spider2000 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Witam. Planuję zrobić sobie pierwsze WC... ale jestem całkiem zielony w tym temacie i narazie nie wiele wymyśliłem. Wiem prawie napewno, ze będzie to układ zamknięty. Zamierzam to zrobić mniej więcej tak: CPU: Nukleon2 V2/Spider Extreme-PX z kroćcami 12-16-12 albo coś w ten deseń. (przyszłościowo plany, żeby było to z peltierem) GPU: Nie znalazłem nic co od razu by mi przypasowało... najlepiej jakby blok wyglądał tak jak na obrazku nr1. NB: prawdopodobnie będzie chłodzony pasywnie... na początek chyba nie warto wody tym bardziej, że na obecnm procu FSB 200 oznaczałoby 3,6 GHZ :P Pompka: AS MJ1000 jako niezatapialna Chłodnica: Kadecik z jakimiś wentylami... kadecika już mam (zresztą jeydna rzecz, którą już mam) Z miejsca pytam się gdzie można najtaniej dostać rzeczy, które wymyśliłem (nie mam na myśli aukcji, tylko sklepy) Tak więc "rysunek" GPU jaki byłby najlepszy: I schemat całego WC... nie wiem jeszcze tylko gdzie bym umieścił wężyk do napełniania i odpowietrzania układu: Obudowa to miditower... wszelkie zabiegi typu wycinanie dziurek nie sprawią problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 nawet niezly wucet :) z tych 2 blokow bralbym spidera extreme (nizsza cena , a napewno nie odstaje od nuka z osiagami) tylko do pelta sie nie nadaja oba te bloki :? zbyt mala powierzchnia oddawania ciepla . do pelta to najlepsze wiercone bloki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 tylko do pelta sie nie nadaja oba te bloki :? zbyt mala powierzchnia oddawania ciepla . do pelta to najlepsze wiercone bloki A szkoda... z drugiej strony z tego co wiem wiercone bloki sporo odstają wydajnoscią (oczywiście kiedy używmay ich bez pelta) od takich jak np. Nukleon... ale mogę się mylic, bo za duzo nie wiem :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Mały update: CPU: Uriel 2 12-16-12 GPU: Atira NB: Passive Pompka: AS MJ 1000 Chłodnica: Kadecik (będę musiał zrobić jakiegoś shrouda i dać na to wentyle) Nadal nie wiem gdzie najlepiej umieścić rurkę do odpowietrzania i napełniania układu... może przy wlocie do pompki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Nadal nie wiem gdzie najlepiej umieścić rurkę do odpowietrzania i napełniania układu... może przy wlocie do pompki?dokladnie tam jest najlepsze miejsce :) pompa ma bezposredni dostep do wody :) ja mialem odpowietrznik w roznych miejscach ale tam jest zdecydowanie najlepiej :) łatwo sie odpowietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Nadal nie wiem gdzie najlepiej umieścić rurkę do odpowietrzania i napełniania układu... może przy wlocie do pompki?dokladnie tam jest najlepsze miejsce :) pompa ma bezposredni dostep do wody :) ja mialem odpowietrznik w roznych miejscach ale tam jest zdecydowanie najlepiej :) łatwo sie odpowietrza potwierdzam to co powiedzial kolega. dalem odpowietrznik przed pompa i uklad praktycznie sam sie odpoweitrza. co do blokow to dobry wybor ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Nadal nie wiem gdzie najlepiej umieścić rurkę do odpowietrzania i napełniania układu... może przy wlocie do pompki?dokladnie tam jest najlepsze miejsce :) pompa ma bezposredni dostep do wody :) ja mialem odpowietrznik w roznych miejscach ale tam jest zdecydowanie najlepiej :) łatwo sie odpowietrza potwierdzam to co powiedzial kolega. dalem odpowietrznik przed pompa i uklad praktycznie sam sie odpoweitrza. co do blokow to dobry wybor ;] Ok będę musiał jeszcze kombinować... bo do wlotu pompki będę musiał wsadzić wąż o śr. zew. 12mm, a na wylot wąż o śr. wew. 16mm :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 popatrz jak ja rozwiazalem polaczenie mj1000. bardzo fajne, mile, przyjemne i co najwazniejsze szczelne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 popatrz jak ja rozwiazalem polaczenie mj1000. bardzo fajne, mile, przyjemne i co najwazniejsze szczelne ;] Nie chce mi się za bardzo czytać, a ze zdjęcia nie widać zbyt dokładnie... mógłbyś mniej więcej opisać co tam masz zrobione od momentu jak wąż z nb. łączy się z miedzianym kolankiem (później jets miedziany trójnik, chyba jakiś kawałek węża i pompka)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 u mnie wyglada to tak : trojnik bezposredio przed eheimem http://zabrze.net.pl/tatarkiewicza/migdal/....1/DSCF1564.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 u mnie wyglada to tak : trojnik bezposredio przed eheimemhttp://zabrze.net.pl/tatarkiewicza/migdal/Rev5.1/DSCF1564.JPG No dobra, ale Eheim ma średnice wlotu 16mm, a MJ1000, którego prawdopodobnie kupię 18,9mm :D. Brałbym eheima, ale za drogie... najlepiej gdybym dorwał coś niezatapialnego o średnicy wlotu ~12mm, a wylotu 16mm :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 u mnie wyglada to tak : trojnik bezposredio przed eheimemhttp://zabrze.net.pl/tatarkiewicza/migdal/Rev5.1/DSCF1564.JPG No dobra, ale Eheim ma średnice wlotu 16mm, a MJ1000, którego prawdopodobnie kupię 18,9mm :D. Brałbym eheima, ale za drogie... najlepiej gdybym dorwał coś niezatapialnego o średnicy wlotu ~12mm, a wylotu 16mm :). moze hydor l30 ? niezla cena i osiągami prawie tak jak eheim 1250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 u mnie wyglada to tak : trojnik bezposredio przed eheimemhttp://zabrze.net.pl/tatarkiewicza/migdal/Rev5.1/DSCF1564.JPG No dobra, ale Eheim ma średnice wlotu 16mm, a MJ1000, którego prawdopodobnie kupię 18,9mm :D. Brałbym eheima, ale za drogie... najlepiej gdybym dorwał coś niezatapialnego o średnicy wlotu ~12mm, a wylotu 16mm :). moze hydor l30 ? niezla cena i osiągami prawie tak jak eheim 1250 Jakiś link do opis + zdjęcie + cena? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=106&gg=61&id=487 tak to wyglada w akcji : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=69451 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=68740 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=106&a...g=61&id=487 tak to wyglada w akcji : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=69451 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=68740 :D Ładnie to wygląda... będę musiał się przejść po jakichś sklepach akwarystycznych i znaleśc to taniej niż w 4maxie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 A gdzie można dostać taniej hydor l30 bo wiadomo jakie ceny w 4max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 A gdzie można dostać taniej hydor l30 bo wiadomo jakie ceny w 4maxakurat tam cena nie jest wygorowana :) wszędzie są ~ 10zł mniej/wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 4max to na wszystkim zawyza ceny i jeszcze nie ma na stanie... L30 za 165 pln i od reki mozna kupic np w http://aquastyl.one.pl/ arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Właśnie przyszły do mnie Atira GPU i Urielek 2. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to, że podczas transportu pudełka się troche pogniotły :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Bloki zamówiłeś z mcs.pc.pl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Bloki zamówiłeś z mcs.pc.pl? Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Ja się nie bawię w zgadywankę ;) To skąd masz bloki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Ja się nie bawię w zgadywankę ;) To skąd masz bloki? Z aukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Może z przemytu :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Właśnie przyszły do mnie Atira GPU i Urielek 2. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to, że podczas transportu pudełka się troche pogniotły :(. papla :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Właśnie przyszły do mnie Atira GPU i Urielek 2. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to, że podczas transportu pudełka się troche pogniotły :(. papla :P Coś Ci nie pasuje? :) Nie zrobiłem niczego czego miałem nie robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Właśnie przyszły do mnie Atira GPU i Urielek 2. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to to, że podczas transportu pudełka się troche pogniotły :(. papla :P Coś Ci nie pasuje? :) Nie zrobiłem niczego czego miałem nie robić. IMHO jestes straszna papla :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Mam takie pytanko. Co sądzicie o pomyśle, aby cały układ zrobić na rurkach i kolankach PCV? Sprawdzi się to? Bo napewno będzie pewniejsze i szczelniejsze niż zwykłe węże... Myślałem tez o rurkach miedzianych, ale chyba nie ma pewnego sposobu na ich klejenie :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 rurki pcv to rozwiazanie bez sensu raczej. sam w zasadzie mam polowe ukladu na lutowanych 14mm miedzianych, ale u mnie to bylo konieczne :twisted: . w normalnym ukladzie utrudnia wszystko: od wyciagniecia dysku, po wymiane grafiki.... z reszta i tak musisz dac troche elastycznej, bo jak blok na proca zamontujesz;) miedz b. latwo mozna kleic, np. poxipolem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 pcv zajmuja za duzo miejsca - zwykly waz jest elastyczniejszy, pomijajac fakt ze jak powiedzial przedmowca - do zwyklej instalacji - szczegolnie takiej pierwszej to niema co robic tego na stale ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...