SACZI Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Chodzi mi o różnice funkcjonalne między Personal i Enterprise (darmowe i komercyjne), czy w ogóle są jakieś ? Jeżeli są, to może ktoś wie jakie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Pewnie roznice sa na poziomie optymalizacji binarek, jakis bajerow i wodotryskow ulatwiajachych zycie (lub wrecz przeciwnie) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 No i po pierwsze licencji AFAIK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 No i dobrze. Przynajmniej Borland jest w porządku w stosunku do swoich "fanów". Dziwi mnie tylko, że mimo dostepności produktów Borlanda, BCB jest stosunkowo mało popularny w porównaniu szczwególnie do VC++ M$. Ludzie wolą na piratach pracować ?? Pomijam tych, którzy kupili wersje personal za jakieś 300PLN - Borland daje Personal za darmochę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Nie chcę zakładać nowego tematu, bo sprawa jest błaha. W jaki sposób zmniejszyć rozmiar pliku *.exe ? Po kompilacji, chocby czystego formularza zajmuje on z odp. bibliotekami min 400kB. Jest dostępna może jakaś opcja kompresji kodu wykonywalnego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 @SACZI: UPX kompresuje exeki :) A co do Borlanda to trzeba pochwalić że dają coś takiego jak wersje Personal... Bo nie ma dużej różnicy(no może brak możliwości robienia kontrolek ActiveX i paru innych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 szkoda tylko, ze juz jakos ze strony borlanda sciagnac wersji Personal sie nie da (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 FiDO, jak to sie nie da ?? http://www.borland.pl/download/personal.shtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Wersje Personal niektórych środowisk programistycznych nie są dostępne na głównej stronie pobrań www.borland.com/downloads. Specjalnie dla Państwa udostępniliśmy je na naszym serwerze ftp.Heh.. ja patrzylem wlasnie tylko na borland.com... i tym sie sugrowalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 No i dobrze. Przynajmniej Borland jest w porządku w stosunku do swoich "fanów". Dziwi mnie tylko, że mimo dostepności produktów Borlanda, BCB jest stosunkowo mało popularny w porównaniu szczwególnie do VC++ M$. Ludzie wolą na piratach pracować ?? Pomijam tych, którzy kupili wersje personal za jakieś 300PLN - Borland daje Personal za darmochę ... VC++ 2003 .NET standart =262zl BCB6 Prof =4000zl? Różnica jest dość duża. Ja wybrałem VS.NET i szczerze mówiąc dużo lepiej mi się pracuje niż w Builderze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Do czasu kiedy przyjdzie stworzyc Ci kontrolke, ktorej standardowo w winapi nie ma, jakby nie patrzec w bcb jest ich "troche" wiecej. Zeby nie bylo ze atakuje VC++ to powiem, ze ja tez go wole... np. exec wielkosci kilkunastu/kilkudziesieciu KB robi na mnie wrazenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Tylko, ze programista nie robi dla siebie ani dla zabawy a robi w tym co ma firma. Wiec poprostu umiec trzeba wszystko i koniec a nie to w czym jest latwiej. A w wersji personal tego borlanda prawie napewno nie mozna sprzedac programu po napisaniu, to jest wlasnie glowna roznica w wersjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 VC++ 2003 .NET standart =262zl BCB6 Prof =4000zl? Megabyte, możesz porównywać wersje Personal VC.N i Profesional BCB ?? Sa podobne funkcjonalnie ?? Jeżeli tak, to + dla M$. Swoją drogą, ja wolę BCB. Nie jestem informatykiem, czasem potrzebuję napisac jakąś prostą aplikację. Nie mam zdrowia zagłębiać sie w zawiłości VC; BCB jest "zrobione" prosto, chociaż ilość komponentów może namieszać w głowie, szczególnie w wersji Enterprise. Przeszkadza mi tylko ten rozmiar *.exe. Jeden z moich wykładowców powiedział o VC, że to przerost formy nad treścią; sam używa BCB i niezłe aplikacje tworzy. Z drugiej strony moi kumple, informatycy w zasadzie nie wiedzą co to jest BCB; dla nich istnieje tylko VC. I bądź tu mądry ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Jak piszesz tylko dla siebie i nie na sprzedaz to oczywiscie najlepszy jest borland personal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 ja korzystam z .NETa u mnie na uczelni (PW i DTU) nie istenieje cos takiego jak BCB, moze i szkoda, ale ja juz nie potrafie korzystac z czegos innego jak .NET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 VC++ 2003 .NET standart =262zl BCB6 Prof =4000zl? Megabyte, możesz porównywać wersje Personal VC.N i Profesional BCB ?? Sa podobne funkcjonalnie ?? Jeżeli tak, to + dla M$. Swoją drogą, ja wolę BCB. Nie jestem informatykiem, czasem potrzebuję napisac jakąś prostą aplikację. Nie mam zdrowia zagłębiać sie w zawiłości VC; BCB jest "zrobione" prosto, chociaż ilość komponentów może namieszać w głowie, szczególnie w wersji Enterprise. Przeszkadza mi tylko ten rozmiar *.exe. Jeden z moich wykładowców powiedział o VC, że to przerost formy nad treścią; sam używa BCB i niezłe aplikacje tworzy. Z drugiej strony moi kumple, informatycy w zasadzie nie wiedzą co to jest BCB; dla nich istnieje tylko VC. I bądź tu mądry ... VC.NET standart w porównaniu do BCB personal umożliwia pisanie programów komercyjnych. BCB używam głównie do pisania jakiś małych programików a VC do wiekszych. Jakoś lepiej się do tego nadaje. Debugger ma zajefajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Czyli wychodzi na to, że BCB traktujesz jak coś gorszego, zabawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Czyli wychodzi na to, że BCB traktujesz jak coś gorszego, zabawkę.największą zaletą BCB jest VCL(dużo lepsze od MFC). Dzięki temu bardzo łatwo jest pisać programiki okienkowe. Póki nie zgłębie .NET będe używał BCB. VC mi się podoba ponieważ ma coś takiego jak solution. Mogę sobie np wrzucić do tego dwa projekty, jeden jakąś biblioteke DLL a drugi program testujący ją. Zmieniam coś w kodzie. Daje "Rebuild solution" i wszystko zostaje przekompilowane. Jednak największą z zalet jest debugger VC. W porównaniu do tego z BCB nie gubi się przy pisaniu aplikacji wielowątkowych. Oczywiście zalet jest więcej ale nie sensu ich tu wymieniać. A tak wogóle co się dzieje z C++ Builderem? Dawno nie wyszła jakaś nowsza wersja. Czyżby Borland zrezygnował z niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosor123 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Mam pytanie odnośnie BCB Personal. Ograniczenie dotyczy tylko SPRZEDAŻY programów napisanych w tym? Czyli mogę pisać programy (proste gierki :) ) i za darmo je umieszczać w necie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Mam pytanie odnośnie BCB Personal. Ograniczenie dotyczy tylko SPRZEDAŻY programów napisanych w tym? Czyli mogę pisać programy (proste gierki :) ) i za darmo je umieszczać w necie?Oczywiscie mozesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neji Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Mam pytanie odnośnie BCB Personal. Ograniczenie dotyczy tylko SPRZEDAŻY programów napisanych w tym? Czyli mogę pisać programy (proste gierki :) ) i za darmo je umieszczać w necie? Nie wiem jak teraz, ale jak ze 2 lata temu chciałem kupić jakąś akademicką wersję BC++ to się o to samo zapytałem i powiedzieli mi, że jest ograniczenie na dystrybucję, czyli nie wolno rozpowszechniać. Olej tego BC++ , VC++ generuje mniejszy, szybszy kod, jest tanie, ma super debuggera i za 250 robisz ze swoimi programami co chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosor123 Opublikowano 24 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2004 No to w takim razie jeszcze jedno pytanie :wink: W tej chwili nie idzie rejestracja na stronie borlanda i nie da się ściągnąć tego programu. Jeśli ktoś ma link do BCB 6 Personala to niech zapoda (może być nawet link na serwer borlanda, obył omijał rejestrację, bo nie chodzi) Z góry dzięki. -------EDITED------------- @Neji hm, wiesz szkoda mi 250 zł :P , zresztą co tu mówić, narazie zbieram na discmana :wink: A poza tym to ja uczę się C++ i piszę narazie proste gierki testowe, więc VC++ ewentualnie zostawię na przyszłość. Aczkolwiek, jeśli osiągnę poziom, że będę mógł coś sprzedać, to z całą pewnością zainwestuję w ten wyjątkowo tani kompilator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...