bart23 Opublikowano 23 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2002 W sumie byłem już zdecydowany na athlona ale gość w jednym sklepie zaczął mnie straszyć że jednak za bardzo się nagrzewa,może się spalić gdy wentylator się zepsuje itd... i bezpieczniej wziąć pentiuma.sam już nie wiem.nie przesadził troche? chłopcy z AMD chyba wiedzieli co robią... jeśli Athlon to jaki wentylator???nie mam pojęcia.wystarczy zwykły lub z większym śmigiełkim,może miedziany, czy też postarać się o coś lepszego,oczywiście za rozsądną cenę? dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Sprzedawca przeadził. Żeby Athlon XP ci się spalił to nie wystarczy, że wiatraczek przestanie się kręcić. Musi cały radiator odpaść co jest dosyć mało prawdopodobne. Sprzedawca tak powiedział bo.... pewnie ma całe zaplecze P4 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 W sumie byłem już zdecydowany na athlona ale gość w jednym sklepie zaczął mnie straszyć że jednak za bardzo się nagrzewa,może się spalić gdy wentylator się zepsuje itd... i bezpieczniej wziąć pentiuma.sam już nie wiem.nie przesadził troche? chłopcy z AMD chyba wiedzieli co robią... jeśli Athlon to jaki wentylator???nie mam pojęcia.wystarczy zwykły lub z większym śmigiełkim,może miedziany, czy też postarać się o coś lepszego,oczywiście za rozsądną cenę? dzięki za pomoc jezuuu ci sprzedawcy albo nie mają pojęcia o sprzęcie albo rzeczywiście dostaja premie za każdego sprzedanego intela. Bierz Amdka i volcano 7+ sam mam i polecam a na dodatek jak sie kręci :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Amd + Epox to bardza fajna kombinacja. Jak chcesz pentium to pomietaj tylko o jednym , zeby miec taka sama wydajnosc musiz wydac wieksze pieniadze. Ja osobiscie jestem przeciwko przeplacaniu. Mam Palomino i nie zamienie go na Intela. A wentylator to wejdz na przyklad na www.4max.com.pl i mozesz wybierac sobie co chcesz . Lub po prostu kup sobie Volcano 7+ i cokolwiek bys sobie wsadzil na plyte to Ci schlodzi. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 24 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2002 volcano 7+ ładne fajne wydajne ale śniedzieje....... wypolerować dół żaden problem ale las tych zaśniedziałych płytek jest niemożliwy do wyczyszczenia i już nie jest taki łądny od boku jak kiedyś :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 No to tak ja bym wybral AMD .A co do Volcano 7+ to tak powiem mialem SK6 i bylo dobrze zanim sie nie zagrzal pozniej odprowadzenie temp. jest bardzo trudne mozliwe glosny wiatrak ..Miedz dobrze pochlania ale jeszcze zle oddaje cieplo.Przy zmianie procka postanowilem kupic Volcano 7 ale bez + jest on aluminiowy z miedziano wkladka i spisuje sie super temp max 46 na procku 2100+ Vcore 1.80V.. AMD the best on the world! AMD the best on the world! AMD the best on the world! no more fucking pentium or I`ll buy generation 5 or 6 next year or want?!?!?!Who is going to Know ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 No to tak ja bym wybral AMD .A co do Volcano 7+ to tak powiem mialem SK6 i bylo dobrze zanim sie nie zagrzal pozniej odprowadzenie temp. jest bardzo trudne mozliwe glosny wiatrak ..Miedz dobrze pochlania ale jeszcze zle oddaje cieplo.Przy zmianie procka postanowilem kupic Volcano 7 ale bez + jest on aluminiowy z miedziano wkladka i spisuje sie super temp max 46 na procku 2100+ Vcore 1.80V.. AMD the best on the world! AMD the best on the world! AMD the best on the world! no more fucking pentium or I`ll buy generation 5 or 6 next year or want?!?!?!Who is going to Know ? VChris , chyba cos ci sie pokrecilo ? 8O Miedz zle oddaje cieplo ??????? Najlepiej oddaje srebro , nastepnie miedz (minimalnie gorsza od Ag) Aluminium jest prawie o polowe gorsze od Cu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 :arrow: bart23 konfiguracja EPOX 8KHA+ + AMD Athlon XP 1xxx+ + Volcano 7+ (patrz konfig) poprostu wymiata. szczerze polecam. na procka jeszcze paste na srebrze (np. arctic silver III) i copper shim xp. nie zapomnij jeszcze o dobrych pamiatkach, a wykrecisz troszke z procka :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart23 Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 dzięki za wszystie posty.troche za późno przeczytałem.właśnie dziś kupiłem XP 1700+ EPOX KHA+ GF.4mx440 leadtek winfast a170.na lepszą nie starczyło.no i właśnie,co do coolera chciałem brać volcano 7+ ale gość przekonywał mnie do titana. (to nie ten sprzedawczyk intela,ten gadał całkiem rozsądnie i też polecał XPka)nie wiem jaki konkretnie model tego titana-jakiś z grilem-50zł.powiedział że montuje je we wszystkich xp i chodzą ok.a jak będzie źle działać to wymieni mi na taki jaki będę chciał.dodatkowo wentylator na obudowę. w sumie teraz trochę żałuję że dałem się przekonać ,może jednak zamienić na volcano,albo posprawdzać temp. i najwyżej później oddać. a jak oceniacie te titany?w sumie teraz mam titana-od ok.2 lat,na athlonie 900 i działa ok. a w ogóle jakim programem najlepiej sprawdzać temp procka.mam jakiś CTemp 3.0 ale chyba jest coś nie tak.wskazuje: CPU:8.5 *C ; M/B 255 *C co to jest M/B ? na dole są ustawienia amd -8C intel 22C cyrix15C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 dzięki za wszystie posty.troche za późno przeczytałem.właśnie dziś kupiłem XP 1700+ EPOX KHA+ GF.4mx440 leadtek winfast a170.na lepszą nie starczyło.no i właśnie,co do coolera chciałem brać volcano 7+ ale gość przekonywał mnie do titana. (to nie ten sprzedawczyk intela,ten gadał całkiem rozsądnie i też polecał XPka)nie wiem jaki konkretnie model tego titana-jakiś z grilem-50zł.powiedział że montuje je we wszystkich xp i chodzą ok.a jak będzie źle działać to wymieni mi na taki jaki będę chciał.dodatkowo wentylator na obudowę. w sumie teraz trochę żałuję że dałem się przekonać ,może jednak zamienić na volcano,albo posprawdzać temp. i najwyżej później oddać. a jak oceniacie te titany?w sumie teraz mam titana-od ok.2 lat,na athlonie 900 i działa ok. a w ogóle jakim programem najlepiej sprawdzać temp procka.mam jakiś CTemp 3.0 ale chyba jest coś nie tak.wskazuje: CPU:8.5 *C ; M/B 255 *C co to jest M/B ? na dole są ustawienia amd -8C intel 22C cyrix15C M/B to zapewne MainBoard tylko ciepla 8O troszke ja masz :lol: a CPU to chyba z peltem 300 W ? 8O Zapodaj sobie SpeedFana , albo w Sandzre sprawdz te temperaturki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 VChris , chyba cos ci sie pokrecilo ? 8O Miedz zle oddaje cieplo ??????? Najlepiej oddaje srebro , nastepnie miedz (minimalnie gorsza od Ag) Aluminium jest prawie o polowe gorsze od Cu. Nic mi sie nie pokrecilo z miedzi zeby odprowadzic cieplo potrzeba dobrego wentyla na slabym cos jak 4500RPM temperatura wzrasta momentalnie w porownaniu z 7000RPM.A to stanowczo zaglosno dlatego moj SK-6 +Y.S.Tech lezy w szufladzie Volcano 7 lepiej wypada od calego miedzianego SK-6.. i co ty na to powinno byc odwrotnie .. Chodzi mi o 4500rpm.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 26 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2002 [...] a w ogóle jakim programem najlepiej sprawdzać temp procka.mam jakiś CTemp 3.0 ale chyba jest coś nie tak.wskazuje: CPU:8.5 *C ; M/B 255 *C [...] :arrow: te wyniki sa nie mozliwe 8O musisz miec cos pokrecone z tym softem, albo (co wykluczam) zle wpisales temp. do postu. ja uzywam speedfan'a i tak ja reed~XP polecam Ci, zebys pomiary temp. dokonal raz jeszcze. P.S. bart23 - gratuluje nowego sprzetu 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart23 Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 dzięki. ściągnąłem sobie wczoraj speedfana. po 10 godzinach pracy komputera-i to tylko na necie wskazywał 56-7*C!! dziś po włączeniu komp miał 31 ale szybko temp rosła i teraz-1h od włączenia ma 47*C.to wszystko na "starym" Athlon 900 i titan TTC-D2.mam jeszcze kupełko po nim.kosztował całe38zł. chyba rzeczywiście lepiej dołożyć i kupić np volcano.a co sądzicie o volcano 7.jaka różnica między nim a 7+.jest troche tańszy. p.s.może to przez zbyt wysoką temp. nieraz mi się zawieszał i zawiesza.?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 dzięki. ściągnąłem sobie wczoraj speedfana. po 10 godzinach pracy komputera-i to tylko na necie wskazywał 56-7*C!! dziś po włączeniu komp miał 31 ale szybko temp rosła i teraz-1h od włączenia ma 47*C.to wszystko na "starym" Athlon 900 i titan TTC-D2.mam jeszcze kupełko po nim.kosztował całe38zł. chyba rzeczywiście lepiej dołożyć i kupić np volcano.a co sądzicie o volcano 7.jaka różnica między nim a 7+.jest troche tańszy. p.s.może to przez zbyt wysoką temp. nieraz mi się zawieszał i zawiesza.?? Kurcze, kolejny klient ktoremu sie zawiesza athlon ze wzgledu na niewiadomo co. Potem sie dziwicie, ze sprzedawcy polecaja Intela. Bart, posmarowales pasta wogole tego proca ? Ten titan spokojnie Ci wystarczy ale jezeli juz chcesz brac jakis Volcano to raczej V7 sie bardziej oplaca. Mam go i po lekkim tuningu jest lepszy od V7+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Ten titan spokojnie Ci wystarczy ale jezeli juz chcesz brac jakis Volcano to raczej V7 sie bardziej oplaca. Mam go i po lekkim tuningu jest lepszy od V7+ :)Buahahahahahahahahahaha Kaeres idź lepiej do izby wytrzeźwień :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Ten titan spokojnie Ci wystarczy ale jezeli juz chcesz brac jakis Volcano to raczej V7 sie bardziej oplaca. Mam go i po lekkim tuningu jest lepszy od V7+ :)Buahahahahahahahahahaha Kaeres idź lepiej do izby wytrzeźwień :)Wezme Ciebie ze soba :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 A co takiego w nim zmodyfikowałeś dobudowałeś blok wodny?? a moze wiatraczek 20000rpm?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 A co takiego w nim zmodyfikowałeś dobudowałeś blok wodny?? a moze wiatraczek 20000rpm?? Nie tylko wydajnosc sie liczy. Moze sie zapedzilem mowiac, ze jest lepszy od V7+ ale zamontowalem potencjometr i moge sobie regulowac obroty od 1400 do 5200. Wygoda, cisza na zawolanie (glosniejsza jest wtedy mucha przelatujaca obok), wydajnosc napewno lepsza niz V7 bez moda poniewaz 5200 nieosiagalne dla V7 przez ten termistor. Wiec miesci miedzy V7 bez moda a V7+ i do tego o ponad 30%% tanszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 No to teraz rozumiem :) też mam potencjometr :) (nie mówię o tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>ie co dali do V7+) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart23 Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 proc.był smarowany pastą silikonową przy składaniu.nie orientuję się w tym ale 57*C to raczej nie jest ok.mam go włączonego od 5h i tyle właśnie ma.a czym jest temp.HDO,bo też nie wesoło-47*C. i co mi poradzicie?najlepiej będzie chyba zmienić cooler? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 proc.był smarowany pastą silikonową przy składaniu.nie orientuję się w tym ale 57*C to raczej nie jest ok.mam go włączonego od 5h i tyle właśnie ma.a czym jest temp.HDO,bo też nie wesoło-47*C. i co mi poradzicie?najlepiej będzie chyba zmienić cooler? Za duza temp. jak na nie kreconego proca nawet jak na AMD :) Temp. HDO to temp. twardziela i jest troche wysoka ale nie pekaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2002 proc.był smarowany pastą silikonową przy składaniu.nie orientuję się w tym ale 57*C to raczej nie jest ok.mam go włączonego od 5h i tyle właśnie ma.a czym jest temp.HDO,bo też nie wesoło-47*C. i co mi poradzicie?najlepiej będzie chyba zmienić cooler? Cooler jest ok, jak nie kręcisz ekstremalnie. Temperaturę masz trochęza wysoką(ale jeszcze w normie). co możesz zrobić? 1) Powiedz w sklepie, (albo zrób sam), żęby ci zmienili pastę z tej silikonowej na tąco daja do titana (ona jest na bazie srebra) może to dać nawet -5 stopni 2) zrób lepszy przewiew w obudowie (dodatkowe 2 wiatraki jeden z przodu na dole wwiewa powietrze, a z tyłu u góry wywiewa) Albo podaj nam jakie masz temp przy otwartej budzie... A tak poza tym jak nie kręcisz to się nie martw bo taka temp. nie jest wcale taka zła (co nei znaczy że nie mogłaby być lepsza :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...