accept the samples delivery only for the student authorized by the university staff and ONLY via hands of university supervisors, so TI is not able to accept your request. Please contact your university supervisor, get his acceptance and use the uni

No i dostałem odpowidź - pogadam w poniedziałek z profesorem na uczelni może się coś wykombinuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi