Kubasik Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Na jakich Catalystach macie tak mało w Aquamarku?? Bo ja tez po przesiadce na 4.6 mam 35000. Ale nie narzekam bo wszystko inne mi super chodzi. W 3DMarku 2003 mam 6300 pkt. dzieki podkreceniu karty na 440/780 (WC+radiatorki Revolteca miedziane). Jak dla mnie super karta!!dziwne , ja na tym co w podpisie mam ponad 41000 w aquamarku na omegach 4.5 , a w 3dmarku 2003 tylko 5811 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Na jakich Catalystach macie tak mało w Aquamarku?? Bo ja tez po przesiadce na 4.6 mam 35000. Ale nie narzekam bo wszystko inne mi super chodzi. W 3DMarku 2003 mam 6300 pkt. dzieki podkreceniu karty na 440/780 (WC+radiatorki Revolteca miedziane). Jak dla mnie super karta!!dziwne , ja na tym co w podpisie mam ponad 41000 w aquamarku na omegach 4.5 , a w 3dmarku 2003 tylko 5811 :?No i kolejny dowód, że z tymi powercolorami coś jest nie tak. W aquamarku wynik jest cholernie za niski. W 3D Marku jescze obleci. No i rzecz najważniejsza. Kubasik na 9700 z niższym taktowaniem i ma lepsze wyniki. Oczywiście można powiedzieć: OK karta i tak jest wydajna. Ale to chyba nie oto chodzi, żeby miec kartę teoretycznie mocniejszą z dużo słabszymi wynikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Panikę siejecie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Może troszkę tak :wink: Ale i tak szlag mnie będzie trafiał dopóki nie dowiem się o co chodzi z tymi wynikami. Po prostu chce mieć mocno grafe i w taką właśnie celowałem :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterone Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Witam !!! Co do dziwnych wyników. Mam właśnie 9800SE z tego sklepiku o którym się rozpisujecie. Taki typowy POWER COLOR. Na standardowym chłodzeniu max core 400 i mem 700 dalej błędy w teksturach. Zmieniłem wentylator na Arktica ver 3 i założyłem radiatory na pamięci. Teraz mam core max 435 i mem max 735. Problem w tym że moje wyniki w MARKu 03 to jakieś ~6100~ a karat dział teoretycznie szybciej od XT który dochodzi do ~6500~. Co do CPU i MB to MOBILE BARTON 2500+@2500MHZ i ABIT NF7-S. I co wy na to? Ogólnie jest OK a karta działa poprawnie ale jest taki drobny niedosyt gdzie te 400 punktów. Co do samego GPU to R350. Wiem widziałem. Raz wgrałem bios od XT i pokazało się R360 w RIVA TUNE ale już przy 411/720 były byki w grafice wiec wróciłem do orginalnego biosu. Czy ktoś podmieniał tu bios na inny z powodzenie, czy nadal jedynie orinalny z 9800SE to rozwiązanie dla tej grafiki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konkor Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zainstalowałem najnowsze Omegi na Catalystach 4.6 i teraz mam 4300 w Aquamarku. Czyli wszystko wina sterowników, a nie kart PowerColor. Jak dla mnie super karta, i nieźle się nawet kręci... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Wyniki nie sa wysokie na tych kartach, spodziewalem sie wiecej na 410/730 ale jest w normie... 3Dmark2001SE - 18315 3Dmark03 v340 - 6143 Aquamark 3 - 43301 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Konkor: Tylko w tym rzecz, ze ja tez robilem testy w aquamarku na Omegach 4.6 i mi wyszlo 36500. Ponawiam pytanie: czy service pack moze zmniejszac wydajnosc? Po przed instalacja xp ze zintegrowanym packiem mialem troszke lepiej. Aha jeszcze jedno: nie moge teraz zmodowac catalystow orginlanych :/ Jak wlaczam skrypt Riva Tunerem to mi pisze ze jakies tam zabezpieczenie WFP jest w sterach i po restarcie i tak jest 4x1. Tylko Omegi mi wiec zostaja, a wczesniej bez service packa normalnie caty modowalem. Wie ktos o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Przez ta kartę podniosła mi się temperatura procka w spoczynku o 4 stopnie do 51 stopni, a w stresie teraz zamiast 54 mam maksymalnie 56 ( przy 58 procek wiesza) O_o Oj...trza nowej pasty OCZ Ultra 5+, bo lato sie zbliża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabin Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Wyniki nie sa wysokie na tych kartach, spodziewalem sie wiecej na 410/730 ale jest w normie... 3Dmark2001SE - 18315 3Dmark03 v340 - 6143 Aquamark 3 - 43301 Witam Właśnie testuje 9800se@PRO na domyślnych ustawieniach. Najnowsze OMEGI. AXP2000+ bez kręcenia.... No i wygląda tak: 3DMark01SE - 11500 8O - to duuuuzo za mało 3DMark03 - 5070 - może być :) (ale jakoś podczas 2 i 3 gry "przycina" tzn. nie skacze a przycina. Kiedyś na r9500@PRO też się nagle zazęło tak robić. Czy zasilacz może być przyczyną? Faktycznie nie wyrabia ale kompa nie wiesza... Aquamark 3 - 3150 - no i to też za mało... Karta PowerColor. WINXP. MSI K7N2GL. 512. Jakieś pomysły dlaczego tak mało? :?: pzdr drabin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Słaby proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Ja tez się pokusiłem o PowerColora 9800SE tyle że po zmodowaniu szachownica :( . Nie trafiłem poprostu, a zapakowany w folie był i nie tknięty, plomba nie naruszona na pudełku. No ale na czystym systemie bez podkręcania karty w 3dmarku2k1 mam 13500 a w 3dmarku2k3 40xx. A po podkręceniu 2k1 14200 a 2k3 43xx tak jakos no ale to 4 potoki więc nie narzekam ale żal pozostał :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Trzeba bylo kupic karte w sklepie, ktoy pozwala na wymiane Ulv. Co do wynikow to przeinstalowalem Windowsa xp tym razem bez sp1a i mam to samo. A za pierwszym razem jak byl system zasmiecony, jeszcze jakies pozostalosci detonatorow siedzialy to bylo lepiej :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 A za pierwszym razem jak byl system zasmiecony, jeszcze jakies pozostalosci detonatorow siedzialy to bylo lepiej Hmm... na zaśmieconym systemie z antyvirusem firewallem emulatorami cr-romów i jeszcze jakieś tam <span style="color:red;">[ciach!]</span>łki i tez pozostałości mojego (baczność) FX 5200 64bit (spocznij) :P były, wyniki miałem mniejsze o jakieś 100-200 punktów w 2k3 a w 2k1 jakieś 400. Czyli faktycznie nie tak dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 A ja mialem na odwrot. Na tym zasmieconym systemie mialem jakies 100pkt wiecej w 3dmarku03. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jester Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Witam Właśnie testuje 9800se@PRO na domyślnych ustawieniach. Najnowsze OMEGI. AXP2000+ bez kręcenia.... No i wygląda tak: 3DMark01SE - 11500 8O - to duuuuzo za mało witam w klubie :mrgreen: mam takiego samego proca i te taki sam wynik co by nie mowic proc hamuje mnie bardzo skutecznie :mrgreen: nie ma sie co przejmowac, trzeba wymieniac proca ale ja sie ciesze ze najdrozsza czesc kompa mam juz z glowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabin Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Witam Właśnie testuje 9800se@PRO na domyślnych ustawieniach. Najnowsze OMEGI. AXP2000+ bez kręcenia.... No i wygląda tak: 3DMark01SE - 11500 8O - to duuuuzo za mało witam w klubie :mrgreen: mam takiego samego proca i te taki sam wynik co by nie mowic proc hamuje mnie bardzo skutecznie :mrgreen: nie ma sie co przejmowac, trzeba wymieniac proca ale ja sie ciesze ze najdrozsza czesc kompa mam juz z glowy ;) No to mnie pocieszyłeś, że nie jestem sam :D Swoja drogą proc moge bez problemów do 2600+ podciągnąć ale mam Codegena 300 :oops: i z 9800 na pokładzie sie boję... Czas na zasilacz! Pzdr! drabin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 A czy wgranie do Power Colora biosa od Radeona 9800 Pro moze zwiekszyc wydajnosc? Bo taktowanie ma takie samo ten Power Color. Czy jest to bezpieczna operacja i jakiego biosa ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> i skad? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Nie ma sensu. Bios nie zwiększy ci wydajności ( jeżeli nie zmieni choćby parametrów dostępu pamieci na niższe), co najwyżej możesz liczyć na to, że ci karta się nie obudzi :P Jest sens, gdybś chciał przerobić sprzetowo swojego SE@PRO. W innym przypadku sensowne by było co najwyżej wgranie ustawień stabilnych przy OC przy tym samym biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 Dzieki Slayer, i tak zrezygnowalem z flashowania biosa jak poczytalem na roznych forach, ze karta moze isc spac :) Ale ciagle martwia mnie niskie wyniki na mojej karcie :( 14500 pkt w 3dmarku2001 to mniej niz na R9700Pro. A 5400 pkt to tez bardzo malo w 3dmarku2003 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klmn Opublikowano 19 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2004 No to chce sie podzielic pewnym spostrzezeniem z wami. Mam od paru tygodni tego powercolora. Na standardowym chlodzeniu chodzil 410/720. Po pewnym czasie zalozylem mu wode no i rdzen poszedl juz na 440. No ale juz w totalnym szoku bylem jak zalozylem radiatory na pamieci (tak dla swietego spokoju bo grzaly sie niemilosiernie). Po tej operacji poszly na 800MHz. Dla porownania na poprzedniej karcie (9500@pro) po zalozeniu radiatorow nie moglem nic wiecej z niej wycisnac. Takze moja teoria jest taka: Karta ma spory potencjal OC tylko trzeba ja troche ostudzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 klmn----> niestety zalezy od egzemplarza, moj nie idzie dalej niz 400/690.. pamieci wysypuja sie czasem juz przy oc o 8 mhz!! nie wiem co myslec o dodatkowyn chlodzeniu... jest sens wydawac kase i potem nie zobaczyc zysku w oc? tym bardziej ze po testowaniu grafiki pamieci nie wydawaly sie gorace... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabin Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Witam A ja mam taki probem z PowerColorem. Nie wiem czego to wina. W 3DMArku03 na grze 2,3i4 strasznie sie przycina. Tzn. jak zainstaluje starsze omegi to nawet do czasu jak ponownie uruchomie komputer to chodzi płynnie (no tak jak przy 30 fps powinno). Wystarczy reset i juz przycina straszliwie. Z różnym sterownikami sprawdzałem. Bez @PRO też. No i niestety troche przenosi sie to na gry... Nie w taki stopniu ale też zaczynają przycinać.... Kiedyś nagle zaczęłło skakać podczas testu już. Płynnie chodziło i nagle zaczęło rwać... Do MSI K7N2G-L też najnowsze. i nic. Do tego jak wgram najnowsze Omegi to po 2 restarcie wyskakuje komunikat, że moja karta nie obsługuje DT1 i 3 (jakoś tak) a dema ATI nie ładują sie. HELP :cry: pzdr drabin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 Trochę powalczyłem na wekendzie i wnioski są następujące: 1. to napewno nie jest wina sterów - testowałem różne układy i wyniki są zdecydowanie niskie. 2. występuje straszliwy rozrzut pomiędzy testami nawet na tych samych sterach. Przykład: Zainstalowałem 4.6 omega. Pierwszy test w Aquamarku ponad 39000. Kilkanaście minut później test przy tych samych sterownikach, bez zmiany ustawień w sterownikach, wynik 35000. Zupełnie tego nie rozumiem. 3. W 3D Marku najbardziej odstaje wynikiem test 2 : Battle of proxyon. Może ktoś wie co najbardziej testuje ten test. Będzie można stwierdzić co najbardziej kaszani. 4. Czasami po zainstalowaniu ATI Tray Tool wyskakuje błąd: hardware nie obsługuje DT1 itd... Wniosek: COś jest nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 wystarczy ze karta ci sie przegrzewa i stad takie roznice w testach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max21 Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 No niestety jest cos nie tak z tymi powercolorami... Najbardziej co mi sie w oczy rzucilo - to to ze wyniki w markach zaczynaja spadac po podnoszeniu taktowania. i to jest widocze wylacznie przy odblokowanych potokach. Zrobilem tescik - na 4 potokach przy core 450 mhz - wydajnosc faktycznie wzrastala wraz z podnoszeniem taktowania. Przy takim taktowaniu na 4 potokach grafa z silencerem nie ma zadnych "kropek" i innych cudów na obrazie - full stable (testowane programem http://www.daionet.gr.jp/~masa/archives/rt...hdribl_1_2.zip). Natomiast jak sie wlaczy 8 potoków - to 1. kaszana jak cholera na obrazie - potoki dodatkowe przy takim ustawinu taktowania rdzenia faktycznie juz szwankuja - ale maja prawo - w koncu ta karta to SE. 2. dzieja sie rzeczy dziwne - bo pomimo bledow marki powinny - podkreslam powinny - byc z lepszymi wynikami - a niestaty tak nie jest - wrecz odwrotnie - sa mniejsze niz z 8 potokami ale na standardowych 380. Wniosek z tego taki ze potoki dodatkowe ok - nie pokazuja bledow na standardowym taktowaniu ale jednak sa w jakims stopniu "uwalone" co powoduje ze tak na prawde SE@PRO przy standardowych ustawieniach nie bedzie tym PRO co prawdziwy PRO. Juz nie wspomne o przetaktowywaniu... Za jakis czas napisze wam czy podniesienie napieca na rdzeniu tzm VMOD pozwoli na "zalatwienie" sprawy troszke mniejszej wydajnosci na standardowych taktowaniach. Teoretycznie powinno toto pomoc - w praktyce moze byc tak ze i zaszkodzi... pozyjemy zobaczymy. Na razie jesli moge - to chcialbym zebycie napisali jak wam sie pamieci kreca na tych radkach - bo ja ustawilem 380 - i gnoje ida jak burza. Nawet na 400 biegaja - ale sie krzaczyc zaczely - wiec radiatorki juz jada...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 U mnie pamięci latają na 356 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 wystarczy ze karta ci sie przegrzewa i stad takie roznice w testachAż takie różnice :?: :?: :?: :?: Przecież na tych kartach nie ma diody termicznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 karta wali bledy , wynik spada . pozatym na 8 potokach karta na pewno wiecej sie grzeje niz na 4 , wiec i mozliwosci podkrecania mniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterone Opublikowano 21 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2004 U mnie sprawa wygląda tak że MAX dla pamięci to 370 i to z radiatorami. Wyżej są już błędy np: na wodzie w marku 03 (widać) delikatne białe kropki. Pamięci bez radiatorów strasznei się grzały i max to 350. Teraz nadal się grzeją niemiłosiernie ale widocznie tak już jest. Inna ciekawa sprawa to FSB przy 200 (12*200) mam na takich ustawieniach 6140 przy 202 (12*202) 6070 przy 206 (12*206) 6040 Tak więc dziwnie zamiast w górę to w dół. I to wszystko na NF7-S i mobile Barton 2500+ (@2500MHZ) Drivery omega 4.5 nie ma czasu próbować na innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...