enigma_pl Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 pytanie moze glupie i moze wystepowalo tu... no ale jezeli tak bylo to nie bedziecie mieli problemu mi w udzieleniu pomocy: otoz czym tak wlasciwie sie roznia Palomino i Thunderbird?? no i jakie to ma znaczenie w praktyce?? a i jeszcze jedno: co oznaczaja skomplikowane cyferki na rdzeniu procka?? [wiem ze w pierwszej linijce mam Urządzenie, model, gniazdo, woltaż, temperature, L2 Cache i FBS] ale co jest w kolejnych zakodowane?? z gory thx za odpowiedzi... :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooze Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 http://www.pl.tomshardware.com/cpu/20011009/index.html http://www.pl.tomshardware.com/cpu/20010514/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0nrad Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 a tak prosto mówiąc to Thunderbird jest wykonany w technologii 0,18 microna a Palomino to jest coś pośredniego pomiędzi 0,18 a 0,13 dzięki czemu procesor tak bardzo się nie grzeje i można go bardziej podkręcić :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Dobre, K0nrad a moze podaj jakies zrodlo tych rewelacji ? Bo z tego co mi wiadomo oba sa na 0.18u. A roznice to ze palomino ma SSE, hardware prefetch, zreorganizowana strukture jadra dzieki czemu wlasnie sie mniej grzeje.Byc moze jedna warstwa metalizujaca wiecej ,ale pewny niejestem.W palomino pAMD przeszlo tez na oznaczenia "+" oraz zmienilo obudowe na organiczna (pierwsze Palomino ,glownie mobile, byly jeszcze na ceramiku) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Nie trzeba daleko szukać: http://tweak.pl/artykul/athlonxp Co nowego w Athlon XP? Nie da się ukryć, że procesor prócz swojej nazwy wnosi coś jeszcze ze sobą. Pierwsza sprawa to ograniczenie poboru mocy o 20% w porównaniu do poprzednika, czyli Athlon Thunderbird. Sprawa kolejna, bardzo ważna jak nie najważniejsza, to wprowadzenie nowych instrukcji o nazwie 3DNow! Professional. Jest to nic innego, jak Intelowskie instrukcje SSE. Athlon XP zawiera również jednostkę automatycznego pre-odczytu danych, która jest niedostępna w Thunderbird'ach. Ostatnia nowinka to powiększenie bufora TBL z 32 do 40 wpisów. Po prawej Thunderbird, po lewej Palomino. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 aha ktos napisal ze lepiej sie podkreca: mam pytanko a w takim razie jak podkrecac?? przez FBS, mnoznik, napiecie??czy jak inaczej?? standard mam 12,5x133 i jadro 1,75V. zmienilem na 12,5x144 i nie startuje, jadro ustawialem na 1,85V i tak samo... no a mnoznika chyba nie moge zmienic [zablokowany?]... nie chce bawic sie w laczenie sciezek bo brat by chyba mnie zabil... 8) jak macie jakies podpowiedzi co do pokrecenia tego procka [wiatrak podany w podpisie] to bylbym wdzieczny... -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=- a no i jeszcze jedno: przy podkrecaniu wazna jest tez saria czy cus??!! nie bardzo wiem o co chodzi z tymi napisami na jadrze ale moze one cos komu powiedza: AMD ATHLON AX2000DMT3C [ta linijke se rozkodowalem] AGOIA0237RPDW 93812230035 ps. bylbym baaardzo wdzieczny jakby ktos mi powiedzial wszystko co z tego mozna sie dowiedziec... no i oczywiscie czy da sie jakos ten procek podkrecic... :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0nrad Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 o tym że Palomino jest czymś pośrednim pomiędzy 0.18u a 0.13u czytałem w gazecie, był to chip albo expert, jak znajdę ten artykuł to go przytoczę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 o i znalazlem fajny programik [OPN-462] i tam sie troche dowiedzialem jednak nadal nie wiem czy to cos mi daje w sprawie OC: AMD Athlon XP Core: Palomino CPU Model: 6 Performance Rating: 2000+ Working frequency: 1667 Package Type: OPGA Operating Voltage: 1,75v Max. Operating Temperature: 90°C L1 Cache: 128KB L2 Cache: 256KB Multiplier: 12.5 FSB Frequency: 266MHz Stepping Code: AGOIA Manufacture Year: 2002 Manufacture Week: Week 37 Production Batch: W Batch Production Number: N/A Laser Marker ID: N/A Process Technology: 0.18µ Estimated Thermal Power: 71,77w Code One: AX2000DMT3C Code Two: AGOIA0237RPDW Code Three: 93812230035 ps. czy ktos z was, doswiadczonych w OC, wie czy moj procek bedzie mozna jakos ladnie ruszyc?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 k0nrad, huahuahuahuah ,na bank musial to byc "expert" ;D Enigma ,tfuj proc w zaleznosci od chlodziwa,uzytych voltuf i czystego fuxa poleci od 1733 do 2000mhz.Na dobrym powietrzu sie niespodziewaj wiecej jak 1850. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2004 eghhh... czyli zmieniac tylko fbs?? i jezeli tak to co z napieciem?? znaczy czy jak zwiekszam fbs to podwyzszyc napiecie, obnizyc, bez zmian?? o i jeszcze jedno: jak zmieniam fbs i napiecie jadra to programem MSI FUZZY LOGIC 4 [dodany do plyty gl] - to dobrze czy zle?? jakbym w biosie zmienial to przy kazdym niewstaniu procka bym musial czyscic cmos a nie chce mi sie... no a tak to tylko restart i org ustawienia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaLe Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Ja tyż dorwałem ten program OPN-462 i sie okazało że mam Palimio Model 6 Package Type OPGA napięcie 1,75v masks. temp. 90c mnożnik 11.5 masks. fsb 266 !! Stepinng code agoia rok produkcji 2002 tydzień produkcji 36 technologi 0,18u oddawane ciepło 66.0w !! I tera jest pytanie czy dobrze bedzie sie kręcić ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Nie.to samo co kolega wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 o tym że Palomino jest czymś pośrednim pomiędzy 0.18u a 0.13u czytałem w gazecie, był to chip albo expert, jak znajdę ten artykuł to go przytoczę. a to w skrocie oznacza ze palomino jest wykonany w wymiarze 15.5u :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 jak ktośma czytać chipa czy komputer świat to jużlepiej nic nie czytać. lepiej nic nie wiedziećniżmieć informacje z tych "wspaniałych" gazet i takie głupoty powtarzać :) palomino to grzałka, kręci równie "dobrze" co płyta chodnikowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isildur Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 a jak rozróznic i czy sie wogóle da bez zdejmowania radiatora... (bo są plomby:() czy procesor to athlon Palomino czy Thoroughbred? z góry dzieki za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 AMD Rulezz, ee ,w tamtych czasach taki 1600+@2100+ to bylo cos, a sa ludzie co na palomino mieli 1.9-2ghz,Nawet Tbirdy sie krecilo ;). Isildur ,da sie ,czytaj caly watek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 isildur : ściągasz AIDA32, WCPUID - one podają ci typ rdzenia, ilość cache, stepping itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 http://www.pclab.pl/modules.php?op=modload...=nested&order=0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isildur Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 dex AMD Rulezz dzieki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isildur Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 AIDA32 - fajny programi naewt podaje rozmiary procesora i płyty głównej tylko szkoda ze nie podaje długosci kabli na płycie gł. :):)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 Wszędzie w każdym programie jest opcja czytania modelu. (chodzi o progrmay typu cpu-z, wcpuid, aida itp.) i tak na przyklad w palomino model - 6 thoroughbred model - 8 throton i barton 10 palomino było nie wiem czy tylko ale napewno nie mniejsza technologia niz 0,18 mikrona i nigdy nie słyszałem żeby któreś dało się podkręcić więcej niz o 200-300 mhz. A rozkodowanie drugiej linijki to tak wygląda AGOIA0237RPDW A-jakość wafla z którego powstał procek G- typ rdzenia OIA nie wiem ale też coś o seri rdzenia 0237 - data produkcji w tym wypadku 2002 rok 37 tydzień (ja mam Athlona 2000 na rdzeniu thoroughbred z tego tygodnia ui roku super się kręci) reszta tej linijki to kody serwisowe No to trzecią też obskoczymy ;) Code Three: 93812230035 93812- nr seryjny 23 - teoretyczna prętkość (chyba chodzi o to że poszedł by jako XP 2300+ jak by przeszedł wszyskuie testy producenta) 0035 - nr proca w waflu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...