Nyny Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Jak juz wiadomo z pewnego zrodla Intel od prockow 3.0GHz zamierza zwiekszyc ich moc do 70W:D Jak wiadomo dzisiejsze plyty daja max 60W:) Czyli szykuje sie kolejna wyiana platform hehe. Iltel nie zienilem postawki ale juz zadbal by znow zarobic majatek na swoich klientach. Pozdrawiam:D P.S. Zazdroszcze chlopakom co maja plyty na i845 lub i850 juz niedlugo kolejne pieniadze w bloto:) I to ma byc przyszlosciowy procesor hehe chyba nie w tym wieku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Jak juz wiadomo z pewnego zrodla Intel od prockow 3.0GHz zamierza zwiekszyc ich moc do 70W:D Jak wiadomo dzisiejsze plyty daja max 60W:) Czyli szykuje sie kolejna wyiana platform hehe. Iltel nie zienilem postawki ale juz zadbal by znow zarobic majatek na swoich klientach. Pozdrawiam:D P.S. Zazdroszcze chlopakom co maja plyty na i845 lub i850 juz niedlugo kolejne pieniadze w bloto:) I to ma byc przyszlosciowy procesor hehe chyba nie w tym wieku Nyny żadna rewelacja. P4 willamette s423 to 75W i póki co rekord w komputerach PC. Niepobity nawet przez AMD 1,4 (74W). Zastanawiam się tylko dlaczego wciąż wszyscy mówią, że to AMD się grzeje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Ja bym tak szybko nie rozpaczal. Niektore podkrecone procki potrafia pobrac ponad 100W i jeszcze plyty sie wyrabiaja i chodza stabilnie. Zreszta wiadomo ze w przemysle komputerowym sprzet jest stary po pol roku i raczej juz nie przyszlosciowy. Jedyne na co mozemy ponarzekac to na zarobki zupelnie nieadekwatne do cen. Przyklad dzisiejszy najazd na MM. Takiej dziczy to jeszcze nie widzialem w moim krotkim 25 letnim zyciu :P Niektorzy brali po dwa telewizory bo tanie. Widzialem dwoch gosci sie naparzajacych bo jeden zdazyl chwycic pilota a drugi sprzet 8) Normalnie szok. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 ja rowniz mysle ze nie ma co gdybac Wiekszosc plyt (a na pewno te lepsze ) pociagnie 70 watt nie reczylbym za to za plyty ecs czy jakies sono :) albo liteon Zauwazam duza amnezje u uzytkownikow amd :)))) ten sam problem byl kiedys na pytach pod amd (slot) kiedy to okazalo sie ze moga nie pociagnac szybszych prockoow (sprawdzanie ile przetwornikow napiecia ma plyta jak 4 to pociagnie jak mniej to moga byc problemy) Tez kiedys byl problem z plytami pod amd k6 ktore mialy problemy z szybszymi k6 2 (oczywiscie nieliczne firmy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Jak juz wiadomo z pewnego zrodla Intel od prockow 3.0GHz zamierza zwiekszyc ich moc do 70W:D Jak wiadomo dzisiejsze plyty daja max 60W:) Czyli szykuje sie kolejna wyiana platform hehe. Iltel nie zienilem postawki ale juz zadbal by znow zarobic majatek na swoich klientach. Pozdrawiam:D P.S. Zazdroszcze chlopakom co maja plyty na i845 lub i850 juz niedlugo kolejne pieniadze w bloto:) I to ma byc przyszlosciowy procesor hehe chyba nie w tym wieku te 60W to jest chyba gwarancyjna specyfikacja identycznie jak z prockami czy czymkolwiek innym co mozna przetaktowac i pojdzie wyzej wiec teoretycznie nie ma sie czym przejmowac :evil: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 O rany, ale problem. Jak nie 3 Ghz, to i 2.8 Ghz starczy. A jeszcze go podkręcić i mam w d :lol: :lol: i jeszcze szybciej będzie sprzęt działał, dzięki nie oficjalnej i wychodzącej poza specyfikację i wogóle top secret możliwości overclockingu :lol: 8) PS- jakoś nie słychać o tym nowym P4 Prescot- z tym mogą być problemy. Ale skoro na starym BX-sie dało się wsadzić każdego P3 łącznie z Taulinem, to historia może się powtórzyć z P4 :) Oczywiście mam taką nadzieję. PS 2- CO WY CHCECIE OD ECS-a?!!!! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Jak ktoś słusznie zauwązył, stary P4 to był niezły piec. Skoro nawet uważany za totalne <span style="color:red;">[ciach!]</span>o ECS nie ma problemów z pochodnym Celeronem, który wcale się nie mało grzeje- u mnie 48-50 stopni..a jak go podkręcę na 2-2.1 Ghz będę miał jak z tym P4 Wiliamate, to po co ta cała dyskusja? 3.0ghz pujdzie i jeszcze będzie można go podkręcić o te 200 Mhz bez zmiany chłodzenia. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Jeżeli nawet płyta uciągnie nowego proca to co z Hyper-Treading'iem, chyba żadna z aktualnie produkowanych płyt go nie obsługuje :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 ale moze obsluge tej funkcj zaimplementuja w nowych biosach? (o ile to mozliwe) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Jak juz wiadomo z pewnego zrodla Intel od prockow 3.0GHz zamierza zwiekszyc ich moc do 70W:D Jak wiadomo dzisiejsze plyty daja max 60W:) Czyli szykuje sie kolejna wyiana platform hehe. Iltel nie zienilem postawki ale juz zadbal by znow zarobic majatek na swoich klientach. Pozdrawiam:D P.S. Zazdroszcze chlopakom co maja plyty na i845 lub i850 juz niedlugo kolejne pieniadze w bloto:) I to ma byc przyszlosciowy procesor hehe chyba nie w tym wieku Cos pomieszales. Intel 3.0Ghz bedzie mial moc ponad 80W (chyba 82W), a plyty dzisiaj chodza spokojnie na 70W i wiecej - juz nie wspomne o podkrecaniu. Nie boj zaby nawet na 82W pochodza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quill Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Nastepny fan AMD, ktory proboje oczerniac intela za ich profesjonalizm. A ty czlowieku mysli ze co? AMD nie zmieni plyt? Jesli bys pomyslal to zaden inteligent nie bedzie Athlona 3.0 pakowal do plyty od 2.0 wiec o czym ty wogule mowisz? Juz widze ile by trzeba wentylatorow do tego. Raczej WC to by bylo minimum. Ja nie wiem o co ci lata bo co jakies 3 lata sie zmienia plyte glowna i procka, a wtedy sie pomysli. Ja osobiscie kompa kupowalem miesiac temu i na luzach mi jeszcze dlugo wystarczy jak se podkrece. A co tego 3GHz to przeciez 400mhz nikogo nie zbawi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Nyny żadna rewelacja. P4 willamette s423 to 75W i póki co rekord w komputerach PC. Niepobity nawet przez AMD 1,4 (74W). Zastanawiam się tylko dlaczego wciąż wszyscy mówią, że to AMD się grzeje. Nie martw się, niedługo AMD wyjdzie na prowadzienie w tym wyścigu. Nadchodzący AMD Athlon XP 2800+ to aż 77W :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Nastepny fan AMD, ktory proboje oczerniac intela za ich profesjonalizm. A ty czlowieku mysli ze co? AMD nie zmieni plyt? Jesli bys pomyslal to zaden inteligent nie bedzie Athlona 3.0 pakowal do plyty od 2.0 wiec o czym ty wogule mowisz? Juz widze ile by trzeba wentylatorow do tego. Po co te nerwy? Nie da się ukryć że AMD nie zmienia tak podstawek jak Intel. Do tej pory był tylko Slot A i Socket A (bo wcześniejszych AMD'ków do dobrych procesorów nie zaliczam :)). Co do wydzielania ciepła to Intel też nie jest w tym dobry - po prostu wszystko się grzeje... nic nie poradzisz :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Nyny żadna rewelacja. P4 willamette s423 to 75W i póki co rekord w komputerach PC. Niepobity nawet przez AMD 1,4 (74W). Zastanawiam się tylko dlaczego wciąż wszyscy mówią, że to AMD się grzeje. Nie martw się, niedługo AMD wyjdzie na prowadzienie w tym wyścigu. Nadchodzący AMD Athlon XP 2800+ to aż 77W :( Skąd Ty to wziąłeś? Przecierz XP 2600+ ma max 68W, a poz mianie FSB na 333 będzie sie nazywał 2700+ (moc wydzielana nie wzrośnie) a propos mocy intel jak zwykle oszukuje w specyfiakcji nie jest podawana moc maxymalna tak jak w przypadku AMD, ale moc średnia. Aby policzyć moc maksymalna wystarczy pomnożyć max natężęnie (podawane w specyfikacji ) przez napięcie. Tak więc maz moc najnowszego P4 (2800) to 80W. Wartości te podaję za x-bit. Co do zmiany płyt głównych. Piszą tam: "The second important issue connected with the freshly launched Pentium 4 processors is the fact that Pentium 4 2.8GHz is the last processor in the family, which does not support HyperThreading technology, and at the same time the last CPU fitting into the mainboards released by the present moment. " A więc 2800 będzie ostatnim P4 działającym w obecnie produkowanych płytach głównych. Intel trzyma się swojej tradycji - zmiana płyt nim upłynie rok od wydania. Że też co poniektórzy intelowcy są tak zatwardziali, że uważają trzymanie się przy tych samych płytach za niepotrzebne. Dla kogoś, kto nie ma kasy aby być na topie kupno dziś np Durona 800 - za totalne grosze i kupno przyzwoitej płyty głównej pozwoli w przyszłości przesiadać się kilka razy na coraz szybsze procki (jak stanieją) bez zmiany płyty głównej. Dzięki temu będzie mógł za grosze zwiększyć wydajność swojego kompa 3, a możę nawet 4 krotnie. Posiadacz systemu intela może o czymś takim pomażyć - musi ciągle zmieniać płyty główne i nabijać intelowi kabzę (bo intel zarabia też na chipsetach). Max co można osiągnąć na tej samej płycie to przyrost mocy o kilkadziesąt procent zaledwie - kupując na początku celerona 1,7 , który przecierz wcale nie jest tani (a w niektórych przypadkach i tak wolniejszy od tego Durona) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Jak zwykle najwiecej zainteresowania nowymi produktami Intela wykazuja posiadacze Amd (moze wiecej niz posiadacze - fani to chyba dobre slowo, a moze fanatycy ? :P ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 i znowu ktos sie musial przypieprzyc do ecs, na rynku jest tak ze musza byc produkty tansze i te drozsze i najczesciej cena idzie w parze jakosc. niewszycy maja kase na asusy itp, wiec kupuja ecs jak tarafia na dobry egzemplaz to dziala ok, ja mam dobry zasilacz enlighta 300 w k7s5a, i niemam zadnych problemow, kompa nieresetowalem od 15 dni na windowsie 2000 pro chodzi 24h i nieh ktos powie ze jest niestabilny. ( na zasilaczu codegena 235 w czesto se wieszal). Jak ktos niema kasy na dobra plyte to co ma zrobic ? wolalem kupic na poczatku durona 850 i ecs nisz 650 i jakas leprza plyte, teraz mam xp 1,6 podkreconego na cheepobios na 1,9 przez fsb wiec dziala szybciej nisz nominalny 1,9 pamieci ddr i jest gt. Co do cen p4 i corocznych zmianach plyt glownych to unas faktycznie jest problem, ale intel to firma z USA ( co za blyskotliwosc) a w Usa te procki kosztuja kolo 20% mniej nisz unas, a srednia placa w 2000 roku byla 400% wyzsza nisz w polsce, wiec czemu jest winny Intel ? ze w Polsce jest BIEDA ? Moze jak wejdziemy do ouni to ceny troszke sie zmenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Jak zwykle najwiecej zainteresowania nowymi produktami Intela wykazuja posiadacze Amd (moze wiecej niz posiadacze - fani to chyba dobre slowo, a moze fanatycy ? :P ). Jeśli to było do mnie to wiedz, że jestem posiadaczem ok 5 procków intela w tym dwa służą mi w działających komapch - jeden w laptopie drugi w stacjonarny są to P3 733 i Celeron 433@75FSB. A co do intela to nie lubię po prostu jak mnie ktoś próbuje zrobić w konia. Co ciekawe frajerów, którzy się nabierają na kłamstwa intela jest całkiem sporo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Co do cen p4 i corocznych zmianach plyt glownych to unas faktycznie jest problem, ale intel to firma z USA ( co za blyskotliwosc) a w Usa te procki kosztuja kolo 20% mniej nisz unas, a srednia placa w 2000 roku byla 400% wyzsza nisz w polsce, wiec czemu jest winny Intel ? ze w Polsce jest BIEDA ? Moze jak wejdziemy do ouni to ceny troszke sie zmenia Wiesz bieda biedą - ja zarabiam tyle co przeciętny amerykanin. Nie stać mnie jednak na ciągłe zmiany kompa. Jadę na starych szrotach, bo mam rodzinę, samochód i mieszkanie do utrzymania. Każde sto zł się liczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 nie imponuje mi te 75W p4, moj athlon @ 1800mhz @ 2.2V wydziela ponad 124W ciepla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurde_men(GROUND) Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 kvm heh napewno tyle nie zarabiasz co amerykanin ja mam siore w stanach to aj wiem dokladnie co i jak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 nie imponuje mi te 75W p4, moj athlon @ 1800mhz @ 2.2V wydziela ponad 124W ciepla Właśnie berkut TWÓJ :D :D Przeciętny posiadacz komputera nie ma możliwości chłodzić takiej grzałki :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 a ja stosuje inna polityke sprzedaje plyte i proca jak jeszcze sensowna cene za nia otrzymuje dokladam kase i mam nowy sprzet To co z tego ze socket a jest juz tak dlugo - socket zostalten sam ale zmienily sie najpierw ata 66n na 100 potem 100 na133 teraz wchodzi serial ata ram to juz nie sdramy tylko ddr juz nie 200 mhz tylko 266 333 a nawet 400 i pewnie niedlugo znowu cos innego wyjdzie usb juz ne 1.1 tylko 2.0, bluetooth, proce zmieniaja magistrale z 200 na 266 z 266 na 333 I co mi z tego ze moja plyta ma socket a jak obsluguje ata 66 sdramy i magistrale 200 ludzie pomyslcie zanim cos napiszecie To wy jestecie robieni w balona bo sie wam wydaje ze ta firma jest taka ql bo podstawki nie zmienila ;) a i tak musicie zmienic plyte jak chcecie wstwic najnowszego xpka :) Jak ja mialbym athlona to i tak zmienial bym proca razem z plyta bo po pierwsze tak jest latwiej sprzedac dostaje za komplet wiecej kasy niz za czesci osobno i plyta jak ja bede sprzedawal na 100% jest juz przestarzala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popo Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgadzam sie z przedmowca. zapomniales jeszcze o AGP X 8... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 a ja stosuje inna polityke sprzedaje plyte i proca jak jeszcze sensowna cene za nia otrzymuje dokladam kase i mam nowy sprzet To co z tego ze socket a jest juz tak dlugo - socket zostalten sam ale zmienily sie najpierw ata 66n na 100 potem 100 na133 teraz wchodzi serial ata ram to juz nie sdramy tylko ddr juz nie 200 mhz tylko 266 333 a nawet 400 i pewnie niedlugo znowu cos innego wyjdzie usb juz ne 1.1 tylko 2.0, bluetooth, proce zmieniaja magistrale z 200 na 266 z 266 na 333 I co mi z tego ze moja plyta ma socket a jak obsluguje ata 66 sdramy i magistrale 200 ludzie pomyslcie zanim cos napiszecie To wy jestecie robieni w balona bo sie wam wydaje ze ta firma jest taka ql bo podstawki nie zmienila ;) a i tak musicie zmienic plyte jak chcecie wstwic najnowszego xpka :) Jak ja mialbym athlona to i tak zmienial bym proca razem z plyta bo po pierwsze tak jest latwiej sprzedac dostaje za komplet wiecej kasy niz za czesci osobno i plyta jak ja bede sprzedawal na 100% jest juz przestarzala Jak lubisz marnować pieniądze na nic (póki co) nie wnoszące nowinki to proszę bardzo. Tak się składa, że dyski praktycznie nie pracują lepiej na UDMA powyżej 66, Owszem UDMA100-133/Serial ATA mogą mieć znaczenie jak ktos ma kilka dysków i RAID. Magistrala 266MHz jest dostępna już od bardzo dawna - praktycznie od płyt z KT133A. Obecnie nie ma procków na inną magistralę. DDR w stosunku do SDRAM sprawuje się lepiej o kilka, kilkanaście procent (piszę o AMD, bo P4 to jest kilkadziesiąt procent),. Dla kogoś, kto nie kupuje tego co jest na topie jest to rzecz bez znaczenia. Ja nie widzę nic zlego w konfiguracji np AXP 1800+ i SDRAM Owszem w procku tkwi większy o te kilkanaście procent potencjał, ale czy warto wydawać na to kilkaset zł (jak ktoś ma starą płytę)? AGP 8x to kolejna nic nie wnosząca nowinka (póki co) równie dobrze pracują karty na AGP 8x. AGP 8x może za 2 lata będzie miało znaczenie. Zawsze jest tak, że nowinki na poczatku nic, lub prawie nic nie wnosząm dopiero po akceptacji rynku i przede wszystkim po pojawieniu się nowych aplikacji sytuacja się zmienia. Nowosći kupują Ci którzy mają forsy jak lodu, lub frajerzy, któzy wierzą w brednie marketingu producentów. Nieliczni tylko od razu wykorzystuja nowości. Poza tym przedstawiłem inną sytuację. Mianowicie kupno teraz płyty na topie ze słabym prockiem za kilkadziesiat zł. Można zaoszczędzić sporo kasy na procku i wymieniać go np za rok na 1800+ (jak cena spadnie do 100-200zł), a za dwa lata na 3000+ (jak cena spadnie do podobnego poziomu). W ten sposób za grosze można się długo cieszyć w miarę aktualnym komputerem. Oczywiście do najnowszych gier taka strategia się nie nadaje, ale nie każdy w nie gra. Ja obecnie jadę na celeronie 433 i całkowicie mi wystarcza Poza tym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...